Μετάβαση στο περιεχόμενο

paslas

Members
  • Περιεχόμενα

    89
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Ιωάννινα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

4.194 profile views

paslas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

34

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ειναι απο τα τζακια κυριως, καλα το σκεφτηκες. Με προσοχη ομως με το νερο γιατι ειναι ατιμο και παει παντου! Ασφαλως να την εχεις κλειστη (απο ρευμα, οχι απο control).
  2. Δεν μπορεις να συντηρησεις τη θερμοκρασια στο μπαφερ με το τζακι γιατι το τζακι το περνας με εναλλακτη στο μπαφερ! Το λεβητα ομως που τον ριχνεις χυμα μεσα στο δοχειο, γιατι αποτελει μερος του κυκλωματος με τα σωματα, οπως λες λιγο να τον βαλεις μπροστα το ζεσταινει το δοχειο. Το καταλαβες; Προ δοχειου αδρανειας περνουσες τα 18KW του τζακιου σου σε ολο το σπιτι και τωρα τα ριχνεις σε λιγα μετρα σωληνα μεσα στο δοχειο! Τι περιμενεις να σου κανουν; Αλλαξε τη συνδεσμολογια: βαλε τα ηλιακα στον κατω εναλλακτη (σερπαντινα), βαλε το τζακι στο μισο πανω δοχειο (χωρις σερπαντινα, χυμα μεσα) για να μη ζεσταινεις ασκοπα ολο το δοχειο, και την επιστροφη του κυκλωματος θερμανσης στο μεσο του δοχειου για να μην κρυωνεις ασκοπα το νερο. Το κατω μισο να ζεσταινεται οσο (και οταν) μπορει απο τα ηλιακα. Προφανως αν θελεις να εγκαταστησεις και αλλα μετρα συλλεκτων, κερδος θα εχεις, αλλα αν διατηρησεις τη συνδεσμολογια σου ετσι, εισαι χειροτερος απο τη μαυρη τρυπα της οικονομιας! (Για αμοιβη και τα καθεκαστα με Π.Μ. )
  3. Δεν ξερω τι μηχανημα εχεις. Στο δικο μου Carrier AquaSnap, η καταναλωση σε κατασταση stand-by ειναι 26W και ξεκιναει μονη της τον κυκλοφορητη για 10 sec καθε 24 ωρες ωστε να μην κολλησει. Αυτο βγαζει μια συνολικη καταναλωση ~ 0.620 KWh ημερησιως. Δεν υπαρχει (κανονικα) προβλημα να κλεισεις το διακοπτη της το καλοκαιρι, να εχεις ομως υποψιν οτι μπορει να σου κολλησει ο κυκλοφορητης και στην αρχη της χειμερινης περιοδου να χρειαστει να τον ξεκολλησεις (πολυ απλη διαδικασια, ενα κατσαβιδι ισιο θελεις).
  4. Κανεις δεν ξερει μεχρι να γινει η περιβοητη μελετη θερμανσης! Ενδεικτικα να σου πω πως τα σωματα σου, αν υπολογισες οτι αποδιδουν 11.000 θερμιδες σε 75/65/20, τοτε σε 60/50/20 δινουν ~6.900. Τα υπολογισες σωστα ομως, ή μηπως τα υπολογισες για 90/70/20, οποτε αποδιδουν αρκετα λιγοτερο στις θερμοκρασιες που "παιζουν" οι αντλιες ΧΘ; Σου φτανουν τα 6900; Μηπως φτανουν γενικως αλλα σε κανα δυο χωρους δεν φτανουν; Μηπως η daikin που σου αρεσει στις χαμηλων θερμοκρασιων δεν φτανει τους 60° αλλα τερματιζει στους 55°, αρα και τα σωματα πρεπει να τα υπολογισεις πλεον για 55/50/20; Πολλες ερωτησεις! Ψαξε το φορουμ και διαβασε τα κειμενα που εχω γραψει για τα σωματα και τον υπολογισμο των απωλειων και του δικτυου για λειτουργια με αντλιες, μη γραφουμε τα ιδια και τα ιδια συνεχεια!
