paslas
Members-
Περιεχόμενα
89 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Τύπος περιεχομένου
Profiles
Φόρουμ
Downloads
Gallery
Ειδήσεις
Media Demo
Αγγελίες
Store
Everything posted by paslas
-
Ειναι απο τα τζακια κυριως, καλα το σκεφτηκες. Με προσοχη ομως με το νερο γιατι ειναι ατιμο και παει παντου! Ασφαλως να την εχεις κλειστη (απο ρευμα, οχι απο control).
-
Δεν μπορεις να συντηρησεις τη θερμοκρασια στο μπαφερ με το τζακι γιατι το τζακι το περνας με εναλλακτη στο μπαφερ! Το λεβητα ομως που τον ριχνεις χυμα μεσα στο δοχειο, γιατι αποτελει μερος του κυκλωματος με τα σωματα, οπως λες λιγο να τον βαλεις μπροστα το ζεσταινει το δοχειο. Το καταλαβες; Προ δοχειου αδρανειας περνουσες τα 18KW του τζακιου σου σε ολο το σπιτι και τωρα τα ριχνεις σε λιγα μετρα σωληνα μεσα στο δοχειο! Τι περιμενεις να σου κανουν; Αλλαξε τη συνδεσμολογια: βαλε τα ηλιακα στον κατω εναλλακτη (σερπαντινα), βαλε το τζακι στο μισο πανω δοχειο (χωρις σερπαντινα, χυμα μεσα) για να μη ζεσταινεις ασκοπα ολο το δοχειο, και την επιστροφη του κυκλωματος θερμανσης στο μεσο του δοχειου για να μην κρυωνεις ασκοπα το νερο. Το κατω μισο να ζεσταινεται οσο (και οταν) μπορει απο τα ηλιακα. Προφανως αν θελεις να εγκαταστησεις και αλλα μετρα συλλεκτων, κερδος θα εχεις, αλλα αν διατηρησεις τη συνδεσμολογια σου ετσι, εισαι χειροτερος απο τη μαυρη τρυπα της οικονομιας! (Για αμοιβη και τα καθεκαστα με Π.Μ. )
-
Δεν ξερω τι μηχανημα εχεις. Στο δικο μου Carrier AquaSnap, η καταναλωση σε κατασταση stand-by ειναι 26W και ξεκιναει μονη της τον κυκλοφορητη για 10 sec καθε 24 ωρες ωστε να μην κολλησει. Αυτο βγαζει μια συνολικη καταναλωση ~ 0.620 KWh ημερησιως. Δεν υπαρχει (κανονικα) προβλημα να κλεισεις το διακοπτη της το καλοκαιρι, να εχεις ομως υποψιν οτι μπορει να σου κολλησει ο κυκλοφορητης και στην αρχη της χειμερινης περιοδου να χρειαστει να τον ξεκολλησεις (πολυ απλη διαδικασια, ενα κατσαβιδι ισιο θελεις).
-
Κανεις δεν ξερει μεχρι να γινει η περιβοητη μελετη θερμανσης! Ενδεικτικα να σου πω πως τα σωματα σου, αν υπολογισες οτι αποδιδουν 11.000 θερμιδες σε 75/65/20, τοτε σε 60/50/20 δινουν ~6.900. Τα υπολογισες σωστα ομως, ή μηπως τα υπολογισες για 90/70/20, οποτε αποδιδουν αρκετα λιγοτερο στις θερμοκρασιες που "παιζουν" οι αντλιες ΧΘ; Σου φτανουν τα 6900; Μηπως φτανουν γενικως αλλα σε κανα δυο χωρους δεν φτανουν; Μηπως η daikin που σου αρεσει στις χαμηλων θερμοκρασιων δεν φτανει τους 60° αλλα τερματιζει στους 55°, αρα και τα σωματα πρεπει να τα υπολογισεις πλεον για 55/50/20; Πολλες ερωτησεις! Ψαξε το φορουμ και διαβασε τα κειμενα που εχω γραψει για τα σωματα και τον υπολογισμο των απωλειων και του δικτυου για λειτουργια με αντλιες, μη γραφουμε τα ιδια και τα ιδια συνεχεια!
