Μετάβαση στο περιεχόμενο

geongeo

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

geongeo's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

13

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο νόμος και οι διάφορες εγκύκλιοι μιλούν για ελέγχους σε νέα κτήρια, προσθήκες κτηρίων, και γενικώς σε άδειες που θα βγούν ή έχουν βγεί. Μπορεί κάποιος να με διαφωτήσει τί γίνεται με τις καταγγελίες που θα κατατίθενται από ιδιώτες? Πώς αυτές θα πληρώνονται? και βάσει ποιού τιμολογίου? Γιατί άλλο είναι να λέει η καταγγελία "παρακαλώ να ελέγξετε το αυθαίρετο κλιματιστικό ή μπουρί στο μπαλκόνι της κυρα κατίνας" και άλλο "παρακαλώ να ελέγξετε τη μη υλοποίηση των υψομέτρων του περιβάλλοντος χώρου του τάδε συγκροτήματος που αποτελείται από 5 κτήρια σε οικόπεδο 10 στρεμάτων"
  2. Χαίρομαι που υπάρχουν τολμηροί συνάδελφοι οι οποίοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν για ελεγκτές δόμησης. Αγαπητέ Athanaselo έχεις δίκιο να λες ότι δεν έχει μείνει καμιά δουλειά πέραν αυτών των μικρών με 150-200Ε, αλλά νομίζω πως βλέπουμε το τυρί και όχι τη φάκα. Δεν μπορεί για δουλειά που ενδέχεται να οδηγήσει σε χρηματικές, διοικητικές (αφαίρεση αδείας) και πολλές φορές ποινικές ευθύνες (όταν θα κάνει μήνυση ο καταγγέλων για πλημελή έλεγχο, πόσα άραγε θα ζητήσει ο δικηγόρος?) να δίνουν ψίχουλα. Ή μήπως τα 5 χρόνια Πολυτεχνείου και τα όποια μεταπτυχιακά τα κοστολογούν όσο την αμοιβή ενός υδραυλικού?
  3. Brasco, σωστά λες ότι ο επιβλέπων θα καλεί τον ελεγκτή δόμησης, αλλά η πληρωμή θα γίνεται από τον κύριο του έργου, τουτέστιν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιώτης ή εργολάβος...
  4. Πάντως και αυτό το "αυθημερόν" που λέει ο νόμος έχει μεγάλη πλάκα! Όλα θα αποστέλλονται ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Μάλλον ο Σηφουνάκης και οι εγκέφαλοί του νομίζουν πως βρίσκονται στη Σουηδία. Όταν μια εισερχόμενη αίτηση κάνει 2-3 μέρες από το πρωτόκολλο να φτάσει στον υπάλληλο, πως θα γίνεται αυθημερόν. Αμ το άλλο? Ηλεκτρονικά?!?! Οι μισοί υπάλληλοι (λόγω ηλικίας) χρησιμοποιούν τις οθόνες των υπολογιστών για να κολλάν τα post-it. Άσε οι υπολογιστές είναι χρέπια και το δίκτυο σέρνεται.
  5. 'Οταν λένε ότι οι αμοιβές είναι διαπραγματεύσιμες μήπως σημαίνει ότι μπορεί να πέσουν και πιο κάτω από αυτές που λέει το ΥΠΕΚΑ? Για παράδειγμα, πάει ο ελεγκτής δόμησης για έλεγχο και ο εργολάβος του λέει: φιλαράκι, αφού οι αμοιβές είναι διαπραγματεύσιμες και δεν υπάρχει ελάχιστη αμοιβή (ελέω ΔΝΤ) για τον έλεγχο θα σου δώσω τόσα και άν σ' αρέσει.
  6. Μπορεί οι αμοιβές να είναι της πλάκας, μην ξεχνάτε όμως ότι οι ποινές δεν είναι καθόλου αστείες...
  7. Martha1 σωστά τα λές. Είμαι ένας από αυτούς που τόσα χρόνια έτρεχαν στα δικαστήρια (και μάλιστα ορισμένες φορές "εκτός έδρας" με δικά μου έξοδα) για να υποστηρίξω τις αυτοψίες που έκανα ως ελεγκτής μηχανικός της Πολεοδομίας και να έχω τον κάθε άσχετο δικηγορίσκο να το παίζει έμπειρος πολεοδόμος και να αμφισβητεί τις εκθέσεις αυτοψίας που συνέτασα με ερωτήσεις του τύπου ήταν σταθερή η κατάσευή? πόσο παλαιός ήταν ο σοβάς? το είδατε με τα μάτια σας το αυθαίρετο? και άλλες τέτοιες μπούρδες.
  8. Πιστεύω ότι πολλοί είναι αυτοί που θα τρέξουν για ελεγκτές δόμησης. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί "συνάδελφοι" βάζουν την υπογραφή τους όπου να'ναι για 50 και 100€. Εδώ υπάρχουν "γραφεία" μηχανικών που αναλαμβάνουν τη διαδικασια του 4014 για 300 και 400 ευρώ συνολικά.
  9. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σταματήσουν οι αιτήσεις για ψύλλου πήδημα. Ακούγεται ότι μπορεί να βάλουν και παράβολο για τις αιτήσεις - καταγγελίες.
  10. Πολύ φοβάμαι ότι σε δύο μέρες θα αρχίσουν τα μαρτύρια των ιδιωτών που θα θέλουν να βγάλουν άδεια, ή θα θελήσουν να κάνουν αίτηση για έλεγχο αυθαιρέτων...
