Μετάβαση στο περιεχόμενο

Konstantinos IB

Core Members
  • Περιεχόμενα

    848
  • Εντάχθηκε

  • Days Won

    22

Konstantinos IB last won the day on Μάιος 18

Konstantinos IB had the most liked content!

9 Ακόλουθοι

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Ενδιαφέροντα
    Ιστορία, Αθλητισμός
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Konstantinos IB's Achievements

Explorer

Explorer (5/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

894

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα. Αν η αιτία είναι η μακρόχρονη απουσία από το σπίτι κάλυψε τους συλλέκτες και γειά. Αν είναι όμως η υπερπαραγωγή των ηλιακών το λύνεις (συνήθως) με θερμοστατική βαλβίδα εκτροπής και ανάμιξης τύπου Brass Form, ή θερμοστατική βαλβίδα εκτροπής στη σερπαντίνα ενός μικρότερου εφεδρικού Boiler που θα τη ρυθμίσεις σε θερμοκρασία κατά τι μικρότερη των 60oC (55). Εναλλακτικά υδροστάτη με τρίοδη ηλεκτροβάνα by pass με παρόμοια ρύθμιση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν θες δεύτερο κυκλοφορητή.
  2. Όχι, λόγω ρεαλισμού. Όσο πρασινίζει το μίγμα (παγκοσμίως) τόσο ελαττώνεται η σπατάλη των ορυκτών καυσίμων. Είναι γνωστό - πλέον - σε όλους ότι οι μεγαλύτεροι επενδυτές ΑΠΕ είναι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Εξ άλλου η σημερινή ενεργειακή κρίση τους βοηθάει να πουλάνε το μισό και να κερδίζουν τα τριπλάσια Επειδή το ελληνικό κράτος είναι νεοφώτιστο "φιλελέ" και το χρήμα των επιδοτήσεων εγκαταστάσεων ΑΠΕ πολύ, του ξέφυγε λίγο η κατάσταση και έγινε μεγαλύτερη διείσδυση από αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα η ενέργεια να χάνεται. Ούτε σχεδιασμός, ούτε αποθήκευση υδρογόνου, ούτε μία εγκατάσταση αντλησιοταμίευσης (να δω αν πέσει καμιά λειψυδρία τι θα κάνουν) ούτε μπαταρίες ούτε τίποτε. Και η ανάγκες αυξάνονται. Να δω σε λίγο που τα μισά αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά πως θα το διαχειριστούν. Ας φέρουν εδώ τους οικολόγους από τη green μαρούλια και τη white λάχανα να τους βρουν λύση. Δυστυχώς οι λόγοι της ακρίβειας της λιανικής του ρεύματος δεν είναι τόσο απλή όσα μας τη σερβίρουν...Και η αιτία που λέει ότι φταίει το σύστημα των 24ωρων προσφορών είναι πολύ παλιά. Του 2014. Τότε έφταιγε. Όμως τώρα έχουμε 2024...και η μισή ενέργεια είναι από ΑΠΕ. Δεν δικαιολογείται λοιπόν αυτή η ακρίβεια.
  3. Τι ρωτάς κι εσύ τώρα... Το βαρύ πυροβολικό των ΑΠΕ είναι οι ανεμογεννήτριες. Αυτές όμως, λόγω του υψηλού κόστους επένδυσης και λόγω της κρατικής αφασίας έχουν καταστεί αυστηρά μονοπωλιακή επένδυση. Επομένως, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Ε.Ε. για επενδύσεις στον τομέα ΑΠΕ και χάρη στην μονοπωλιακή τους πολιτική οι παραγωγοί των ΑΠΕ είχαν κερδίσει προτεραιότητα διάθεσης προϊόντος και υψηλές τιμές πώλησης. Με τις σημερινές όμως διεθνείς αναταραχές που εκτοξεύουν την τιμή των ορυκτών καυσίμων, η αλήθεια είναι, οι ΑΠΕ κρατάνε κάπως σε χαμηλά επίπεδα την τιμή της kWh. Αλλά...παρότι οι ΑΠΕ έχουν μεγάλη διείσδυση (τροφοδοτούν πλέον το 50% της παραγωγής στην Ελλάδα!), όχι απλώς δεν έχουν εκτοπίσει τα ορυκτά καύσιμα από την παραγωγή αλλά δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλο την άνοδο των τιμών του ρεύματος. Αυτό συμβαίνει για τους λόγους που εξέθεσα επιγραμματικά στο προηγούμενο post και για έναν ακόμη: Γιατί οι ΑΠΕ και τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ανταγωνιστικές επενδύσεις (ποτέ δεν ήταν) αλλά αλληλοσυμπληρούμενες! Απλώς κάποιοι στο παρελθόν (δημόσια πρόσωπα, οικολογίζοντες κλπ) ήθελαν να δημιουργούν θέματα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
