Μετάβαση στο περιεχόμενο

schionop

Members
  • Περιεχόμενα

    21
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    ΑΘΗΝΑ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.324 profile views

schionop's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

7

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ο μηχανικός συγκολλήσεων είναι πλέον υποχρεωτικός καθώς περιγράφεται σε πρότυπα που διέπουν τις μεταλλικές κατασκευές όπως το EN 1090 και ISO 3834 τα οποία πλέον είναι υποχρεωτικά και νόμοι του κράτους (ISO 1090). Επιπλέον, οι ίδιες οι υποχρεώσεις του μηχανικού συγκολλήσεων περιγράφονται σε διεθνές πρότυπο (ISO 14731). Το πρόγραμμα του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων που αναφέρεις είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο που οδηγεί σε ΔΙΠΛΩΜΑ (όχι πιστοποίηση) με τον σχετικό τίτλο. Είναι επιπέδου μεταπτυχιακού και απευθύνεται σε μηχανικός. Επικοινώνησε με τους ανθρώπους, θα σε ενημερώσουν καλύτερα. Προφανώς πρόκειται για Εξειδίκευση σε επίπεδο μηχανικού και ούτε χρειάζεται ούτε θα σου ζητηθεί να ξέρεις να συγκολλάς. Το πρόγραμμα ωστόσο έχει και λίγες ώρες πρακτικής εκπαίδευσης έτσι, για την επαφή με το χειρωνακτικό και για συμπλήρωση των γνώσεων. Οπως σου έγραψα, η θέση του μηχανικού συγκολλησεων είναι υποχρεωτική για εταιρίες συγκολλητών κατασκευών που έχουν τα πρότυπα που ανέφερα (υποχρεωτικά για διαγωνισμούς κλπ) επίσης το πρόγραμμα δινει ουσιαστικά εφόδια γύρω από τα υλικά, το σχεδιασμό των κατασκευών, την επιθεώρηση συγκολλησεων κλπ. Αν θες να στραφείς προς το αντικείμενο είναι μονόδρομος. Ζήτηση υπάρχει, μισθούς στην Ελλάδα της κρίσης μη ρωτάς, είναι τελείως random. Εξαρτάται και από εσένα, κι από το μέγεθος της εταιρίας με την οποία θα συνεργαστείς κλπ. Αποτελεί μια εξειδίκευση όμως που πληρώνεται. Οτι θες με ρωτάς 😉
  2. tmamaloug, Εφόσον σε ενδιαφέρει πραγματικά το αντικείμενο και θέλεις ουσιαστικά να ασχοληθείς επαγγελματικά με το αντικείμενο των συγκολλήσεων, το δίπλωμα του IWE είναι απαραίτητο. Για την Ελλάδα μην ρωτάς καθώς ουσιαστικά η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει ωστόσο, ακόμα κι έτσι, για σχετικά μεγάλα έργα, αλλά και για εταιρίες συγκολλητών μεταλλικών κατασκευών που ακολουθούν διεθνή πρότυπα, η ύπαρξη μηχανικού συγκολλήσεων είναι υποχρεωτική και ο τίτλος του IWE την καλύπτει στο 100%. Είναι ότι πιο ουσιαστικό, και δημοφιλές αν θες σε τίτλο που αποδεικνύει ότι κατέχεις τη γνώση και τα προσόντα για να καλύψεις την εν λόγω θέση. Για το εξωτερικό δεν το συζητάμε, είναι ο πλέον αναγωρισμένος τίτλος και αυτός που ζητείται σχεδόν αποκλειστικά. Καθώς ανεξάρτητα από τη χώρα που αυτό γίνεται η ύλη και οι εξετάσεις είναι ενιαία, το δίπλωμα που παίρνεις είναι διεθνές (το δίνει το Διεθνές Ινστιτούτο Συγκολλήσεων κι όχι ο εκάστοτε Εθνικός φορέας), και συνεπώς έχει την ίδια ισχύ και αξία ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θα δουλέψεις. Το κόστος φαίνεται προφανώς "τσιμπημένο" ωστόσο, αν είσαι πραγματικά αποφασισμένος να ακολουθήσεις αυτή την πορεία, είτε στην Ελλάδα είτε (πολύ περισσότερο) στο εξωτερικό, θα το αποσβέσεις άμεσα. Αν πραγματικά το θες και είσαι σίγουρος γι αυτό, ναι, είναι μια καλή επένδυση..
