Μετάβαση στο περιεχόμενο

mariluth

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

601 profile views

mariluth's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Collaborator Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done

Recent Badges

16

Φήμη στην κοινότητα

  1. Deget Η εσοχή 20εκ όπως σου είπε και ο συνάδελφος παραπάνω υπερβαίνει το 2% της αντίστοιχης διάστασης του περιγράμματος της ιδιοκτησίας. Επομένως πρόκειται για παράβαση. Επειδή όμως είναι εντός του ορίου 5% θα μπορούσε να θεωρηθεί παράβαση κατηγορίας 3. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται να δοθεί βεβαίωση χωρίς να προηγηθεί ρύθμιση (αν και η γνώμη μου είναι να γίνεται ρύθμιση και σε αυτές τις παραβάσεις της κατηγορίας 3), αλλά θα έπρεπε στην ταυτότητα : (α) να υπάρχει αναφορά ότι βρέθηκε η τάδε παράβαση κατ3 για την οποία επέλεξε ο ιδιοκτήτης να μην κάνει ρύθμιση και για την οποία επιτρέπεται η έκδοση βεβαίωσης (β) να έχει συνταχθεί νέα κάτοψη με την πραγματική κατάσταση (γ) να έχει υπολογιστεί το σωστό εμβαδό Κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνει διόρθωση της ταυτότητας. Το καλύτερο θα ήταν να γίνει και ρύθμιση. Το αν θα χρειαστεί επανάλήψη του συμβολαίου θα το κρίνει ο συμβολαιογράφος.
  2. Υπαγωγή σημαίνει ανοικτή δήλωση που μπορεί να αλλάζει χωρίς κανένα έλεγχο και να αλλάζει και το πρόστιμο κάθε φορά. Επομένως το ότι έχει πληρωθεί το 30% δεν σημαίνει επί της ουσίας τίποτα. Ταυτότητα μην κάνεις με ανοικτή υπαγωγή. Τώρα αν βολεύεται η ΔΕΗ με το απλό έντυπο της υπαγωγής 4495 που αναγράφεται το 30% μπορεί να το ρωτήσει ο ιδιοκτήτης.
  3. Οταν υπάρχει σύσταση, τότε εξ' ορισμού σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία αντιστοιχεί ένα ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο και στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους. Οποιαδήποτε κατασκευή υπάρχει στο οικόπεδο ή στο κτίριο και δεν περιγράφεται σαφώς στην σύσταση ότι ανήκει σε κάποια οριζόντια ιδιοκτησία θεωρείται κοινόχρηστο. Στον Ν4495 γίνεται σαφής αναφορά ότι οι βεβαιώσεις νομιμότητας (και οι ρυθμίσεις και οι ΗΤ) αφορούν μόνο την οριζόντια ιδιοκτησία και όχι τους κοινόχρηστους χώρους. Επομένως απλά δεν ασχολείσαι με τα κοινόχρηστα.
  4. Καλημέρα. Είναι περίεργο αυτό που γράφεις και αντίθετο σε ότι γίνεται μέχρι τώρα. Η λογική της ΗΤ σε αυτό το θέμα είναι περίπου ίδια με αυτή των ρυθμίσεων. Το ιδιοκτησιακό θέμα περιγράφεται στα συμβόλαια και αρμόδιοι να το κρίνουν είναι οι συμβολαιογράφοι. Το τι λένε οι ιδιοκτήτες και το τι μπορεί να έχουν άτυπα κανονίσει μεταξύ τους δεν έχει σημασία. Αφότου ξεκαθαριστεί λοιπόν το ιδιοκτησιακό ξεκινάει η κυρίως δουλειά του μηχανικού. Εκδίδεται μία ΗΤ για κάθε ιδιοκτησία και μία ΗΤ για κοινόχρηστα. Αν το αντικείμενο μεταβίβασης είναι μόνο μία οριζόντια ιδιοκτησία, τότε γίνεται μία ΗΤ για την ορ. ιδιοκτησία - δεν ελέγχουμε, δεν ασχολούμαστε με τα κοινόχρηστα και δεν κάνουμε ΗΤΚ. Αν η οριζόντια ιδιοκτησία έχει παρακολουθήματα ή αποκλειστικές χρήσεις τότε η ρύθμιση Ν4495 και η βεβαίωση και η ΗΤ θα