Μετάβαση στο περιεχόμενο

nort

Members
  • Περιεχόμενα

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Μακεδονία
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

nort's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα σας, έφαγα κι εγώ ένα άκυρο στην κατάταξη του κτιρίου στη μελέτη που έκανα. Μετά ήταν που διάβασα τη συζήτηση και διαπίστωσα ότι εγώ έχω 34 διαφανείς επιφάνειες, όλες προς εξωτερικό χώρο και δύο πηγές ΖΝΧ. Μειώνω τις διαφανείς επιφάνειες στις 19 και τις πηγές ΖΝΧ σε μια για δοκιμή, αλλά τίποτα. Ενώ εμφανίζει στην έκθεση δεδομένων και στην έκθεση αποτελεσμάτων τα στοιχεία και για το κτίριο αναφοράς και για το δικό μου, στο tab της ενεργειακής κατάταξης εμφανίζει μόνο τα στοιχεία του κτιρίου αναφοράς και έτσι δε με κατατάσσει. Έχει διαπιστώσει κανείς κανένα άλλο bug, εκτός από το TOP20 και τα διπλα ΖΝΧ, γιατί εγώ το ψάχνω από χθες και μου φαίνονται όλα λογικά αυτά που έχω βάλει; Σημείωση: Έχω περάσει όλα τα δεδομένα χειροκίνητα στο πρόγραμμα του ΤΕΕ.
  2. Προφανώς η αλλαγή χρήσης δεν προκύπτει λόγω πολεοδομίας, ούτε λόγω του Δήμου, αλλά λόγω πυροσβεστικής υπηρεσίας. Συνηθίζεται οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί να κάνουν τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας επιπόλαια (για να μην πώ ότι την κάνουν στο πόδι και με παρεξηγήσετε ) και να τα δηλώνουν όλα καταστήματα (Άρθρο 9 ΠΔ71/88 ) με τα ανάλογα προβλήματα στη συνέχεια για τον ιδιοκτήτη και το μηχανικό. Στις περιπτώσεις που έχουμε χώρο συνάθροισης κοινού μετά το 1988 (π.χ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία με τραπεζακια), όταν έρθει η ώρα να γίνει η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας από τους μηχανολόγους-ηλεκτρολόγους η πυροσβεστική υπηρεσία εξετάζει αν στην παθητική τα καταστήματα έχουν υπολογιστεί όντως σαν χώροι συνάθροισης κοινού (Άρθρο 10 ΠΔ71/88 ). Αν όχι η Πυροσβεστική απαιτεί αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία από κατάστημα σε χώρο συνάθροισης κοινού και νέα παθητική πυροπροστασία. Κατ' εξαίρεση στην περίπτωση που ο καθαρός χώρος είναι έως 55τμ, δηλαδή προκύπτει θεωρητικός πληθυσμός έως 50 άτομα δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης.
  3. @SeNNinhA όσον αφορά την ενεργειακή μελέτη θα την κάνουμε και θα εγκριθεί. Πρακτικά στην υλοποίηση, όμως, αν "ντύσεις" μια κολώνα ή ένα τοιχείο και από τα πλάγια με θερμομόνωση για να αποφύγεις τη θερμογέφυρα σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ και τις φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει, τότε δε θα έχει επαφή το τούβλο με την κολώνα απευθείας, αλλά μέσω ενός ελαστικού υλικού που δεν έχει μηχανική αντοχή. Σε αυτή την περίπτωση κατασκευαστικά είναι σωστό; Και τι θα γίνει στην περίπτωση ενός σεισμού ή των συστολών-διαστολών; Εγώ σαν μελετητής Η/Μ θα το συμπεριλάβω στη μελέτη, αλλά πρακτικά εσείς οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί θα μας πείτε αν είναι υλοποιήσιμος αυτός ο τρόπος αποφυγής θερμογεφυρών;
  4. Εγώ πάντως που χρειάστηκε να βγάλω αδεια χώρου στάθμευσης τροχόσπιτων (που πρακτικά είναι και χώρος στάθμευσης σκαφών) ξεκίνησα τη διαδικασία έκδοσης άδειας υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων από το τμήμα συγκοινωνιών. Έτσι κι αλλιώς οι βάρκες πάνω σε τρέιλερ δεν είναι βάρκες, αλλά οχήματα, τα τροχόσπιτα είναι οχήματα, τα camper είναι οχήματα κι έτσι παρκάρουν όλα τα οχήματα. Το συμπέρασμα πάντως ήταν ότι σε επίπεδο Νομού κανείς χώρος στάθμευσης-φύλαξης τροχόσπιτων-βαρκών δεν έχει άδεια! Η Πυροσβεστική μόνο έφαγε μια φρίκη γιατί ήθελε να γίνει η μελέτη με τη νομοθεσία για τις υπαίθριες αποθήκες και έπρεπε να υπολογίσω τη μάζα της καύσιμης ύλης των τροχόσπιτων, αλλά όλα καλά...
