-
Περιεχόμενα
306 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Τύπος περιεχομένου
Profiles
Φόρουμ
Downloads
Gallery
Ειδήσεις
Media Demo
Αγγελίες
Store
Everything posted by eupalinos
-
(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Επιτρέπονται ημιυπαίθριοι χώροι σε υπόσκαφα κτίρια; Η/Χ θα βοηθούσε βιοκλιματικά με τη προστασία της όψης / κτιρίου από καιρικά φαινόμενα όπως και στη βέλτιστη διαμόρφωση της όψης π.χ. πρόσβαση κυρίας εισόδου. Εναλλακτικά, θέτω και αυτό σαν ερώτημα που έχει σχέση: επιτρέπεται στέγαστρο ή πέργκολα επί την ελεύθερης όψης του υπόσκαφου κτιρίου? Παραθέτω ένα απλοποιημένο παράδειγμα διαμόρφωσης Η/ Χ σε υπόσκαφο. Έχω υπόψη διάφορα παραδείγματα στο διαδίκτυο, τα οποία πιθανόν να αποτελούν εξαιρέσεις και όχι απαραίτητα σύμφωνα με τη νομοθεσία.
-
Τι ακριβώς έγινε το 70 με τους ελέγχους; Εάν γίνεται ο έλεγχος από ιδιώτες με κίνητρα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεν θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία ο πολεοδομικός έλεγχος? Αυτή τη στιγμή οι ίδιοι οι υπάλληλοι στις πολεοδομίες: α. Ελέγχουν & εγκρίνουν οικοδομικές άδειες & β. Ελέγχουν τις πολεοδομικές παραβάσεις και γ. με αυτά τα ανεπανάληπτα πλεονεκτήματα εκδίδουν παράνομες άδειες. Τι ποιο λογικό λοιπόν ο έλεγχος οικοδομικών αδειών και ο έλεγχος οικοδομών να γίνεται από διαφορετικά θεσμικά όργανα όπου δεν θα υφίσταται τέτοια κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων;
-
Μερικά μειονεκτήματα στην "εξ. θερμομόνωση": 1. Περιορισμοί & δυσκολίες στη κατασκευή & διαμόρφωση των προσόψεων. 2. Ευάλωτο στις μηχανικές καταπονήσεις (π.χ. προσθήκες η/μ εγκαταστάσεων, κλπ.) 3. Ευάλωτο στις έντονες θερμοκρασιακές διαφορές - μεγαλύτερες συστολές/ διαστολές του σοβά καθώς όλα τα θερμικά φορτία εγκλωβίζονται στη σχετικά μικρή μάζα του, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά μικρά επιφανειακά ρήγματα.
-
Υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη ανοξείδωτου χάλυβα: http://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel
-
Τι ίσχυε παλιότερα το 1965 για την αρτιότητα οικοπέδων σε οικισμούς προ '23? Γνωρίζει κανείς το σχετικό Β.Δ.?
-
Με ποιες προδιαγραφές εννοώ ποια είναι τα ελάχιστα κριτήρια κατάτμησης για τέτοια περίπτωση για την εποχή εκείνη? Για παράδειγμα σήμερα πρέπει να έχουμε ελάχιστο εμβαδόν οικοπέδου που προκύπτει από κατάτμηση (εντός οικισμού) 2,000 τ.μ., κλπ. Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος "υπαίτια κατάτμηση"?
-
Πολλά ήταν και είναι συνηθισμένα, το θέμα είναι κατά πόσο είναι νομικά κατοχυρωμένα έτσι ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα. Δεν υπήρχαν τότε κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές κατάτμησης?
-
Ναι αναφέρει απλά πως συνορεύει με υπόλοιπο δωρητή. Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά, σε αντίθεση με τους σημερινούς κανονισμούς & νομοθεσία, παλαιότερα αρκούσε μια απλή συμβολαιογραφική πράξη (δωρεά) για να έχουμε νόμιμη κατάτμηση. Δεν υπήρχε τότε σχετικός περιορισμός περί εμβαδού, αρτιότητας οικοπέδων, τοπογραφικού διαγράμματος, κλπ.? Μέχρι ποια χρονολογία είναι μια τέτοια διαδικασία κατάτμησης νόμιμη?