-
Μην προσπαθεις να μαθεις εκ των προτερων ποση θα ειναι η καταναλωση. Και λεβητα αν βαλεις, κανεις δεν προκειται να σου πει οτι θα καταναλωνει Χ λιτρα το χρονο! Να εχεις στο μυαλο σου παντα οτι η ΑΘ θα καταναλωνει λιγοτερο απο λεβητα πετρελαιου, απο λιγο (αν ειναι κακη υλοποιηση) εως πολυ (αν ειναι καλη υλοποιηση). Αν καποιος σου πει π.χ. οτι με την Χ αντλια θα εχεις Υ% εξοικονομηση (π.χ. 65%), θα σου λεει, κατα 99.9%, ψεμματα. Η οικοδομη σου μπορει να ειναι μεγαλη (για ΜΙΑ κατοικια) αλλα δεν ειναι και ουρανοξυστης! Υπαρχουν αντλιες εμπορικα διαθεσιμες που καλυπτουν 100+ KW απαιτησεων, οποτε το μεγεθος του σπιτιου σου δεν ειναι περιοριστικος παραγων. Το ζητημα ειναι να βαλεις κατι που να εχει εκ των προτερων τη δυνατοτητα να σε οδηγησει σε χαμηλη καταναλωση. Θα τολμησω μια εκτιμηση: αφου δε μασας και συνεχιζεις το σπιτι αυτο, με το πολυ αυξημενο κοστος σε διαμορφωση χωρων (κουζινα, μπανια, σαλονια), επιπλωση, διακοσμηση και γενικα οτι χρειαζεται ενα σπιτι για να αποκαλειται σπιτι, θα ελεγα οτι δεν σε ενδιαφερει τοσο πολυ το ετησιο κοστος λειτουργιας. Σε ενδιαφερει, αλλα δεν καιγεσαι. Σε νοιαζει πιο πολυ, και αυτο φαινεται απο την ερωτηση στον antloukidis, αν η/οι αντλια/ες μπορουν να καλυψουν τις αναγκες του σπιτιου σου, ή μηπως οχι γιατι ειναι για μικροτερα σπιτια. Αμα ειμαι μεσα στην εκτιμηση μου, αν το κοστος της εγκαταστασης δε σε τρομαζει ή αν μπορεις να εξοικονομησεις χρηματα απο κουρτινες, καναπεδες, πλακακια κλπ κλπ, τοτε προχωρα και μην σε ανησυχει τιποτε. Οχι μονο μπορεις να βασιστεις σε ΑΘ, αλλα ειναι και το καλυτερο που μπορεις να κανεις αυτην την εποχη, και για την τσεπη σου και για το περιβαλλον. Απλα ψαξε να βρεις καλο μηχανολογο να σε κατευθυνει σωστα, καθως δεν ειναι μονο η θερμανση που πρεπει να σε ανησυχει, αλλα και η παραγωγη ζεστου νερου χρησης και η ψυξη το καλοκαιρι.
-
ChrisB. Δεν θελω, αλλα υποχρεουμαι να σου υπενθυμισω το "τα μεταξωτα βρακια...." Εμ, 315 τετραγωνικα κυριοι χωροι, δε σου πηγε ποτε στο μυαλο οτι θα χρειαζεται ενα σκασμο λεφτα για να ζεσταινεται (και για να κρυωνει το καλοκαιρι, εδω που τα λεμε, Λαρισσα εισαι, δεν εισαι σε κανα βουνο)???? Δε σε μαλωνω (αν και θα επρεπε) για το μεγεθος του σπιτιου που εφτιαξες, αλλα ειναι σαν καποιος να αγοραζε ferrari και να εγραφε σε καποιο forum για αυτοκινητα κατι σαν : "ωραια, τωρα που πηρα τη ferrari, πως θα την κανω να καιει λιγο γιατι δε χορταινει με τιποτε?" Ειναι προφανες οτι θα πληρωσεις πολλα λεφτα, και για την εγκατασταση, και για τη λειτουργια του οποιου συστηματος θερμανσης τοποθετησεις. Χοντρικα παντως, σε περιπτωση σαν τη δικια σου εγω θα σου προτεινα ΑΘ με fan-coils. Και χαμηλη θερμοκρασια νερου (45°) και ψυξη για το καλοκαιρι. Βεβαια, θα επρεπε να το ειχες ψαξει νωριτερα και να ειχες βαλει και αποχετευσεις, και μονωμενες σωληνες και ολα. Τετοια ωρα, τετοια λογια... Αν δε γινεται να βαλεις fan-coils με τιποτε, τοτε τσακωσε τη γυναικα σου (για να μην τη φερεις προ εκπληξεως) και, μαζι με το μηχανολογο, βαλτε μεγαλυτερα σωματα στις θεσεις που τα εχεις, ωστε παλι να χρειαζεσαι 45° νερο. Για το ποσο μεγαλη αντλια χρειαζεται πρεπει να κανεις σοβαρη μελετη σε μηχανολογο που να ξερει πως να την κανει σωστα. Αν δεν εχει ξανακανει, το πιο πιθανο ειναι να σου προδιαγραψει καμμια αντλια που να κοστιζει οντως 20Κ. Ο (βαλε εδω οποιον θεο πιστευεις) μαζι σου!
-
να πω κι εγω την ταπεινη μου γνωμη. Παρτο αφου το εχεις μαραζι, φτιαξτο και μετα κλειδωσε το. Περιμενε να ανεβουν οι τιμες, βαλε μια τιμη στοχο ωστε να βγαζεις 100% (π.χ. 2000 ευρω με κοστος τα 1000, 400 η αγορα και αλλα 500-600 η ανακατασκευη με σπεσιαλ υλικα) και δωστο. Προυποθεση βεβαια να πιστευεις οτι θα ανεβουν οι τιμες σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα, οχι το 2050. Ακομα καλυτερα, παρτο τωρα αφου ειναι ευκαιρια και το φτιαχνεις μετα οταν θα υπαρχει αγοραστικο ενδιαφερον. Αν το νοικιασεις, την εκατσες. Περισσοτερο κερδος θα εχεις αν κλεισεις τα λεφτα σου στην εθνικη με επιτοκιο σκαρτο 3%, ακομα και με κουρεμα καταθεσεων που λεει ο λογος!