  4. Εκτός από τους ηλίθιους υπάρχουν και οι πονηροί και με αυτούς πρέπει να ασχολούμαστε πάντα λίγο περισσότερο γιατί είναι επιζήμιοι. Εδώ και αρκετά χρόνια μας είχαν πλακώσει στα οικολογικά γκαρίσματα (σχεδόν άναρθρες κραυγές) οι διάφορες λεγόμενες οικολογικές οργανώσεις (green πίτσες, green πατάτες, green grocers κλπ) με κεντρικό στόχο να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη και να πάμε σε ανανεώσιμες. Ακόμη και εδώ μέσα κάποιοι περίεργοι μας τα είχαν κάνει τούμπανα. Κανείς δεν διαφωνούσε αλλά όλοι αναρωτιόμασταν για το πως θα γίνει η πράσινη μετάβαση και πόσα θα πληρώσουμε. Όμως παρά το γενικό "αούα" και την εμπορική μπουρδολογία τους για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα και για ότι ακόμη θα επακολουθήσει είχαμε προειδοποιήσει εξ αρχής: 1) Δεν υπήρχε στόχος στο ελληνικό κράτος ώστε να αξιοποιήσει ορθολογικά το τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό του. 2) Δεν υπήρχε από την πλευρά του έρευνα (προσφορές από ιδιώτες κλπ) για τεχνολογίες συσσώρευσης ενέργειας 3) Δεν υπήρχε εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου δικτύου διανομής ενέργειας ώστε να μπορεί να αξιοποιεί όλη, ή τουλάχιστον το 95% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. 4) Οι επενδύσεις ΑΠΕ ήταν (και παραμένουν) πανάκριβες σχετικά με το αποτέλεσμά τους. Και το τραγελαφικό είναι ότι με τόσες επενδύσεις και αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ο λιγνίτης "ξαναχτυπά" ενώ στη ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής παραγωγής παραμένουν οι θερμικοί σταθμοί με το "εισαγόμενο", όπως το αποκαλούσαν οι πονηρούληδες, φ.α. Όσο για τους "οικολόγους" που κάνανε παρέλαση σε όλη την ελληνική επικράτεια μόλις πήραν κεφάλι τα ανεμο-funds εξαφανίστηκαν χαρυ-ποτερικά. Αυτά το ολίγα. Περαστικά σε όλους.
  5. Καλημέρα, η T-Soft δίνει προγράμματα σε μορφή demo για ένα ή δύο μήνες τα οποία έχουν και βίντεο με ευκρινείς οδηγίες. Στη συνέχεια μπορείς να προχωρήσεις σε "ενοικίαση" προγραμμάτων και να τα δοκιμάσεις live σε δουλειές που έχεις. Οπότε τη "φιλικότητα" που μερικές φορές είναι θέμα υποκειμενικό τη βλέπεις μόνος σου Μίλησε και με την 4Μ να δεις αν έχουν κάτι ανάλογο, ή τι άλλη βοήθεια δίνουν. Όσο για τις τιμές, είτε τις δίνουν είτε όχι στην ιστοσελίδα τους πάρε προσφορά με e mail.
  6. Σωστά! Αφού λοιπόν η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους και συγχρόνως επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες, γιατί δεν κόβουν από τους "επενδυτές" τα παραπάνω, σε σχέση με τα ισχύοντα στις επενδύσεις των ανανεώσιμων στην Ε.Ε; Απαντώ μόνος μου: Μα για να πάμε του χρόνου στην 1η. Ωραίο άρθρο. Του στυλ "Να 'χαμε να λέγαμε".
  7. Ο μηχανικός που θα κάνει την Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης του κτιρίου σου τι γνώμη έχει;
  8. Από εκεί που πανηγυρίζαμε ("όχι άλλο κάρβουνο", "2 βδομάδες χωρίς λιγνίτη" κλπ), γίναμε πάλι για τα πανηγύρια. Και αυξήσαμε και τις εισαγωγές! Αμέ. Όχι άλλες μάντολες με τα συνοδευτικά τους.
  9. Εντάξει. απαντώ με την αργκό: Κλάιν μάιν. Κανένα άρθρο από τα συναφή δεν εξηγεί το γιατί και το πως, συνεπώς δεν αποτελούν καν δημοσιογραφικά άρθρα.