  5. Μην προσπαθεις να μαθεις εκ των προτερων ποση θα ειναι η καταναλωση. Και λεβητα αν βαλεις, κανεις δεν προκειται να σου πει οτι θα καταναλωνει Χ λιτρα το χρονο! Να εχεις στο μυαλο σου παντα οτι η ΑΘ θα καταναλωνει λιγοτερο απο λεβητα πετρελαιου, απο λιγο (αν ειναι κακη υλοποιηση) εως πολυ (αν ειναι καλη υλοποιηση). Αν καποιος σου πει π.χ. οτι με την Χ αντλια θα εχεις Υ% εξοικονομηση (π.χ. 65%), θα σου λεει, κατα 99.9%, ψεμματα. Η οικοδομη σου μπορει να ειναι μεγαλη (για ΜΙΑ κατοικια) αλλα δεν ειναι και ουρανοξυστης! Υπαρχουν αντλιες εμπορικα διαθεσιμες που καλυπτουν 100+ KW απαιτησεων, οποτε το μεγεθος του σπιτιου σου δεν ειναι περιοριστικος παραγων. Το ζητημα ειναι να βαλεις κατι που να εχει εκ των προτερων τη δυνατοτητα να σε οδηγησει σε χαμηλη καταναλωση. Θα τολμησω μια εκτιμηση: αφου δε μασας και συνεχιζεις το σπιτι αυτο, με το πολυ αυξημενο κοστος σε διαμορφωση χωρων (κουζινα, μπανια, σαλονια), επιπλωση, διακοσμηση και γενικα οτι χρειαζεται ενα σπιτι για να αποκαλειται σπιτι, θα ελεγα οτι δεν σε ενδιαφερει τοσο πολυ το ετησιο κοστος λειτουργιας. Σε ενδιαφερει, αλλα δεν καιγεσαι. Σε νοιαζει πιο πολυ, και αυτο φαινεται απο την ερωτηση στον antloukidis, αν η/οι αντλια/ες μπορουν να καλυψουν τις αναγκες του σπιτιου σου, ή μηπως οχι γιατι ειναι για μικροτερα σπιτια. Αμα ειμαι μεσα στην εκτιμηση μου, αν το κοστος της εγκαταστασης δε σε τρομαζει ή αν μπορεις να εξοικονομησεις χρηματα απο κουρτινες, καναπεδες, πλακακια κλπ κλπ, τοτε προχωρα και μην σε ανησυχει τιποτε. Οχι μονο μπορεις να βασιστεις σε ΑΘ, αλλα ειναι και το καλυτερο που μπορεις να κανεις αυτην την εποχη, και για την τσεπη σου και για το περιβαλλον. Απλα ψαξε να βρεις καλο μηχανολογο να σε κατευθυνει σωστα, καθως δεν ειναι μονο η θερμανση που πρεπει να σε ανησυχει, αλλα και η παραγωγη ζεστου νερου χρησης και η ψυξη το καλοκαιρι.