-
Σωστός ο Μίλτος, απλά και ο ενδιαφερόμενος μας τα λέει λίγα λίγα και προσωπικά μου την έχει δώσει! Βόρεια της Αθήνας είναι και η Στοκχόλμη στο κάτω κάτω. Από την άλλη ο μηχανικός του (αν χρησιμοποίησε) θα έπρεπε να του κάνει κι ένα μικρό μάθημα για το τι ακριβώς έκανε. Εγώ πάντα το κάνω, προσπαθώ να ενημερώσω όσο πιο πολύ μπορώ, όχι τόσο από βίτσιο αλλά για να μην μπορεί να μου πει ο πελάτης μετά "αυτό δεν μου το είχες πει ".
-
4 τονους προφανως ολη τη σαιζον. Ακομα δε μας ειπες που στο διαολο ειναι αυτο το σπιτι, τι φοβασαι μην ερθουμε να σε κλεψουμε????? 4.5 τονους εκαιγε φιλος μου σε χωριο πανω απο τα Γιαννενα, στα 1000μ υψομετρο με σπιτι 170 τ.μ. Κρεμασμενος στην Παρνηθα εισαι ρε φιλε κι εμεις ψαχνουμε να βρουμε αν οι υπολογισμενες απαιτησεις ειναι σωστες ή οχι?? Τι να πω... Στο φιλο μου του εβαλα μια Carrier 61AF 19KW και τον υπολογιζω γυρω στις 9.000 - 10.000 kwh για τη σαιζον. Αν συνεχισει ο χειμωνας με τετοιες παγωνιες οπως ο Δεκεμβριος, μπορει να παει και στις 12.000, θα δειξει... Τελος παντων, δε μου εχει ερθει ακομα ο εκκαθαριστικος με τις νεες τιμες ΚΑΙ μεγαλες καταναλωσεις για να σου πω. Υπολογισε καπου στα 12-13 λεπτα το μειωμενο και 22-23 το κανονικο. Γυρω στο τελος του Γεναρη θα ξερω σιγουρα που θα ερθει ο λογαριασμος.
-
Κατ' αρχάς αν σου λέει περίπου 21-22 σημαίνει ότι δεν έκανε μελέτη και έκανε απλά μια εκτίμηση. Επίσης, το γεγονός ότι 16+6 μας κάνει 22, εκτός του ότι δεν σημαίνει αυθορεί ότι καλύπτονται οι απώλειες, έχει και το ανάλογο κόστος: η αντλία ρουφάει γύρω στα 6.5 kw και οι αντιστάσεις άλλα 6, οπότε εξηγούνται και οι 150 kwh ημερησίως. Δηλαδή αν συνεχίσεις έτσι θα έχεις κάπου 4000 kwh το μήνα, ήτοι γύρω στα 700 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι έχεις και νυχτερινό! Δηλαδή με το πετρέλαιο πόσα ξόδευες;;;; αν θυμάσαι τον προπέρσινο Δεκέμβριο (2001) που ήταν αρκετά κρύος, ακόμα καλύτερα.
-
Αφου η Daikin δεν εχει μεγαλυτερο μοντελο, γιατι δε βαζετε 2 σε σειρα? Η, ακομα καλυτερα, γιατι δεν πατε σε αλλον κατασκευαστη που εχει μεγαλυτερα μοντελα, π.χ. Carrier 61AF με μεγεθη εως 105KW ??? Φιλε jova, δεν γνωριζω αν εγινε σωστη διαστασιολογηση για το συστημα σου. Δεν γνωριζω αν οντως εχει χαμηλες θερμοκρασιες η περιοχη σου ή μηπως νομιζεις οτι εχει. Αλλο να δειξει το θερμομετρο ενα -1 / -2 κατα τις 6 το πρωι και αλλο η μεση θερμοκρασια ημερας να ειναι κοντα στο 0, εχει μεγαλη διαφορα. Δεν γνωριζω που ακριβως ειναι το σπιτι σου και επειδη λες βορεια της Αθηνας, θα σου πω οτι ενας μετεωρολογικος σταθμος που βρισκεται στο Καστρι (υψομετρο 357μ) και τροφοδοτει το meteo.gr λεει για τον τρεχον μηνα, Δεκεμβριο του 2013, μεση θερμοκρασια +8.3 °C. Για να εχεις ενα μετρο συγκρισης, ο αντιστοιχος σταθμος στα Γιαννενα (υψομετρο 475μ) που κατοικω και εργαζομαι, δειχνει μεση θερμοκρασια μηνα +3.5 °C. Ετουτη την ωρα που γραφω αυτες τις γραμμες, στο Καστρι δειχνει +6.1 και στα