Μετάβαση στο περιεχόμενο

Emporas

Members
  • Περιεχόμενα

    146
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Emporas

  1. 2 ώρες πριν, rootbreaker said:

    E εντάξει. Ξέρεις εσύ καλύτερα που είσαι Ελλάδα την αγορά του ΗΒ από άτομα που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ χρόνια. Μη σου το χαλάσουμε λοιπόν

    Οκ, καταλαβαίνω ότι μπορεί ν' ανήκεις/ανήκες κάποτε στην κατηγορία που προανέφερα και να «χτύπησα φλέβα» (κρίνοντας κι απ' το ότι δε δηλώνεις πια «μηχανικός Τ.Ε.Ι.» εδώ μέσα αλλά «διπλωματούχος»), δεν είχα καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο (δυστυχώς συμβαίνουν αυτά όταν είσαι «ωμός» και δε μασάς τα λόγια σου) αλλά δεν υπάρχει και λόγος από μέρους σου να ξεκινάς διάλογο όταν δεν έχεις όρεξη ή/και επιχειρηματολογία για κάτι τέτοιο και να καταλήγεις να ειρωνεύεσαι το συνομιλητή σου...στο δια ταύτα αφενός, όπως ανέφερα και στα αρχικά μου μηνύματα, συζώ με συνάδελφο που έζησε κι εργάστηκε στο UK μια πενταετία (προφανώς πάνω στη φούρια σου να μου «την πεις» σου διέφυγε), συνεπώς το σχετικό ξερολίστικο υφάκι που υιοθετείς μόνο γέλιο μπορεί να μου προκαλέσει, αφετέρου γνώστης «σε βάθος» της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε είμαι ούτε δήλωσα ποτέ ότι είμαι, γνωρίζω όμως ακριβώς όσα μου χρειάζονται για να μπορώ να υποστηρίξω όσα γράφω (κι αν κρίνω απ' την αντίδρασή σου, μάλλον δεν απέχουν και πολύ απ' την πραγματικότητα)...

    Υ.Γ. @georgios_m έτσι κερδίζουμε όλοι: και οι εταιρείες (χρόνο από τη μείωση φόρτου διαχείρισης βιογραφικών και ό,τι αυτά φέρουν (τηλέφωνα, συνεντεύξεις κ.λπ.), χρήμα από την απλοποίηση των recruitment processes κ.α.) και πολύ περισσότερο εγώ (που θα κερδίσω ΠΟΛΥ χρόνο κι είτε θα ξαναπροσπαθήσω σε μια μεταγενέστερη ευνοϊκότερη οικονομικά συγκυρία, με καλύτερο βιογραφικό απ' ότι σήμερα κ.λπ. είτε θα κλείσω εντελώς την προοπτική της Χ, Υ κ.λπ. χώρας και θα επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου αλλού)...και πέρα απ' όλα αυτά, για κάποιους ανθρώπους η ευθύτητα, η ειλικρίνεια κ.λπ. είναι μεγάλο προτέρημα κι εκτιμάται!😉

    • Downvote 2
  2. 3 ώρες πριν, rootbreaker said:

    α)Αυτό ισχύει σε οποιαδήποτε χώρα, άσχετο το ποιά είναι η ισχύουσα νομοθεσία ή κατεύθυνση από τα επάνω. Στην τελική, τις τελικές αποφάσεις για πρόσληψη τις παίρνουν άνθρωποι με biases και όχι μια νομοθεσία που σου λέει ότι έχεις (ή δεν έχεις) το δικαιωμα ελεύθερης εργασίας σε μια χώρα.

    β)Οι βρετανοί δεν καλύπτουν τις θέσεις με ντόπιους (ή με μηχανικούς που είναι εδώ χρόνια) ούτε για αστείο με την υπάρχουσα ζήτηση.

    α)Ε αυτό λέω κι εγώ, αφού αυτό ισχύει και το ξέρουμε κι εμείς κι αυτοί, προς τι αυτού του είδους οι προφάσεις;
    Μην τυχόν και χαλάσει η θεσπέσια εικόνα της «ελεύθερης αγοράς» που (νομίζουν ότι) έχουν χτίσει;😏
    Μην τυχόν και πούμε πέντε πράγματα με τ' όνομά τους (αυτό για κάποιους που σχολίασαν προηγουμένως σιγοντάροντας το αφήγημα των recruiters);

    β)Εξαρτάται για τι είδους θέσεις μιλάμε: τις θέσεις του κώλου με 25-30 χιλιάρικα το πολύ λίρες ετήσιο μικτό μισθό (και μάλιστα σε ακριβές περιοχές όπως π.χ. εκεί που είσαι εσύ) που είναι και οι περισσότερες τις καλύπτουν με διάφορους φουκαράδες απ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, «πουλώντας» τους πλέον ως benefit τη χορήγηση βίζας (δες π.χ. αγγελίες που κυκλοφορουν σ' Ελληνικά sites για δουλειές στο UK και θα καταλάβεις τι εννοώ)...τις καλές θέσεις όμως τις κρατάνε για τους δικούς τους, όσο πετσιά άσχετοι κ.λπ. κι αν είναι!😉
    Και πέρα απ' όλα αυτά σιγά τη ζήτηση που υπάρχει (για τις δικές μας δουλειές, όχι IT κ.λπ. που τώρα είναι booming σε όλο τον κόσμο), από τον κορονοϊό και μετά εκεί πέρα είστε κάθε πέρυσι και καλύτερα, συνέχεια μαθαίνω για φίλους και γνωστούς που γύρισαν Ελλάδα (και κανέναν να πήγε τα τελευταία 2+ χρόνια) κι οι μισές αγγελίες που ανεβαίνουν είναι μούφες από recruiters που τις ανεβάζουν μόνο και μόνο για να μαζεύουν βιογραφικά και να δικαιολογούν το μισθό τους!

  3. 11 ώρες πριν, rootbreaker said:

    Αυτό το έκανα πρόσφατα.

    @Emporas σκέψου το από την ανάποδη λίγο. Προσλαμβάνεις εσύ κόσμο για θέση στην Ελλάδα και παίρνεις βιογραφικα από 'αλλες χώρες. Οι ερωτήσεις που θα έχεις αμέσως αμέσως είναι αν θα ξέρει ο ξένος καλά ελληνικά, γιατί θέλει να έρθει Ελλάδα κλπ. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι αυτό, αλλά πιστεύω να κατάλαβες το σκεπτικό.

    Η έκφραση "παπούτσι από τον τόπο σου" ισχύει παντού. Άδικο? Σίγουρα, μιας και το ότι κάποιος είναι ντόπιος δεν τον κάνει αυτόματα και καλό μηχανικό. Σκάρτοι μηχανικοί υπάρχουν παντού και πίστεψέ με έχω γνωρίσει αρκετούς ντόπιους μηχανικούς που είναι άχρηστοι, αλλά ξέρουν να παίζουν την αγορά της χώρας τους.

    Το να μετακομίσεις στη χώρα που ψάχνεις δουλειά σου αυξάνει τις πιθανότητες, σίγουρα, αλλά δεν σου το εξασφαλίζει. Τα πρώτα 5 χρόνια που ήμουν στο UK βοήθησα 5 άτομα που ήθελαν να βρουν δουλειά, και οι 5 ήρθαν στο UK και έψαχναν

    • 3 βρήκαν μέσα στον πρώτο μήνα
    • 1 βρήκε δουλειά και έφυγε μετά από 3 μήνες γιατί δεν του άρεσε το ΗΒ
    • 1 δεν βρήκε μετά από 4 μήνες ψάξιμο και αρκετές συνεντεύξεις. Μου έλεγε πως ήξερε αγγλικά, αλλά τελικά δεν ήξερε. Τελείωσαν τα λεφτά και γύρισε πίσω.

    Νομίζω ότι έχω παρεξηγηθεί...δε διαφωνώ σε τίποτα απ' όσα αναφέρεις!