  6. ChrisB. Δεν θελω, αλλα υποχρεουμαι να σου υπενθυμισω το "τα μεταξωτα βρακια...." Εμ, 315 τετραγωνικα κυριοι χωροι, δε σου πηγε ποτε στο μυαλο οτι θα χρειαζεται ενα σκασμο λεφτα για να ζεσταινεται (και για να κρυωνει το καλοκαιρι, εδω που τα λεμε, Λαρισσα εισαι, δεν εισαι σε κανα βουνο)???? Δε σε μαλωνω (αν και θα επρεπε) για το μεγεθος του σπιτιου που εφτιαξες, αλλα ειναι σαν καποιος να αγοραζε ferrari και να εγραφε σε καποιο forum για αυτοκινητα κατι σαν : "ωραια, τωρα που πηρα τη ferrari, πως θα την κανω να καιει λιγο γιατι δε χορταινει με τιποτε?" Ειναι προφανες οτι θα πληρωσεις πολλα λεφτα, και για την εγκατασταση, και για τη λειτουργια του οποιου συστηματος θερμανσης τοποθετησεις. Χοντρικα παντως, σε περιπτωση σαν τη δικια σου εγω θα σου προτεινα ΑΘ με fan-coils. Και χαμηλη θερμοκρασια νερου (45°) και ψυξη για το καλοκαιρι. Βεβαια, θα επρεπε να το ειχες ψαξει νωριτερα και να ειχες βαλει και αποχετευσεις, και μονωμενες σωληνες και ολα. Τετοια ωρα, τετοια λογια... Αν δε γινεται να βαλεις fan-coils με τιποτε, τοτε τσακωσε τη γυναικα σου (για να μην τη φερεις προ εκπληξεως) και, μαζι με το μηχανολογο, βαλτε μεγαλυτερα σωματα στις θεσεις που τα εχεις, ωστε παλι να χρειαζεσαι 45° νερο. Για το ποσο μεγαλη αντλια χρειαζεται πρεπει να κανεις σοβαρη μελετη σε μηχανολογο που να ξερει πως να την κανει σωστα. Αν δεν εχει ξανακανει, το πιο πιθανο ειναι να σου προδιαγραψει καμμια αντλια που να κοστιζει οντως 20Κ. Ο (βαλε εδω οποιον θεο πιστευεις) μαζι σου!
  7. να πω κι εγω την ταπεινη μου γνωμη. Παρτο αφου το εχεις μαραζι, φτιαξτο και μετα κλειδωσε το. Περιμενε να ανεβουν οι τιμες, βαλε μια τιμη στοχο ωστε να βγαζεις 100% (π.χ. 2000 ευρω με κοστος τα 1000, 400 η αγορα και αλλα 500-600 η ανακατασκευη με σπεσιαλ υλικα) και δωστο. Προυποθεση βεβαια να πιστευεις οτι θα ανεβουν οι τιμες σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα, οχι το 2050. Ακομα καλυτερα, παρτο τωρα αφου ειναι ευκαιρια και το φτιαχνεις μετα οταν θα υπαρχει αγοραστικο ενδιαφερον. Αν το νοικιασεις, την εκατσες. Περισσοτερο κερδος θα εχεις αν κλεισεις τα λεφτα σου στην εθνικη με επιτοκιο σκαρτο 3%, ακομα και με κουρεμα καταθεσεων που λεει ο λογος!
  8. Σωστός ο Μίλτος, απλά και ο ενδιαφερόμενος μας τα λέει λίγα λίγα και προσωπικά μου την έχει δώσει! Βόρεια της Αθήνας είναι και η Στοκχόλμη στο κάτω κάτω. Από την άλλη ο μηχανικός του (αν χρησιμοποίησε) θα έπρεπε να του κάνει κι ένα μικρό μάθημα για το τι ακριβώς έκανε. Εγώ πάντα το κάνω, προσπαθώ να ενημερώσω όσο πιο πολύ μπορώ, όχι τόσο από βίτσιο αλλά για να μην μπορεί να μου πει ο πελάτης μετά "αυτό δεν μου το είχες πει ".
  9. 4 τονους προφανως ολη τη σαιζον. Ακομα δε μας ειπες που στο διαολο ειναι αυτο το σπιτι, τι φοβασαι μην ερθουμε να σε κλεψουμε????? 4.5 τονους εκαιγε φιλος μου σε χωριο πανω απο τα Γιαννενα, στα 1000μ υψομετρο με σπιτι 170 τ.μ. Κρεμασμενος στην Παρνηθα εισαι ρε φιλε κι εμεις ψαχνουμε να βρουμε αν οι υπολογισμενες απαιτησεις ειναι σωστες ή οχι?? Τι να πω... Στο φιλο μου του εβαλα μια Carrier 61AF 19KW και τον υπολογιζω γυρω στις 9.000 - 10.000 kwh για τη σαιζον. Αν συνεχισει ο χειμωνας με τετοιες παγωνιες οπως ο Δεκεμβριος, μπορει να παει και στις 12.000, θα δειξει... Τελος παντων, δε μου εχει ερθει ακομα ο εκκαθαριστικος με τις νεες τιμες ΚΑΙ μεγαλες καταναλωσεις για να σου πω. Υπολογισε καπου στα 12-13 λεπτα το μειωμενο και 22-23 το κανονικο. Γυρω στο τελος του Γεναρη θα ξερω σιγουρα που θα ερθει ο λογαριασμος.