Γιαννενα -3.5 ! Παμε τωρα στην αντλια σου. Ας υποθεσουμε οτι ειναι ικανη να δινει τα 16 ονομαστικα KW στους, ας πουμε, +2° που λεμε οτι ειναι η μεση τιμη των ελαχιστων θερμοκρασιων του Ιανουαριου στην περιοχη σου (προσεξε τη διατυπωση μου), αρα και ειναι θεωρητικα οι οριακες συνθηκες για τον σχεδιασμο ενος συστηματος θερμανσης. Αυτο σημαινει πως για να μπορει η αντλια να ζεστανει το σπιτι σου, αυτο εχει υπολογιστει με απαιτησεις θερμοτητας 65 W/m². Αυτο, για να μιλαμε ελληνικα, αντιστοιχει σε μια συγχρονη κατασκευη με πολυ γερες μονωσεις και ultra-wow κουφωματα. Στα Γιαννενα για να πιασουμε αυτο το νουμερο θελουμε 7-8 cm μονωση στους τοιχους, 8-10 στις οροφες και κουφωματα με συνολικο U < 2.5. Αν το σπιτι σου δεν ειναι καλα μονωμενο, αρα και οι απαιτησεις σε θερμοτητα ειναι μεγαλυτερες, δεν θα ζεσταθεις, τελος. Αν πουμε οτι η συνολικη ισχυς του συστηματος, μαζι με τις αντιστασεις ειναι 16+4 = 20 kW, τοτε εχεις ενεργειακες απαιτησεις της ταξης των 81,5 W/m², που και παλι απαιτει καλες μονωσεις. Αν τωρα, κανουμε τη χειροτερη εκτιμηση οτι η αντλια στους +2° δεν δινει 16 αλλα 14, οπως ειπωθηκε πιο πανω (θα σου ελεγα πολυ ευχαριστως ποσο ακριβως αποδιδει, αλλα δεν καταφερα να βρω engineering data για τις daikin), τοτε κλαφτα χαραλαμπε. Δοκιμασε, αν δεν το κανεις ηδη, να εχεις συνεχως ανοιχτη τη θερμανση, ωστε να εκμεταλευτεις το φαινομενο της θερμικης αδρανειας. Δεν ξερω μηπως, φευγοντας για δουλεια, το κλεινεις τελειως και το σπιτι σου κρυωνει ανεπανορθωτα. Δοκιμασε να παξεις με την αντισταθμιση, μπορει να ειναι πολυ "χαλαρη" και να μη φταιει το οτι δεν φτανει η αντλια, αλλα το οτι θελει "σφιξιμο" η αντισταθμιση. Tip: για σωματα η "καμπυλη" πρεπει να εχει μεγαλη κλιση, π.χ. 60°@0° και 35°@17°. Οσο για την καταναλωση, εγω στο σπιτι μου στα Γιαννενα, 90 τ.μ. και φουλ εκτεθειμενο, με μετρια εως κακη μονωση, εχω ως τωρα μεση καταναλωση για το Δεκεμβριο 30.7 KWh / ημερα, με μεση θερμοκρασια μηνα +3.5 °C. Αντλια Carrier AquaSnap 30AW, ονομαστικης ισχυος 15KW (η αληθεια ειναι οτι υπερβαλλα λιγο, θα επρεπε να βαλω τη μικροτερη των 12 KW) και θερμοκρασια χωρων ~21°. Σου ευχομαι το καλυτερο
-
Φιλε statik, τα κριτηρια επιλογης αντλιας που να φτανει 70-80 βαθμους ειναι 1. η καλυτερη αποδοση που επιτυγχανουν σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος (αλλα πολυ χαμηλες, οχι το 0° της Αθηνας) και 2. η πολυ ακριβης και σωστη διαστασιολογηση των σωματων με το παλιο συστημα, δλδ για θερμοκρασιες 90/70. Εγω νομιζω οτι δεν εμπιπτεις σε κανενα απο αυτα τα κριτηρια, εκτος και αν το σπιτι σου ειναι φτιαγμενο μετα το 2011, οποτε σε αυτην την περιπτωση καποιο σημαντικο λαθος εκανε ο συναδελφος και σου εβγαλε ~100 W/m² απαιτησεις. Αντιλαμβανομαι ομως, απο τον τροπο που το λες, οτι η επιλογη σου ΠΡΕΠΕΙ να ειναι μια απο τις δυο αυτες ΑΘ, οποτε παρε την 11αρα για να μην πληρωσεις πολλα. Απλα να εχεις υπόψιν σου οτι υπερβαλλεις.
