Μετάβαση στο περιεχόμενο

Forefather

Members
  • Περιεχόμενα

    47
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Everything posted by Forefather

  1. @Kostas_K84~Διάβασα μόνο τον πρόλογο και τον επίλογο. Πρέπει να απευθυνθείς σε λογιστή, ο υπολογισμός φόρων δεν είναι αντικείμενο μηχανικού.
  2. @Χριστίνα Μαυρ.~Συγκρίνουμε τα περιγράμματα, και όχι μόνο τις τιμές διαστάσεων και εμβαδού. Ποιο είναι το αποτέλεσμα σύγκρισης των περιγραμμάτων άδειας και αποτύπωσης;
  3. @the_topo~Κατ' αρχήν, το μόνο που έκανα ήταν να παραθέσω τη σχετική νομοθετική διάταξη. Σύμφωνα με αυτή, η απάντηση στο ερώτημά σου περί δυνατότητας υποβολής ξεχωριστής δήλωσης κοινοχρήστων είναι αρνητική. Επιπροσθέτως, διαβάζουμε στο ίδιο εδάφιο ότι ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής είναι επιλογή των ιδιοκτητών. Από εκεί και πέρα, πολύ ευχαρίστως να σου σου πω τη δική μου αντιμετώπιση όταν δώσεις κάποια παραπάνω δεδομένα. Τι σημαίνει έντεκα ιδιοκτησίες έχουν αυθαιρεσίες; Τι αυθαιρεσίες; Μετακινημένα παράθυρα ή μήπως έχουν χτίσει άλλη μισή πολυκατοικία;
  4. @tettris~Ο ορισμός αυτός χρησιμοποιείται κατά κόρον στα νομικά κείμενα και προέρχεται από την υπ' αριθμόν 23/2000 απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Χρήσιμες είναι οι δύο παράγραφοι που περιλαμβάνουν τις λέξεις «περικλείεται» και «περίκλειστους», όπου γίνονται παραπομπές σε άρθρα του Αστικού Κώδικα. Η σύσταση ιδιοκτησιών είναι, κατ' αποκλειστικότητα, αρμοδιότητα συμβολαιογράφου. Συνεπώς, στο ερώτημά σου η απάντηση είναι μία και μοναδική: συνεννόηση με τον συμβολαιογράφο, ιδίως εάν πρόκειται να ακολουθήσει μεταβίβαση. @amadeus2000~Η περιγραφή της τωρινής κατάστασης ως «λειτουργική συνένωση» είναι ανακριβής. Τα δύο καταστήματα ενοποιήθηκαν, όπως αναφέρεις, μετά από καθαίρεση της μεσοτοιχίας που τα χώριζε. Λειτουργική συνένωση δύο χώρων σημαίνει ότι συνεχίζει να υφίσταται ο διαχωρισμός τους —μεσοτοιχία, εν προκειμένω— αλλά επικοινωνούν μέσω ενός ανοίγματος, μίας πόρτας, ενός διαδρόμου ή μίας σκάλας. Δηλαδή: Ύπαρξη μεσοτοιχίας· πλήρως διαχωρισμένα καταστήματα. Άνοιγμα στη μεσοτοιχία· λειτουργικώς συνενωμένα. Καθαίρεση μεσοτοιχίας· ενοποίηση ή πλήρης —όχι μόνο λειτουργική— συνένωση. Ο λόγος που ο συμβολαιογράφος χρησιμοποίησε τον όρο «λειτουργική συνένωση» είναι για να αποφύγει την τροποποίηση της σύστασης. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Ο μηχανικός οφείλει να περιγράψει ορθά την πλήρη ενοποίηση αποφεύγοντας τη χρήση του όρου «συνένωση».
  5. Στην ηλεκτρονική ταυτότητα γίνεται ξεχωριστή καταχώρηση για τα κοινόχρηστα κατ' εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Άλλο ζήτημα αυτό και άλλο ο Ν 4495. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο ότι τα κοινόχρηστα δεν αποτελούν αυτοτελή ιδιοκτησία. Αλλά ότι δεν αποτελούν αντικείμενο μεταβίβασης. Θεωρείς ότι αποτελεί τυπικότητα η προϋπόθεση υπαγωγής; Με συγχωρείς, αλλά διαφωνώ ριζικά. Ο λόγος είναι ότι η παρατιθέμενη διάταξη είναι η μοναδική που καθορίζει το αντικείμενο της δήλωσης και είναι —κατά προφανή τρόπο— κομβικής σημασίας για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
  6. @dimpan71~Δύο τμήματα ενιαίου χώρου είναι πλήρως εξαρτημένα μεταξύ τους και δεν μπορούν να αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες. Η οριζόντια ιδιοκτησία πρέπει να είναι αυτοτελές τμήμα της οικοδομής, να διαχωρίζεται σαφώς από τα υπόλοιπα μέρη του κτιρίου και να περικλείεται με τοίχους —πλην ειδικής περίπτωσης που δεν αφορά το θέμα. Ως εκ τούτου απαιτείται —εκτός της πολεοδομικής αντιμετώπισης— τροποποίηση της σύστασης καθώς η ιδιοκτησία είναι, πλέον, μία.
  7. @the_topo~Ίσως σου φανεί χρήσιμη η αντιμετώπιση του ζητήματος των κοινοχρήστων από τον Ν 4495/17 – ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017. Σε περίπτωση που επιλεγεί η δεύτερη δυνατότητα (των ξεχωριστών δηλώσεων), οι αιτήσεις υπαγωγής πρέπει να αφορούν αντικείμενα μεταβίβασης (αυτοτελείς ιδιόκτητους χώρους). Τα κοινόχρηστα δεν είναι αυτοτελείς χώροι οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί ξεχωριστή δήλωση γι' αυτά. Επίσημο–ξεκάθαρο–απλούστατο.
