Μετάβαση στο περιεχόμενο

thalys

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Τοποθεσία
    Αθήνα

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

thalys's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Κοιτάς σε λάθος σημείο. Τις απαντήσεις που ψάχνεις για τους εξωτερικούς τοίχους, θα τις βρεις στην παρ. 3.3 των γενικών διατάξεων του ΠΔ 71/88 (μετάδοση της πυρκαγιάς εκτός κτιρίου) Εκεί, θα δεις ότι ο ΔΠ των εξωτερικών τοίχων είναι συνάρτηση (και) της απόστασης από όμορα. Ακόμα, σε αντίθεση με ότι ισχύει στα εσωτερικά πυροδιαμερίσματα, όταν σου λέει επιτρεπόμενο ποσοστό ανοιγμάτων π.χ. 50%, τα κουφώματα στα ανοίγματα αυτά μπορούν να είναι με απλό τζάμι. Πάντως, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, μην βγάζεις συμπεράσματα για τους κανονισμούς από αυτά που βλέπεις, ειδικά για το ΠΔ 71/88, γιατί απλούστατα συχνά δεν εφαρμόζεται, ακριβώς επειδή ο καθ ύλην αρμόδιος για τον έλεγχο (πολεοδομία) δεν κάνει τις προβλεπόμενες αυτοψίες. Αλλά και για άλλους λόγους που όλοι γνωρίζουμε
  2. Αν κατάλαβα καλά ο Kgiannop ζητά στοιχεία για τον σχεδιασμό του συστήματος ολικής κατάκλυσης με διοξείδιο του άνθρακα περισσότερο παρά τους κανονισμούς που θέτουν τις απαιτήσεις πυρασφαλείας γι αυτούς τους χώρους. Τα συστήματα λοιπόν αυτά σχεδιάζονται ελλείψει Εθνικών κανονισμών, σύμφωνα με τον Αμερικανικό NFPA 12. Θεωρώ επίσης δεδομένο οτι θα γίνει αποδεκτό και σύστημα σχεδιασμένο με τον κανονισμό CEA 4007 καθώς ο τελευταίος αποτελεί Ευρωπαϊκό κανονισμό και γενικά η CEA έχει ελληνική και ευρωπαϊκή αποδοχή αφού ο κανονισμός CEA 4001 για τα συστήματα καταιονισμού αποτέλεσε την βάση και για την ΤΟΤΕΕ 2451/86 και για το νέο πρότυπο ΕΝ 12845. Ο CEA 4007 είναι ανοιχτό πρότυπο και μπορείς να το βρείς εδώ http://www.cea.eu/uploads/DocumentsLibrary/documents/article155.pdf Ο NFPA 12 αντίθετα δεν κυκλοφορεί ελεύθερα και πρέπει να τον αγοράσεις από τον NPFA εδώ http://www.nfpabookseller.com/product/1208 (σε ηλεκτρονική μορφή, τον κατεβάζεις αμέσως) Αν παρόλα αυτά δεν σε πειράζει να έχεις μια παλαιότερη έκδοση (του 2000), μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ: http://www.minhbao.vn/userfiles/file/A_NFPA12.pdf (Δεν έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτήν) Για να μην ψάχνεσαι, για την χρήση που θέλεις, υπολογίζεις την ποσότητα του υλικού με συγκέντρωση σχεδιασμού (design concentration) 50%, άσχετα από το τί σου λένε ορισμένοι αντιπρόσωποι (συνήθως προτείνουν 40%) οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν ανοίξει κανένα πρότυπο στη ζωή τους. Μήν ξεχάσεις τέλος να πάς στην οικεία ΠΥ και να ζητήσεις να σου δώσουν σε φωτοτυπία μια διαταγή που έχουν εκδώσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας των εγκαταστάσεων CO2. Πρέπει να την εφαρμόσεις στο ακέραιο και να περιγράψεις τις απαιτήσεις της στη μελέτη σου.
  3. Μόλις σου έστειλα με email ένα σχετικό σχεδιο (από αναψυκτήριο) για πρότυπο. Ελπίζω να σε βοηθήσει Καλή επιτυχία!