-
Πως ακριβως προεκυψε οτι θελεις 12KW "υψηλων θερμοκρασιων"? Δλδ αμα παρεις 12KW "χαμηλων θερμοκρασιων" δε σου κανουν? Μηπως να μας ελεγες ποσα KW θελεις σε ποια θερμοκρασια περιβαλλοντος καλυτερα? Εγω θα ελεγα, αν εισαι οντως ετοιμος για αγορα οπως λες, να φρεναρεις λιγο και να το ξαναδεις το θεμα. Μετρα τα σωματα σου, σιγουρεψε οτι ειναι σωστα διαστασιολογημενα οποτε οντως πρεπει να πας σε υψηλων θερμοκρασιων (αν και για μενα καλυτερα να τα αλλαζες με μεγαλυτερα για να πας σε ΧΘ) ή μηπως ειναι διπλασια απο αυτα που χρειαζεσαι οποτε πας και σε ΧΘ ανετα, κανε σωστο υπολογισμο για τις σωστες συνθηκες σχεδιασμου και μετα ψαξε τα ηλεκτρολογικα. Και παρε απο τον αντιπροσωπο της daikin τα ακριβη στοιχεια ωστε να μην κανεις παραδοχες στο βροντο... π.χ. η 11αρα οταν δινει νερο 80° και εξω εχει +2°, καταναλωνει max 4,80 KW (αρα εχει cop σκαρτο 2.3) ενω η 14αρα καταναλωνει 6.27 KW (cop = 2.23).
-
Συναδελφε timpap, αν σε προβληματιζει εσενα στη Ζακυνθο, τι να πουμε εμεις οι πιο βορειοι? Η δικη μου αποψη, συνεπικουρουμενη απο μικρη εμπειρια εγκαταστασεων α/θ, ειναι οτι οι λυσεις της daikin και αλλων για 70-80C στην προσαγωγη ειναι υπερβολικες για το κλιμα της Ελλαδας, πλην Φλωρινας, Νευροκοπιου και αλλα συναφη. Τα δε σωματα που ειναι τοποθετημενα στις υπαρχουσες οικοδομες ειναι αρκετα υπερδιαστασιολογημενα για να δουλευουν κανονικα και σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες νερου. Σαφως και πρεπει να ελεγχθει, αλλα αυτο ειναι κατι που πρεπει να γινεται για ολα τα συστηματα θερμανσης και οχι μονο για τις α/θ... Το καλο ειναι βεβαια οτι στις daikin εχεις την επιλογη για το ποσο νερο θα σου δωσει, οποτε, αν την βαλεις τελικα, θα καταληξεις να τη δουλευεις στους 50-55, οπως μια φιλη μου που δε με ακουσε και πηγε τελικα σε daikin. Κερδισμενος θα εισαι παλι γιατι σε χαμηλοτερη θερμοκρασια νερου ανεβαινει ο συντελεστης αποδοσης, αλλα θα καταληξεις (μαλλον) να παρεις κατι που δε θα σου χρειαζεται. Εντελει, οι λυσεις αυτες ειναι για τις περιπτωσεις που δεν θελεις να κανεις κανεναν ελεγχο και καμια αλλαγη στα σωματα σου. Παρε-βαλε σου λεει και θα δουλεψει οπως ο λεβητας. Θυσιαζεις το βαθμο αποδοσης και πιθανως την συνολικη εξοικονομηση στη σαιζον, εισαι ομως ησυχος οτι θα ζεσταθεις. Σε αλλη περιπτωση θα μπορουσες να κανεις τους ελεγχους σου, να αλλαξεις, αν χρειαζεται, κανα-δυο σωματα (απιθανο σου λεω αλλά για να λεμε) και να βαλεις μια με max T 60° που θα ειναι πιθανως φθηνοτερη στην αγορα και στο κοστος χρησης.
-
Συμφωνω με aithilenio, πρεπει να εισαι πολυ σουπερμαν για να βαλεις fancoils σε ανακαινιση και να μην τα διαλυσεις ολα! Βεβαιως, αν αλλαξεις πατωματα και το δαπεδο σου ειναι καμια δεκαρια ποντους (αρκετα πιθανη σαν περιπτωση σε παλιες οικοδομες), μπορεις με εναν ασφαλτοκοφτη ή/και με το κομπρεσερ να δημιουργησεις τις οδευσεις για τους μονωμενους σωληνες. Τωρα για αποχετευση... εκει πρεπει να εισαι δημιουργικος...
-
Αμα τις βαψεις στο χρωμα του τοιχου, μετα απο μια βδομαδα δεν θα τις βλεπεις καν. Αν δεν εχει καμμια υποδομη το σπιτι, η μονη οικονομικα λυση ειναι τα κλιματιστικα. Αν θελεις να μπεις στον κοπο, περνα σωληνωσεις, κανε καλο υπολογισμο και βαλε μεγαλυτερα σωματα με μια αντλια και εισαι μια χαρα (πολυ φτωχοτερος ομως).