  5. Το ρελέ διαφυγής απαιτείται και από τη ΔΕΗ να εγκατασταθεί στην πλευρά AC.
  6. Ο χώρος που γίνεται θεωρητικό μάθημα σαν εκπαιδευτήριο και ο υπόλοιπος χώρος της σχολής σαν γραφείο.
  7. Εγώ πάντως έχω το λέβητα στην ταράτσα πάνω από το μπάνιο και δίπλα έχω τον ηλιακό τριπλής ενέργειας. Ο ηλιακός δηλαδή απέχει 8 μέτρα από τη μπανιέρα, οπότε το ζεστό νερό έρχεται σχεδόν αμέσως και όλο το μήκος του σωλήνα έχει μόνωση 15mm, οπότε ενώ κάνω μπάνιο αν κλείσω το ντουζ δεν ψύχεται το νερό στη σωλήνα. Δεν έχω μετρήσεις και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσα να μετρήσω, ούτε το έχω διαστασιολογήσει για την κατασκευή. Πρακτικά όμως: 1. Το καλοκαίρι δουλεύω το ηλιακό 2. Αυτές τις μέρες με τις συννεφιές τρέχει χλιαρό νερό, οπότε ανοίγω λίγο το ρεύμα και ζεσταίνεται. (αλλά ζεσταίνω χλιαρό νερό και όχι κρύο) 3. Όταν θα βάλω μπρος το καλοριφέρ, λειτουργεί σαν boiler που πάλι τις ηλιόλουστες μέρες βοηθάει και ο ήλιος. Βάσει λογικής κερδίζω, αλλά πόσο κερδίζω δεν το γνωρίζω. Στις περιπτώσεις πάντως που ο λέβητας είναι μακριά από τον ηλιακό, όντως οι απώλειες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από την ενέργεια που κερδίζει κανείς με τη βοήθεια του ήλιου.. Επίσης, αν ο λέβητας είναι σχετικά μεγάλος, αν τον χρησιμοποιεί κανείς μόνο για να ζεστάνει το νερό του boiler και είναι σε σπίτι (που σημαίνει ότι λειτουργεί για μικρό χρονικό διάστημα πχ μισή ώρα τη μέρα), ξοδεύει τζάμπα πετρέλαιο για να ζεστάνει τον ίδιο το λέβητα και πολλή ενέργεια πάει χαμένη. Αν είναι για επαγγελματική χρήση και λειτουργεί συνέχεια δεν χάνεται τόση ενέργεια.
  8. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις συνδεση σε δικτυο της ΔΕΗ για να εχεις αδεια καταστηματος, αλλά το 370ευρώ με 20 ευρώ κατανάλωση ακούγεται λίγο παράλογο. Μήπως κάνεις κάποιο λάθος; Μήπως κάνει η ΔΕΗ κάποιο λάθος; Με 8 λάμπες και μια ταμειακή πάντως μπορείς να βρεις μια σχετικά οικονομική λύση με αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών.
