Μετάβαση στο περιεχόμενο

Allobar

Core Members
  • Περιεχόμενα

    494
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Allobar

  1. On 9/22/2021 at 6:43 PM, pk10gr said:

    Προσοχή στην προσαύξηση της δήλωσης. Έχω την αίσθηση (χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι σαν χρόνος ένταξης θεωρείται ο χρόνος μεταφοράς, οπότε θα πάει με τα σημερινά δεδομένα (+20%) και αν ισχύσει και η νέα αύξηση από 1/10 θα πας +25% από τις αρχικές τιμές.

     

    Τελικά έχουμε σαφή εικόνα σε αυτό;

    όταν γίνεται μεταφορά από 4178, οι προσαυξήσεις ισχύουν ωσαν η δήλωση να γίνεται σήμερα; ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος υπολογισμού στην περίπτωση μεταφοράς;

    Υπάρχει κάποιος που το έχει κάνει πρόσφατα και μπορεί να το πει με σιγουριά;

  2. Καλησπέρα σε όλους,

    Προσπαθώ να κάνω τροποποιητική σε μία από τις ΗΤΚ που βγάζω για συγκεκριμένο κτίριο. Κάνω όλη την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά στο δεξί κλικ δεν μου δίνει την επιλογή "Δημιουργία Τροποιητικής"

    Η ταυτότητα είναι σε οριστική καταχώρηση. Οι επιλογές που μου δίνει είναι '"εκδοση πιστοποιητικού" ή "προβολή στοιχείων". Ωστόσο πιστοποιητικό έχω ήδη κατεβάσει.

    Τι κάνω λάθος;

  3. Καλησπέρα Συνάδελφοι.

    Έχω μια περίπτωση ΕΕΜΚ εντός ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Αφορά σε κατασκευή θερμοπρόσοψης σε ένα από τα διαμερίσματα πολυώροφης οικοδομής.

    Παίρνοντας το φάκελο είδα ότι υπάρχει υπαγωγή ν.4495 και ότι δεν έχει περάσει από Εφορεία Νεοτέρων και ΣΑ ως όφειλε. Επικοινώνησα με το συνάδελφο και μου απάντησε ότι αυτός δεν περνάει καμία επιτροπή για την περιοχή ούτε και το επιλέγει σε περίπτωση ΕΕΜΚ..

    Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να προχωρήσω σε αυτή τη λογική, όμως καθώς έλειπα πολλά χρόνια από Θεσσαλονίκη και επέστρεψα και ξεκίνησα να δουλεύω ξανά εδώ πρόσφατα, θα εκτιμούσα αν κάποιοι συνάδελφοι από την περιοχή αναφέρουν κατά πόσο αυτή είναι μια συχνή πρακτική στην περιοχή του κέντρου της Θεσνίκης. Το ρωτάω διότι γνωρίζω ότι η Εφορεία Νεοτέρων έχει τεράστιες καθυστερήσεις και είναι και υπηρεσία που ταλαιπωρεί πάρα πολύ και επίσης αρκετά αυστηρή (άρα και η έγκριση αμφίβολη), οπότε δε θα μου κάνει εντύπωση αν είναι συχνό φαινόμενο η πρακτική αυτή από συναδέλφους. Εξάλλου η πιθανότητα να ελεγθεί η ΕΕΜΚ ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον, εξαιτίας της έκδοσης της χωρίς να επιλέξεις Έγκριση ή ΣΑ, είναι εξαιρετικά μικρή.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως κινούνται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

  4. Τελικά μίλησα με ΤΕΕ.

    Μου είπαν ότι κακώς ο ελεγκτής έγραψε παρατήρηση στην προέγκριση για παραίτηση του προηγούμενου Μηχανικού.

    Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, και δεν υπάρχει ηλεκτρονική διαδικασία. Αυτό γίνεται μετά την προέγκριση, στην φάση έκδοσης της άδειας.