-
Που πηγε η "επεξεργασια"? οεο? Αυτο που ηθελα να συμπληρωσω στο απο πανω, για να το κανω πιο κατανοητο (ενδεχομενως και οχι ) ειναι μετα το : "Η πραγματικη χρηση δειχνει οτι οι συνθηκες (Τεξ, Τεσ, φορτιο, LWT κλπ κλπ) μεταβαλλονται τραγικα στη διαρκεια του 24ωρου (πλην ελαχιστων εξαιρεσεων) και συνεπως δεν ειναι καθολου ευκολο να βγαλει καποιος ασφαλη συμπερασματα." ... ακομα και διατηρωντας ενα σταθερο μεσες-ακρες CoP. Σε καλες αντλιες inverter, το CoP ειναι σχεδον σταθερο στο φασμα στροφων της αντλιας σε συγκεκριμενες συνθηκες Τεξ και LWT/EWT. Οταν αλλαζει ομως μεσα στη μερα η Τεξ κατα 10C+, αλλαζει και το φορτιο που απαιτειται και αποδιδεται αλλα και οι θερμοκρασιες LWT/EWT που χρειαζομαστε για να αποδοσει η αντλια αυτο το φορτιο, αρα αλλαζει και το CoP διοτι εχουμε πλεον αλλες συνθηκες απο οτι 5-6 ωρες πριν. Οποτε, φεξε μου και γλιστρησα.
-
Το σωστο θα ηταν να εχω και θερμιδομετρητη στην προσαγωγη για να μετραω ακριβως την ενεργεια που μπαινει στην εγκατασταση. Το μπακαλιστικο του θεματος ειναι ας πουμε το 30% που μειωσα τις ημερησιες απαιτησεις για να αντισταθμισω ακριβως την ελλειψη του θερμιδομετρητη. Μπορει να ειναι και περισσοτερο, μπορει και λιγοτερο, π.χ. ναι μεν η μεση θερμοκρασια μιας μερας μπορει να ειναι 2C, ενδεχεται ομως μεγαλο βαρος στο μεσο ορο να εισφερουν οι θερμοκρασιες της νυχτας (δηλαδη δυσαναλογα μεγαλο σε σχεση με τον χρονο), κατα την οποια η απαιτηση για Τεσ δε θα ειναι 20C αλλα 17C ας πουμε, οποτε αναλογα διαφοροποιουνται και οι απωλειες και αρα οι απαιτησεις. Η πραγματικη χρηση δειχνει οτι οι συνθηκες (Τεξ, Τεσ, φορτιο, LWT κλπ κλπ) μεταβαλλονται τραγικα στη διαρκεια του 24ωρου (πλην ελαχιστων εξαιρεσεων) και συνεπως δεν ειναι καθολου ευκολο να βγαλει καποιος ασφαλη συμπερασματα. Οσον αφορα το θεμα ΑΘ-σωματα, εχω αναφερθει και στο παρελθον πολλες φορες, το ξαναλεω και τωρα: με τις υπαρχουσες εγκαταστασεις που ειναι υπερδιαστασιολογημενες κατα 50% τουλαχιστον στο 99,9% των περιπτωσεων, οι αντλιες ειναι μονοδρομος και δουλευουν και πολυ ωραια και πολυ οικονομικα. Το συζηταω ακομα και για καινουρια εγκατασταση, για να αποφευχθουν οι προσθετες εργασιες της ενδοδαπεδιας και για εναν λογο που δεν ειναι και πολυ προφανης: το κυκλωμα με σωματα (σε συνδυασμο με θερμοστατικους διακοπτες) ειναι πιο "γρηγορο" στις αντιδρασεις του στις ξαφνικες αλλαγες συνθηκων απο την ενδοδαπεδια, λογω μικροτερης αδρανειας. Τετοιες περιπτωσεις ειναι λ.χ. ξαφνικη ηλιοφανεια σε νοτιους - δυτικους χωρους, ξαφνικη αυξηση θερμικου φορτιου στο χωρο απο μαγειρικη, σπιτικες εργασιες, επισκεψη φιλων κλπ. Οσον αφορα το κοστος, υδραυλικος - ηλεκτρολογος και υλικα πηγαν καπου 600€. Ειχα μικρη σχετικα εγκατασταση γιατι το μπαλκονι που μπηκε η αντλια ειναι κοντα στο συλλεκτη. Το κοστος της αντλιας δεν το λεω γιατι τις εμπορευομαι ναι, εχω για αυτο και λεω 67% κανονικο και 33% μειωμενο τιμολογιο, καθως το μειωμενο ισχυει για 8 ωρες καθε μερα. Κι αυτο παιζει γιατι τη νυχτα οι θερμοκρασιες ειναι χαμηλοτερες και αρα η αντλια καταναλωνε περισσοτερο ρευμα, οποτε παλι ισχυει η δυσαναλογια που λεω παραπανω. Οπως και να εχει, ΑΘ και νυχτερινο πανε πακετο σε καθε περιπτωση.
