Μετάβαση στο περιεχόμενο

papakias1234567

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

834 profile views

papakias1234567's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

11

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το να έχεις μεταλλική κατασκευή να εδράζεται επί σκυροδέματος γίνεται, κάνε μια αναζήτηση concrete column steel beam connection και θα πάρεις μια αίσθηση. Στατικά ο πρόβολος είτε είναι μισό μέτρο είτε φτάνει μέχρι το φεγγάρι το ίδιο είναι. Αυτό που μας περιορίζει είναι η λειτουργικότητα (ταλαντώσεις, βυθίσεις) και η οικονομία λόγω των διαστάσεων των διατομών που θα απαιτηθούν, όχι οι γνώσεις μας στη μηχανική. Αυτός είναι ο λόγος που για μεγάλα ανοίγματα είτε πας σε δικτύωμα είτε σε προένταση. Δε θα έμενα σε ένα τέτοιο σπίτι, τα σπίτια, τα δωμάτια, τα έπιπλα έχουν την μορφή που έχουν (ορθογωνική) επειδή αυτή είναι η πιο λειτουργική μορφή.
  2. Δεν έχω ασχοληθεί με αντίστοιχη περίπτωση. Ο Ευρωκώδικας σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις διαφορετικό συντελεστή συμπεριφοράς στις δύο διευθύνσεις, 4.3.3.5.1(4) EC-8: "If the structural system or the regularity classification of the building in elevation is different in different horizontal directions, the value of the behavior factor q may also be different". Ωστόσο, τότε σχεδιάζεις με διαφορετικά φάσματα στις δύο διευθύνσεις, ίσως να πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η γωνία σεισμικής διέγερσης. Υπάρχει και η δυνατότητα των "secondary seismic elelnents" κατά τον EC-8, όπου αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις αγνοείται η συνεισφορά των μελών σε σεισμικές δράσεις (EC-8 4.2.2, 5.2.3.6, 5.7). Αν εντός ενός πλαισίου έχεις μέλη με διαφορετικό q τότε εισάγονται και παρασιτικές δράσεις στο διάφραγμα λόγω της διαφορετικής μετελαστικής συμπεριφοράς των μελών, οι οποίες κάπως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ενδεχομένως να έχεις πρόβλημα λόγω φαινομένων δευτέρας τάξης, τα τοιχώματα ως καμπτικός πρόβολος μπορεί να δρουν δυσμενώς για το κτήριο στους ανώτερους ορόφους. Αν τα τοιχώματα είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο της κάτοψης και τα υποστυλώματα στην περίμετρο μπορεί οι στρεπτικές ιδιομορφές να είναι σημαντικές.
  3. Κοίτα και το κείμενο "CODE REQUIREMENTS FOR ENVIRONMENTAL ENGINEERING CONCRETE STRUCTURES (ACI 350-01) AND COMMENTARY (ACI 350R-01)" (αν κάνεις αναζήτηση ACI 350, θα το βρεις). Στην παράγραφο 6.4 δίνει κάποιες οδηγίες για "construction joints". Σε παραπέμπει και σε άλλες παραγράφους αν θες να το λύσεις αναλυτικά (" Shear-friction design method").
  4. Ο οπλισμός διάτρησης μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο διευθύνσεις (αναζήτησε "cruciform pattern punching shear"). Όμως πρέπει να τηρούνται κάποιες ελάχιστες αποστάσεις, οπότε πιθανότατα θα καταλήξεις σε τετραγωνική ή κυκλική διάταξη. Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω με τον @ilias
  5. Εγώ θα διαφωνήσω. Ο κανονισμός δεν το αναφέρει (αν αναφέρεται κάπου ρητά και μου διαφεύγει, ζητώ συγγνώμη), ξεφεύγει από την δομική απλότητα που ζητάει στα αρχικά κεφάλαια (για παράδειγμα, εδάφιο 4.2.1(2): "The guiding principles governing this conceptual design are: structural simplicity; uniformity, symmetry and redundancy") άρα απαγορεύεται. Δηλαδή, επειδή δεν απαγορεύει ρητά να βάζουμε τις υδρορροές μες στα υποστυλώματα ο Ευρωκώδικας όπως έκαναν οι ελληνικοί κανονισμοί θα γυρίσουμε στο 1980;