    • Like 2
    • Thanks 1
  5. Καλησπέρα σε όλους,

    Για αναθεώρηση άδειας (ηλεκτρονικής) με αλλαγές σε Δόμηση-Κάλυψη και αλλαγή επιβλέποντος, ποια είναι η διαδικασία για την παραίτηση του παλαιού Μηχανικού;

    Ο ελεγκτής μου ζητάει στις παρατηρήσεις της προέγκρισης να γίνει παραίτηση, ωστόσο στο σύστημα, στη φάση της προέγκρισης, δεν βρίσκω κάποια επιλογή.

    Να υποθέσω ότι ο παλαιός Μηχανικός θα πρέπει να κάνει ενημέρωση της παλιάς (Αναθεωρούμενης) άδειας ο ίδιος και εκεί μέσα θα δηλώσει την παραίτηση;

    Οπότε θα τη δει και ο ελεγκτής στο σύστημα;

    Αυτή είναι η σωστή διαδικασία;

     

  6. Συνάδελφοι καλησπέρα,

    Επειδή δεν μου είναι ξεκάθαρο από αυτά που γράφονται παραπάνω σχετικά με πολυκατοικίες με ΟΙ. Κάνω μια ανακεφαλαίωση όπως το έχω καταλάβει.

    Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση κτιρίου με πολλές ΟΙ, μπορεί να εκδοθεί μία ΗΤΚ, στην οποία ενσωματώνονται όλες οι ΟΙ και τα κοινόχρηστα. Ωστόσο, το πιστοποιητικό βγαίνει ανά ΟΙ.

    Ωστόσο το σύστημα του ΤΕΕ δεν δίνει τέτοια δυνατότητα, οπότε τελικά σε κάθε περίπτωση κάνεις ΗΤΚ ξεχωριστά για κάθε ΟΙ. Απλά συνδέονται όλες στο ίδιο οικόπεδο.

    Επίσης, αν έχεις ΗΤΚ για εξοικονομώ ολόκληρης πολυκατοικίας τι γίνεται; Το σύστημα του εξοικονομώ ζητάει κάθε ΗΤΚ ξεχωριστά στην αίτηση κάθε επιμέρους διαμερίσματος; επομένως για τα διαμερίσματα που τυχόν δεν συμμετέχουν στην αίτηση δεν χρειάζεται να έχουν ΗΤΚ; το έχει προχωρήσει κάποιος ως εκεί;

    • Upvote 1
  7. Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω μια αίτηση για Πολυκατοικία σε εκκρεμότητα. Γνωρίζω ότι έχει βγει προσωρινός πίνακας, ωστόσο το σύστημα φαίνεται ακόμη ανοικτό και με αφήνει να κάνω αλλαγές κλπ. Γνωρίζει κάποιος αν μπορεί ακόμη να γίνει υποβολή ή δεν θα τη δεχτεί;

  8. Ναι τυπογραφικό λάθος, αρ. 96 εννοώ, το εδάφιο για αυθαιρεσίες <50τμ

    Με λίγα λόγια αν η υπερβ. ύψους >20% για <50τμ, τότε είναι Κατηγορία 4 ή 5;

  9. On 3/6/2022 at 2:23 ΜΜ, tettris said:

    Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. Είχα μπερδευτεί συγκεριμένα από το σχόλιο

    σε συνδυασμό με το σχόλιο προς τον συνάδελφο zazeng

    Προφανώς πάντα υπονοούσες ότι υπάρχει και η δυνατότητα νομιμοποίησης, για να "πέσει" η κατηγορία. Και φυσικά παραδέχομαι ότι δεν πήγε ποτέ το μυαλό μου στην εξαίρεση των 50τμ και προσπαθούσα απλά να βρω μια συνδυαστική λογική, έχοντας όμως χρησιμοποιήσει χοντροκομμένα παραδείγματα.

    Και να βάλω άλλη μία απορία για όποιον έχει κέφι να σχολιάσει.