-
Σε οικόπεδο οικισμού προ '23 (~400τμ) η δωρεά (έγινε το '65) κατοικίας και παρακράτηση μέρους του οικοπέδου από το δωρητή αποτελεί νόμιμη πράξη κατάτμησης? Στη δωρεά δεν αναφέρονται τοπογραφικά και ούτε καν λεπτομερή περιγραφή 2 ξεχωριστών οικοπέδων.
-
Δεν κατάλαβα ερώτημα σου. Υπάρχει καλής ποιότητας εγχώρια κατασκευή διατομών για κουφώματα PVC? Στη χώρα μας γίνεται ανακύκλωση PVC? Για ανακύκλωση PVC και τους κινδύνους έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορα - δες εδώ: http://www.greenpeace.org/international/campaigns/toxics/polyvinyl-chloride/pvc-waste Απ' την άλλη, έχουμε εγχώρια παραγωγή & ανακύκλωση αλουμινίου - http://www.elval.gr/2.1.4.shtml# Ψάξε για εταιρείες που εμπορεύονται scrap αλουμινίου και το προωθούν για ανακύκλωση.
-
Έχω την εντύπωση πως τα καλά συνθετικά που διατίθενται στην Ελληνική αγορά είναι εισαγόμενα. Απ' την άλλη, υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου καλής ποιότητας. Η χώρα μας παράγει βωξίτη (κύρια ορυκτή πηγή για τη παραγωγή αλουμινίου) και επιπλέον γίνεται εγχώρια ανακύκλωση αλουμινίου. Γνωρίζει κανείς αν γίνεται ανακύκλωση PVC εδώ? Γενικά, αν θυμάμαι καλά, η ανακύκλωση PVC έχει υψηλό κόστος και είανι αρκετά επιβλαβής για το περιβάλλον.
-
Υπάρχουν μερικές καλές εταιρείες φωτιστικών / LED λαμπτήρων απλά είναι θέμα κόστους και διαφόρων πρακτικών θεμάτων. Τα LED δεν καλύπτουν όλες τις εφαρμογές και ανάγκες φωτισμού, όμως υπάρχουν πολύ καλά LED σποτ.
-
πες και τα αποτελέσματα στη πράξη.
-
Τι λαμπτήρα φωτισμού? Στα 60-80 lm/W παίζουν οι compact φθορισμού (CFL). Πλέον έχω δει και LED με 70-80 lm/W και συνεχώς ανεβαίνει η απόδοση. Οι συνήθεις LED στην αγορά έχουν λιγότερα WATT (συνήθως 3X1Watt ή 3Χ2Watt) από ανάλογους λαμπτήρες άλλης τεχνολογίας (πυράκτωσης, φθορισμού), άρα λιγότερα lumen. Πάντως τα LED δεν έχουν ακόμη πολύ καλή χρωματική απόδοση (CRI), μερικά μάλιστα είναι απαράδεκτης ποιότητας.
-
Η φωτ. 3 μάλλον δεν θα ήταν επιθυμητή αρχιτεκτονικά και πρακτικά. Ο δοκός "Η" έχει μεγάλο βάρος από μόνος του και σίγουρα θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διατομή από αυτή που δείχνεις εάν δεν στηριχτεί σε επιπλέον σημεία ενδιάμεσα (ανέφερες 12μ έκταμα!) Με εξ. υγρασία δεν θά έχεις πρόβλημα εφόσον η κατασκευή έιναι καλά προστατευμένη εκεί. Με θερμικές απώλειες και υγροποίηση εσ. υδρατμών θα πρέπει να προσέξεις. Στο σχέδιο σου ο δοκός " Η" δεν έχει μόνωση οπότε αποτελεί θερμογέφυρα. Εναλλακτικά στο τμήμα αυτό θα χρησιμοποιούσα κατασκευή από στρατζαριστό βαρέος τύπου σε μορφή πλαισίου, δηλαδή με στρωτήρα στην οροφή και κάθετα τμήματα που λειτουργούν σαν αναρτήσεις. Είναι πολύ ποιο ελαφριά κατασκευή από το να βάλεις ένα μεγάλο δοκό. Πολύ πιθανό να χρειαστείς και εγκάρσια στηρίγματα. Θεωρώ καλύτερη λύση την φωτ. 2 όπου η κατασκευή γίνεται από τον ίδιο κατασκευαστή κουφωμάτων και χρησιμοποιεί πανέλο με μόνωση ή ημιδιαφανές διπλό κρύσταλλο.Έτσι έχεις μια ενιαία αυτοτελής κατασκευή και δε μπλέκεις με διαφορετικά συνεργεία.
