@kostassid
Πρώτα απ' όλα δεν τρολλάρω.
Ο νόμος είναι σαφής (περίπου αν σκεφτείς ότι μπλέκει επιτελεστικότητα με σεισμικό συντελεστή) μόνο ως προς τις απαιτήσεις. Όχι στα ζητήματα που ανακύπτουν.
Το παράδειγμα που αναφέρεις είναι πολύ χαρακτηριστικό, αλλά επίσημη απάντηση δεν έχει δωθεί ακόμη. Ο νόμος μιλάει για κοινωφελή κτίρια και δίνει ως παράδειγμα τα καταστήματα και τα μπλέκει. Πιθανόν να θεωρηθεί ότι μας ενδιαφέρει η δεσπόζουσα χρήση (νομίζω στον Κτιριοδομικό αναφέρεται με άλλο επίθετο, αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ). Όμως, ακόμη επίσημη απάντηση δεν έχει δωθεί.
Εγώ απλά σε παραπέμπω στο Ν.867/1979, όπου εκεί θα "πατήσει" και το τι θα γίνει με τις πιθανές ενισχύσεις (η δημιουργία ενός "κοντού" υποστυλώματος λόγω παταριού, θα θεωρείται φθορά-ζημία) και το ποιος θα επωμιστεί το κόστος. Αυτά δεν είναι δικές μου σκέψεις-απόψεις, αλλά η θέση επιτροπής του ΤΕΕ που ασχολείται με το ζήτημα.
Όσο για το δελτίο τρωτότητας (και από δίπλα και η μελέτη επάρκειας και οι ενισχύσεις) υπάρχει η σκέψη να αποφασίσει η Πολιτεία (εδώ λίγο σκάει το χειλάκι μας) αν και σε πόσο χρόνο θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν κάτι για το κτίριό τους. Π.χ. σε κτίριο που έχει μόνο κατοικίες (για να μην μπερδευόμαστε) και προκύπτει ότι παρουσιάζει αυξημένη τρωτότητα, τι θα γίνει; Θα πούμε δεν πειράζει, ασ' το;
Δεν ξέρω αν έχεις σπουδάσει νομικά, αλλά η απάντηση σε αυτά τα ζητήματα είναι περίπλοκη και δεν μπορεί να δωθεί μόνο από την ανάγνωση ενός άρθρου, ενός νόμου.