  10. Κατ' αρχάς αν σου λέει περίπου 21-22 σημαίνει ότι δεν έκανε μελέτη και έκανε απλά μια εκτίμηση. Επίσης, το γεγονός ότι 16+6 μας κάνει 22, εκτός του ότι δεν σημαίνει αυθορεί ότι καλύπτονται οι απώλειες, έχει και το ανάλογο κόστος: η αντλία ρουφάει γύρω στα 6.5 kw και οι αντιστάσεις άλλα 6, οπότε εξηγούνται και οι 150 kwh ημερησίως. Δηλαδή αν συνεχίσεις έτσι θα έχεις κάπου 4000 kwh το μήνα, ήτοι γύρω στα 700 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι έχεις και νυχτερινό! Δηλαδή με το πετρέλαιο πόσα ξόδευες;;;; αν θυμάσαι τον προπέρσινο Δεκέμβριο (2001) που ήταν αρκετά κρύος, ακόμα καλύτερα.
  11. Αφου η Daikin δεν εχει μεγαλυτερο μοντελο, γιατι δε βαζετε 2 σε σειρα? Η, ακομα καλυτερα, γιατι δεν πατε σε αλλον κατασκευαστη που εχει μεγαλυτερα μοντελα, π.χ. Carrier 61AF με μεγεθη εως 105KW ??? Φιλε jova, δεν γνωριζω αν εγινε σωστη διαστασιολογηση για το συστημα σου. Δεν γνωριζω αν οντως εχει χαμηλες θερμοκρασιες η περιοχη σου ή μηπως νομιζεις οτι εχει. Αλλο να δειξει το θερμομετρο ενα -1 / -2 κατα τις 6 το πρωι και αλλο η μεση θερμοκρασια ημερας να ειναι κοντα στο 0, εχει μεγαλη διαφορα. Δεν γνωριζω που ακριβως ειναι το σπιτι σου και επειδη λες βορεια της Αθηνας, θα σου πω οτι ενας μετεωρολογικος σταθμος που βρισκεται στο Καστρι (υψομετρο 357μ) και τροφοδοτει το meteo.gr λεει για τον τρεχον μηνα, Δεκεμβριο του 2013, μεση θερμοκρασια +8.3 °C. Για να εχεις ενα μετρο συγκρισης, ο αντιστοιχος σταθμος στα Γιαννενα (υψομετρο 475μ) που κατοικω και εργαζομαι, δειχνει μεση θερμοκρασια μηνα +3.5 °C. Ετουτη την ωρα που γραφω αυτες τις γραμμες, στο Καστρι δειχνει +6.1 και στα Γιαννενα -3.5 ! Παμε τωρα στην αντλια σου. Ας υποθεσουμε οτι ειναι ικανη να δινει τα 16 ονομαστικα KW στους, ας πουμε, +2° που λεμε οτι ειναι η μεση τιμη των ελαχιστων θερμοκρασιων του Ιανουαριου στην περιοχη σου (προσεξε τη διατυπωση μου), αρα και ειναι θεωρητικα οι οριακες συνθηκες για τον σχεδιασμο ενος συστηματος θερμανσης. Αυτο σημαινει πως για να μπορει η αντλια να ζεστανει το σπιτι σου, αυτο εχει υπολογιστει με απαιτησεις θερμοτητας 65 W/m². Αυτο, για να μιλαμε ελληνικα, αντιστοιχει σε μια συγχρονη κατασκευη με πολυ γερες μονωσεις και ultra-wow κουφωματα. Στα Γιαννενα για να πιασουμε αυτο το νουμερο θελουμε 7-8 cm