-
Μόνο που την απλή αναλογική δεν μπορεί να τη φέρει ο λαός αλλά να τη ψηφίσει μια κυβέρνηση. Πολύ πιθανό και να μη τη θέλει ο λαός καθώς όλοι θέλουν τελικά να έιναι οι με τους νικητές (ψυχολογία της μάζας - π.χ. σε επαναληπτικές εκλογές πολλοί ψηφοφόροι ξεχνάνε το κόμμα τους και ψηφίζουν αυτό που βγήκε πρώτο) Ποιο κόμμα που κυβερνά με αυτοδυναμία θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα διακινδυνεύσει την ίδια του την αυτοδυναμία? Ο λαός έχει ένα ρητό "όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει" και αυτό έχει μια μεγάλη δόση σοφίας και εφαρμογής στη πολιτική, στο μάνατζμεντ, κλπ. Καλή η υπέρβαση από λίγους και καλούς πολιτικούς και συμφωνώ μαζί σου Χάρη αλλά δυστυχώς σχεδόν πάντα τρώνε το κράξιμο της αρκούδας και απομονώνονται. Στην Ελλάδα περνάει το μοντέλο του τσαμπουκά, ανεύθυνου, ξερόλα πολιτικού γιατί ακριβώς αυτό το μοντέλο περνάει και στη καθημερινή, ελληνική πραγματικότητα.
-
Η μεγαλύτερες δυσκολίες και κίνδυνοι όσο αφορά τις μελέτες και τα σχέδια εφαρμογής είναι στα σημεία που συναντάμε διαφορετικά υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές. Πλέον έιναι πολύ εύκολο να βρει κανείς ακόμη και έτοιμα σχέδια από εταιρείες όμως συνήθως αυτά δείχνουν ιδανικές συνθήκες εφαρμογής και σπάνια τα σημεία συμβολής - στα οποία και παύουν να ισχύουν και οι σχετικές εγγυήσεις των υλικών αφού ο ένας κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη συμπεριφορά των υλικών του άλλου. Κλασσικό παράδειγμα είναι οι διάφορες επενδύσεις και μονώσεις. Εκεί λοιπόν απαιτείται πείρα και πρακτική για τη σωστή μελέτη και εφαρμογή π.χ. αρμοί συστολών- διαστολών και στεγάνωση, θερμογέφυρες, επικαλύψεις και συνδέσεις διαφορετικών υλικών, κλπ. Η παρουσία στο γιαπί και κυρίως η προσεκτική μελέτη υφιστάμενων κτιρίων, καθώς τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται μετά από καιρό, είναι απαραίτητα για κάθε μηχανικό. Αυτά όλα αφορούν προδιαγραφές σε πρακτικό/ τεχνικό επίπεδο. Σε ποιο θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή όσο αφορά τα σχέδια εφαρμογής αυτά μπορούν να συντάσσονται από τα τεχνικά τμήματα των διαφόρων κατασκευαστών, ειδικά όταν έχουμε εξειδικευμένες κατασκευές, καθώς αυτοί εγγυώνται το κομμάτι που τους αφορά. Σε μικρότερα έργα που αναλαμβάνει όλα τα σχέδια μηχανικός παραθέτει τις τεχνικές προδιαγραφές των κατασκευαστών υλικών.
-
Χάρη και Avgoust όλα ωραία και καλά αλλά το ζήτημα έιναι πως? Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές δεν μπορούμε να λέμε θέλω παγκόσμια ειρήνη και θα το καταφέρω απαγορεύοντας τη κατασκευή και πώληση όπλων. Απλά δεν γίνεται. Πάνε στην Αμερική να το πεις που δεν έχουν δει πόλεμο στο έδαφός από το καιρό του εμφυλίου(1865). "Να μπει στο κοινοβούλιο νέο αίμα , άνθρωποι σκεπτόμενοι.." μα που ζείτε ποιος θα τους αναδείξει, θα τους προωθήσει και θα τους ψηφίσει αυτούς, οι υπόλοιποι κλέφτες και απατεώνες Έλληνες? Εδώ κάθε κόμμα κοιτάει την επιφανειακή ανανέωση με αθλητές, τηλεστάρ και τσόκαρα γιατί αυτοί έχουν πέραση στη κοινωνία σωστά τα λες Χάρη - "Οι πολιτικοί (και τα κόμματα, να προσθέσω) βρίσκουν αυτό το έδαφος και κάνουν και λένε ότι λένε". Η πολιτική και οι πολιτικοί εκφράζουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που είμαστε.