    Η μόνη μου ένσταση αφορά όλες αυτές τις γελοίες προφάσεις περί «εγχώριας προϋπηρεσίας», «εγχώριων σπουδών» κ.λπ. που χρησιμοποιούνται από τους εκπροσώπους των ξένων εταιρειών (και όχι μόνο, όπως είδαμε κι απ' αυτό το thread😏) για να δικαιολογήσουν τα λογικά κι αναμενόμενα (ειδικά σε μια χώρα που έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ΔΕΝ θέλει άλλους ξένους) discriminations μεταξύ ντόπιων και ξένων υποψηφίων...

    Με απλά λόγια: πες στον υποψήφιο στα ίσα «θέλω ντόπιο» (για τον Α ή Β λόγο, γούστο σου) κι άσε τα «δεν ξέρω τι σπούδασες», «δεν ξέρω τι προϋπηρεσία είχες» και τα σχετικά, όλα αυτά μπορεί να τα ελέγξει ο οποιοσδήποτε πανεύκολα (diploma supplement για τις ακαδημαϊκές σπουδές, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας από πρώην εργοδότες με όσες λεπτομέρειες χρειαστούν κ.λπ.) ΑΝ θέλει!😉

    Όσο για το UK τα είπαμε, εφόσον την είδαν Αμερική και μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις θέσεις των occupation shortage lists τους με μη Ευρωπαίους, μαγκιά τους!
    Αλλά κάτι μου λέει ότι μόλις γυρίσει η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως κι ανοίξουν πάλι οι δουλειές θα την (ξανα)γυρίσουν τη μπιφτέκα!😏

  4. On 1/4/2022 at 9:10 ΠΜ, mecheng_ said:

    @Emporas επειδή είμαι του ίδιου χώρου με σένα, θα σου πω οτι η εμπειρία που έχεις είναι εξειδικευμένη και γι'αυτό μπορείς και χτυπάς αυτά τα χρήματα που ανέφερες Ελλάδα. Χρήματα τα οποία είναι απλησίαστα για τον μέσο μηχανικό στην Ελλάδα.

    Και εγώ έχω σκεφτεί κατά καιρούς την μετανάστευση παρ'όλο που οικονομικά είμαι ικανοποιημένος και έχω την τύχη να δουλεύω πενθήμερο και συνήθως 8ωρο. 

    Σε τι είδους εταιρείες έχεις στείλει βιογραφικά; Προερχόμενες κατά το ήμισυ από χώρα της Κεντρικής Ευρωπής με βιομηχανία, σε συζητήσεις με τους συγγενείς μου, μου έχει αναφερθεί οτι ακόμα και για τους ντόπιους είναι δύσκολη η πρόσβαση σε εταιρείες αντίστοιχες όπως τις ελληνικές που αναφέρεις.

    Ακόμα δεν έχω στείλει βιογραιφκά για να δω που βρίσκομαι, αλλά στο μυαλό μου έχω οτι θα ξεκινούσα να στέλνω σε κατασκευαστές εξοπλισμού με τους οποίους έχει τύχει να συνεργαστώ. Αν έχεις κάποιο contact  από συνεργάτες εξωτερικού (όπου δεν συνεργάζεστε αυτήν την στιγμή) δεν θα ήταν κακό να κάνεις μια κουβέντα/ερώτηση σχετικά με κενές θέσεις στην εταιρεία τους.

    Έχεις p.m.!

  5. 13 ώρες πριν, lefe said:

    Φυσικα και υπηρχαν και αλλες τοσες περιπτωσεις ντοπιων που ελαβαν offer και τελικα δεν δεχτηκαν γιατι π.χ. χρησιμοποιησαν το offer για να πιεσουν για προαγωγη στην εταιρια που ηταν ηδη , και αυτα μεσα στο "παιχνιδι" ειναι, συμβαινουν.

    Μ' αυτές τις περιπτώσεις όμως (που είναι αμέτρητες και καθημερινό φαινόμενο) δεν έχουν πρόβλημα, έχουν με τις μια χούφτα ακραίες περιπτώσεις ξένων (σαν αυτές που περιγράφεις), γι' αυτό και (τάχα μου) δεν τους θέλουν!
    Και κατά τ' άλλα δηλώνουν equal opportunists!😏

    Ε, κάπως έτσι καταλήγεις να πεις κάποια στιγμή «άει αγαπηθείτε ρε ρατσιστόμουτρα του κερατά» και να κάτσεις/επιστρέψεις στη χώρα σου (με τα καλά της και τα στραβά της) και να σου κουνάνε το δάχτυλο κάποιοι σε forums σαν αυτό λέγοντάς σου ότι «είσαι αρνητικός» κ.λπ.

    • Downvote 6
  6. 2 ώρες πριν, lefe said:

    α)Σε γενικες γραμμες θα πρεπει να ξερεις οτι η αναζητηση εργασιας μεσω τακτικης "μενω Ελλαδα και στελνω αιτησεις σε διαφορες χωρες, με την προοπτικη online interview και μετα ισως face2face για την τελικη γυρα" ειναι αρκετα δυσκολη στην πλειοψηφια των εταιριων. Ο λογος ειναι απτην μια αυτο που αναφερθηκε πιο πανω, οτι δηλαδη πολλες εταιρειες φοβουνται οτι θα τους "κρεμασεις" γιατι θα επενδυσουν χρονο και στο τελος θα πεις τελικα ακυρο δεν το ψηνω για μετακομιση για χ,ψ λογους. Σε σενα μπορει να φαινεται "αδικο" αλλα πιστεψε με εχω δει τουλαχιστον 3 φορες να συμβαινει αυτο δηλαδη ατομα να παιρνουν offer και να ακυρωνουν τελικα ή να φευγουν πανω στον πρωτο μηνα , με λογους διαφορους (π.χ. η οικογενεια δεν συμφωνουσε, ο υποψηφιος δεν εβρισκε σπιτι οσο ευκολα νομιζε κλπ.) και απο την αλλη οτι πολλες εταιρειες θελουν να χεις ντοπια εμπειρια.

    β)Επισης κατα κανονα πλεον στο engineering και για τους ρολους που μπορεις να χτυπησεις , η εταιρεια σπανια πλεον να μπει σε διαδικασια να σου καλυψει μεταφορικα. Σε γενικες γραμμες, για να κατσει ετσι θεση πρεπει ειτε α) η εταρεια να ειναι απελπισμενη δηλαδη για την Χ θεση να μην βρισκει τιποτε στην εγχωρια αγορα ειτε β) η εταιρεια να ειναι πραγματικα multicultural και ανοικτη σε μια παγκοσμια αγορα οπως ειναι π.χ. οι μεγαλες consulting εταιριες τυπου BCG ή Google. Σε περιπτωση που σου ακουγεται καπως υποτιμητικο να ειναι "απελπισμενη" η εταιρεια, να σου θυμησω οτι ειναι το καλυτερο σεναριο για ολους μας μιας και ετσι  εχουμε μεγαλυτερο περιθωριο διαπραγματευσης και μακαρι να ηταν οι εταιριες απελπισμενες για το προφιλ μας καθε φορα που κανουμε καπου αιτηση.

    γ)Ενα αλλο ποιντ που θελω να σχολιασω ειναι αυτο εδω πανω. Θα πρεπει να αποδεχτεις οτι ειναι πολυ πιθανο να μην βρεις το dream job με την πρωτη θεση που θα παρεις στην νεα χωρα. Αυτο συμβαινει γιατι καπως πρεπει να βαλεις το ποδι σου στην αγορα εργασιας και μετα απο ενα μικρο διαστημα να βρεις σαν "ντοπιος" μια θεση που πραγματικα σε καλυπτει. Σε καμια περιπτωση δεν ειμαι οπαδος της λογικης "ας παω κακοπληρωμενος" γιατι ειναι συνταγη μιζεριας και στεναχωριας, απλα εχε υποψη σου οτι καπως πρεπει να μπεις στην αγορα. Ειδικα σε χωρες τυπου UK, και στους 12 μηνες να αλλαξεις θεση, δεν προκειται να φανει αρνητικα ειδικα αν εξηγησεις σωστα γιατι αλλαζεις. Δες το ως μια ευκαιρια να σε πληρωνουν οσο εσυ ψαχνεις για δουλεια.