-
OTTO_engine σχεδον καλα το καταλαβες ... ξεχασες τις ηλεκτρικες σομπες και προσπερασες το γεγονος οτι ο χειμωνας 11-12 ηταν πιο βαρυς απο τον 12-13. Βεβαια για να πουμε την αληθεια, το 11-12 ειχαμε καλες θερμοκρασιες μεχρι και τον Δεκεμβριο. Απο τον Ιανουαριο μας πελεκησε! Ο λεβητας ηταν για πεταμα, δεν ανεβαζε νερο πανω απο 55C στα μεγαλα κρυα! SCOP δεν εχει βγαλει ακομα η εταιρια, COP για 40/45 και 7db/6wb δινει 3.21. Θα γραψω μερικα πραγματα απο δικους μου υπολογισμους και καταγραφες, μη βαρατε για την ανωτατη μπακαλικη! Συμφωνα με τις μεσες θερμοκρασιες του Ιανουαριου που μας περασε, η απαιτησεις μου κατα μεσο ορο ηταν 139,63 kwh θερμικες το 24ωρο. Αν υπολογισουμε μια εκπτωση χοντρικα 30% λογω συνεχους θερμανσης και συνεπαγομενης θερμικης αδρανειας (με την διαβεβαιωση οτι οι αρχικες απωλειες - απαιτησεις υπολογιστηκαν για συνεχομενη θερμανση, αρα η εκπτωση παει εξτρα σαν μειωση των απαιτησεων), παμε στις 97,74 kwh / 24ωρο. Διαιρωντας με τις καταναλωσεις μου (απο το μετρητη που μετραει αποκλειστικα την καταναλωση της αντλιας) βγαινει ενας SPF για τον Ιανουαριο 3.30. Not bad θα ελεγα! Με βαση τα στατιστικα που συνελεξα, εκανα και μια εκτιμηση κοστους για το 2011-2012. Για 190 μερες θερμανση λοιπον, υπολογισα καταναλωση 4.936 kwh και κοστος περιπου 864€. Επισης καθολου ασχημα!
-
Δεν ειναι συγκριτικα τα μεγεθη γιατι ο προηγουμενος χειμωνας ηταν ασυγκριτα πιο βαρυς. Ωστοσο, ο ανθρωπος (εγω) πληρωσε 1.200€ σε πετρελαιο με λειτουργια 4-13 ωρες τη μερα (13 ωρες στα βαρια κρυα) και, επειδη ο λεβητας δεν τραβαγε, κανα 800αρι σε ΔΕΗ για κλιματιστικο, κονβεκτορα 2 kw στο δωματιο της μικρης, σομπα τοιχου 1.5 kw στο μπανιο και ηλεκτρικη σομπα 1.2 kw επικουρικα. Ειχα μποιλερ σαν σωμα, αλλα επειδη οι θερμοκρασιες προσαγωγης που επαιζα ηταν ως επι το πλειστον απο 35C εως 45C, το εκοψα και το δουλευα μονο ηλεκτρικα με το μειωμενο τιμολογιο. Οι κιλοβατωρες που λεω πιο πανω ειναι ΜΟΝΟ για θερμανση, υπολογισε περιπου αλλες 120 kwh/μηνα για ηλεκτρικο θερμοσιφωνα, για 6 μηνες δλδ αλλα 75€ περιπου. Ξεχασα να αναφερω οτι η μεση εσωτερικη θερμοκρασια ηταν περιπου 21.5C.
-
Λαικα και απλουστευτικα δε γινεται αν εισαι μηχανικος... Πιο πολυπλοκα: Σπιτι 90 m² στα Γιαννενα, πολυ εκτεθειμενο, δηλαδη 16 μ πανω απο το εδαφος, προσανατολισμος φωτια, χοντρα-ψιλα τρεις τοιχοι Β-ΒΑ-ΒΔ, αμονωτη ταρατσα, κατω διαμερισμα ακατοικητο, πολυκατοικια χωρις κεντρικη θερμανση. Κουφωματα σουπερ, τζαμια σουπερ αλλα οχι ενεργειακα, μερικως καλη μονωση σε μερικους τοιχους. Απωλειες θερμοτητας περιπου 9 kw στους -6C και περιπου 7.7 kw στους -2C που θεωρω οτι ειναι πιο κοντα στις οριακες συνθηκες στο κεντρο της πολης. Αντλια θερμοτητας αμερικανο-γιαπωνεζου κατασκευαστη, μονομπλοκ, inverter, ονομαστικης ισχυος 15 kw, συνδεδεμενη απευθειας στο συλλεκτη, χωρις δοχεια αδρανειας, αντιστασεις κλπ. Σωματα χαμηλων θερμοκρασιων τυπου panel (σημανση 45C/35C) γερμανικα, εκτος της πετσετοκρεμαστρας στο μπανιο. Θερμοστατικοι διακοπτες σε ολα τα σωματα εκτος του μπανιου. Εναρξη λειτουργιας 24 Οκτωβριου 2012, παυση λειτουργιας 15 Απριλιου 2013, συνολικα 179 ημερες. 24ωρη συνεχης λειτουργια, ρυθμιζομενη με τις αντισταθμισεις της αντλιας (οχι απλα θερμοστατικα δηλαδη). Καταναλωση 3.728 kwh, υπολογιζομενο κοστος με αναλογια 67% κανονικο - 33% μειωμενο τιμολογιο = περιπου 650€ Για μαρκες, κατασκευαστες κλπ με π.μ. για να μην παραβουμε τους κανονες του φορουμ.