  8. @martha1~Το έγγραφο είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  9. @verda~Ρώτησε τον υπάλληλο της ΥΔΟΜ για ποιο λόγο ζητάει απαλλακτικό από τη ΔΕΗ για κτίριο του οποίου ο όγκος θα είναι μικρότερος των 2.500 κ.μ. με εξάντληση του ΣΔ του οικοπέδου. Η νομοθεσία λέει, σαφώς, ότι δεν απαιτείται έγκριση από τη ΔΕΗ.
  10. @getsakna~Ελέγχεις την αποτύπωση του υφιστάμενου κτιρίου.
  11. @Faethon11~ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321/2020 – ΦΕΚ 313/Β/6-2-2020 (άρθρο 4, παρ. 10): "Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί θετική γνωμοδότηση του Σ.Α. και κατά τον έλεγχο της αδειοδότησης για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή κατά την εκτέλεση του έργου προκύψουν μικρής έκτασης επουσιώδεις μεταβολές στη μελέτη οι οποίες δεν επηρεάζουν την κεντρική ιδέα, τις συνθετικές αρχές και δεν θίγουν την αρχιτεκτονική άποψη της μελέτης (όπως μικρή μετατόπιση ή αλλαγή διαστάσεων ενός ανοίγματος χωρίς πρακτικώς να αλλοιώνεται η αναλογία του, μικρές διαφοροποιήσεις των εξωτερικών διαστάσεων των όψεων χωρίς να γίνεται αντιληπτή η τροποποίηση της αναλογίας τους ή να επηρεάζεται η αντιληπτική εικόνα της ογκοπλασίας του κτιρίου), δεν απαιτείται εκ νέου γνωμοδότηση του Σ.Α."
  12. @tasosi~Δηλώνεις τον λογαριασμό με συνολική αξία το ποσό πριν τη στρογγυλοποίηση. Το αλγεβρικό άθροισμα των στρογγυλοποιήσεων, σε βάθος χρόνου, θα είναι μηδενικό. Γι' αυτό δεν έχει νόημα η καταχώρηση των επιμέρους (αμελητέων) ποσών.
  13. 1. Είχα την εντύπωση ότι δεν επιθυμείς να προχωρήσει η τακτοποίηση με αυτόν τον εργολάβο-μηχανικό. Εάν είναι έτσι, καλύτερα να μην επικοινωνήσει ο ιδιοκτήτης μαζί του. 2. Δεν ασχολείσαι με αυτό. 3. Ναι αυτό σημαίνει, εκτός εάν έχει παραποιήσει έγγραφο προστίμου άλλης υπόθεσης. 4. Αυτό να το κάνεις.
  14. @verda~Η ΔΕΗ (μέσω του ΔΕΔΔΗΕ πλέον) δεν δίνει απαλλακτικό, εδώ και μια δεκαετία, σε καμμία περίπτωση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δημιουργείται γιατί η πολεοδομία ζητάει απαλλακτικό. Ο έλεγχος γίνεται για τον όγκο του κτιρίου μετά από εξάντληση του ΣΔ. Χρησιμοποιώντας τις παρακάτω εγκυκλίους, προσπάθησε να συνεννοηθείς με τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ.
  15. @sdakos~Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν είναι δικαιοπραξία. Συντάσσεται με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας ώστε να πραγματοποιηθεί δικαιοπραξία (π.χ. πώληση).
  16. Ωραία, τα προφορικά δεν μας ενδιαφέρουν. Για αναζήτηση πιθανής αίτησης υπαγωγής του ακινήτου απευθύνεσαι στην: Υποστήριξη Θεμάτων Διαχείρισης του Πληροφοριακού Συστήματος Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων: email: [email protected] τηλ.: 210 32 91 642, 547, 554
  17. @MAKAP~Εάν δεν υπάρχει συμφωνητικό, στερούνται νοήματος οι οικονομικές απαιτήσεις του εργολάβου-μηχανικού και μπορείς να τις αγνοήσεις. Με ποιον τρόπο ανατέθηκε, προ διετίας, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών; Εγγράφως ή μόνο προφορικά; Έχει γίνει αίτηση υπαγωγής στον Ν 4495/17; Το τελευταίο μπορείς να το πληροφορηθείς από το ΤΕΕ.
  18. @Faethon11~Εκπίπτει ο ΦΠΑ όλων των δαπανών (καύσιμα, διόδια κλπ.) επαγγελματικού αυτοκινήτου.
  19. @tyberius7~Εάν είσαι σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δικαιούσαι έκπτωση λόγω εξόδων, επιλέγεις το πρώτο (με δικαίωμα έκπτωσης). Στην αντίθετη περίπτωση (καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ), επιλέγεις το δεύτερο (χωρίς δικαίωμα έκπτωσης).
  20. @gktpgeue~Ναι και στα δύο (εννοείται ότι αναφερόμαστε σε παραστατικά εσόδων). @jhammer00~Δεν καταχωρούνται ακυρωμένα παραστατικά (το 37 δεν θα υπάρχει). @voxson~Ναι. @kosbar~Η έκδοση παραστατικών από μπλοκ (και η καταχώρησή τους) συνεχίζεται. Τα έξοδα πρέπει να καταχωρηθούν μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους έχουν απαλλαγή ΦΠΑ.
  21. @ilias~Αναφέρεσαι (μάλλον) στο θέμα "Πρόγραμμα στατικών υπολογισμών" και συγκεκριμένα στην τρίτη σελίδα του, όπου αφενός παρατίθενται εδάφια του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και αφετέρου δίδεται σύνδεσμος απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.