    Διώροφο κτήριο άδειας 6μ ύψος σε περιοχή με επιτρεπόμενο 9μ. Κατασκευάστηκε το αδειοδοτημένο κτίριο με ύψος 6,5μ και άλλος ένας αυθαίρετος 3ος όροφος 3μ (τον ισόγειο τον θεωρώ χάρει παραδείγματος ως 1ο). Τελικό ύψος κτιρίου 9,5μ. Δεν υπάρχει σύσταση.

    Επιλέγουμε κατηγορία για όλο το κτήριο: Έχουμε εδώ υπέρβαση από το max επιτρεπόμενο ύψους κατά 0,5μ και 3,5μ από το εγκεκριμένο της άδειας, για το οποίο είναι υπεύθυνοι όλοι οι όροφοι (οι νόμιμοι για 0,25μ ο καθένας και ο αυθαίρετος για 3μ). Ο έλεγχος θα γράφει (πάλι ενδεχόμενο νομιμοποίησης το αφήνουμε εκτός, μάλλον δεν έχει και νόημα):

    1α) 0,5μ < 20%*9 άρα κατηγορία 4

    1β) 3,5μ > 20%*9 άρα κατηγορία 5

    1γ) 3μ > 20%*9 άρα 5. (όλο το ύψος όμως μόνο του ορόφου που υπερβαίνει το max)

    1δ) 12/14 * 0,5μ < 20%*9, γιατί η στάθμη που το υπερβαίνει είναι ΣΥΝυπεύθυνη και όχι αποκλειστικά υπεύθυνη για την υπέρβαση.

    Στο ύψος είπαμε ελέγχουμε υπέρβαση της max επιτρεπόμενης στάθμης και όχι άδειας, συνεπώς έχω καταλάβει ότι σωστό είναι το α).

    Αν το κτίριο είχε σύσταση με οροφοδιαμερίσματα οριζόντιες, θα άλλαζε κάτι; Πιθανά σενάρια για τακτοποίηση οριζοντίων με άδεια (1ου και 2ου ορόφου):

    2α) υπέρβαση ύψους κάτω του επιτρεπόμενου άρα κατηγορία 4

    2β) συνυπεύθυνη (μαζί με την αυθαίρετη στάθμη) υπέρβαση ύψους για υπέρβαση του max επιτρεπόμενου αλλά με ποσοστό 1/14 της υπέρβασης, δηλ 1/14 * 0,5 <<20%*9

    2γ) συνυπεύθυνη υπέρβαση max ύψους αλλά ο έλεγχος είναι 0,25 < 20%*9

    2δ) συνυπεύθυνη υπέρβαση max ύψους λόγω υπέρβασης 1/14 * 3,5 < 20%*9

    Πιθανά σενάρια για τακτοποίηση αυθαίρετης οριζόντιας 3ου ορόφου:

    3α) υπέρβαση max ύψους με έλεγχο 0,5 < 20%*9

    3β) έλεγχος: 3 > 20%*9

    3γ) έλεγχος 12/14*3,5 >20%*9

    ** Και ένα παράλογο σενάριο για να μην αλλάζω τους αριθμούς. Έστω ότι οι νομιμοι ψήλωσαν κατά 1,5μ ο καθένας και χτίστηκε ένας αυθαίρετος 3ος όροφος ύψους 0,5μ. Τότε, αν σωστός είναι ο 3γ) έλεγχος για την οριζόντια του 3ου, αντίστοιχα ο έλεγχος θα γινόταν 2/14*3,5 < 20*9

    Συνάδελφοι, θεωρείτε ότι όταν υπάρχει υπέρβαση ύψους >20% δεν έχει εφαρμοβή η παρ. δγ) του άρθρου 92?

  10. On 5/3/2021 at 7:48 ΜΜ, Equalizer said:

    @anavatis

    1. Όχι, το ποσοστό υπολογίζεται κανονικά. Οι χώροι λαμβάνονται υπ’ όψιν ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια ή είναι τακτοποιημένοι.