  3. Παύλο είναι ακριβώς όπως τα λες. Ο τίτλος του Cranfield προφανώς δεν είναι αμελητέος ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας Ακαδημαϊκός-Πανεπιστημιακός Τίτλος γενικής μόρφωσης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ο τίτλος (Δίπλωμα κι όχι πιστοποίηση) του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων (International Welding Engeneer) είναι προσαρμοσμένος και εξειδικευμένος στις ανάγκες του μηχανικού που θα κληθεί να καλύψει τη θέση του Επιβλέποντος Μηχανικού Συγκολλήσεων στην παραγωγική διαδικασία. Όλα τα σχετικά διεθνή πρότυπα δεν ορίζουν ότι ο Welding Supervisor θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι International Welding Engineer (δεν θα μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε καθώς καλύπτουν τις γενικές απαιτήσεις του επιπέδου που απαιτείται για τη θέση αυτή) ωστόσο, όπως λες, τη "φωτογραφίζουν" ξεκάθαρα. Ο τίτλος είναι διεθνώς απόλυτα αναγνωρίσιμος και δυνατός, και είναι σχεδόν μονόδρομος για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτή την επαγγελματική κατεύθυνση.
  4. Γιώργο, γνώμη μου είναι ότι οι γνωριμίες και οι σύλλογοι (networking) είναι και θα είναι πάντα χρήσιμα ωστόσο χωρίς προσωπική και συνεχής προσπάθεια σε αντικείμενα που τα πιστεύεις κι έχεις όρεξη να ασχοληθείς με αυτά (και δεν τα κάνεις απλά για να προσθέσεις κάτι ακόμα στο βιογραφικό σου), μακροπρόθεσμα δεν πας πουθενά και σίγουρα κάποια στιγμή θα εκτεθείς. Μεγάλη αυτή η συζήτηση προφανώς...
  5. Το αντικείμενο των συγκολλήσεων απαιτεί συνεχώς πλέον εξειδικευμένο προσωπικό και γνώσεις σε όλες τις κλίμακες (από τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές μέχρι Μηχανικούς Συγκολλήσεων). Προφανώς βέβαια αυτό σχετίζεται με των αριθμό των έργων που εκτελούνται δηλαδή, με την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Διεθνώς πάντως η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη...
  6. +/- 100 ?? Κάτι παραπάνω?? Κάπου εκεί ίσως... Ο Τίτλος δίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Υπάρχουν, προφανώς, άνθρωποι που απέκτησαν τον Τίτλο στο Εξωτερικό.
  7. Ο Τίτλος του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων δεν είναι πιστοποίηση. Η πιστοποίηση είναι Τίτλος Δεξιοτήτων σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο όπου συνήθως ο καθένας, που έχει επιβεβαιωμένη σχετική εμπειρία, μπορεί να τον αποκτήσει έπειτα από σύντομη εκπαίδευση. Γι αυτό και η πιστοποίηση έχει πάντα ημερομηνία λήξης και χρειάζεται ανανέωση. Ο Τίτλος του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων είναι Δίπλωμα (Engineering Diploma), δεν είναι πιστοποίηση. Προκύπτει έπειτα από παρακολούθηση ολόκληρου προγράμματος σπουδών (440 ώρες), και εξετάσεις. Σαν Δίπλωμα, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ο Τίτλος είναι ενιαίος για όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από τη χώρα που το απόκτησες (Διεθνώς αναγνωρισμένο). Αποκλειστικοί και Εξουσιοδοτημένοι Φορείς Εκτέλεσης και Απόδοσης του Τίτλου στην Ελλάδα είναι: το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων http://www.wgi.gr και η Ελληνική Εταιρία Συγκολλήσεων http://hwelda.com/en/ όπου και παρέχει το πρόγραμμα σπουδών Ενημερωθείτε από τους δυο αυτούς επίσημους φορείς...