  4. Εφ όσον το κτίριο είναι του 1992 (υπάγεται δηλαδή στις διατάξεις του ΠΔ 71/1988 ), το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις (είτε από τον Ιδιοκτήτη είτε από τους φακέλους της πολεοδομίας ή της ΠΥ άν υπάρχει) τις εγκεκριμένες μελέτες πυροπροστασίας. Πιθανότατα ο χώρος θα έχει εγκριθεί ως κατάστημα αλλά αφού είναι <50 άτομα, δεν θα σου ζητήσει ο πυροσβέστης αλλαγή χρήσης. Σημαντικό όμως είναι οι χώροι να είναι στα εγκεκριμένα σχέδια (περίπου) όπως στην σημερινή πραγματικότητα, τουλάχιστον ως προς τις επιφάνειες. Επειδή το ποιες αλλαγές είναι σημαντικές και ποιές όχι εξαρτώνται από τον χώρο αλλά και από την κρίση του εκάστοτε πυροσβέστη, καλό θα ήταν να μιλήσεις μαζί του παρουσιάζοντάς του κάτοψη της εγκεκριμένης μελέτης (αν δεν την έχει) και κάτοψη της πραγματικής κατάστασης. Εάν δεν σου ζητήσει αναθεώρηση στην πολεοδομία (πράγμα αρκετά πιθανό) θα του πάς για έγκριση εις τριπλούν κάτοψη των χώρων όπως είναι, που να φαίνονται το ΣΤΕ στην κουζίνα, το δίκτυο αερίου με το σύστημα ανίχνευσης, οι πυροσβεστήρες, τα exit και η φωλιά καθώς και το πλάτος της εξόδου, ενώ θα συντάξεις και μια τεχνική περιγραφή των παραπάνω σύμφωνα με τα πρότυπα που βρήκες.
  5. Ο συγκεκριμένος Νόμος αφορά όλους τους τύπους των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, κάτι που άλλωστε μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε ενδιαφερόμενος στην οικία ΠΥ. Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστός γιατί ψηφίστηκε ώστε να καλύψει από πλευράς πυρασφαλείας ξενοδοχειακά συγκροτήματα κυρίως της επαρχίας (Κρήτη, Ρόδος κλπ) που δεν μπορούσαν να πάρουν πιστοποιητικό λόγω πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Τώρα, ο λόγος που δεν έγινε τροποποίηση στο ΠΔ 71/88 είναι γιατί ο Νόμος είναι ισχυρότερος από το ΠΔ, οπότε υπερισχύει στα σημεία που ρυθμίζει κάποια ζητήματα διαφορετικά. Σημαντική υποσημείωση: Η υπαγωγή του ξενοδοχείου στα υφιστάμενα δεν συνεπάγεται και την πολεοδομική του τακτοποίηση. Απλώς «παρακάμπτεται» η πολεοδομία στο ζήτημα του πιστοποιητικού πυρασφαλείας.
  6. Στον Νόμο 3498/06 άρθρο 34, που θα βρείς εδώ http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/dynamic/c79322/doc.file/n3498-06_el_GR.pdf
  7. Υπεμθυμίζω οτι η μελέτη πυροπροστασίας συντάσσεται σε τρια αντίγραφα εκ των οποίων το ενα παραμένει συνήθως στον ιδιοκτήτη ή μηχανικό που έβγαλε την άδεια. Η ΠΥ για ορισμένες μελέτες που δεν έχουν ενεργητική πυρασφάλεια πλην πυροσβεστήρων κλπ (πχ πολυκατοικίες) δεν παίρνει αντίγραφο από την πολεοδομία κατά την έκδοση της άδειας, άρα δεν έχει φάκελο. Τα καφριλίκια της πολεοδομίας με τις εξαφανίσεις των φακέλων είναι γνωστα από χρόνια. Το θέμα είναι τι έγινε το ΤΡΙΤΟ αντίγραφο, δηλαδή αυτό του ιδιοκτήτη. Αν το βρείτε, μπορείτε να πάτε στην πολεοδομία και να ζητήσετε να σας θεωρήσουν αντίγραφα για τον φάκελό σας αλλά και για τον της ΠΥ. Διαφορετικά καλύτερα να μηλήσετε με τον αρμόδιο μηχανικό στην πολεοδομία για τα περεταίρω, καθώς τυπικά δεν πρόκειται απλώς για ενημέρωση φακέλου, ούτε όμως νομίζω μπορεί να σας υποχρεώσει να ξαναπληρώσετε αμοιβές κλπ σαν να βγάζατε άδεια τώρα.