    α)Πρώτα απ' όλα δεν αποτελεί «κρέμασμα» το να σου κάνει ένας εργοδότης job offer κι εσύ να το αρνείσαι: εκτός του ότι για την άρνηση υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται και ο εργοδότης (άλλα να είπατε και άλλα να σου πρόσφερε τελικά, να σου έκανε την προσφορά πολύ καιρό αργότερα κι εσύ να βρήκες στο μεταξύ κάτι άλλο κ.λπ.) μιλάμε για το στάδιο της προσφοράς όπου και ο εργαζόμενος αξιολογεί τις επιλογές του (και δεν περιμένει πάνω απ' το τηλέφωνο έναν συγκεκριμένο εργοδότη πότε θα τον καλέσει να του κάνει προσφορά) και ο εργοδότης (πρέπει να) έχει ένα shortlist 5-10 υποψηφίων από τους οποίους θα διαλέξει, με σειρά προτεραιότητας, όποιον δεχτεί την προσφορά του (κι όχι να περιμένει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο που αν του πει «όχι» θα τον αναγκάσει να ξανακάνει όλη τη διαδικασία αναζήτησης φτου κι απ' την αρχή)...«κρέμασμα» είναι να συμφωνήσουμε (εγγράφως, ενυπόγραφα κ.λπ.) και ΜΕΤΑ να σου πω «άκυρο»!
    Αλλά ακόμη κι έτσι, αν ο άλλος πάει να εργαστεί σε μια δουλειά που ήταν ο λόγος ν' αλλάξει χώρα (άρα κάτι πολύ σημαντικό για εκείνον) και μέσα σ' ένα μήνα φτάσει στο σημείο να θέλει να φύγει, γιατί πρέπει να μιλάμε για «αφερέγγυους εργαζόμενους» (που βρίσκουν μια δικαιολογία όπως π.χ. αυτές που προανέφερες) κι όχι για «αφερέγγυους εργοδότες» που άλλη κατάσταση περιέγραψαν στον υποψήφιο εργαζόμενο κι άλλη κατάσταση βρήκε αυτός εκεί;Για σκέψου το λίγο!😉
    Και πέρα απ' όλα αυτά το «κρέμασμα» δεν έχει εθνικότητα, μπορεί να σου συμβεί ανά πάσα στιγμή είτε από ντόπιο είτε από ξένο, οπότε και αυτό πιο πολύ «πρόσχημα» αποτελεί παρά σοβαρό λόγο να μη θες να προσλάβεις ξένο...

    β)Δε νομίζω ότι ανέφερα κάπου ότι έχω τέτοιες παράλογες απαιτήσεις (για κάλυψη μεταφορικών εξόδων μου κ.λπ.)...κι ασφαλώς και πρέπει, όχι ντε και καλά να είναι «απελπισμένοι», αλλά έστω να πρέπει να καλύψουν τη θέση γρήγορα!
    Όταν οι εταιρείες έχουν πλάνο εξαμήνου και βάλε για να καλύψουν μια θέση κι από τη μέρα που έκανες αίτηση μέχρι να φτάσεις σε συνέντευξη περνάνε 2-3 μήνες (αυτό μου έχει τύχει κυρίως με πολύ μεγάλες π.χ. SBM Offshore, Vestas, Siemens κ.α.) κι άλλοι τόσοι μέχρι ν' αποφασίσουν τι θα κάνουν, τρέχα γύρευε!😅

    γ)Δε μιλάμε για dream job αγαπητέ αλλά για μια δουλειά σχετικά κοντά σε αυτή που έκανα προηγουμένως...στην Ελλάδα π.χ. τα τελευταία 3-4 χρόνια ήμουν project manager σε 3 μεγάλους Έλληνες owners έργων, άντε να δεχτώ να «πέσω» κάνοντας την αντίστοιχη δουλειά για έναν contractor (ενώ πριν τους είχα υπό την επίβλεψή μου), άντε να δεχτώ να έχω και προϊστάμενο/ους (ενώ πριν δεν είχα κανέναν), άντε να πέσω και στο μέγεθος της εταιρείας, άντε να τους δώσω και μια καλή τιμή...πόσο πιο κάτω να πέσω δηλαδή, να πάω μηχανικάκος να σχεδιάζω ισομετρικά και να παραγγέλνω υλικά;Ή μήπως να πιάσω και καμιά τσιμπίδα ν' αρχίσω να κολλάω;😏

    Υ.Γ. Κάποιες παραγράφους απ' όσα έγραψες τις αφαίρεσα γιατί συμφωνώ ή/και δεν έχω να προσθέσω κάτι...καλό βράδυ!🙂

  7. On 23/3/2022 at 5:24 ΜΜ, MichalisDev said:

    Για τα υπόλοιπα, είναι όπως τα είδα από την δική μου πλευρά. Εγω δεν είμαι εργοδότης, αλλά απλός προγραμματιστής. Θα προτιμήσουν περισσότερο άτομα που ήδη ζουν στη Βρετανία για κάποια χρόνια, γιατί έχουν ήδη προσαρμοστεί στο περιβάλλον ή για δικούς τους λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω. Εμείς που μάθαμε την αγγλική γλώσσα σε φροντιστήριο στην Ελλάδα, καταλαβαίνεις ότι όταν έρθεις σε επαφή με native speakers, θα είναι λίγο δύσκολο τους πρώτους μήνες, και είναι σημαντικό να μάθεις πρώτα καλά την γλώσσα.

    Αφού η αρραβωνιαστικιά σου έχει ήδη status, τότε ίσως μπορείς να πας μαζί της και να κάνεις τις συνεντεύξεις δια ζώσης. Αλλά καταλαβαίνω ότι θα ήταν πιο ασφαλές να έχεις βρει κάτι απο πρίν, έστω ένα contract μικρής διάρκειας. Ο ιρλανδός recruiter, δεν εννοούσε να μετακομίσεις κανονικά νοικιάζοντας σπίτι με συμβόλαιο, αλλά προφανώς να πας προσωρινά ώστε να κάνεις τις συνεντεύξεις δια ζώσης. Ίσως και να είσαι τυχερός και να σου προτείνουν συνέντευξη μέσω skype, λόγω covid. Άλλωστε ίσως υπάρξουν προσφορές που να μην σε καλύπτουν για την καριέρα σου.

    Δεν τίθεται θέμα Αγγλικών, από τα early 20s μου εργάζομαι σε διεθνή περιβάλλοντα και τα έχω φτάσει σε professional επίπεδο (πλην της προφοράς)...αλλά δυστυχώς βλέπω ότι δεν αρκούν για μη Αγγλόφωνα κράτη!

    Μάλλον αντί να χάνω το χρόνο μου με αιτήσεις σε UK, Ιρλανδία κ.λπ. καλό θα ήταν να ξαναπιάσω τα Γερμανικά μου απ' το Zertifikat που τ' άφησα, να τα φτάσω σ' ένα καλό επίπεδο και να «ξεκλειδώσω» τις Γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία κ.λπ.)...

    8 ώρες πριν, bilya63 said:

    Γενικά στον κλάδο των μηχανικών είναι αρκετά δύσκολο να παρουν εταιρείες άτομα από άλλες χώρες εκτός κ αν μιλαμε για μεγάλα consultancies [Ramboll, ARUP, Atkins κτλπ.]. Δεν ειναι οι βλακείες που λένε οι ασχετοι recruiters [θα επανέλθω σε αυτό]. Κυρίως ειναι οτι υπαρχει ζήτηση κ συνεχής κίνηση εργαζομένων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οπότε έχουν μικρότερο ρίσκο να προσλάβουν καποιον που δουλευει ήδη. Σε ποιο μικρές θέσεις συναγωνίζεσαι άτομα που κανουν καθε χρόνο "πρακτική" απο το 2ετο κ μετά. 