περιλαμβάνουν και αυτά ως αδιάσπαστο μέρος της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ασχολούμαστε με τα κοινόχρηστα (με όλα και όχι επιλεκτικά) μόνο σε περοπτώσεις που χρειάζεται να εκδοθεί ΗΤ ειδικά για τα κοινόχρηστα (πχ τροποποίηση σύστασης ή μεταβίβαση όλου του ακινήτου ή αδειοδότηση κλπ). Σου τονίζω επίσης ότι για ΗΤ κοινοχρήστων: Πρέπει να γράψεις ξεχωριστά όλα τα ποσοστά κάθε συνιδιοκτήτη και το ΑΦΜ του - Να έχεις ανάθεση για ΗΤ κοινοχρήστων με επαρκές ποσοστό συναίνεσης - να ελέγξεις όλο το οικόπεδο για πιθανά αυθαίρετα κτίσματα στον ακάλυπτο επειδή αφορά όλα τα κοινόχρηστα.
  5. Καλησπέρα Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν είναι παρακολούθημα.ΑΛΛΑ αυτό θα το αποφασίσει ο συμβολαιογράφος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα γίνει για μία ΗΤ που θα αφορά την οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου (και θα περιλαμβάνει και το παρακολούθημα - αν κριθεί ότι όντως είναι παρακολούθημα). Καλησπέρα Το ότι φαίνονται στα σχέδια της ρύθμισης δεν αρκεί. Κοίτα όμως μήπως υπάρχει στην ρύθμιση και έχει πληρωθεί πρόστιμο για λοιπές παραβάσεις. Αν έχουν δηλωθεί λοιπές παραβάσεις --> κανονικά θα έπρεπε να το γράφει και στην τεχνική έκθεση αλλά αφού θα έχει πληρωθεί πρόστιμο και αφού φαίνονται και στα σχέδια θα μπορούσες να θεωρήσεις ότι είναι ΟΚ - είναι στην δική σου κρίση.
  6. καλημέρα. Στην ΗΤ θα ανεβάσεις τον αρχικό πίνακα χιλιοστών και θα αναγράψεις τα στοιχεία της αρχικής σύστασης. Αφότου γίνει η τροποποίηση σύστασης θα πρέπει να ξαναμπεις στην ΗΤ και να κάνεις τροποποίηση ΗΤ δίνοντας τον νέο πίνακα χιλιοστών και αναγράφοντας την νέα συμβολαιογραφική πράξη. Την αποθήκη -παρακολούθημα την βάζεις και αυτήν κανονικά στην ΗΤ της ιδιοκτησίας.
  7. Εχει δίκιο ο jbosdas. Πρέπει να το ψάξεις πολύ καλά το τι θα κάνεις και το τι βεβαιώνεις σε κτίριο υπό κατασκευή. Αλλο πράγμα ημιτελής αλλά υλοποιημένη οριζόντια και άλλο να μην καν υλοποιμένη. Και έχει σημασία σε ποιο στάδιο είναι τώρα η κατασκευή. Π.χ. θεμελίωση και σκελετός κτιρίου τυπικά είναι κοινόχρηστα....
  8. Συμφωνώ. Προσθέτω ότι ανάλογα με τον λόγο απαίτησης της ΗΤΚ ίσως θέλει ΗΤΚ και για τα κοινόχρηστα. Σε μία δική μου περίπτωση που απαιτείται ΗΤΚ για τροποποίηση σύστασης κάνω μία ΗΤΚ για κάθε οριζόντια και μία ΗΤΚ για τα κοινόχρηστα.
  9. Η απάντηση βρίσκεται στα συμβόλαια. Βρες την σύσταση (ή κάποιον άλλο τίτλο) για το διαμέρισμα που σε ενδιαφέρει και από εκεί θα καταλάβεις αν πρόκειται για μία σύσταση οριζόντια που αφορά και τις δύο πολυκατοικίες από κοινού (--> καταχώρηση του όλου οικοπέδου στην ΗΤ) ή για σύσταση οριζόντια επί καθέτου (--> καταχώρηση μόνο του τμήματος του οικοπέδου που αποτελεί την κάθετη και που θα περιγράφεται με σαφήνεια στο συμβόλαιο). Επίσης θα μπορούσες να το δεις και από τα στοιχεία του κτηματολογίου.
