Μετάβαση στο περιεχόμενο

Hangman

Members
  • Περιεχόμενα

    46
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Hangman

  1. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβούλου (γνωστού ως ΤΕΕ) του κράτους, "το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί" παρά το ότι η υπουργική απόφαση αναφέρει "εφόσον απαιτείται". Εάν στην ΥΑ δεν υπήρχε η επίμαχη φράση, πάλι η οδηγία θα ήταν "το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί". Είναι δυνατόν ο συντάκτης-νομοθέτης να πρόσθεσε τη φράση "εφόσον απαιτείται" χωρίς κανένα λόγο; Μάλλον όχι. Είναι προφανές ότι κάτι άλλο εννοεί.
  2. @tyberius7 Για τον χαρακτηρισμό τιμολογίου χωρίς ΦΠΑ (π.χ. λόγω του άρθρου 39α), επιλέγεις: Κατηγορία: 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ. Είδος: Λοιπά έξοδα (Ε3_585_016) ή Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές (Ε3_882_001) αν πρόκειται για πάγιο. Ευνόητο είναι ότι δεν γίνεται χαρακτηρισμός ποσού ΦΠΑ (αφού δεν υπάρχει). Η περιοδική δήλωση συμπληρώνεται από εμάς (χωρίς να προσυμπληρώνεται τίποτα σχετικό με τη διαδικασία απόδοσης του φόρου από τον αγοραστή). Παράδειγμα περιοδικής δήλωσης για αγορά του άρθρου 39α. Επισημαίνω ότι η μοναδική κατηγορία για χαρακτηρισμού εξόδου χωρίς να γίνει χαρακτηρισμός ΦΠΑ είναι η (προαναφερόμενη) 2.5. Γι' αυτό χρησιμοποιείται η ίδια κατηγορία και στις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ προστίθεται στην καθαρή αξία. @grmaster Για τον χαρακτηρισμό τιμολογίου παροχής υπηρεσιών (π.χ. από λογιστή, μηχανικό), υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Όταν το τιμολόγιο έχει ΦΠΑ, οι επιλογές είναι: Κατηγορία: 2.3 Λήψη υπηρεσιών (ισοδύναμη επιλογή με την: 2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ). Είδος: Λοιπές Αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής (Ε3_585_009). Ακολουθεί ο χαρακτηρισμός ΦΠΑ, κατά τα γνωστά. Όταν δεν υπάρχει ΦΠΑ (λόγω απαλλαγής του εκδότη), τότε: Κατηγορία: 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (αναγκαστικά, αφού δεν μπορεί να επιλεγεί η 2.3 λόγω ΦΠΑ). Το είδος παραμένει το ίδιο και, φυσικά, δεν υπάρχει χαρακτηρισμός ΦΠΑ.
  3. @Pavlos33 Το άρθρο 98 αναφέρεται στις απαιτούμενες (ή μη) συναινέσεις χωρίς να εξετάζει το είδος της παράβασης (π.χ. υπέρβαση δόμησης). Επισημαίνω ότι τα κλιμακοστάσια μετρούσαν στην δόμηση. Άρα, λοιπόν, τι αυθαιρεσία υπάρχει; Υπέρβαση δόμησης;
  4. Δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης του ζητήματος μέσω της ρύθμισης αυθαιρέτων. Πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί η σύσταση, ώστε να απεικονίζονται συμβολαιογραφικά οι πραγματικές ιδιοκτησίες.
  5. @teo2 Η προθεσμία παρατάθηκε κατά ένα έτος από την λήξη της (4 μήνες συν 12 συν 12). Άρα έχεις προθεσμία 28 μήνες από την ημερομηνία θανάτου. Ή δύο έτη από την ημερομηνία αναφοράς, που είναι τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία θανάτου. Αυτό ισχύει λόγω του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα. Επιπλέον, το ΤΕΕ ορίζει ότι το παράβολο πρέπει να καταβληθεί εντός ενός έτους (δύο, αφού δόθηκε παράταση) από την ημερομηνία αναφοράς. Στο τελευταίο ερώτημα· ναι.
  6. @ioanna.mich Αφού το όμορο κτίσμα απέχει περισσότερο από δ, η οικοδομή (αν έβγαζες άδεια τώρα) μπορεί να εφάπτεται στο πλάγιο όριο. Άρθρο 14 (παράγραφος 1β) του ΝΟΚ.
  7. Πληρώνεις στο ταμείο του Δήμου (το δικό του ποσοστό) ή στη ΔΟΥ.
  8. Υπαγωγή, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί, όμως, να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ για νομιμοποίηση του διαχωρισμού.
  9. Τηλεφώνησε στο 213 162 1000, εργάσιμες ημέρες, όπου παρέχεται υποστήριξη για φορολογικά θέματα και για τις σχετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία. Όσο για το πρόβλημα που περιγράφεις· δεν έχει συμβεί ποτέ τίποτα παρόμοιο στον λογαριασμό μου.