    Γενικά οι recruiters στον κλάδο μας είναι παντελώς άσχετοι κ ελάχιστοι γνωρίζουν. Υπάρχει τεράστια σύγχυση ακόμα κ για βασικά πραγματα γιατι δεν κατανοούν πώς λειτουργούν τα standards. Η λίστα τους γραφει πχ british standards, DMRB, CDM , γενικολογίες δλδ που ουτε οι ίδιοι ξέρουν τι είναι κ απλά σε senior ατομα εκτίθενται οταν μιλανε. Ειδικά άτομα που κανουν deals κ με προγραμματιστές νομιζουν οτι ολα ειναι "γλώσσες προγραμματισμού" που τις μαθαινεις κ τέλος. Αν θες για UK κοίτα κ μέσω LinkedIn κ κανε direct apply σε εταιρίες. 

    Τέλος, κατι επι προσωπικού. Φαίνεται ότι είσαι αρκετά αρνητικός για μετακίνηση. Να ξερεις αν δεν το παρεις αποφαση κ βάλεις στοχο τι θες [χωρίς παραθυρα επιστροφής ] απλά θα γκρινιάζεις απο την πρώτη μέρα και θα σου φταινε όλα. Το χω δει προσωπικά με αρκετούς μεταναστες ακομα κ εγχώριους.

     α)Υποθέτοντας ότι αναφέρεσαι για το Ηνωμένο Βασίλειο (δε διευκρινίζεις), αν μετά απ' όσα μεσολάβησαν τα τελευταία χρόνια (Brexit κ.λπ.) εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση που υπερκαλύπτει την προσφορά τότε εκτός των άλλων δεν έχει και νόημα καθώς από εδώ και στο εξής και καλές ευκαιρίες για immigrants δε θα προκύπτουν και οι μισθοί θα είναι πεσμένοι...

    β)Με recruiters δεν ασχολούμαι καν (για τους λόγους που ανέφερες και αρκετούς ακόμη)...το μόνο στο οποίο μπορεί να φανούν χρήσιμοι είναι να σου πουν 5 βασικά πράγματα για την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται (αν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα) και να σου δώσουν καμιά πληροφορία για κάποια εταιρεία που σ' ενδιαφέρει, τίποτε άλλο!

    γ)Φυσικά και είμαι αρνητικός στο ενδεχόμενο μετακίνησης, αν αυτό προϋποθέτει επαγγελματικό «πισωγύρισμα»...εσύ θα ήσουν θετικός;😏

    • Downvote 1
  8. 15 ώρες πριν, MichalisDev said:

    Γειά σας και από μένα.

    Καλημέρα συνάδελφε!🙂

    15 ώρες πριν, MichalisDev said:

    Εσείς που έχετε pre-settled status, προσέξτε γιατί λήγει, αν φύγετε από την Βρετανία για 6 μήνες και πάνω.

    https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-and-presettled-status-means

    Το pre-settled status ισχύει για 5 χρόνια από την ημέρα που εκδόθηκε και το χάνεις μόνο αν φύγεις από το UK για χρονικό διάστημα πάνω από 2 συνεχόμενα έτη...αυτό που λες ισχύει στην περίπτωση που θες ν' αναβαθμίσεις το pre-settled status σε settled status!

    Η αρραβωνιαστικιά μου γύρισε στην Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου του 2020...αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να επιβεβαιώσουν την ημερομηνία αναχώρησής της (τότε δε σφράγιζαν ακόμη διαβατήρια κι έφυγε με το αυτοκίνητο χωρίς να της δώσουν π.χ. κάποια βεβαίωση) για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το χάσει έχουμε προγραμματίσει ένα εβδομαδιαίο ταξίδι για το Πάσχα ώστε να «σπάσει» η 2ετία και να συνεχίσει το countdown απ' το μηδέν (ως το 2024 που λήγει)...

    Αλλά και πάλι, ούτε το HMRC ούτε κανένας άλλος δε μπορεί να μας εγγυηθεί για το τι θα γίνει το 2024!
    Κι αυτο αν μη τι άλλο είναι και ένδειξη μπάχαλου και δεν τους τιμά καθόλου...δε μπορεί στο μετανάστη που θέλει να ζήσει στη χώρα σου με ηρεμία κι αίσθημα ασφάλειας (κι όχι υπό το φόβο ότι σε λίγο καιρό μπορεί να τον απελάσουν για γραφειοκρατικούς λόγους) και που στο κάτω κάτω σε τίμησε και κάποια χρόνια με την παρουσία του, σου πλήρωσε φόρους κ.λπ. (όπως π.χ. οι κάτοχοι pre-settled status που δεν τα ανανέωσαν υπό το EU Settlement Scheme ως το deadline του Ιουνίου του 2021 γιατί γύρισαν στις χώρες τους στο μεταξύ) να του λες «έλα και βλέπουμε»!
    Τραγικό κι απαράδεκτο κατ' εμέ...

    15 ώρες πριν, MichalisDev said:

    α)Αν ψάχνετε για δουλειά από την Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι θα είναι δύσκολο, αν είναι η πρώτη σας φορά στο εξωτερικό χωρίς επαγγελματική εμπειρία η τοπικό πτυχίο/δίπλωμα, παρόλο που τα ελληνικά πτυχία, είναι σχετικά αποδεκτά στη Βρετανία. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές και ο ανταγωνισμός το ίδιο, αλλά καταλαβαίνω ότι μπορώ να σταθώ στο περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    β)Θεωρώ όμως λάθος να πάτε στο εξωτερικό, γιατί οι μισθοί είναι υψηλότεροι. Θα είναι σαν να ξεκινάς λάθος το ταξίδι σου. Το όφελος θα είναι διαφορετικό, αφού θα μάθετε σωστά την αγγλική γλώσσα και θα έρθετε σε επαφή με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες.

    γ)Αυτά που σας έστειλε ο recruiter consultant πιο πάνω από την Ιρλανδία, είναι πολύ σωστά, αφού δεν είναι σωστό να ξεκινήσεις να εργάζεσαι στο εξωτερικό, χωρίς να επισκεφτείς το μέρος πρώτα.

    α)Όπως έγραψα και πριν στον άλλο φίλο, τα περί «τοπικού πτυχίου/διπλώματος» και «τοπικής προϋπηρεσίας» είναι καθαρά προσχηματικά...δεν είναι δηλαδή ότι είμαστε π.χ. δικηγόροι όπου το δίκαιο, το νομικό σύστημα κ.λπ. είναι εντελώς διαφορετικά στο UK σε σχέση με την Ελλάδα και θα είχαμε όντως σημαντική αντικειμενική δυσκολία να εργαστούμε/προσαρμοστούμε πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς μας στο UK ερχόμενοι από μια χώρα σαν την Ελλάδα και άρα οι σπουδές ή/και επαγγελματική εμπειρία στο UK είναι απαραίτητα!
    Μηχανικοί είμαστε, τα προγράμματα σπουδών είναι παντού τα ίδια, το ίδιο κι η σχεδιαστική γλώσσα, το ίδιο κι η κατασκευαστική πρακτική, το ίδιο και τα πρότυπα (π.χ. ISO, EN, ASME κ.λπ.), το ίδιο και το λογισμικό, το ίδιο και οι γλώσσες προγραμματισμού κ.λπ. κ.λπ.
    Αν λοιπόν εσύ π.χ. ως Βρετανός εργοδότης λες σ' έναν Ευρωπαίο μηχανικό που εργάζεται ως σχεδιαστής/μελετητής 10+ έτη ή ως εργοταξιάρχης 10+ έτη σε μεγάλα έργα ότι «δε μπορώ να σ' εμπιστευτώ» γιατί δε σπούδασες ή/και δεν εργάστηκες ποτέ στη Βρετανία (και τελικά καλύπτεις τη θέση μ' έναν Βρετανό, Ινδό, Πακιστανό κ.λπ. με 1-2 έτη αντίστοιχης εμπειρίας) δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, είναι θέμα σοβινισμού και ρατσισμού!😉

    β)Λάθος ή σωστό, οι υψηλότεροι μισθοί και η μεγαλύτερη επαγγελματική προοπτική (π.χ. στη δική μου περίπτωση αναζητώ κυρίως το 2ο) είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι που Έλληνες με προσόντα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ας μην κοροϊδευόμαστε...σιγά μην περιμέναμε να πάμε οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό για να μάθουμε καλά μια ξένη γλώσσα ή να γνωρίσουμε νέες κουλτούρες, γι' αυτό το λόγο υπάρχει η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα ταξίδια!😏
    Αν μπορούσαμε στην Ελλάδα (έστω και πιο δύσκολα) να βρούμε καλούς μισθούς και σοβαρές εταιρείες που θα μας έδιναν σοβαρή προοπτική εξέλιξης, σιγά μην ψαχνόμασταν να φύγουμε (και ειδικά στα κράτη του Ευρωπαϊκού Βορρά)...