  8. Πάντως τελικά, επειδή το κοίταγα σήμερα, πέρα από τα πολύ ωραία που είπαμε, το course και ο Τίτλος που δίνεται μέσα από αυτό, είναι αυτός που αναγνωρίζεται διεθνώς ως Welding Engineer δεν είναι κάτι άλλο, δεν υπάρχει κάτι άλλο και προφανώς για όποιον ασχολείται ή πρόκειται να ασχοληθεί με τις μεταλλικές (συγκολλητές) κατασκευές, έχει ενδιαφέρον (και ίσως είναι και απαίτηση). Από εκεί και πέρα.. κόστος, χρόνος, απόσταση κλπ είναι προσωπικό θέμα του καθενός... Για να κλείσω με τη διάθεση που ξεκίνησα το topic, είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι αυτός ο τίτλος δίνεται πια και στην Ελλάδα…
  9. Συμφωνώ! Συμφωνώ και Συμφωνώ Alex!! Άλλωστε δεν ήταν και καθόλου εκτός θέματος η παρέμβασή σου! This is what is all about! Και πράγματι μόνο σε μεγάλα έργα υποδομής και βαριά ενεργειακά έργα έχουν αξία τέτοιοι τίτλοι (+ για όποιον σκέφτεται να είναι εξωστρεφής και να ασχοληθεί με ξένες αγορές!)
  10. Σωστά, Spy! Ή αλλιώς, το 1090-1 είναι οι γενικοί κανόνες, το 1090-2 είναι οι χάλυβες και το 1090-3 τα αλουμίνια. Φίλε μου Spy δεν έχω ιδέα τα περί του ΛΑΕΚ... ούτε ποσοστό συμμετοχής ξέρω sorry... Περί της οδηγίας κλπ για ρίξε μια ματιά σε αυτά: http://ec.europa.eu/....positionpapers http://en.wikipedia.org/wiki/EN_1090 http://www.steelcons...ce-marking.html Alex, Terry, Spy... Συμφωνώ... Απλά ζούμε με την ελπίδα μήπως κι αλλάξουν αυτές οι νοοτροπίες γιατί αλλιώς δεν πάμε πουθενά!!
  11. Φορέας ελέγχου,,, Κυρώσεις... τρία πουλάκια... Απλά επειδή σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί για έργα πια είναι διεθνής... Θα είναι προϋπόθεση για τους υποψήφιους αναδόχους... αν περιμένουμε εσωτερικό έλεγχο εδώ... καληνύχτα (όπως σε όλα)... Όπως επίσης κι όποιος σκέφτεται Διεθνής συνεργασίες ή προώθηση των προϊόντων του στο εξωτερικό, επίσης χωρίς 1090 δεν πρόκειται να πάει πουθενά... Ήδη το feedback που παίρνω από εταιρείες είναι του στιλ: "μου ζητάνε και κάτι καινούρια πρότυπα βρε παιδί μου... τί είναι πάλι αυτά??" χεχε...
  12. Συμφωνώ! Συμφωνώ! Αλλο το CE για τα οικοδομικά υλικά και άλλο το CE για τις μεταλλικές κατασκευές !! Spy, http://www.bureauver...ion - en 1090-1 http://portal.tee.gr...KA YLIKA CE.pdf Σελίδα: 27659, Πίνακας Β: Α/Α #3
  13. Spy, Το 1090 είναι το CE Επίσης Terry συμφωνώ απόλυτα! Το είπα και πιο πάνω, είναι κρίμα να δώσεις αυτά τα λεφτά μόνο για το "μήπως" ! ! Μόνο αν έχεις σαφή προσανατολισμό ή ήδη δουλεύεις στο χώρο αυτό (ή το σκέφτεσαι σοβαρά) αξίζει τον κόπο!
  14. Terry, Δεν είναι υποχρεωτικό να σε έχει μισθωτό Μηχανικό Συγκολλήσεων... μπορείς να είσαι ταυτόχρονα σε περισσότερες από μια εταιρείες! Θα σου έλεγα μάλιστα ότι επιβάλεται να έχεις έναν τέτοιο προσανατολισμό γιατί είναι κρίμα να είσαι μισθωτός με έναν τέτοιο Τίτλο! Από την άλλη, δεν είναι και τόσο απλό για μια ετερεία που θα σε πάρει να σε διώξει τόσο εύκολα γιατί ότι διαδικασία συγκόλλησης πιστοποιηθεί φέρει την υπογραφή σου και συνεπώς αν σε διώξει, πιθανότατα σε επόμενο έργο να της ζητηθεί από τον φορέα ελέγχου να ξανά πιστοποιήσει της διαδικασίες! Λογικά θα σε διώξει μόνο όταν αποφασίσει ότι δεν θα ξανά πάρει έργο με συγκολλήσεις!
  15. Υπάρχει ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1914 - 15/6/2012) άσε που πλέον αφού είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία να ισχύσουν από το 2014 οι Ευρωκώδικες (γιατί ουσιαστικά γι' αυτούς μιλάμε) βγάλουν δεν βγάλουν ΦΕΚ, ισχύουν!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.