  10. @jimd6776 Θα διαβάσεις την πρώτη προτεινόμενη δημοσίευση του θέματος, όπου περιγράφεται η διαδικασία όταν έχουμε τιμολόγιο με παρακράτηση 20%. Στην περίπτωσή σου, υπάρχει και παρακράτηση εισφορών από τον εργοδότη σου. Άρα πριν ολοκληρώσεις την διαδικασία στο myDATA, θα προσθέσεις νέο φόρο όπου ως τύπο φόρου θα διαλέξεις "κρατήσεις" και θα συμπληρώσεις το ποσό. Έτσι, η συνολική αξία (δηλαδή τα χρήματα που πήρες) θα είναι ίση με καθαρή αξία + ΦΠΑ – παρακράτηση 20% – κρατήσεις.
  11. Όχι, δεν απαιτείται. ΦΕΜ καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση θεώρησης (με την έννοια της έγκρισης) ή χορήγησης άδειας.
  12. @janna Για να τεκμηριωθεί ότι η αλλαγή χρήσης έγινε πριν τις τις 28.7.2011, δεν αρκεί να φαίνεται δηλωμένο το κτίσμα σε έγγραφο δημόσιας αρχής. Πρέπει, επιπροσθέτως, να είχε δηλωθεί ως κατοικία. Αναφορικά με την τέλεση εργασιών μετά τις 28.7.2011· δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει, αφού η έγκαιρη ολοκλήρωση του σκελετού κατοχυρώνει το δικαίωμα υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών στην ρύθμιση. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.
  13. Εννοείς σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το άρθρο 107 (παράγραφος 2) του 4495/17, η απάντηση στην ερώτησή σου είναι αρνητική.
  14. Όχι συνάδελφε. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ, εφόσον η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  15. Συμφωνώ με τον συνάδελφο Pavlos33. Το δικαίωμα της επικαρπίας δεν κληρονομείται. Ο ψιλός κύριος είχε ήδη την αποψιλωμένη (από το δικαίωμα της επικαρπίας) κυριότητα. Δεν υπάρχει κληρονομική διαδοχή.
  16. Η χρήση άλλαξε αυθαίρετα, άρα δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή χρήσης αλλά τακτοποίηση αυτής που έχει ήδη γίνει. Για την δόμηση εννοώ ότι οποιαδήποτε επιφάνεια προσμετράται (ή όχι) ανεξάρτητα από την κατηγορία ή τον τρόπο ένταξης στη ρύθμιση.
  17. Η απάντηση είναι θετική και στα τρία ερωτήματά σου. Δεν λαμβάνεται υπόψιν η μη κατασκευή τμήματος του πρώην γκαράζ και νυν αποθήκης.
  18. Θα σου πω τι θα έκανα εγώ γιατί τα ποσοστά και τις ανοχές τα γνωρίζουμε όλοι. Για τον χώρο -0,41 και +0,35 δεν θα έκανα τίποτα.
  19. @zafsko Η δυνατότητα χρησιμοποίησης παλαιότερων κανονισμών δεν είναι υποχρεωτική. Ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν τώρα.
  20. Είναι η μοναδική αυθαιρεσία; Γνωρίζεις αν γίνεται και στους υπόλοιπους ορόφους το ίδιο; Αν είναι εύκολο γράψε πόση επιφάνεια γίνεται διαμέρισμα και πόση κοινόχρηστο.
  21. Μπορείς. Στο άρθρο 116 αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις ισχύουν για κτίρια που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του 4759/20. Προφανώς το κτίριο για το οποίο ρωτάς υπάρχει μόνο στα σχέδια.
  22. Σύμφωνα με το άρθρο 40 του 4495/17 απαιτείται βεβαίωση περί μη υποβολής ένστασης όπου απαιτείται έγκριση ΣΑ τόσο για οικοδομική άδεια (παράγραφος 1) όσο και για άδεια κατεδάφισης (παράγραφος 2). Με το άρθρο 34 (εδάφιο 24) του 4546/18 τροποποιήθηκε το ανωτέρω άρθρο και για την οικοδομική άδεια δεν απαιτείται η βεβαίωση. Δεν έγινε το ίδιο και για την κατεδάφιση. Στον 4759/20 συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια ως προς τη βεβαίωση. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει νέα τροποποίηση αλλά αφού δεν απαιτείται για ανέγερση ίσως να μην χρειάζεται ούτε για κατεδάφιση.
  23. Έναν θα έλεγα. Αφού θα τοποθετηθεί πάνω στην υπάρχουσα θεμελίωση, τι να ελέγξει;
  24. Το κτηματολόγιο αποδέχεται μία τιμή ως απόκλιση για κάθε γεωτεμάχιο. Η τιμή αναγράφεται στα χαρτιά που θα πάρεις από το αρμόδιο γραφείο. Δεν χρειάζεται να αναφέρεις τίποτα άλλο. Οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν πρόβλημα, το αποδέχονται.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.