    γ)Άλλο να έχεις επισκεφθεί ένα κράτος, να έχεις κάνει την έρευνά σου όσον αφορά τα εργασιακά, τον τρόπο ζωής κ.λπ. και άλλο να μετακομίσεις εκεί χωρίς έστω ένα job offer στα χέρια σου...εγώ προσωπικά αν ήμουν Ιρλανδός (ή ξένος τελοσπάντων) εργοδότης δε θα έπαιρνα στα σοβαρά έναν άνθρωπο που θα μου έλεγε ότι παράτησε τη χώρα του κι ήρθε και νοίκιασε σπίτι εδώ απλά και μόνο για να διευκολύνει τη διαδικασία αναζήτησης κι εύρεσης εργασίας, θα τον θεωρούσα απελπισμένο και δε θα τον σεβόμουν στα λεφτά ή/και στη θέση που θα του πρόσφερα!
    Αλλά οκ, αν κάνω λάθος και δε σκέφονται έτσι εκεί πάνω, μπορεί κανείς να κάνει αυτό που περιγράφω στο προηγούμενο μήνυμα...

  9. 3 ώρες πριν, AntonisHLMHX said:

    @Emporasκαλημέρα.

    Παραθέτω παρακάτω πρόσφατη απάντηση recruiter εξ Ιρλανδίας. Οκ, η απάντησή του έχει εφαρμογή σε όλες τις ξένες χώρες. Αλλά ξέρω από πρώτο χέρι πως όποιος πήγε αποφασισμένος στη χώρα, βρήκε δουλειά.

    Προσωπικά έχω επισκεφτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τη χώρα και έχω κάνει κάποιες συνεντεύξεις όσο παρέμενα εκεί. Αποστέλλοντας CV από Ελλάδα (έχοντας ήδη ιρλανδικό τηλ. αριθμό), οι αποκρίσεις ήταν αισθητά λιγότερες.

    In the current climate a lot of Irish companies are slow to take on guys from abroad as they may not have Irish experience, they may not end up liking the country they move to and yes some companies don't want to pay a relocation fee as well. It all depends on how immediate the company needs someone and at the moment we are dealing with companies that will wait for the right person so the process for someone coming from a different country is something they are not willing to get involved in as they have bad experiences of being let down last minute.

    My advice is to strongly consider making the move to Ireland, make it very clear to any recruiter/company you are dealing with that you will be in the country at a certain date and that you can start interviewing ASAP. I know it's not an ideal situation but that would be my advice if you are really serious about getting a role in Ireland.

    Ευχαριστώ για την απάντηση, με βοήθησες πολύ καθώς ήμουν ακριβώς στη διαδικασία αναζήτησης Ιρλανδού recruiter για να ρωτήσω σχετικά!

    Όσον αφορά το περιεχόμενο της απάντησης, τι να πω...αν ένα κράτος μικρότερο πληθυσμιακά από την Ελλάδα, με τόσο μεγάλη ανάπτυξη από την παρ' ολίγον χρεοκοπία του 2010 μέχρι σήμερα, με τα Αγγλικά ως επίσημη γλώσσα και μέλος της Ε.Ε. δεν έχει αναπτύξει ακόμη διεθνή κουλτούρα στην αγορά εργασίας του (όπως π.χ. η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία κ.α. που προσλαμβάνουν αβέρτα από κάθε Ευρωπαϊκό κράτος ακόμη και με «πλημμελή» γνώση της επίσημης γλώσσας τους σε ορισμένες περιπτώσεις) τότε μάλλον δεν είναι καθόλου καλή επιλογή για μετανάστευση!

    Ως μετανάστης (υποτίθεται ότι) θες να πας σ' ένα κράτος το οποίο θα σε «αγκαλιάσει» (εσένα και τους πολλούς άλλους σαν εσένα) και το οποίο έχει μια διεθνές προφίλ (που θα κάνει και την προσαρμογή σου πιο εύκολη) κι όχι σε ένα «κλειστοφοβικό» κράτος που θα σε κοιτούν με μισό μάτι ως τον «ξένο που ήρθε να μας πάρει τις δουλειές»!

    Και μεταξύ μας, το «μετακομίζω στο κράτος που μ' ενδιαφέρει για να βρω δουλειά, χωρίς να έχω δουλειά» το θεωρώ πολύ κακή ιδέα γι' ανθρώπους που αναζητούν κάτι έστω κι ελάχιστα παραπάνω από μια entry level δουλειά...τι θα πας να τους πεις δηλαδή, «γεια σας, μετακόμισα Ιρλανδία γιατί είμαι ένας φουκαράς που δεν είχε που αλλού να πάει και το έκανα για να βρω δουλειά εδώ πιο εύκολα»;😏
    Ναι μεν «θα σε πάρουν στα σοβαρά» (ή για να είμαστε ακριβείς, «πιο σοβαρά») όσον αφορά τη συνέντευξη/πρόσληψη, αλλά δε νομίζω ότι θα σε σεβαστούν ως έναν σοβαρό και ικανό επαγγελματία (που έχει εναλλακτικές, διαλέγει/κρίνει εργοδότες όπως τον διαλέγουν/κρίνουν κι εκείνοι κ.λπ.)...
    Κι ειδικά για περιπτώσεις κρατών μελών της Ε.Ε. δε νομίζω ότι χρειάζονται τέτοιες ταρζανιές: πας μια βδομαδούλα με το αεροπλάνο, αγοράζεις έναν ντόπιο τηλεφωνικό αριθμό, βάζεις και μια τυχαία διεύθυνση εκεί (ιδανικά κάποιου γνωστού που όλο και κάποιον/α θα έχεις) και στη συνέντευξη (που έτσι κι αλλιώς θα γίνει απ' το σπίτι) τους λες μια δικαιολογία (που όμως δε θα σε «ρίχνει» στα μάτια τους), ζητάς και 2-3 εβδομάδες notice period (πολύ reasonable διάστημα για εξωτερικό) κι άμα τους κάνεις και γουστάρουν ας σου κάνουν προσφορά, άμα όχι ας την πάρουν πίσω και πάμε παρακάτω!

    1 ώρα πριν, Earl said:

    Νομίζω η απάντηση είναι απλή, και έχει να κάνει με την προσφορά. 

    Τουλάχιστον για τη Βρετανία για θέσεις που φέρουν στον τίτλο τη λέξη Manager είναι αδύνατον να προσλάβουν κάποιον χωρίς εμπειρία (τουλάχιστον στις εταιρείες που γνωρίζω, που είναι αρκετές). Η ευθύνη του ρόλου είναι πάρα πολύ μεγάλη και θέλει σημαντική προϋπηρεσία προφανώς στη χώρα. Επίσης, υπάρχει και εσωτερική κυκλοφορία εργαζομένων μέσα στις εταιρείες (Αυστραλοί που έρχονται στη Βρετανία, Ινδοί, κτλ). Σε κάθε περίπτωση, Manager δίχως professional membership σε κάποιο Ινστιτούτο δεν μπορεί να γίνει. 

    Εφόσον δεν έχετε εμπειρία στη χώρα, η συμβουλή μου είναι να κοιτάζεται χαμηλές θέσεις (graduate ή assistant, πολύ βαριά engineer). Για αυτές τις θέσεις όμως, υπάρχει προσφορά αυτή τη στιγμή. Καλή σου τύχη. 

    Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία συνάδελφε...εφόσον έτσι είναι τα πράγματα είναι ξεκάθαρο ότι πάμε γι' άλλα!