-
Φίλε Χάρη η Ιταλία είναι μεν στους G8 όπως και η Γερμανία αλλά μάλλον έχουμε περισσότερα κοινά με την μεν παρά με τη δε. Μου αρέσει ιδεολογικά η άποψή σου, όμως ακόμη και τα ίδια τα κόμματα δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για συνεργασία, αλλά αντιθέτως αντί να βρίσκουν κοινά σημεία προτιμούν να αλληλοφαγώνονται έως τελικής πτώσεως, άρα για ποια συνεργασία μιλάμε εδώ? Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πολιτικής ωριμότητας στη χώρα ενώ ακόμη και μεταξύ κόμματων με πολλές κοινές ιδεολογικές αρχές επικρατεί βαθιά πόλωση.
-
Ωραία θα ήταν να έχουμε απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας, όμως πόσο ρεαλιστικό έιναι αυτό? Το εγχείρημα το βρίσκω επικίνδυνο και μάλιστα σε καιρό που αντιμετωπίζουμε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και παγκόσμια κρίση. Εδώ, οι πολιτικοί ενός κόμματος δε τα βρίσκουν μεταξύ τους σε μικρά και αυτονόητα θέματα, θα τα βρουν μεταξύ τους πολιτικοί από διαφορετικά κόμματα? Ίσως θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες για μια καλύτερη αντιπροσωπευτική μορφή Δημοκρατίας εάν είχαμε ένα ποιο ευέλικτο και κυρίως αποτελεσματικό κράτος έτσι ώστε τα βασικά κεκτημένα και οι εθνικές στρατηγικές δε θα εξανεμιζόταν με κάθε πολιτική κρίση. Στη γειτονική Ιταλία οι πολυκομματικοί κυβερνητικοί συνασπισμοί έχουν οδηγήσει επανειλημμένως σε κυβερνητική αστάθεια. Ποιος και τι μπορούν να μας πείσουν πως στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερα?
-
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ να δούμε τι θα κάνει με μέτρα όπως η απόσυρση και οι ημιυπάιθριοι. Στα μεν κανάλια ακούμε τους διάφορους ειδικούς να μας εξηγούν τη διαδικασία "τακτοποίησης" στις πολεοδομίες απ την άλλη δεν κινείται τίποτα - δεν έχουν λάβει καν ερμηνευτικές εγκυκλίους. Φανερώνεται έτσι η τεράστια πολιτική και κοινωνική πίεση να προχωρήσει το μέτρο μετεκλογικά.
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κατά τη προσωπική μου γνώμη τα βασικά στοιχεία σε ένα τοπογραφικό πρέπει να αναγράφονται και αυτά περί αμοιβής έιναι επαγγελματικά κολπάκια. Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στην νομοθεσία και οι πληροφορίες αυτές είναι πλέον απαραίτητες. Για παράδειγμα ήρθε χαρτί για ΕΤΑΚ στο πελάτη και ενώ έβγαλε τοπογραφικό το 2006-07 δεν μπορεί να κάνει σωστή δήλωση για το γήπεδο/ οικόπεδο του αφού το τοπογραφικό δεν τεκμηριώνει εάν έιναι εντός ή εκτός οικισμού. Δεν συμφωνώ με τη πρόταση ότι θέλει/ πληρώνει ο πελάτης αλλιώς αν μας πάρει έτσι η μπάλα τότε θα αρχίσουμε να πετσοκόβουμε από όλες τις μελέτες που εκπονούμε και να τις ξεπουλάμε ανάλογα με τα κέφια του καθενός.