    2. Ναι, η μία επιλογή είναι αυτή που αναφέρεις. Η άλλη είναι να γίνει παρακολούθημα κάποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας.

    3. Η αποθήκη κάτω από τη σκάλα μπορεί να είναι παρακολούθημα του ισογείου. Ο χώρος της πέργκολας μπορεί να είναι κοινόχρηστος με αποκλειστική χρήση για το ισόγειο.     

    @Equalizer

    Μου κάνει εντύπωση που συμβουλεύεις με σιγουριά ότι όλοι οι χώροι λαμβάνονται ανεξαρτήτως του αν έχουν άδεια. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ένα τόσο σαφές θέμα και μπορεί εύκολα να αποτελέσει θέμα δικαστικής διαμάχης. Διότι δεν μπορεί επειδή απλώς κάποιος κατασκεύασε επιπλέον επιφάνειες, αυθαίρετα, να αποκτά αυτομάτως και μεγαλύτερο ποσοστό στο οικόπεδο. Δηλαδή χωρίς να λογαριάσει ούτε τους συνιδιοκτήτες του, ούτε τους πολεοδομικούς κανόνες, έκτισε αυθαίρετες προσθήκες στο κτίριο και στη συνέχεια αυτό του δίνει και μεγαλύτερο ποσοστό στο οικόπεδο έναντι των συνιδιοκτητών του??? Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλό.

  11. Συνάδελφοι, στο 2021 πλεον. Η Δομική εξακολουθεί να μην έχει κάνει την παραμικρή βελτίωση. Θέλω να δομικάσω κάτι άλλο.

    Έχει κάποιος άποψη για Νομοτέλεια;;

    Ο Hyper έχει κάνει κάποια βελτίωση;

    Το ΤΕΕ υπάρχει ακόμη ως επιλογή;

     

     

  12. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Και ο συνήγορος του πολίτη απ ότι καταλαβαίνω δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

    Λυπάμαι που και το ΤΕΕ δεν κάνει τίποτα. Είναι απαράδεκτο, δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε..

    • Like 1
  13. Έχω ειδικότητα "Πτυχ. Πολιτικός Μηχ. Έργων Υποδομής" και το σύστημα μου βγάζει αυτό το μήνυμα:

    Σύμφωνα με την ειδικότητα, που έχετε δηλώσει, έχετε περιορισμό στο δικαίωμα υποβολής ΜΕΑ που δεν σας επιτρέπει να ανεβείτε πάνω από την Α΄Τάξη. Παρακαλούμε πατήστε στην επιλογή 'Επισκόπηση Στοιχείων Επιθεωρητή' για να δείτε την ειδικότητά σας και να την διορθώσετε αν δεν ισχύει (με υποχρεωτικό ανέβασμα σκαναρισμένου πτυχίου και υπεύθυνης δήλωσης).
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Μπορείτε να κάνετε μέχρι και 2 αλλαγές στην ειδικότητά σας μέσα από το σύστημα. Για επιπλέον αλλαγή θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΣΕΠΔΕΜ.

    (το ανεβάζω για να προλάβω ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη ειδικότητα)

    Να πω όμως την αμαρτία μου, δεν ξέρω και ούτε μπορώ να βρω κάπου συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο να καθορίζει μέχρι ποιο επίπεδο μπορώ να υπογράφω ΜΕΑ (ή αν μπορώ να υπογράψω έστω και μικρού μεγέθους ΜΕΑ)

    Νομίζω ότι στο σύστημα έκδοσης αδειών δεν υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί στην ΜΕΑ.

     

     

  14. On 27/2/2020 at 1:07 ΜΜ, sdim said:

    Πήρα το πρώτο μου mac τέλος του 2019 οπότε μπορώ να σας απαντήσω από πρώτο χέρι.