μονωση στους τοιχους, 8-10 στις οροφες και κουφωματα με συνολικο U < 2.5. Αν το σπιτι σου δεν ειναι καλα μονωμενο, αρα και οι απαιτησεις σε θερμοτητα ειναι μεγαλυτερες, δεν θα ζεσταθεις, τελος. Αν πουμε οτι η συνολικη ισχυς του συστηματος, μαζι με τις αντιστασεις ειναι 16+4 = 20 kW, τοτε εχεις ενεργειακες απαιτησεις της ταξης των 81,5 W/m², που και παλι απαιτει καλες μονωσεις. Αν τωρα, κανουμε τη χειροτερη εκτιμηση οτι η αντλια στους +2° δεν δινει 16 αλλα 14, οπως ειπωθηκε πιο πανω (θα σου ελεγα πολυ ευχαριστως ποσο ακριβως αποδιδει, αλλα δεν καταφερα να βρω engineering data για τις daikin), τοτε κλαφτα χαραλαμπε. Δοκιμασε, αν δεν το κανεις ηδη, να εχεις συνεχως ανοιχτη τη θερμανση, ωστε να εκμεταλευτεις το φαινομενο της θερμικης αδρανειας. Δεν ξερω μηπως, φευγοντας για δουλεια, το κλεινεις τελειως και το σπιτι σου κρυωνει ανεπανορθωτα. Δοκιμασε να παξεις με την αντισταθμιση, μπορει να ειναι πολυ "χαλαρη" και να μη φταιει το οτι δεν φτανει η αντλια, αλλα το οτι θελει "σφιξιμο" η αντισταθμιση. Tip: για σωματα η "καμπυλη" πρεπει να εχει μεγαλη κλιση, π.χ. 60°@0° και 35°@17°. Οσο για την καταναλωση, εγω στο σπιτι μου στα Γιαννενα, 90 τ.μ. και φουλ εκτεθειμενο, με μετρια εως κακη μονωση, εχω ως τωρα μεση καταναλωση για το Δεκεμβριο 30.7 KWh / ημερα, με μεση θερμοκρασια μηνα +3.5 °C. Αντλια Carrier AquaSnap 30AW, ονομαστικης ισχυος 15KW (η αληθεια ειναι οτι υπερβαλλα λιγο, θα επρεπε να βαλω τη μικροτερη των 12 KW) και θερμοκρασια χωρων ~21°. Σου ευχομαι το καλυτερο
  12. Φιλε statik, τα κριτηρια επιλογης αντλιας που να φτανει 70-80 βαθμους ειναι 1. η καλυτερη αποδοση που επιτυγχανουν σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος (αλλα πολυ χαμηλες, οχι το 0° της Αθηνας) και 2. η πολυ ακριβης και σωστη διαστασιολογηση των σωματων με το παλιο συστημα, δλδ για θερμοκρασιες 90/70. Εγω νομιζω οτι δεν εμπιπτεις σε κανενα απο αυτα τα κριτηρια, εκτος και αν το σπιτι σου ειναι φτιαγμενο μετα το 2011, οποτε σε αυτην την περιπτωση καποιο σημαντικο λαθος εκανε ο συναδελφος και σου εβγαλε ~100 W/m² απαιτησεις. Αντιλαμβανομαι ομως, απο τον τροπο που το λες, οτι η επιλογη σου ΠΡΕΠΕΙ να ειναι μια απο τις δυο αυτες ΑΘ, οποτε παρε την 11αρα για να μην πληρωσεις πολλα. Απλα να εχεις υπόψιν σου οτι υπερβαλλεις.
