θανος_
Core Members-
Περιεχόμενα
240 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
-
Days Won
1
θανος_ last won the day on Ιανουάριος 12 2024
θανος_ had the most liked content!
Σχετικά θανος_
Profile Information
-
Φύλο
Άντρας
-
Επάγγελμα
Μηχανικός
-
Ειδικότητα
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
θανος_'s Achievements
-
Εντύπωση προκαλεί γιατί δεν αναφέρεται το πόρισμα του αρχικού Ελεγκτή Δόμησης, ως βεβαίωση έναρξης του έργου. Έχω δύο έργα με πατάρια, στα οποία έγινε αρχικός έλεγχος με φωτογραφίες στο πόρισμα, στις οποίες φαίνονται τα καλούπια, η σιδερωμένη θεμελίωση κλπ. Μετα τη σκυροδέτηση θεμελίωσης και υπογείου, σταμάτησα περιμένοντας οι ιδιοκτήτες να εντάξουν τα έργα στο ΕΣΠΑ, χωρίς να βάλουμε ακόμα ένσημα. Την πατήσαμε; Δε νομίζω.
-
Και στις 3 φωτογραφίες εξωστών με φουρούσια που ανέβηκαν, αποκολλήθηκε η επικάλυψη του σιδήρου η της τελευταίας λάμας. Η επικάλυψη αυτή δεν ήταν επισκευή, αλλά σώμα της αρχικής κατασκευής . Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αιώνες πριν, οι άνθρωποι ήξεραν από Στατική, τους ξέφευγαν όμως κάποιες λεπτομέρειες (επικάλυψη-προστασία κατασκευής). Οι κατασκευές τους, αν γλιτώσουν από σεισμό , καταστρέφονται έμμεσα , όχι από φορτίσεις, αλλά από το νερό κυρίως. Δεν πίστευαν όμως , ότι εμείς 100-200 χρόνια μετά θα έχουμε ανάγκη τις κατασκευές τους.
-
Είναι σίγουρο ότι μέσα στο φουρούσι υπάρχει αντηρίδα μεταλλικής διατομή, τα υλικά της εποχής δεν επέτρεπαν κάτι το διαφορετικό. ούτε τα σημερινά όμως. Αν κατασκευάζαμε αυτό το φουρούσι με ένα σούπερ μπετό, θα βάζαμε και λοξά σίδερα. Αυτό το σίδερο που βλέπουμε στη νέα καθαρή φωτογραφία δεν είναι τύπου Η, είναι όμως μια μεταλλική διατομή, και δεν αναιρεί τα όσα προανέφερα. Πιστεύω ότι πιο πίσω υπάρχει και κάποιο άλλο παράλληλο με αυτό. Επίσης διακρίνω ότι πάνω από το σίδερο υπάρχει ένα γέμισμα πάνω στο οποίο στηρίζεται το κάγκελο. Το οποίο γέμισμα είναι σχεδόν ένα σώμα με το εξωτερικό τμήμα. Άρα το κάγκελο μεταφέρει εντάσεις στο εξωτερικό τμήμα, το οποίο μη έχοντας καμία σύνδεση με τη σιδηρή διατομή αποκολλήθηκε, όχι απαραίτητα από τη δράση του κάγκελου , ίσως και από το ίδιο βάρος του, εφόσον έχασε τη συγκόληση του με το σίδερο .
-
Προς κατανόηση επισυνάπτω φωτογραφίες πλακών από ανακατασκευή κτιρίου πριν 20 χρόνια στην Πλάκα. Η πλάκα είχε μορφωθεί με μεταλλικούς δοκούς διατομής Η ,παράλληλους που στο εσωτερικό κάτω πέλμα πατούσαν πέτρινες πλάκες η ξύλα, κι από πάνω γέμισμα διάφορων υλικών. Η Πλάκα αυτή ήταν πολύ ισχυρή, είχε μόνο έναν εχθρό, την υγρασία γιατί δεν υπήρχαν τα μονωτικά του σήμερα. Στην πλάκα δώματος οι μεταλλικοί δοκοί είχαν κυριολεκτικά λιώσει. Τα δώματα όλων των παλιών κτιρίων αυτού του τύπου είναι άκρως επικίνδυνα.