    1. Υπάρχει δυνατότητα να έγκαταστήσεις και windows στο Mac (Bootcamp). Αφού τα εγκαταστήσεις, κρατώντας πατημένο το Option (alt) στην εκκίνηση εμφανίζεται επιλογή για το αν θα φορτώσει το Mac OS ή τα Windows.

    2. Στην εγκατάσταση των windows λειτουργούν κανονικά τα πάντα, HASP ή ότι άλλο κλείδωμα έχει το λογισμικό σας. Δεν είναι virtual machine οπότε τρέχει γρηγορότερα απ'ότι ένα virtual machine.

    3. Πολλές εφαρμογές μπορούν να τρέξουν και σε virtual machine, δηλαδή μέσα από το mac os σε παράθυρο.

    4. Υπάρχει το Microsoft Office (Word, Excel, κλπ) για Mac.

    5. Υπάρχει το Autocad για Mac.

    6. Όποιος ενδιαφέρεται για εγκατάσταση των windows, καλό είναι να έχει τουλάχιστον 1TB σκληρό δίσκο.

    7. Η αυτονομία των macbook είναι απίστευτη. Άνετα λειτουργεί με μπαταρία πάνω από 4 ώρες με εντατική χρήση, πάνω από 10 ώρες με απλή χρήση (π.χ. youtube).

    8. Δεν υπάρχουν Drivers για κάρτες γραφικών της Nvidia στο MacOS οπότε αν χρειαστείτε CUDA θα πρέπει να βάλετε eGPU + Windows.

    9. Τα χρώματα της οθόνης είναι απίστευτα, σε PC πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 1000€ για αντίστοιχο monitor.

    10. Το κόστος στα μεγάλα μοντέλα είναι κοντά στο κόστος των υπόλοιπων κατασκευαστών, η διαφορά τιμής είναι <10%.

     

    Συνάδελφοι να κάνουμε ένα Update?

    sdim 1,5χρόνο μετά την αλλαγή ποιες οι εμπειρίες στο θέμα;

    Αξίζει τον κόπο να μπει κανείς στη διαδικασία να αλλάξει;

    Εσύ το χρησιμοποιείς παράλληλα με windows ή έχεις μεταφερθεί πλήρως στο οικοσύστημα της apple?

    Το σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω, κυρίως γιατί θέλω να μεταφερθώ από Android σε ipad & iphone και θα ήθελα να υπάρχει συγχρονισμός και συνεργασία με το Pc/laptop.

    Φοβάμαι όμως, διότι αν δεν δουλέψει η μετάβαση θα είναι μεγάλη ζημιά, τόσο λόγω αγοράς των μηχανημάτων όσο και λόγω του χρόνου που θα αφιερώσω.

    Επίσης εναλλακτικά, έχει νόημα να χρησιμοποιεί κανείς iphone+ipad και pc windows? Μπορείς να συγχρονίσεις, να δεις τα αρχεία σου κλπ κλπ?

     

     

  15. Συνάδελφοι καλησπέρα,

    Θέλω να προχωρήσω στον υπολογισμό αμοιβών με αναλυτικό, αλλά κάποιες εργασίες δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα άρθρα του αναλυτικού του τεε.

    Υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσω νέα άρθρα; Αν ναι, τότε με βάση ποια διάταξη; Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ή/και περιορισμοί;

  16. Συνάδελφοι καλησπέρα,

    Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένας άλλος που είχε κάποια υπόθεση στο ΕΤΕΑΕΠ. Έχω στείλει εδώ και 20 ημέρες αίτημα και ζήτησα α.π. και δεν απάντησε κανείς. Στη συνέχεια και σε καθημερινή βάση, προσπαθώ να επικοινωνήσω στα τηλέφωνα τους και δεν απαντά κανείς. Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης δηλαδή.

    ΄Εστειλα την παρακάτω αναφορά στο συνήγορο του Πολίτη. Αν έχουν και άλλοι συνάδελφοι το ίδιο πρόβλημα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αναφορά από την ιστοσελίδα του συνήγορου του πολίτη.