  11. Καλησπέρα σε όλους. Μπορεί κάποιος να μου πει με τις εκατοντάδες ανενέργητες αιτήσεις για έλεγχο αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν ήδη κατατεθεί στις πολεοδομίες σε όλη την Ελλάδα (νυν ΥΔΟΜ) τί θα γίνει? Για αυτές τις καταγγελίες προέβλεψε τίποτα ο Σηφουνάκης? Ήδη στην υπηρεσία μου ετοιμαζόμαστε να τις κάνουμε "πακέτο" και να τις στείλουμε στη νεοσύστατη ΕΥΕΔΕΝ. Φανταστείτε σενάριο. Ο κυρα Κατίνα που έχει κάνει καταγγελία πριν έξι μήνες και περιμένει τη σειρά της, όταν θα έρθει να μάθει την πορεία της αιτήσεώς της, θα της πούμε (φυσικά εγγράφως) ότι δεν είμαστε πλέον εμείς υπεύθυνοι αλλά κάποιος ιδιώτης μηχανικός, τον οποίο θα πρέπει φυσικά να πληρώσει για να κάνει τον έλεγχο (μέχρι σήμερα ήταν τσάμπα), χωρίς όμως να ξέρει ποιός θα είναι αυτός, πότε θα έρθει και φυσικά πότε θα μάθει το αποτέλεσμα του ελέγχου. Έ ρε γλέντια!!!
  12. Δεν ισχύει πάντα αυτό που λες. Τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί που προσφεύγουν στα δικαστήρια (ποινικά & διοικητικά) προκειμένου να διευθετήσουν τις πολεοδομικές υποθέσεις τους, χωρίς βέβαια αυτό να οδηγεί κάπου, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρες είναι οι δικαστικές διαδικασίες. Πάντως σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι έβγαιναν οι δικηγόροι...
  13. Θα πρέπει εδώ να συμπληρώσω ότι όσες φορές χρειάστηκε μηχανικός του δημοσίου να παρεβρεθεί στο δικαστήριο με δικηγόρο εξαιτίας μυνήσεων που δέχτηκε (ευτυχώς εγώ μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να περάσω αυτό το μαρτύριο), πλήρωσε τα έξοδα από την τσέπη του, μια και η υπηρεσία δεν μας κάλυπτε νομικά (τουλάχιστον αυτό συνέβαινε στην πολεοδομική υπηρεσία της Νομαρχίας που δούλευα μέχρι τη σύσταση του Καλλικράτη).
  14. Χωρίς να είμαι σίγουρος που το διάβασα, μπορείς να ζητήσεις αιτιολογημένα την εξαίρεσή σου από κάποιο συγκεκριμένο έλεγχο δόμησης, αλλά έχεις περιορισμένο αριθμό αρνήσεων με ποινή αποκλεισμού από ελεγκτής δόμησης.
  15. Αυτό που δυστυχώς δεν λένε οι ιθύνοντες (προφανώς εσκεμένα), αλλά έθιξαν εύστοχα ορισμένοι συνάδελφοι στο forum, είναι η εμπλοκή των ελεγκτών σε δικαστικούς αγώνες μεταξύ του καταγγελλόμενου και του καταγγέλλοντα. Γιατί εάν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο 11, παραγραφο 1β του Ν4030/11, οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν όλες τις κατασκευές μετά από επώνυμη καταγγελία (και όχι μόνο τις οικοδομές που ανεγείρονται τώρα). Αυτό σημαίνει ότι για τον κάθε "πικραμένο" ή "βαρεμένο" που έχει άχτι το γείτονά του και θα κάνει καταγγελία για ο,τιδήποτε χαζό μπορεί να φανταστεί κανείς (και που τις περισσότερες φορές καταλήγει στα δικαστήρια), θα πρέπει ο ελεγκτής δόμησης να τρέχει να υποστηρίζει το πόρισμά του σε κάθε δικαστική διαμάχη μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών (στην καλύτερη των περιπτώσεων), ή θα βρίσκεται εγκαλούμενος μετά από μυνήσεις ή εξώδικα του καταγγέλλοντα, ο οποίος θα θεωρεί ότι μερολήπτησε υπέρ του καταγγελλόμενου. Είμαι ελεγκτής μηχανικός του δημοσίου σε πολεοδομική υπηρεσία για περισσότερο από δέκα χρόνια και έχω παρεβρεθεί σε πάρα πολλές δικαστικές διαμάχες, ορισμένες από τις οποίες κρατούν χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η διαμάχη ενός μεγαλοδικηγόρου και ενός βιομήχανου (δε λέω ονόματα), η οποία άρχισε το 2005 και ακόμα συνεχίζεται (να φανταστείτε ότι με την εν λόγω διαμάχη πρωτοασχολήθηκαν συνάδελφοι οι οποίοι είναι τώρα συνταξιούχοι). Προσωπικά πάντως, είμαι πολύ χαρούμενος που το κομάτι αυτό των ελέγχων (και φυσικά όλες οι ευθύνες) θα φύγει από τις πρώην πολεοδομίες (νυν υπηρεσίες δόμησης) και θα έχουμε απλώς το γραφειοκρατικό κομάτι της έκδοσης των προστίμων και των άλλων διοικητικών κυρώσεων. Άλλωστε, με τα χρήματα που παίρνει πλέον ένας μηχανικός του δημοσίου (τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που παίρνει ένας οποιοσδήποτε ΠΕ υπάλληλος, π.χ. οικονομολόγος, πληροφορικός, κλπ), δεν είναι για να αναλαμβάνει και τέτοιου είδους ευθύνες. Το εν λόγω νομοσχέδιο, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον είναι τολμηρός και έχει γερό στομάχι να ασχοληθεί με τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών με τις όποιες φυσικά συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.