-
Την εποχή εκείνη , οι πλάκες κατασκευάζονταν τοποθετώντας σιδηρες διατομές Η , και ξύλα με κάποιο ελαφρύ γέμισμα-σκυρόδεμα ενδιάμεσα . Στη φωτο διακρίνεται μάλλον μια τέτοια διατομή η οποία στηρίζονταν στα φουρούσια. Το σκυρόδεμα εξωτερικά αυτής δεν είχε καμία σύνδεση όπως φαίνεται με τη δοκό, παρα μόνο ότι χώθηκε μέσα στο κούφωμα της κι έτσι κρατήθηκε , ώσπου χάθηκε η σύνδεση τους λόγω υγρασιών η παλαιότητας. Επίσης το κάγκελο εάν πατούσε και λίγο έξω από τη μεταλλική δοκό τότε με τη χρήση του λειτούργησε ως μοχλός και τίναξε το εξωτερικό κομμάτι, το οποίο κακώς κατασκευάστηκε με τόσο μεγάλο πάχος. Όλα αυτά με την επιφύλαξη της μη καθαρής φωτογραφίας. Στα φουρούσια μάλλον υπάρχουν υπό γωνία μεταλλικοί δοκοί (αντηρίδες) και κατά τον ίδιο τρόπο το έξω από αυτές τμήμα , αν δεν υπάρχει κάποια άλλη σύνδεση, θα αποκολληθεί κάποια στιγμή. Η λοξή ρωγμή είναι το πρώτο στάδιο της αποκόλλησης.
-
Η αύξηση του ύψους χώρου κύριας χρήσης σε 2,70, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα καταργήσει τις σοφίτες και τα πατάρια. Σκοπός μας δεν είναι να δυσκολέψουμε τις κατασκευές παίρνοντας πίσω όλα τα καλούδια του ΝΟΚ , άλλωστε οι περισσότεροι κατασκευάζουν με 280-2,90 μεικτό τουλάχιστον. Πρέπει όμως να παραμείνει στο 2,50 ώστε να μπορούμε να βγάλουμε αν θέλουμε σε τμήμα ορόφου πατάρι με χώρο κύρια χρήσης χωρίς να ξεφύγει το ύψος. Πελάτης μου Ιταλός μου έλεγε ότι στην Ιταλία τα ύψη είναι πολύ χαμηλά, κάτω από 2,50.
-
Ο Η.Χ. από θετική εξέλιξη του 85, εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πεδίο αυθαιρεσιών. Υπάρχει λύση. Ο Η.Χ. που είναι ανοιχτός σε δυο πλευρές να μην προσμετράται στον όγκο. Επίσης για Η.Χ. που δεν μπορούν να έχουν ανοίγματα σε δύο πλευρές , να οριστεί τμήμα πλάτους 80-100 εκ. που δεν θα προσμετράται στον όγκο, ώστε σε συνδιασμό με έναν εξώστη 2 μ. να δημιουργείται ένας άνετος εξωτερικός χώρος. Επίσης τα μη φέροντα πλαινα υποστυλωματα και οι πλαινές πέργκολες, δημιουργούν «οπτικό» όγκο και πρέπει να περιοριστούν. Τα πατάρια και οι σοφίτες να επιτρέπονται μέσα στον επιτρεπτό όγκο και ύψος. Φυσικά όλοι θα προτιμήσουν να κάνουν μέσα στα επιτρεπόμενα μεγέθη χώρους κύριας χρήσης, αλλά αν τους περισσεύει ύψος (μικρότερο του ελάχιστου ύψους χώρου Κ.Χ.), ας φτιάξουν ότι άλλο θέλουν μέσα σε αυτό. Κάλυψη, ύψος , όγκος, ιδεατό, να ελέγχονται αυστηρώς, τίποτα έξω από αυτά. Θέλεις ερκερ; Φτιάξτο μέσα στο ιδεατό σου, όχι εντός δ, γιατί δ από δω, δ από κει σε διπλανά κτίρια, πάει το δ/2. Σε οικισμούς γίνεται 1,25 , πηδάς από το ένα σπίτι στο άλλο. Θέλεις (η πρέπει) να φτιάξεις κτίριο Α++, η Α0, (δεν ξέρω πως θα το ονομάσουν), φτιάξτο μέσα στον όγκο σου και στο ιδεατό σου, εσύ θα σαι κερδισμένος, μη ζητάς ανταλλάγματα. Ο όγκος μπορεί να γίνει και το «πολεοδομικό εργαλείο», μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο και το ύψος ,από γειτονιά σε γειτονιά, αντι τον Σ.Δ.