  13. Πως ακριβως προεκυψε οτι θελεις 12KW "υψηλων θερμοκρασιων"? Δλδ αμα παρεις 12KW "χαμηλων θερμοκρασιων" δε σου κανουν? Μηπως να μας ελεγες ποσα KW θελεις σε ποια θερμοκρασια περιβαλλοντος καλυτερα? Εγω θα ελεγα, αν εισαι οντως ετοιμος για αγορα οπως λες, να φρεναρεις λιγο και να το ξαναδεις το θεμα. Μετρα τα σωματα σου, σιγουρεψε οτι ειναι σωστα διαστασιολογημενα οποτε οντως πρεπει να πας σε υψηλων θερμοκρασιων (αν και για μενα καλυτερα να τα αλλαζες με μεγαλυτερα για να πας σε ΧΘ) ή μηπως ειναι διπλασια απο αυτα που χρειαζεσαι οποτε πας και σε ΧΘ ανετα, κανε σωστο υπολογισμο για τις σωστες συνθηκες σχεδιασμου και μετα ψαξε τα ηλεκτρολογικα. Και παρε απο τον αντιπροσωπο της daikin τα ακριβη στοιχεια ωστε να μην κανεις παραδοχες στο βροντο... π.χ. η 11αρα οταν δινει νερο 80° και εξω εχει +2°, καταναλωνει max 4,80 KW (αρα εχει cop σκαρτο 2.3) ενω η 14αρα καταναλωνει 6.27 KW (cop = 2.23).
  14. Συναδελφε timpap, αν σε προβληματιζει εσενα στη Ζακυνθο, τι να πουμε εμεις οι πιο βορειοι? Η δικη μου αποψη, συνεπικουρουμενη απο μικρη εμπειρια εγκαταστασεων α/θ, ειναι οτι οι λυσεις της daikin και αλλων για 70-80C στην προσαγωγη ειναι υπερβολικες για το κλιμα της Ελλαδας, πλην Φλωρινας, Νευροκοπιου και αλλα συναφη. Τα δε σωματα που ειναι τοποθετημενα στις υπαρχουσες οικοδομες ειναι αρκετα υπερδιαστασιολογημενα για να δουλευουν κανονικα και σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες νερου. Σαφως και πρεπει να ελεγχθει, αλλα αυτο ειναι κατι που πρεπει να γινεται για ολα τα συστηματα θερμανσης και οχι μονο για τις α/θ... Το καλο ειναι βεβαια οτι στις daikin εχεις την επιλογη για το ποσο νερο θα σου δωσει, οποτε, αν την βαλεις τελικα, θα καταληξεις να τη δουλευεις στους 50-55, οπως μια φιλη μου που δε με ακουσε και πηγε τελικα σε daikin. Κερδισμενος θα εισαι παλι γιατι σε χαμηλοτερη θερμοκρασια νερου ανεβαινει ο συντελεστης αποδοσης, αλλα θα καταληξεις (μαλλον) να παρεις κατι που δε θα σου χρειαζεται. Εντελει, οι λυσεις αυτες ειναι για τις περιπτωσεις που δεν θελεις να κανεις κανεναν ελεγχο και καμια αλλαγη στα σωματα σου. Παρε-βαλε σου λεει και θα δουλεψει οπως ο λεβητας. Θυσιαζεις το βαθμο αποδοσης και πιθανως την συνολικη εξοικονομηση στη σαιζον, εισαι ομως ησυχος οτι θα ζεσταθεις. Σε αλλη περιπτωση θα μπορουσες να κανεις τους ελεγχους σου, να αλλαξεις, αν χρειαζεται, κανα-δυο σωματα (απιθανο σου λεω αλλά για να λεμε) και να βαλεις μια με max T 60° που θα ειναι πιθανως φθηνοτερη στην αγορα και στο κοστος χρησης.
  15. Συμφωνω με aithilenio, πρεπει να εισαι πολυ σουπερμαν για να βαλεις fancoils σε ανακαινιση και να μην τα διαλυσεις ολα! Βεβαιως, αν αλλαξεις πατωματα και το δαπεδο σου ειναι καμια δεκαρια ποντους (αρκετα πιθανη σαν περιπτωση σε παλιες οικοδομες), μπορεις με εναν ασφαλτοκοφτη ή/και με το κομπρεσερ να δημιουργησεις τις οδευσεις για τους μονωμενους σωληνες. Τωρα για αποχετευση... εκει πρεπει να εισαι δημιουργικος...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.