Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι το χαρτί που είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να δώσει στον αγοραστή ή τον ενοικιαστή του ακινήτου του, ούτως ώστε αυτός ο δεύτερος να ξέρει πώς συμπεριφέρεται ενεργειακά το ακίνητο αυτό και έτσι να ξέρει να εκτιμήσει την τιμή για την οποία το αγοράζει ή το ενοικιάζει, και στην τελική αν θέλει να το αγοράσει ή να το ενοικιάσει.
Το ΠΕΑ απαιτείται για όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των διατηρητέων.
Εκεί που διαφέρουν τα διατηρητέα είναι στο βαθμό συμμόρφωσης με το ΚΕΝΑΚ σε περίπτωση εργασιών μικρής κλίμακας ή ριζικής ανακαίνισης: για παράδειγμα, όπως είπε και άλλος συνάδελφος, δεν απαιτείται να φτάσεις σε υψηλή κατηγορία του ΚΕΝΑΚ. Υποχρεώνεσαι βέβαια να υποβάλεις μηχανολογική μελέτη, αλλά αιτιολογείς γιατί δεν κάνεις παρεμβάσεις που θα το έκαναν “σουπερ ντουπερ”. Π.χ. Δε βάζω ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα γιατι αλλοιώνει την αισθητική του κτιρίου, επίσης μπορείς να επικαλεστείς τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη.
Απλά τι γίνεται: όταν κάνεις αίτηση για εργασίες στην πολεοδομία, σου εγκρίνουν την άδεια (μικρής κλίμακας ή κανονική), δεχόμενοι τη μελέτη σου, και το κτίριό σου μετά την ανακαίνιση δεν είναι πολύ δυνατό από άποψη ενεργειακής απόδοσης.
Μετά αν θες να το νοικιάσεις ή να το πουλήσεις, καλείς το μηχανολόγο να σου βγάλει ΠΕΑ, και το ΠΕΑ απλά φανερώνει ότι είσαι μάλλον στις χαμηλότερες βαθμίδες παρά στις υψηλότερες.