-
Ο πελάτης δεν μπορεί πάντα να γνωρίζει τι συμπεριλαμβάνεται σε μια μελέτη είτε έιναι τοπογραφικό ή αρχιτεκτονική ή στατική. Στο συγκεκριμένο θέμα ο πελάτης θέλει να κατοχυρώσει την ακριβή περιγραφή και αξία του ακινήτου. Ζητά κάτι ουσιαστικό και από εκεί και πέρα δεν μπορεί να έχει γνώση των τεχνικών πληροφοριών ειδικά εάν είναι αλλοδαπός και κάποιας ηλικίας. Είναι πιστεύω καθήκον του σωστού επαγγελματία να ενημερώνει σωστά το πελάτη ακόμη και να τον επιμορφώσει σε κάθε σημαντικό ζήτημα. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος σε επικοινωνία μου είπε τα εξής - Τα όρια του δήμου είναι αμφιλεγόμενα / δύσκολα να οριστούν. (?!) Ανέλαβε ο πελάτης να πάει στο δήμο να βρει άκρη! (ψέμα) Είμαι συνάδελφος ...δεν καταλαβαίνω?! Τελικά είπε θα βρει τα όρια/ όρους δόμησης και ακόμη ..περιμένω. Δεν τα καταλαβαίνω αυτά και προσπαθώ να δω και εγώ τι θα κάνω. Δεν έχει κάποια κατοχύρωση υπηρεσιών ο πελάτης? Θα πρέπει να τον στείλω σε άλλο συνάδελφο να του ορίσει αυτά τα βασικά στοιχεία του ακινήτου? Από το 651/77 "Αρθρον 5.- 1. Εις πάσαν δικαιοπραξίαν έχουσαν ως αντικείμενον μεταβίβασιν λόγω πωλήσεως οικοπέδου ή αγροτεμαχίου μετά ή άνευ κτισμάτων επισυνάπτεται εις το πωλητήριον συμβόλαιον τοπογραφικόν διάγραμμα, υπογραφόμενον υπό των συμβαλλομένων και του συντάσσοντος τούτο μηχανικού ή υπομηχανικού εις το οποίον αναγράφονται τα μήκη των πλευρών, τα όρια προς τας ομόρους ιδιοκτησίας, τα ονόματα των γνωστών ιδιοκτητών των ως και το εμβαδόν του πωλουμένου ακινήτου. Επί του διαγράμματος δηλούται υπευθύνως υπό του συντάσσοντος τούτο μηχανικού ή υπομηχανικού εάν επί του μεταβιβαζομένου επιτρέπεται ή ού η ανοικοδόμησις κατά τας κειμένας πολεοδομικάς διατάξεις. Εάν το μεταβιβαζόμενον αποτελή τμήμα μεγαλυτέρας εκτάσεως, βεβαιούται εις το αυτό σχεδιάγραμμα υπό του μηχανικού ή υπομηχανικού εάν και το εναπομένον εις τον πωλητήν πληροί ή όχι τους όρους δομήσεως. Της κατά το προηγούμενον εδάφιον υποχρεώσεως εξαιρούνται αι λόγω πωλήσεως μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων, μετά ή άνευ κτισμάτων, κειμένων εις καθαρώς αγροτικάς περιοχάς". ... 5. Της κατά την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου υποχρεώσεων δύναται να εξαιρούνται, δια Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, αι πωλήσεις ακινήτων κειμένων εις τας δια των Προεδρικών Διαταγμάτων τούτων προσδιοριζομένας απομεμακρυσμένας των αστικών κέντρων και καθαρώς αγροτικάς περιοχάς. Δια των Προεδρικών Διαταγμάτων τούτων δύναται να περιλαμβάνωνται εις την εξαίρεσιν και τα ακίνητα των εντός της περιοχής οικισμών." Το συγκεκριμένο ακίνητο/γήπεδο/οικόπεδο είναι στα όρια οικισμού (δηλαδή πιθανόν εντός ή εκτός) Άρα το λογικό θα ήταν ο μηχανικός να είχε βρει τι ακριβώς ισχύει. Υπάρχει άλλος νόμος που αναφέρει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις υποχρεώσεις του μηχανικού στη σύνταξη τοπογραφικών?
-
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ο μηχανικός πήρε όσα ζήτησε. Αλλά και να ήταν έτσι ένας σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δεν θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι, δηλαδή να κάνει μισές δουλειές. Εν τέλει δεν με ενδιαφέρουν εικασίες & δικαιολογίες απλά ρωτάω να μάθω τα νόμιμα.
-
Το τοπογραφικό έγινε 2006-2007. Δεν γνωρίζω αν ο πελάτης ζήτησε συγκεκριμένα τοπογραφικό για να πουλήσει ή για να κτίσει. Και πάλι όμως αυτές οι σημαντικές πληροφορίες δεν είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της αξίας του γηπέδου/ οικοπέδου?! Αν αποφασίσει να το πουλήσει μετά από 1-2 χρόνια θα πρέπει να απευθυνθεί ξανά σε μηχανικό/ τοπογράφο? Σίγουρα ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει αυτά τα βασικά για να έχει και μια σωστή εικόνα της ιδιοκτησίας του.