  10. Καλησπέρα Υπάρχει μία διάταξη στον κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών που λέει σε τι ποσοστό κυριότητας αντιστοιχεί η επικαρπία. Εγώ το έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε ρύθμιση 4495 (είχα ΑΜΕΑ με επικαρπία - έβαλα στην ρύθμιση και τον επικαρπωτή και τον ψιλό κύριο για να μοιράσω ποσοστιαία την έκπτωση ΑΜΕΑ). Εξαρτάται από την ηλικία του επικαρπωτή. Πχ για επικαρπωτή άνω των 80 ετών θα έβαζες Βιργινία 10% ΠΚ και Ιωάννης 90% ΠΚ .
  11. Αν το ισόγειο είναι στην πραγματικότητα όπως φαίνεται στην άδεια της προσθήκης (100τμ + 20κλιμακοστάσιο) και δεν έχει και άλλες αυθαιρεσίες τότε δεν κάνεις ρύθμιση. Στην ΗΤ θα βάλεις το σχέδιο της άδειας προσθήκης (υποθέτω ότι θα υπάρχει στην άδεια κάτοψη υπάρχοντος ισογείου με την σωστή διαμόρφωση) και τα σωστά 100τμ. Καλό θα ήταν να υπάρχει και μία παρατήρηση ότι λόγω πρόδηλου λάθους στη σύσταση αναγράφονται 120τμ. Οταν θα γίνει η τροποποίηση θα κάνεις ενημέρωση της ΗΤ όπου θα αναφέρεις την νέα σύσταση αλλά δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις τμ και σχέδια.
  12. Είναι ακόμη θολό το τοπίο. Φαντάζομαι ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι αιτήσεις στις ΥΔΟΜ για ενημέρωση αδειών και τότε θα διευκρινιστεί. Το σίγουρο είναι ότι η ΗΤ θέλει κατόψεις που δείχνουν την πραγματική κατάσταση ακόμη και στην εσωτερική διαρρύθμιση. Θεωρώ ότι ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν οι εξής επιλογές: 1. Αν δεν έχει καμία αυθαιρεσία παρά μονάχα αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης. Φτιάχνουμε νέο σχέδιο με την παρατήρηση ότι είναι ίδιο με της άδειας και δείχνει την αλλαγή διαρρύθμισης που δεν αποτελεί αυθαιρεσία κλπ. Γίνεται πρώτα ενημέρωση της άδειας και μετά υποβολή στην ΗΤ (ως σχέδιο που περιέχεται στην άδεια πλέον) ή γίνεται υποβολή μόνο στην ΗΤ με μία παρατήρηση ότι είναι ταυτόσημο με αυτό που θα υποβληθεί στην ενημέρωση της άδειας (και όταν διευκρινιστεί το θέμα πράττουμε αναλόγως). 2. Αν έχει ήδη γίνει ρύθμιση με σχέδια που δεν δείχνουν την πραγματική εσωτερική διαρρύθμιση. Τότε θεωρώ ότι δεν έχει νόημα η ενημέρωση της άδειας. Θα είχε νόημα η ενημέρωση της ρύθμισης (αλλά αυτό δεν γίνεται). Επομένως και πάλι φτιάχνουμε σχέδιο αλλά μόνο για την ΗΤ. 3. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες κατηγορίας 3 τις οποίες ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να ρυθμίσει. Δύσκολο σημείο. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ΗΤ. Φτιάχνουμε νέα κάτοψη όπου αναγράφονται οι αυθαιρεσίες κατ3 , με τις ανάλογες παρατηρήσεις ότι επιτρέπεται να δοθεί βεβαίωση κλπ. Καλό θα ήταν να πάρουμε και μία Υδ του ιδιοκτήτη ότι είναι ενήμερος για αυτές και ότι δεν επιθυμεί να κάνει ρύθμιση.
  13. Καλημέρα Στο κυρίως κείμενο του νόμου κάνει συνεχώς αναφορά για "κτίρια" και όντως είναι λογικό το ερώτημα σου. Αλλά στην ΥΑ7577/105/29.01.2021 μιλάει πλέον για "ιδιοκτησίες" και το ξεκαθαρίζει το θέμα. Ειδικά στην παράγραφο 1-Β-α του άρθρου 2 της ΥΑ το λέει ξεκάθαρα ότι όταν το οικόπεδο είναι μία αδιαίρετη ιδιοκτησία γίνεται μία καταχώρηση, ανεξαρτήτως ύπαρξης και αριθμού κτισμάτων σε αυτό. Επίσης γράφει ότι αν υπάρχει σύσταση τότε γίνεται καταχώρηση κάθε ιδιοκτησίας ξεχωριστά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.