  10. Θετική η αγορά των λεωφορείων και η υδρογονοκίνηση είναι πολιτισμός. Αλλά... 1) 600.000 ευρώ για κάθε λεωφορείο που θα κινείται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας άδειο; Η οικονομία περνάει από την απόσβεση ή λάθος τα ξέρω; Πόσα χρόνια άραγε θα βγάλουν χωρίς προβλήματα αυτά τα σούπερ διαστημολεωφορεία; 2) Τόσο ακριβή επένδυση για ένα λαό που δεν υπολογίζει τίποτε; Ούτε αυτοί οι ψευτοοικολόγοι που μας πρήζανε τ αυτιά με τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ τόσα χρόνια δεν έχουν αγοράσει ακόμη οικολογικά αυτοκίνητα...
  11. Όντως δεν έχω δίκιο. Η περιγραφή αφορούσε κυριαρχούσα χρήση με εμπλεκόμενες χρήσεις χωρίς πληρότητα. Αν οι εμπλεκόμενες χρήσεις ή μερικές από αυτές έχουν πληρότητα τότε ακολουθούμε τα δυσμενέστερα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας. Τα ιδιαίτερα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας της κάθε χρήσης αναφέρονται στο κεφάλαιο Β του 41/18 για την κάθε μία ξεχωριστά. Αφορούν π.χ. αριθμό τελικών εξόδων κτιρίου, διαστάσεών τους, ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης κτιρίου κλπ. Από αυτά επιλέγουμε τα δυσμενέστερα μέτρα των χρήσεων με πληρότητα που υπάρχουν στο εξεταζόμενο κτίριο.
  12. Θα απευθυνθείς σε τεχνικό γραφείο που ασχολείται με μελέτες - αδειοδοτήσεις καυσίμων αερίων και μελέτες και έκδοση πιστοποιητικών πυρασφαλείας. Αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο γραφείο στην περιοχή σου μπορείς να απευθυνθείς σε αρχιτεκτονικό γραφείο που συνήθως έχει συνεργάτες Η/Μ. Τα υπόλοιπα θα στα πουν εκεί.
  13. Λάθος κίνηση. Ότι σου λένε οι συνάδελφοι πιο πάνω θα κάνεις. Μόλις ο μηχανολόγος σε απαλλάξει από αδειοδοτήσεις και ειδική μέριμνα μέτρων ασφαλείας τότε θα πας στον αντιπρόσωπο. Να ξέρεις ότι απουσία μηχανικού την ευθύνη για οποιαδήποτε εγκατάσταση στο οικόπεδο, τους συνιδιοκτήτες και τα γειτονικά κτίρια την έχεις εσύ και όχι ο "αντιπρόσωπος-μηχανολόγος" του εγκαταστάτη.
  14. Για τον καλύτερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του δικτύου παραγωγής ΑΠΕ και αύξησης της χωρητικότητας του δικτύου διανομής προτείνονται στοχαστικά μοντέλα. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η εγκατάσταση νέων σταθμών αξιολογείται με στατικά κριτήρια. Τα σημαντικότερα προβλήματα δικτύων είναι το αδιάθετο φορτίο κατά την ώρα της μέγιστης παραγωγής, η χωρητική δυνατότητα του δικτύου διανομής και ο κίνδυνος υπερτάσεων από τη διασπαρμένη εγκατάσταση σταθμών και υποσταθμών στο επαρχιακό δίκτυο. Αυτά τα προβλήματα και ορισμένα άλλα μικρότερα έχουν οδηγήσει σε αδιάθετη ενέργεια από ΑΠΕ και μείωση των ποσοστών αποζημίωσης σε παραγωγούς ΑΠΕ χωρίς να ευθύνονται γι αυτό και ούτε να εμπλέκονται με αυτό οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άλλες μορφές (λιγνίτη, φ.α. κλπ). Άλλα τα προβλήματα του ενός παραγωγού και άλλα του άλλου. Το να δεις πως διατίθεται σήμερα και πως αποζημιώνεται η ενέργεια στο δίκτυο θέλει πάρα πολύ καλή ενημέρωση. Ήδη η ενημέρωση αυτή αγγίζει τα όρια ενός ζόρικου μεταπτυχιακού.
  15. Ναι σίγουρα, έστω και λίγες. Το μοντέλο που σου έδωσα ήταν σχηματικό κ μόνο για παράδειγμα. Το 100% μοντέλο δεν υπάρχει. Υπάρχουν κι άλλες αιτίες απωλειών ενέργειας ΑΠΕ που δεν καλύπτονται από το δημοσίευμα γιατί η διαχείριση δικτύου και η είσοδος των σταθμών παραγωγής είναι ειδικό τεχνικό θέμα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.