    Μεταξύ μας, όσον αφορά τη Βρετανία πιο πολύ το χατίρι της μέλλουσας συζύγου θα ήθελα να κάνω που δεν έχει και τις απαιτήσεις που έχω εγώ, άρα είναι και πιο εύκολο να βρει κάτι (έζησε 5 χρόνια παρά κάτι στο Manchester όπου εργάστηκε κι έκανε και μεταπτυχιακό, γύρισε λόγω κορόνας κι από τότε έχει φρίξει όπως είναι λογικό με τα εργασιακά της Ελλάδας και την ενδιαφέρει να γυρίσει, αν βρει κάτι της προκοπής) κι ΑΝ της κάτσει, απλώς μετά ν' ακολουθήσω (και βλέποντας και κάνοντας)...αλλά κι εκεί με το pre-settled της είναι ερωτηματικό η κατάσταση, όποιον κι αν ρωτήσαμε σχετικά με το τι θα γίνει μετά το 2024 που λήγει (και δε μπορεί ν' ανανεωθεί γιατί είναι με το «παλιό» καθεστώς) μας είπε «δεν ξέρουμε τι θα γίνει τότε, πάντως τώρα μπορείτε να έρθετε», «συνέχεια αλλάζουν οι νόμοι, δεν ξέρουμε τι θα ισχύει ως τότε» κ.λπ.!
    Να πάει δηλαδή τώρα και το 2024 να πρέπει να πει στον τότε εργοδότη της (αν εργάζεται ακόμη) «ε, πρέπει να μου κάνετε sponsorship τώρα», να της πει «όχι, δεν σου κάνω» και μετά φτου κι απ' την αρχή!😅

    Αλλά γενικά δε χρειάζεται αγαπητέ (για τους μισθούς που παίζουν Βρετανία) ούτε πάλι απ' την αρχή να το πάμε στην καριέρα μας, ούτε να χρυσοπληρώσουμε τα σκουπιδομεταπτυχιακά τους ή/και το IMechE και το Engineering Council ούτε να κάνουμε τεμενάδες για να πάμε να τους προσφέρουμε την εργασία μας και τη ζωή μας...άλλωστε τα περί «εγχώριας προϋπηρεσίας» ή «εγχώριας εκπαίδευσης» (ακαδημαϊκής βεβαίως βεβαίως, λες και η εκπαίδευση του μηχανικού αρχίζει και τελειώνει εκεί) ξέρουμε κι οι δύο ότι είναι προσχηματικά!😉
    Οκ προτίμησαν οι Βρετανοί τους Ινδούς τους Πακιστανούς κ.ο.κ. κι έδιωξαν τους Ευρωπαίους, με γεια τους με χαρά τους αφού μπορούν και τους συμφέρει (να δούμε αν και για πόσο), no problem...τα ίδια και περισσότερα λεφτά μπορεί να βρει κανείς σε πολλές άλλες χώρες (Ευρωπαϊκές και μη) χωρίς τις παραπάνω «θυσίες»!
    Κι εγώ προσωπικά δόξα το Θεό ακόμη και στη «μίζερη» Ελλάδα βλέπω ότι μπορώ να βρω 35-40 χιλιάρικα μικτά σχετικά εύκολα στην Αθηνα (που δεν θα κινδυνεύω να μου τα φάει ανά πάσα στιγμή ούτε Ινδός ούτε Πακιστανός, ούτε θα πληρώνω τα φοροκερατιάτικα που παίζουν έξω) και τις προάλλες απέρριψα 50 μόνο και μόνο γιατί δεν ήθελα να ξαναγυρίσω στο 6ήμερο, ορισμένου χρόνου εργοτάξιο που δεν οδηγεί πουθενά αλλού πέρα απ' το να γίνεις «γυρολόγος»...

  10. Τι έγινε με αυτό το θέμα, βολευτήκατε όλοι στο εξωτερικό ή γυρίσατε όλοι πίσω οριστικά και δε μας αφορά πλέον;😅

    Τέλοσπαντων...σε αναζήτηση εργασίας κι εγώ μετά από πολλά χρόνια (υποθέτω πως ήμουν πολύ τυχερός που δεν έκατσα μέρα μεταξύ τέλη 2013 κι αρχές 2022) και μετά από 4+ χρόνια σε project-based δουλειές (ως project ή/και site manager τα τελευταία 3 είτε από την πλευρά του contractορα είτε του owner) έχω αρχίσει εδώ και 2+ μήνες να στέλνω αιτήσεις στο εξωτερικό (κάνοντας cherry picking κι όχι στέλνοντας όπου να 'ναι), οπότε ας παραθέσω κάποια συμπεράσματα με βάση το feedback που είχα μέχρι σήμερα ανά χώρα (όπου παραμένω άνεργος, πλην όμως χωρίς ιδιαίτερη πρεμούρα να εργαστώ σύντομα προσπαθώντας να κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογή, ενόψει και έναρξης δικής μου οικογένειας):

    • Ολλανδία: Η χώρα στην οποία είχα τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις αιτήσεις μου (6 συνεντεύξεις σε 32 αιτήσεις, περιμένοντας ακόμη αποτελέσματα για τις 11), πλην όμως με δύο πολύ κακές προσφορές (π.χ. 40 μικτά χιλιάρικα το χρόνο χωρίς καμία ιδιαίτερη extra παροχή για project manager από τεράστια πολυεθνική που πάει τρένο, γελάνε και οι τουλίπες) και τη χειρότερη συνέντευξη που έχω βιώσει ever (από την ENGIE, θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο post γι' αυτούς κάποια άλλη στιγμή)...επίσης το ότι «η Ολλανδία είναι πιο φιλόξενη στους μετανάστες από Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία κ.λπ.» ή ότι «στην Ολλανδία μπορείς να έρθεις και να εργαστείς μόνο με Αγγλικά χωρίς κανένα πρόβλημα» (πράγματα που μου έλεγαν ένας γνωστός κι ένας Έλληνας recruiter που ζουν εκεί) εγώ προσωπικά ΔΕΝ τα έχω δει μέχρι στιγμής ούτε στο ταξίδι που έκανα εκεί, ούτε στις συνεντεύξεις!
    • Λουξεμβούργο: Δυστυχώς για μηχανικούς (και ιδιαίτερα όπως εγώ με εμπειρία στα ενεργειακά, oil & gas κ.λπ.) πολύ λίγες ευκαιρίες, αν και στις 5 αιτήσεις που έκανα «χτύπησα» 2 συνεντεύξεις (ίσως γιατί λίγοι μηχανικοί ασχολούνται μ' αυτή την αγορά εργασίας και δεν λαμβάνουν πολλές αιτήσεις)...κι αν κρίνω απ' τα όσα είδα από Ολλανδία, μάλλον δε γίνεται να πας χωρίς καλά Γερμανικά ή/και Γαλλικά πλην Αγγλικών!
    • Μεγάλη Βρετανία: Απολύτως τίποτα, αν και αναμενόμενο λόγω Brexit, σιγά μην ασχοληθεί κάνας εργοδότης με τη γραφειοκρατία του sponsorship για VISA (και ειδικά τώρα εν μέσω οικονομικής ύφεσης, πολέμου κ.λπ.) για να προσλάβει Έλληνα που ζει στην Ελλάδα, όποιος κι αν είναι...ελπίζω η αρραβωνιαστικιά μου που έχει pre-settled status σε ισχύ να μπορέσει να βρει κάτι και να φύγουμε (αν και δεν έκανε το EU Settlement Scheme γιατί ήταν εκτός εκείνο το διάστημα, οπότε είναι «θολό» το τοπίο)...
    • Νορβηγία: 1 συνέντευξη σε 10 αιτήσεις, αλλά από πολύ μικρή εταιρεία χωρίς σοβαρή προοπτική...
    • Σουηδία, Δανία & Φινλανδία: Τζίφος!Κι άντε κάτσε μάθε τη γλώσσα τους για να ζήσεις σαν άνθρωπος και να βρεις δουλειά της προκοπής...
    • Ιρλανδία: Εδώ είναι που έχω πλήρη αποτυχία και προσπαθώ να καταλάβω το «γιατί»...μιλάμε για καμιά 50+ αιτήσεις χωρίς καν ένα τηλέφωνο!