    Αναφορά

    Θέμα: Αδυναμία οποιασδήποτε επικοινωνίας με Υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ

    Περιγραφή:

     

    Αξιότιμοι κύριοι, υποβάλλω την παρούσα αναφορά σχετικά με υπόθεση μου το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ. Ειδικότερα, θα ήθελα να αναφέρω, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας πολιτών, οι οποίοι διαμένουν εκτός Αθηνών, με τις Υπηρεσίες του Ταμείου.

    Πιο συγκεκριμένα στις 9/7/2020 απέστειλα στη Δ/νση email της γραμματείας του ΕΤΕΑΕΠ, email το οποίο αφορούσε σε Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών. Το μήνυμα στάλθηκε στη Δ/νση [email protected], η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ (https://www.eteaep.gov.gr/web/ ), είναι η Δ/νση της γραμματείας. Στο εν λόγω email επισύναψα τα σχετικά έγγραφα και ζήτησα να ενημερωθώ για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει. Μια εβδομάδα μετά και καθώς δεν έλαβα καμία απάντηση ή ενημέρωση, απέστειλα νέο μήνυμα στη Δ/νση [email protected] , η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ είναι η Δ/νση εξυπηρέτησης των πολιτών. Έως σήμερα 29/7/2020 (20 ημέρες μετά!) δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

    Επιπλέον, αναφέρω ότι κανένα από τα τηλέφωνα τα οποία αναφέρονται στην Ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ δεν απαντά, καμία εργάσιμη ημέρα και ώρα.

    Συνεπώς, όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου ταμείου εμφανίζονται ως εγκαταλειμμένες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας.

    Παρακαλώ όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα των πολιτών και δη των ασφαλισμένων (οι οποίοι πληρώνουν, κατά τα άλλα, τις εισφορές τους) να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Ταμείου ΕΤΕΑΕΠ για τις υποθέσεις τους.

    • Like 4
    • Upvote 1
  17. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στο σημείο αυτό υπάρχει υπέρθυρο (πρέκι) από ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα, τα σίδερα του οποίου έχουν οξειδωθεί με αποτέλεσμα να διογκωθούν και να "σκάσει" η επικάλυψη μαζί με το επίχρισμα. Αυτό από μόνο του δεν δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας συνολικά του κτιρίου (είναι όμως επικίνδυνο να πέσει ολόκληρο κομάτι στο κεφάλι ενοίκου... είναι και στην κεντρική είσοδο). Σε κάθε περίπτωση, όπως προείπε και ο συνάδελφος, καλό θα ήταν να γίνει ένας προληπτικός έλεγχος στα δομικά στοιχεία του φέροντος οργανισμού.

    Το σενάριο να έχει ξεκολήσει απλώς ο σοβάς δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό, εκτός αν η αστοχία αυτή παρουσιάστηκε λίγο καιρό μετά την εφαρμογή των επιχρισμάτων.

  18. 15 ώρες πριν, pirsogiannis said:

    Αυτό το ουσιωδώς είναι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Εγώ είπα το απλό: ακόμα και σε μία διάβρωση και αποκατάσταση γεωμετρικών χαρακτηριστικών με επισκευαστικό που σε λίγο θα πωλείται και στα super market, και που πλέον γίνεται στο 99,9% των περιπτώσεων φρεσκαρίσματος διαμερίσματος από έναν μπογιατζή, το πόσο επηρεάζεται το δομικό στοιχείο είναι εν αμφιβολω. Για την ακρίβεια δεν είναι αμφιβόλω, αλλά δεν αποτιμάται και με μια ματιά, κι εμείς επειδή θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ και να μην χάσουμε την δουλειά, λέμε "βάλτου μωρέ καλά είναι"..Το μείζον θέμα είναι ότι θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί πρότυπο-κανονισμός (ή να μεταφραστεί-επικαιροποιηθεί-εισηχθεί στην ελληνική πραγματικότητα...) που να κατευθύνει τους μηχανικούς όχι μόνο για την ενίσχυση και αποτίμηση (κανεπε) αλλά σε συνάρτηση με τον κανεπε και το en-1504 να εξετάζει θέματα διάβρωσης,ενανθράκωσης, επισκευής, μετρήσεων κλπ. Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι ΚΤΣ και ΚΑΝΕΠΕ δεν ασχολούνται με θέματα ενανθράκωσης-διάβρωσης. Κι όταν λέω ασχολούνται δεν εννοώ να μνημονεύουν το φαινόμενο, αλλά μιλάω για εξειδίκευση: αναγνώριση παθολογίας, άρση προβλήματος, μετρήσεις, προτάσεις αντιμετώπισης.