  6. Το ότι έχουν προταθεί πολλές λύσεις από μηχανικούς δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάποια είναι λάθος και κάποια σωστή (βέβαια κάποια είναι η βέλτιστη... αλλά το ποια είναι, εξαρτάται από πολλά όπως η εμπειρία των συνεργείων). Γενικά, τα ανθρακοελάσματα (σαν F.R.P.) δεν χρησιμοποιούνται για τοιχοποιίες και πολύ μικρής αντοχής σκυροδέματα, όμως εάν εξυγιανθεί το υπόστρωμα (π.χ. χρήση επισκευαστικού κονιάματος) εγώ προσωπικά δε έλεγα τόσο εύκολα ότι είναι λάθος και ότι δε γίνεται. Μια καλή λύση, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν η εφαρμογή πλέγματος υάλου/ άνθρακα αλλά αντί να χρησιμοποιηθεί ρητίνη για την εφαρμογή του επί του σκυροδέματος να χρησιμοποιηθεί κονίαμα. Αντί για Fiber Reinforced Polymers (FRP) να γίνει χρήση Textile Reinforced Mortar (T.R.M.)/ Ινοπλέγματα Ανόργανης Μήτρας (Ι.Α.Μ.). Έτσι λύνονται πολλά προβλήματα συνάφειας μεταξύ ενίσχυσης και υποστρώματος. Όσο αφορά το κόστος των υλικών, δίχως ίχνος ειρωνείας, δηλώνετε: Εάν πάτε στη μάντρα υλικών της περιοχής σας και πείτε θέλω να πάρω αυτά τα υλικά για τόση επιφάνεια πόσο πάει το μαλλί θα σας απαντήσουν από πρώτο χέρι. Πάντως, τώρα πρόσφατα είχα πάει οδοντίατρο για ένα δόντι, σφράγισμα μου είπε (50 ευρώ) και κατέληξα με θήκη (500 ευρώ). Δυστυχώς, πολλές φορές τα πράγματα είναι βλέποντας και κάνοντας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προσπαθούν να κρύψουν το κόστος για να πάρουν τη δουλειά.
  7. Ο Ευρωκώδικας θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το εάν εφαρμοσθούν ή όχι αντισεισμικές διατάξεις η κατασκευή έχει κάποια υπεραντοχή (π.χ. πραγματικές τιμές αντοχής υλικών vs τιμές σχεδιασμού). Τα κτήρια ΚΠ Χαμηλής κατασκευάζονται εν πολλοίς με τις διατάξεις του EC2 και q=1.5, λόγω αυτής της υπεραντοχής και όχι επειδή αναμένεται να παρουσιάσουν καλή μετελαστική συμπεριφορά. Αυτή η τιμή q=1.5 είναι και η βάση για ΚΠΜ και ΚΠΥ και μετά ανάλογα το δομικό σύστημα, τη γεωμετρία του φορέα κ.τ.λ. αυξάνει. Ενώ ο Ευρωκώδικας θεωρεί ότι η υπεραντοχή της κατασκευής επιτρέπει q=1.5 με ελαστική απόκριση της κατασκευής, ο ΕΑΚ αγνοεί αυτή την υπεραντοχή και αναφέρει ότι αν θέλεις ελαστική συμπεριφορά πρέπει το q=1. Εάν πάρεις q=1 και εφαρμόσεις τις διατάξεις τις ΚΠΜ/ΚΠΥ ή του ΕΑΚ δεν είσαι λάθος από πλευράς ασφάλειας άλλα μάλλον είσαι λάθος από πλευράς οικονομίας. Εάν πάρεις q=1 και δεν εφαρμόσεις τις αντισεισμικές διατάξεις του EC8/ ΕΑΚ είσαι λάθος από πλευράς ασφάλειας. Για παράδειγμα, ένα κτήριο το οποίο κατασκευάζεται με ΚΠΥ θεωρείται ότι είναι ασφαλέστερο συγκριτικά με ένα κτήριο ΚΠΜ για σεισμούς ισχυρότερους από τη σεισμική δράση σχεδιασμού (αν και το κτήριο ΚΠΜ κατασκευάζεται ευκολότερα στο εργοτάξιο και μάλλον θα έχει καλύτερη απόκριση σε μέτριους σεισμούς).