    Αυτά!😅
    Δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με Αμερική (καθώς μάλλον θα είναι σαν τα ψάχνω ψύλλο στ' άχυρα, όπως στο UK), με κράτη της Μέσης Ανατολής (θεωρώ πως δεν είναι για να μεγαλώνεις παιδιά εκεί), με Αυστραλία και Καναδά (λόγω εμβολιαστικής πολιτικής, δεν έχω τρυπηθεί κι ούτε πρόκειται) και με Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία κ.λπ. λόγω γλώσσας (Γερμανικά σε conversational επίπεδο, Γαλλικά καθόλου)...

    Θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σας σκέψεις, τους προβληματισμούς σας ή ό,τι άλλο θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μου...ευχαριστώ!🙂

    • Downvote 1
  11. On 18/1/2021 at 7:25 ΜΜ, Earl said:

    α)Λόγο του Covid υπάρχει "ησυχία" στην αγορά. Προσλαμβάνουν κόσμο βέβαια, αλλά όταν είναι απολύτως απαραίτητο. β)Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να βρεις εταιρεία που να είναι διατιθεμένη (και να έχει και την άδεια) "να σε φέρει" στη Βρετανία για εργασία. Δηλαδή να εγγυηθούν και να τρέξουν για σένα για τη βίζα εργασίας. Έπειτα θα πρέπει να έχεις minimum εισόδημα £25Κ (μεικτά νομίζω), κάτι που νομίζω είναι εφικτό για το επάγγελμά μας (φυσικά με τέτοιο μισθό στο Λονδίνο θα ζεις μάλλον αρκετά δύσκολα, με άλλους, και τα λοιπά...). Τίποτε άλλο δεν γνωρίζω, μπορείς να δεις όμως στο gov.uk για τις προϋποθέσεις. 

    α)Επί της ουσίας το UK (κι ενδεχομένως η μετανάστευση σε ξένο κράτος γενικότερα) τελείωσε για όλους εμάς μέχρι να τελειώσει η ιστορία με τον Κινεζοϊό και να ορθοποδήσει (ΑΝ ορθοποδήσει) η Βρετανική οικονομία και να φτάσει ξανά η ζήτηση εργασίας σε επίπεδα που δε θα καλύπτεται απ' την εγχώρια προσφορά...απ' το Μάρτιο μέχρι σήμερα συνεχώς μαθαίνω για επαναπατρισμούς γνωστών και φίλων και οι "μούφα" ευκαιρίες εργασίας δίνουν και παίρνουν (αγγελίες για ανύπαρκτες θέσεις από recruiters, δουλειές που τους παίρνουν δήθεν ως αορίστου χρόνου και τους διώχνουν σε λίγους μήνες κ.λπ.)...

    β)Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το, οι περισσότεροι εργοδότες δε μπαίνουν καν σ' αυτή τη διαδικασία...

  12. 30 λεπτά πριν, Apollon said:

    Με 350€, για αυτούς βγάζεις ολόκληρο τον μήνα (Δες προσωρινή σύνταξη ή μερικούς συνταξιούχους).

    Και πάλι καλά να λες, οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες δε θα πάρουν τίποτα τώρα...

  13. Μόλις τώρα, katrmp said:

    Ωχ Στου κοινόχρηστου θα προστεθούν ή στου σπιτιού μετα απο αυτή την  δηλωσή μου? αφου λέω <<Πάω τώρα και τίς προσθέτω στα τ.μ της παροχής του σπιτιού. Ο΄χι αυξανοντας τα μέτρα του σπιτιού, αλλά κάνοντας εισαγωγη ακινητου , τα βρίσκω στο Ε-9 τα βάζω στην δήλωση του σπιτιου και κλικάρω και το κουμπί ότι παίρνουν απο το κοινόχρηστο και σημειώνω και την κοινόχρηστη παροχή.>>

     Για το 1,2 που μου απάντησες πρίν

    1. ένας λογιστής εχθές εμπαινε και έκανε αίτηση για το παρκινγκ και ΄'αλλη για την αποθηκη. Το κλίκαρε <<ηλεκτροδοτούμενο>> και ας τα είχε στο Ε-9 <<μη ηλεκτροδοτούμενα>>, μετά το επέλεγε απο την λίστα , του έβαζε χειροκίνητα αριθμο παροχής κοινοχρήστου (πιθανόν στο κοινόχρηστο ταπ δεν δηλωνόταν τιποτα), και έκανε την αίτηση. Και είπε ότι όταν ανοίξει το Ε9 θα μπεί και θα κάνει και εκει διορθωση και θα βάλει την παροχή του κοινοχρηστου.

    Το βλέπεις λογικό?

    2. τα ημιτελή με προβληματισε κάτι που είχε αναρτησει ο δημος Αλμωπίας ότι αυτα μετα την επταετία απο την άδεια οφειλουν ώς ποσοστο στο οικόπεδο αν παραμένουν ημιτελή. Ομως εγω δεν δηλώνω οικοπεδο, αλλά στο Ε-9 κτισμα ημιτελές αφου έχει γίνει Συσταση Ο.Ι. Πώς στο καλό θα κάνω δήλωση? Αφου απο το Ε-9 θα μου μεταφερει το ημιτελές κτίσμα.  Δεν έχουν και κάποιο σημείο να γραψουμε παρατήρηση στούς υπαλλήλους.

    Στον αριθμό παροχής που δήλωσες...τον κοινόχρηστο δε δήλωσες;Ε, εκεί θα πάνε!😋

    1)Αυτά ήταν ή δεν ήταν ηλεκτροδοτούμενα;
    Αν ναι τότε προφανώς πρέπει εκτός απ' το να συμπληρώσει τον αριθμό παροχής να διορθώσει και τη στήλη 30 του Ε9 ώστε να φαίνονται κι εκεί "ηλεκτροδοτούμενα"!
    Όλες αυτές οι τροποποιήσεις όμως υποτίθεται ότι έπρεπε να γίνουν ΠΡΙΝ κάνει τη δήλωση στο Δήμο (απ' όσο ξέρω στο Δήμο μαζί με τη δήλωση κατεβάζουν από το σύστημα και το Ε9 που ίσχυε εκείνη τη στιγμή)...

    2)Και το "ημιτελές" κτίσμα δε θεωρείται ("μη ηλεκτροδοτούμενο" προφανώς);

  14. 21 λεπτά πριν, katrmp said:

    Emporas να σου κάνω φίλε  και μία ερώτηση άλλη. Πές έχω γκαραζ και αποθήκη που παίρνουν απο κοινόχρηστο ρολόι στο υπόγειο, ανεξάρτητες Ο.Ι. (στο Ε-9 <<μη ηλεκτροδοτούμενα>>) . Τόσα χρόνια δεν δηλώνονταν στα κοινόχρηστα ούτε ώς ΔΤ , ούτε ώς ΤΑΠ. Πάω τώρα και τίς προσθέτω στα τ.μ της παροχής του σπιτιού. Ο΄χι αυξανοντας τα μέτρα του σπιτιού, αλλά κάνοντας εισαγωγη ακινητου , τα βρίσκω στο Ε-9 τα βάζω στην δήλωση του σπιτιου και κλικάρω και το κουμπί ότι παίρνουν απο το κοινόχρηστο και σημειώνω και την κοινόχρηστη παροχή. 

    Αρα απο εδω και πέρα θα έρχονται με την ΔΕΗ του σπιτιου. Αυτα οφείλουν ΤΑΠ για παλιά ή διαγραφεται?

    Προφανώς τα τετραγωνικά αυτά θα προστεθούν στο λογαριασμό ρεύματος του κοινόχρηστου ρολογιού και δε βρίσκω το λόγο να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη και Τ.Α.Π. αφού τόσα χρόνια ηλεκτροδοτούνταν κι εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά...κοινόχρηστο ξεκοινόχρηστο ρολόι είναι κι αυτό όπως όλα τ' άλλα, έτσι δεν είναι;
    Λογικά όμως σ' αυτή την περίπτωση θα γλυτώσεις τα παλιά (σιγά μην κάτσουν να ψάξουν να βρουν αν υπήρχαν τα τ.μ. αυτά στην οικοδομική άδεια ή σε κάποια μετέπειτα επέκταση ή ρύθμιση αυθαιρέτων χώρων, από πότε κ.λπ.)...