    pirsogiannis σε κάποια πράγματα συμφωνώ απολύτως μαζί σου σε άλλα καθόλου. Στα τεχνικά συμφωνώ απολύτως. Και ειδικά για το ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στο θέμα των επισκευών, αλλά ακόμη και σ αυτό το σημαντικό θέμα της αποτίμησης.

    Όμως στο "θα πάω με τα πιτσιρίκια για μπάλα" δε συμφωνώ ούτε στο θα πεθάνω φτωχός. Αν ήταν να γίνω πλούσιος από αυτό, πίστεψε με, ούτε καν θα ήμουν εδώ να το συζητώ. Εδώ μιλάμε για επιβίωση ή θάνατο. Και δεν είναι υπερβολή. Το να διώξεις αυτή τη στιγμή οικοδομική άδεια από το γραφείο σημαίνει για πολλούς από εμάς επαγγελματικός θάνατος. Δεν το αναλύω όμως άλλο διότι θα πάει αλλού το θέμα... πάντως εγώ έχω τη συνείδηση μου ήσυχη, διότι ενημέρωσα ξεκάθαρα τον ιδιοκτήτη για το ποιος είναι σωστός δρόμος. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι ακόμη και για τις αποφάσεις του ιδιοκτήτη.

    Επίσης, χωρίς να έχω κάνει βαθιά μελέτη στη σχετική νομοθεσία, βλέπω ότι το λογικό διάγραμμα σε οδηγεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους δρόμους. Ή εφαρμόζεις π.χ. Αντισεισμικό '59 στον έλεγχο και, εφόσον σου βγει,αφήνεις το κτίριο ως έχει, ή αν παρέμβεις και ενισχύσεις, τότε οδηγείσαι σε κανεπε και ευρωκώδικες. Δε θα έπρεπε να υπάρχει μια μέση οδός, η οποία θα ήταν πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη; Ειδικά όταν μιλάμε για κτίρια 40+;;

    Τέλος να πω ότι ακόμη και στα αυθαίρετα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια. Σε αντίστοιχα thread θα δεις να αναφέρονται συγκεκριμένες παράγραφοι άρθρων κλπ ενώ εμείς εδώ αναφερόμαστε στο γενικό πνεύμα των διατάξεων. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην ασάφεια της νομοθεσίας και στην έλλειψη ερμηνευτικών ή στο ότι εμείς ακόμη δεν έχουμε μελετήσει σε βάθος τα σχετικά κείμενα (εγώ παραδέχομαι ότι πρέπει να αφιερώσω πολύ χρόνο ακόμη στη μελέτη τους).

     

     

  19. Ναι συνάδελφοι έχετε απόλυτο δίκιο, ειδικά σε αυτό που λέει ο pirsogiannis σχετικά με τον τύπο και την ουσία, και συμφωνώ.

    Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση έχω να αντιμετωπίσω περισσότερο το τυπικό του θέματος παρά την ουσία.

    Εννοώ, ότι επί της ουσίας ενημέρωσα εξαρχής τον ιδιοκτήτη ότι το σωστό είναι να γίνει ένας ενόργανος έλεγχος της οικοδομής, και πάνω στα αποτελέσματα , σε συνδυασμό με λεπτομερή αποτύπωση του φ.ο.,  να τρέξει μια μελέτη επάρκειας και ενισχύσεων.