  8. Η τιμή του q κατά ΕΑΚ εξαρτάται από το υλικό κατασκευής και το δομικό σύστημα και παίρνει τιμές από 1.5 έως 3.5. Το 3.5 είναι για πλαισιωτό ή μεικτό σύστημα κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος. Κατά ΕΑΚ δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για στρεπτικά εύκαμπτα συστήματα. Στον ευρωκώδικα η τιμή του q παίρνει τιμές από 1.5 έως 3.9 για ΚΠΜ και 5.85 για ΚΠΥ. Στον πίνακα 5.1 του εδαφίου 5.2.2.2 (2) αναφέρεται ότι qo=2 για ΚΠΜ και qo=3 για ΚΠΥ για στρεπτικά ευαίσθητα κτήρια (κανονικά καθ' ύψος). Εάν τώρα το κτήριο δεν είναι κανονικό καθ' ύψος θα μειώσεις τις άνωθεν τιμές κατά 20%, qo=1.6 για ΚΠΜ και qo=2.4 για ΚΠΥ, εδάφιο 5.2.2.2 (3). Τέλος αν έχεις τοιχώματα θα πρέπει να υπολογίσεις τον μειωτικό συντελεστή kw κατά το εδάφιο 5.2.2.2 (11) ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τον τρόπο αστοχίας των τοιχωμάτων (καμπτικό, καμπτοδιατμιτικό, διατμητικό).
  9. Να παραθέσω εις επίρρωσιν την πρόσφατη δήλωση του Βακάκη (Jumbo) στη γενική συνέλευση των μετόχων - και μπορεί εύκολα να τη βρει ο καθένας στο διαδίκτυο- με αφορμή την αναπροσαρμογή των όρων των συμβολαίων την οποία του ζήτησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία: "Εάν με εκβιάσουν να πληρώσω περισσότερο τότε θα αυτασφαλιστώ. Θα βάλω ένα αποθεματικό στην άκρη και θα πάρω πάνω μου το πρόβλημα".
  10. Κοίτα τον Ευρωκώδικα, νομίζω σε ορισμένες περιπτώσεις σου επιτρέπει να μην κάνεις ικανοτικό (ανώτατο όροφο κτηρίου, ισόγειο διώροφων με νd <0.3). Μπορεί να βάζει τον οπλισμό διανομής (>=20% του κύριου) και ίσως και οπλισμό απόσχισης (50% του κύριου).
  11. Συνάδελφε @laxanos επειδή θα ήθελα να ρίξω μια ματιά σε αυτές τις δύο συνιστώσες που περιγράφεις. Αν σου είναι εύκολο δώσε κάποιες παραπάνω πληροφορίες ώστε να βρω υλικό. Για παράδειγμα τον τίτλο κάποιου άρθρου ή κάποιου βιβλίου για να ξεκινήσω. Σε ευχαριστώ πολύ.
  12. Καλησπέρα συνάδελφοι, Επιθυμώ να προμηθευτώ πυριτική ιπτάμενη τέφρα και τσιμέντο CEM I 32.5R. Για το πρώτο έψαξα σε μεγάλες εταιρίες οι οποίες πωλούν πρόσμικτα σκυροδέματος και για το δεύτερο σε τσιμεντοβιομηχανίες αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι. Γνωρίζει κάποιος να μου προτείνει κάποια εταιρεία στην Ελλάδα (ή στο εξωτερικό) η οποία εμπορεύεται αυτά τα προϊόντα ώστε να έρθω σε επαφή μαζί της για περαιτέρω πληροφορίες; Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο και το χρόνο σας.
  13. Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται μία ενδιάμεση κατακόρυφη ράβδος ακόμα και για τόσο μικρές διατομές είναι γιατί το θεωρητικό μοντέλο των Park και Paulay που περιγράφει τη λειτουργία του κόμβου μέσα από ένα μηχανισμό δικτυώματος προϋποθέτει την ύπαρξη ενδιάμεσης ράβδου.
  14. Γεια σας συνάδελφοι, Έχω βρει μία θέση σε πανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα και για την πληρωμή μου, μου είπανε ότι πρέπει να έχω μπλοκάκι (δεν έχω και δεν εργάζομαι κάπου αλλού). Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το αν είναι καλύτερα να γραφτώ στο Τ.Ε.Ε. ή στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο ως ερευνητής, ώστε να ανοίξω βιβλία στην εφορία; Επίσης, από ό,τι έχω καταλάβει διαβάζοντας στο site αν εγγραφώ στο Τ.Ε.Ε. , εν συνεχεία πάω εφορία, ανοίγω βιβλία και πληρώνω εισφορές από την ώρα που γράφομαι στην εφορία και όταν τελειώσω από το πρόγραμμα (αν δε βρω κάτι άλλο) πάω εφορία κλείνω τα βιβλία και σταματάω να πληρώνω εισφορές, μένοντας εγγεγραμμένος μόνο στο Τ.Ε.Ε. . Σωστά έχω καταλάβει; Τέλος, θα μπορούσατε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την απαλλαγή απόδοσης Φ.Π.Α. η οποία αναφέρεται στα ακριβώς από πάνω μηνύματα; Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο και το χρόνο σας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.