  15. 12 λεπτά πριν, katrmp said:

    Βρε δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτοί όταν παίρνουν έναν νόμο βάζουν κάποιους νομικούς να ψάξουν. Απόδειξη ότι κανείς δεν έλεγε τίποτα και η Πομιδα επέμενε ότι η παράταση που δωθηκε για 31/8 δεν αφορούσε τα <<μη ηλεκτροδοτούμεα ακίνητα>> καθόλου. Και αναγκάστηκαν και παρέτειναν 1 μήνα μετά τα <<κενα και μη ηλεκτροδοτούμενα >> για να πάρουν παράταση και τα <<μη ηλεκτροδοτούμενα>>

    Καποια από όλα που λένε κάποια λογική θα έχουν.

    Συνάδελφε συμπάθα με αλλά σκοτίστηκαν οι μπάλες μου για το τι "συμπεράσματα" βγάζει η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και οι χασοδίκηδές της από τους διάφορους νόμους που ερμηνεύουν όπως θέλουν για να "χαϊδέψουν" τα αυτάκια των μελών τους!
    Το ότι μπορεί να έκαναν κάποτε κάτι σωστό δε μου λέει απολύτως τίποτα, εγώ εξετάζω κάθε περίπτωση χωριστά...στην προκειμένη περίπτωση, τους νόμους, τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και ό,τι ακούσω & διαβάσω από τους ίδιους τους Δήμους!
    Μέχρι στιγμής αυτό που λέει η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (ή αυτό που νομίζεις ότι λέει) δεν προκύπτει από πουθενά...

    8 λεπτά πριν, katrmp said:

    α)Υ.Γ= και εγω θεωρώ λάθος να δηλώνονται <<μη ηλεκτροδοτούμενα >> τα κομμένα. Αυτό το είχαν γραψει ΤΑ ΝΕΑ παλιά και το πήραν όλοι.

    κάποια γνώμη για το παρακάτω μπορείς να μου πείς 

    1.Να ρωτήσω τελικά αν έχω πάρκινγκ υπόγειο που ηλεκτροδοτείται από κοινόχρηστο , αλλά δεν έχω άλλη δική μου παροχή στο κτίριο και οπότε αναγκαστικά θέλω να το δηλώσω στα κοινόχρηστα μπορώ?

    2. τα ημιτελή με σύσταση Ο.Ι δηλώνονται? γίνεται δήλωση?

    Υπάρχει οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη σωστή συμπλήρωση του Ε9 που διευκρινίζει πότε ένα ακίνητο θεωρείται "Ηλεκτροδοτούμενο" και πότε "Μη Ηλεκτροδοτούμενο" (ενδεχομένως να υπάρχει και νομοθεσία που αγνοώ, ας μας πει ο νομικός του forum αν υπάρχει και κάτι άλλο)...ούτε "τα ΝΕΑ" ούτε τίποτα!

    1)Δύσκολη περίπτωση, μη σε πάρω στο λαιμό μου...

    2)Ναι δηλώνονται απ' όσο ξέρω!

  16. 5 λεπτά πριν, katrmp said:

    α)κάνεις λάθος 

    https://www.pomida.gr/newspost.php?nsl=anakoinosi-pomida-gia-tin-platforma-dilosis-embadon-akiniton-tis-kede

    <<ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΠ. Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό τους συνιστά  να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι Δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.>>

     

    Στα οικόπεδα προτείνει ακόμα και να τα είχες δηλώσει σωστά  , να τα ξαναδηλώσεις , ώστε να διαγραφεί κάθε οφειλή πρίν τις 31/1/2019

    β)Κανείς δεν θα δήλωνε <<μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα>> αν δεν υπήρχε διαγραφη. Απλά δεν υπάρχει σε όλα διαγραφή.

    α)Ε, αφού το λέει η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. έτσι θα είναι!
    Απ' όσο ξέρω κι ο Μπάμπης ο Σουγιάς το λέει!😏
    Θα κλάψει πολύς κόσμος μόλις πάει στους Δήμους...

    β)Μην μπερδεύεσαι...άλλο η διαγραφή οφειλών που λανθασμένα χρεώθηκαν (π.χ. Δημοτικά Τέλη για ακίνητο που δεν έχει πια ρεύμα) και άλλο οφειλών όπως το Τ.Α.Π. που είτε έχεις ρεύμα είτε όχι είσαι υποχρεωμένος να το πληρώσεις ή οφειλών Δημοτικών φόρων από παλιούς λογαριασμούς ρεύματος που δεν πληρώθηκαν ποτέ και "μεταφέρθηκαν" στα ταμεία των Δήμων!😉

  17. 12 λεπτά πριν, katrmp said:

     

    https://www.tovima.gr/2020/08/01/finance/adilota-tetragonika-eoss-31-aygoustou-pos-tha-kanete-ti-dilosi/

    β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

     

    σαν αυτό νομίζω υπάρχουν και άλλες κατηγορίες

    Ρε συνάδελφε με συγχωρείς αλλά τι δεν κατάλαβες απ' το απόσπασμα του νόμου;
    Μιλάει ξεκάθαρα για διαφορές στους αναλογούντες φόρους, ούτε για τους φόρους τους ίδιους λέει τίποτα (Δημοτικά Τέλη και Τ.Α.Π. εφόσον μιλάμε για Δήμους) ούτε ότι θα σου χαρίσουν φόρους που ήσουν υποχρεωμένος να πληρώσεις και δεν πλήρωσες!
    Αυτό έλειπε!😏
    Όσοι λοιπόν έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα και αμέλησαν την υποχρέωσή τους (δηλαδή να πάνε στο Δήμο και να πληρώσουν το Τ.Α.Π. μια φορά το χρόνο για κάθε χρόνο που το ακίνητο δεν έχει ρεύμα και άρα δε μπορεί να χρεωθεί το Τ.Α.Π. μέσω του λογαριασμού του) ή όσοι χρωστούν Δημοτικά Τέλη και Τ.Α.Π. από παλιούς απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος εννοείται ότι όποτε και αν κληθούν από τους Δήμους να πληρώσουν θα πληρώσουν όσα Τ.Α.Π. και Δημοτικά Τέλη χρωστάνε, απλώς χωρίς πρόστιμα (δεν είμαι σίγουρος αν περιλαμβάνει τόκους και λοιπές προσαυξήσεις αυτό, λογικά ναι) και χωρίς τις επιπλέον χρεώσεις που θα προέκυπταν αναδρομικά για όσους δηλώσουν επιπλέον τ.μ. τώρα (λόγω του ευνοϊκού νόμου για τον οποίο συζητάμε)...

  18. 30 λεπτά πριν, katrmp said:

    όχι εννοώ , αυτοί που δηλωνουν στην πλατφορμα, νομίζουν ότι διαγραφονται τα πάντα πρίν την 1/1/2020 ενω δεν ισχύει. Ποιες κατηγορίες παρα την δηλωση στην πλατφορμα χρωστανε παλιά?

    π.χ ενα οικόπεδο αν πάς και το δηλωσεις , πάντα ήταν σωστα τα τ.μ χωρίς αυξηση τ.μ απλά να κάνεις δηλωση γιατι και η πομιδα είχε πεί δηλωσέ το να γλυτωσεις τα παλιά ταπ ας μην έχει καμία αυξηση τ.μ. Τελικα τα γλυτωνεις τα παλιά?

    Άρθρο 51 του Ν.4647/2019:

    "...2. Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η.1.2020..."

    Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο!

  19. 1 λεπτό πριν, katrmp said:

    2. Έχει ξεδιαλύνει κάποιος σε ποια ο ταπ συνεχίζει να οφείλεται για όλα τα χρόνια και άρα θα έρθει κουστούμι? Και θα έρθει με 200© που λέει ο νόμος?

    Όσοι δε μπουν στην πλατφόρμα προφανώς και θα πληρώσουν πρόστιμα (θεωρητικά, το κατά πόσο αυτό θα γίνει στην πράξη είναι άλλο θέμα)...εκτός αν εννοείς κάτι άλλο!

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.