Θα απαντήσω λίγο επί τροχάδην, ελπιζω να γινω κατανοητη!
καταρχην αν δουμε το θεμα νομικά, υπάρχουν δύο πράγματα βάσει του 3028/2002: ένα είναι η υποχρέωση του νομέα ή κατόχου ενός διατηρητέου να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση του κτηρίου, αλλα και τα απαραίτητα σωστικά μέτρα ώστε να μην γίνει κατάρρευση.
η μελετη αποκαταστασης ελεγχεται απο αρχαιολογια, αλλα εγκρινεται απο συμβουλιο. τα σωστικα μετρα (υποστυλωσεις κλπ) ελεγχονται απο αρχαιολογια, χωρις συμβουλιο.
Τωρα στο θεμα μας: αν θες μονο σωστικα μετρα, τοτε θα κανεις ενα σκαριφημα και θα δειξεις ειτε με σχεδιο ειτε θα περιγραψεις σε εκθεση ή και τα 2, τι υποστυλωσεις θα κανεις, σε ποια σημεια, αν θα κανεις καπου αρμολογηματα, κλπ κλπ.
επι του τεχνικου κομματιου του θεματος: τι εχουμε εδω: εχουμε μια τοιχοποιια με μικρες στρογγυλες πετρουλες, μερικες πετρες-σφηνες- και πολυ κονιαμα. με τη φθορα του κονιαματος, και του νερου που μπαινει απο τη στεψη της τοιχοποιιας, λογω πτωσης της στεγης, ειναι απολυτα φυσιολογικο να συμβαινει αυτο. επισης προσεξε το οτι το ανοιγμα ειναι κοντα στη γωνια. δλδ δημιουργει η παρουσια του μια ασθενη περιοχη.
τωρα τι κανεις στην πραξη: σιγουρα θες ενα καλουπι-υποστυλωση σε σχημα καμαρας που θα κρατησει το τοξο. κατι δλδ που θα χρησιμοποιουσες αν το εκτιζες οπως το εκτιζαν αυτοι. θα προτεινα επισης ειτε μια προχειρη καλυψη αντι για στεγη, ειτε μια στρωση γυρω γυρω στις τοιχοποιιες 'θυσιαζομενο κονιαμα' που θα εμποδισει για καποια χρονια την τοση εισροη υδατος μες στον τοιχο. μετα μπορεις να κανεις και αρμολογημα το οποιο θα μπορουσε να περασει απο το υππο ως σωστικη επεμβαση.
αλλιως πας κανονικα για μελετη αποκαταστασης.