-
Ξαναδιαβαζοντας ολο το νημα, ενα πραγμα μου ερχεται στο νου: χρονοχρεωση!
-
Γι αυτο βαζεις μονο μια αντλια στο μπαλκονι σου, που θα χρησιμοποιειται μονο για θερμανση (ανεξαρτητα απο τα αν ειναι reversible ή οχι) σε συνδυασμο με τα σωματα που εχει ηδη το σπιτι. Την ανοιξη, με τα χρηματα που εξοικονομησες ολο το χειμωνα, βαζεις οσα split τοιχου θελεις για να δροσιζεσαι (αν δεν ειναι το σπιτι στα μπετα, ξεχνα ενδοδαπεδια και fan-coils και και και... εκτος και αν κερδισεις το τζοκερ οποτε αλλαζουν πολλα πραγματα)
-
Οπως ειπωθηκε αρκετες φορες πιο πανω, χωρις να υπαρχει πληρης καταγραφη των δεδομενων της περιπτωσης δεν μπορει να εξαχθει ασφαλες συμπερασμα. Η δικη μου εμπειρια λεει οτι οι αντλιες υψηλων θερμοκρασιων, διπλου συμπιεστη και λοιπα ειναι too much για την Ελλαδα. Η μονη ισως περιπτωση που μπορει να δικαιολογηθει η χρηση τους ειναι σε συνδυασμο με απλα σωματα (φετες) τα οποια επιπροσθετα δεν ειναι υπερδιαστασιολογημενα, πραγμα που ως πιθανοτητα πλησιαζει αυτη του να κερδισεις το τζοκερ. Αν μιλαμε για την τυπικη ελληνικη μελετη των προηγουμενων ετων (μεχρι το 2011 δηλαδη), οπου η υπεριδιαστασιολογηση ειναι τουλαχιστον +50%, η επιλογη αντλιας χαμηλων θερμοκρασιων (max 60°C) γινεται με κλειστα ματια, αρκει να προηγηθει μια καλη μελετη απωλειων, χρησιμοποιωντας οσο το δυνατον τα πραγματικα δεδομενα για τα δομικα στοιχεια και χωρις καμμια υπερδιαστασιολογηση, και βαζοντας για θερμοκρασια σχεδιασμου την μεση θερμοκρασια Ιανουαριου που ειναι ο κατα τεκμηριο πιο κρυος μηνας του χρονου, αντε και μειον 1-2 βαθμους αν θελουμε να ειμαστε πιο "ασφαλεις". Αν το κανει αυτο καποιος, επιλεξει μια αντλια ΧΘ inverter για την ισχυ που θα του δειξει η μελετη απωλειων και τη βαλει να δουλευει σε συνεχομενη λειτουργια, ειναι ΟΚ, τελεια και παυλα. Εξαιρεση αποτελουν οι περιοχες με αποδεδειγμενα πολυ χαμηλες θερμοκρασιες (π.χ. Φλωρινα), οπου η μονη περιπτωση για αντλια ειναι η γεωθερμικη, αν υπαρχει ο χωρος για το δικτυο δηλαδη. Και παλι οι υψηλων θερμοκρασιων δεν προτεινονται (κατα την αποψη μου) λογω της πολυ υψηλης καταναλωσης σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος.
-
Το ειδα κι εγω αλλα δεν ειναι δυνατον να εχει στανταρ θερμοκρασια defrost! Επειδη η Τεξ ειναι ιδια, μαλλον το (4) αναφερει τη θερμοκρασια περιβαλλοντος ΟΤΑΝ κανει defrost. Μια ιδεα για την μεγαλη καταναλωση ειναι να εχει συνδεσει το μποιλερ στο κυκλωμα θερμανσης και οχι με ξεχωριστο κυκλωμα για προτεραιοτητα. Θα μπορουσε να πει κανεις οτι δεν ειναι μεγαλο το κακο διοτι σε συνεχομενη λειτουργια καποια στιγμη το μποιλερ θα πιασει τη θερμοκρασια προσαγωγης και δεν θα κανει καμια μεταφορα θερμοτητας. Ελα ομως που με αυτο το σχεδιο δεν μπορεις να εχεις χαλαρη αντισταθμιση, γιατι τι σοι ζεστο νερο για μπανιο θα εχεις οταν η προσαγωγη σου ειναι ας πουμε 35-40°? Μπορει λοιπον ο μαστρας να σου εβαλε τις επιθυμητες θερμοκρασιες νερου στο 55° για να εχεις ζεστο νερο χρησης και να ρυθμισε την αντλια αυστηρα θερμοστατικα, δλδ χωρις καμια αντισταθμιση ουσιαστικα. Εκτος, μεγαλο εκτος αυτο, αν μετρας την καταναλωση απο το ρολοι της ΔΕΗ οποτε μας κουρασες χωρις λογο!