  8. Τώρα που στο λέω είναι αργά, αλλά θα το αναφέρω και για άλλους συναδέλφους. Εφ όσον το ξενοδοχείο είναι κατασκευασμένο πρό του 10/2006, εξετάζεται ως υφιστάμενο, με τα άρθρα 16-22 του ΠΔ 71/1988, δηλαδή με αξιολόγηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις απαιτήσεις πυρασφαλείας (σαφώς μικρότερες από αυτές για νέα ξενοδοχεία). Επίσης, δεν εμπλέκεται η πολεοδομία, με αποτέλεσμα να μπορεί να εμφανιστεί στη μελέτη η πραγματική κατάσταση, ανεξάρτητα από την πολεοδομική της νομιμότητα. Θα κάνεις ανασύνταξη μελέτης, με τα άρθρα 19-22 του ΠΔ71/88 και θα την καταθέσεις στην ΠΥ για έγκριση.
  9. Όπως έγραψε και ο fel, καθοριστική για το τι θα κάνεις είναι η ημερομηνία της οικοδομικής άδειας και μαλλιστα θα κάνω μια διόρθωση: Το σημείο καμπής είναι η 17-02-1989 και μάλιστα αφορά την αίτηση για οικοδομική άδεια και όχι την ημερομηνία έκδοσής της. Εάν το κτίριο έχει οικοδομική άδεια με ΑΙΤΗΣΗ πρίν από την παραπάνω ημερομηνία, προχωράς γενικά καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, πές το μας γιατί η διαδικασία διαφέρει σημαντικά. Γενικές κατευθύνσεις: Τον πληθυσμό τον υπολογίζεις με συντελεστή 1,40 τ.μ./ άτομο για τον χώρο που υπάρχουν τα τραπέζια, και όχι από τον αριθμό των καρεκλών που ενδεχομένως μέτρησες. Οι υπόλοιποι χώροι δεν βγάζουν πληθυσμό. Εφ όσον έχεις <50 άτομα (το πλέον πιθανό), τότε οι απαιτήσεις είναι μία έξοδος 0,90μ, φωτισμός ασφαλέιας/ εξόδου, πυροσβεστήρες σκόνης 6 χγρ (1/ 50 τ.μ. συνολ. Μικτής επιφ. με ελάχιστο 2 τεμ./ επίπεδο), και μικρή (ες) ΠΦ με σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης που να καλύπτουν όλους τους χώρους (έχεις 15μ λάστιχο, άρα υπολογίζεις πόσες ΠΦ θα βάλεις). Προσοχή, στα τραπέζια που μπορεί να υπάρχουν σε εξωτερικό χώρο. Αν είναι στο πεζοδρόμιο δίπλα στο κατάστημα, τα βάζεις στην μελέτη και υπολογίζεις πληθυσμό με 5τ.μ/ άτομο και φροντίζεις οι ΠΦ να τον καλύπτουν. Αν είναι σε πλατεία και μεσολαβεί δρόμος, τότε είναι ασφαλές να τα αγνοήσεις. Τυπική μελέτη για το υγραέριο έχει συντάξει η ΠΥ. Ζήτα να σου δώσουν ένα πρότυπο. Για το σύστημα τοπικής εφαρμογής πάνω από τις εστίες, θα βρείς πρότυπα στο παρόν forum. Προς το παρόν αυτά, με την προυπόθεση οτι το κτίριο είναι πρό του 89
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.