  9. Αν το κτίριο είναι υφιστάμενο θα κάνεις μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με την 3η πυροσβεστική διάταξη/1981. Αν το κτίριο είναι μετά την εφαρμογή του 71/1988 Προεδρικού Διατάγματος και εφόσον ο πληθυσμός είναι κάτω από 50 άτομα θα πρέπει να γίνει έκθεση επιθεώρησης, που θεωρητικά τη συντάσσουν οι αξιωματικοί της υπηρεσίας, αλλά πρακτικά μπορείς να την κάνεις εσύ και να τους την πας έτοιμη για να προχωρήσει πιο γρήγορα.. Σημείωση: Αν η κρεπερί χρησιμοποιεί υγραέριο, θα πρέπει να γίνει και μια ξεχωριστή συμπληρωματική μελέτη υγραερίου που έχει συζητηθεί σε άλλο θέμα.
  10. Ο μηχανικός για την έκδοση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας κάνει μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 (Ν1599) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην οποία δηλώνει τα εξής: "Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησα στο εστιατόριο ιδιοκτησίας Παπαδόπουλου Ιωάννη που βρίσκεται στην "Φρουτοπία" διαπίστωσα πλήρη συμμόρφωση της εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Τεχνικού Κανονισμού (ΚΥΑ 31856/2003), και της εγκεκριμένης μελέτης με ΑΜ , ως προς τον αερισμό των χώρων εγκατάστασης συσκευών και τα συστήματα απαγωγής καυσαερίων." Οπότε θέλει προσοχή πριν υπογράψεις!
  11. Ένας Inverter των 5kw με κλειστά τα μάτια.
  12. Δε θα του υπολογίσεις ΦΠΑ, αλλά θα πρέπει πριν το κόψεις να έχεις κάνει έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Σαν διαδικασία είναι πολύ απλή συμπληρώνεις ένα έντυπο στην εφορία και τελειώνεις σε 5 λεπτά. Μετά έχεις την υποχρέωση, αν ένα μήνα έχεις πουλήσει σε χώρα της ευρωπαικής ένωσης, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα πρέπει να υποβάλλεις μέσω taxis δήλωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών όπου θα αναγράψεις το ποσό, την επωνυμία, το αφμ και τη χωρα της εταιρείας με την οποία έκανες τη συναλλαγή. Το ίδιο κάνει και η άλλη εταιρεία με τα δικά σου στοιχεία για να διασταυρώνουν τις συναλλαγές οι "εφορίες" των δύο κρατών. Στις εμπορικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν πληρώνουμε, ούτε χρεώνουμε ΦΠΑ. @Topap αξίζει τον κόπο να το κάνεις.
  13. Προσοχή γιατί θα πρέπει να μην υπερβαίνεις και το μέγιστο επιτρεπτό ύψος του κτιρίου σύμφωνα με τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή. Εγώ για περίπτωση κτιρίου ύψους 9,5μ. και μέγιστο ύψος 10,5μ. είχα διαθέσιμο μόνο 1 μέτρο ύψος για τα Panels...
  14. Έχεις δίκιο, απλά επειδή ποτέ δε συνάντησα στην πράξη ξενοδοχείο-ενοικιαζόμενα δωμάτια μονοόροφα έως 50 τ.μ. (και μάλλον ούτε θα συναντήσω ποτε) το είχα διαγράψει από τη μνήμη μου!
  15. Αν η επιστροφή (φάση) του φωτιστικού του μπάνιου είναι "πολύ κοντά" στον αγωγό της γείωσης του μπάνιου ή "πολύ κοντά" στον τοίχο του μπάνιου ή "πολύ κοντά" στο μεταλλικό τμήμα του φωτιστικού, τότε η αντίσταση μόνωσης δεν είναι ικανοποιητική σε εκείνο το σημείο. Μπορεί όταν ανάβεις το φως να μην πέφτει το ρελαί διαφυγής, αλλά όταν ανάβεις και τα δύο φορτίζεται παραπάνω η γραμμή του ουδετέρου σε όλο το σπίτι και διαρρέει τη μειωμένη αντίσταση μόνωσης σε εκείνο το σημείο. Προσωπική μου εκτίμηση μου είναι ότι το πρόβλημα είναι στο φωτιστικό και μάλιστα από την πλευρά της επιστροφής και όχι του ουδετέρου. Τα προβλήματα με τα ρεύματα διαφυγής είναι συνήθως περίεργα και είναι τυχερός ο φίλος σου αν εντόπισε τόσο εύκολα ότι το ρελαί πέφτει με συνδυασμό φωτιστικού και θερμοσίφωνα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.