    Αυτός όμως δεν το δέχτηκε και προχώρησε ήδη σε επισκευές. Ταυτόχρονα κάποια εταιρεία η οποία πουλάει και τοποθετεί ελάσματα του έκανε μια "μελέτη" και του πρότεινε να βάλει ελάσματα στις πλάκες. Η αλήθεια είναι ότι οι πλάκες έχουν μικρό πάχος και ελάχιστο οπλισμό.

    Εν πάσει περιπτώσει, εχώ ήδη αναλάβει την οικοδομική άδεια (η οποία περιλαμβάνει και άλλες εργασίες, οι οποίες όμως δεν έχουν σχέση με τα στατικά) και με φέρνει τώρα προ τετελεσμένων.

    Υπο άλλες συνθήκες θα έπρεπε να τον παρατήσω και να τον στείλω αλλού, για να μην πω χειρότερα (εκτός των άλλων είναι προσβλητικό να απευθύνεται σε εταιρεία που του κάνει ψευτομελέτες ενώ εγώ έχω αναλάβει την άδεια), όμως δυστυχώς δεν έχω την πολυτέλεια να αφήσω ολόκληρη άδεια τέτοιες εποχές και προσπαθώ να δω αν μπορώ να εξαντλήσω τις πιθανές περιπτώσεις.

    Τα κτίρια είναι 2οροφα.

    Σκέφτομαι να περιγράψω σε μια τεχνική έκθεση τις επισκευές σκυροδεμάτων, χωρίς να απαιτείται εκπόνηση μελέτης, και να αφήσω τα ελάσματα εκτός, τα οποία ας τα κάνει παράνομα αν θέλει.

     

     

     

  20. Καλησπέρα,

    Έχω συγκρότημα κτιρίων, με οικοδομική άδεια (1980) και υπαγωγή 4495 για αυθαιρεσίες, οι οποίες όμως δεν απαιτούν μελέτη στατικής επάρκειας.

    Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει:

    α) απλές επισκευές σε δομικά στοιχεία (αποκατάσταση αποσαθρωμένων σκυροδεμάτων επικάλυψης χωρίς επέμβαση σε οπλισμούς)

    β) προσθήκη ελασμάτων στις πλάκες

    Δεν θα πειράξει υποστηλώματα ή δοκάρια.

    Θα βγει οικοδομική άδεια.

    Έχω ελέγξει το κτίριο με αντισεισμικό '59 και βγαίνει ως έχει.

    Το ερώτημα είναι, μπορώ να ισχυριστώ ότι ουσιαστικά δεν γίνεται παρέμβαση η οποία να αλλάζει τα δεδομένα του φέροντος οργανισμού (η ανάλυση με τον αντισεισμικό '59 δεν αλλάζει σε τίποτα, εξαιτίας των επισκευών) και επομένως δεν χρειάζεται να ξανατρέξουμε το κτίριο με κανεπε; (εφόσον το κτίριο τρέξει με κανεπε, προφανώς αστοχεί και θα πρέπει να γίνουν βαρβάτες ενισχύσεις σε στύλους-δοκούς)

    Το ερώτημα προβάλλεται και ως ποιο γενικό: Εφόσον έχεις παλαιό κτίριο (προ του '85) στο οποίο κάνεις απλές επισκευές, οι οποίες δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του Φ.Ο., τι κάνεις με τη στατική μελέτη; και τι τεκμηρίωση χρειάζεται γι αυτό στην οικοδομική σου άδεια (μπορείς π.χ. να ανεβάσεις μια Τεχν.Εκθεση που να τεκμηριώνεις ότι δεν χρειάζεται να ξανατρέξεις στατική-αντισεισμική ανάλυση του κτιρίου, επειδή δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικα του φο?)

     

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.