-
Είναι σωστό και δίκαιο ρωτά κατ επανάληψη το ΤΕΕ… σε δυο γειτονικά οικόπεδα κλπ …… Τι υπονοεί εδώ, ότι αν δεν ήταν γειτονικά τα οικόπεδα και είχαν κάποια απόσταση θα ήταν σωστό και δίκαιο; Όχι δεν υπονοεί αυτό, απλά ήταν ένα ρητορικό ατόπημα . Επί της ουσίας καμία αντίρρηση δεν εκφράζει, δεν μας λέει τίποτα για τον ΝΟΚ, για τα οφέλη του με επιχειρήματα, καμία υπεράσπιση , μόνο Ικεσίες προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να μας λυπηθεί. Δεν θέλουμε λύπηση κύριοι του ΤΕΕ και του ΥΠΕΝ. Θέλουμε Δικαιοσύνη, Νόμους να εφαρμόζουμε. Το ΣΤΕ κάνει τη δουλειά του , εσείς δεν κάνατε τη δική σας σωστά. Παρακαλέστε τώρα, Γονατίστε, Συρθείτε στα πατώματα….. Ανίκανοι.
-
To TEE σε ανακοινωση του, ρωτά, εάν «είναι δίκαιο» σε δύο όμοια γειτονικά οικόπεδα να προχωρήσει η οικοδομή μόνο στο ένα επειδή είτε δεν έχει γίνει προσφυγή, είτε προχώρησαν περισσότερο οι εργασίες, είτε ξεκίνησαν οι εργασίες πριν από τις 11 Δεκεμβρίου 2024, δηλαδή την ημέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, «χωρίς να υπάρχει καν η δημοσίευση της απόφασης». «Είναι αυτή η εφαρμογή της ασφάλειας δικαίου, της αρχής της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων;» Δεν αναρωτήθηκε όμως το ΤΕΕ , όταν έπρεπε, εάν "είναι δίκαιο", σε δύο όμοια γειτονικά οικόπεδα, να κτίσει ο ένας, δύο ορόφους παραπάνω επειδή θα βάλει πανελ στη ταράτσα του. Σύρεται πίσω από τις εξελίξεις ,αντί να τις σύρει. Μας στέλνει κατα καιρούς, άσχετα ερωτηματολόγια να συμπληρώσουμε, δεν μας ρωτησε ποτέ αν συμφωνούμε με τον ΝΟΚ, με το eadeies, κι άλλα σοβαρά θέματα. Κύριοι του ΤΕΕ, εμεις οι Μηχανικοί έχουμε άποψη, ρωτήστε μας, εμάς εξυπηρετείτε.
-
Αυτή η κουβέντα θα έπρεπε να γίνει εδώ πολλά χρόνια νωρίτερα. Είχε ξεκινήσει ένα άρθρο εδώ προ μηνών, άθλιος ο ΝΟΚ έγραψε ένας , πολύ καλός ο άλλος, χωρίς επιχειρήματα κανένας, ήθελα κάτι να γράψω κι εγώ αλλά πέρασαν κάποιες μέρες και χάθηκε το ποστ, γιατί; Φταίμε λοιπόν εμείς πρώτοι, διότι ενώ έχουμε άποψη ο καθένας μας, δεν εκφράζουμε ένα λόγο η αντίλογο. Το ΤΕΕ ανάξιο να μας εκπροσωπεί , παίζει το δικό του παιχνίδι, οι πρόεδροι του νοιάζονται πως θα γίνουν κάποια στιγμή βουλευτές . Εμείς τι κάνουμε; Αρκετοί από μας βολευόμαστε διότι έχουμε τα μέσα, και η αναμπουμπούλα μας εξυπηρετεί, σαν τους λύκους ένα πράμα. Άλλοι πάλι ελπίζουν ότι θα γίνουν κι αυτοί λύκοι κάποια μέρα και δεν μιλάνε. Οι υπόλοιποι αισθανόμαστε αδύναμοι να αρθρώσουμε λόγο. Έτσι φτάσαμε να ανακαλύπτουν οι δήμαρχοι τα στραβά του ΝΟΚ και να μας σέρνουν σε καταστάσεις που θα έπρεπε εμείς να ορίζουμε. Θα γίνω συγκεκριμένος , όπως θα πρέπει να είναι όλοι όσοι λένε καλός ο ΝΟΚ, τραγικός ο ΝΟΚ. Ο ΝΟΚ είναι σε θετική κατεύθυνση με πολλά στραβά Π.χ. η επέκταση υπογείου 100% σε μικρά οικόπεδα οδηγεί σε αποψίλωση ΄΄όλων των δέντρων μιας περιοχής που τα οικόπεδα είναι μικρά και τα υπόγεια ακριβά, π.χ. Κηφισιά. Δικαίως λοιπόν ο Δήμαρχος ξεσηκώθηκε, και δεν έχει καμία σημασία αν αυτός πρόλαβε κι έφτιαξε το δικό του. Η αύξηση του ύψους επίσης είναι πολύ σοβαρό θέμα….Υπάρχουν πολλά στραβά αλλά και πολλά καλά. Για αυτά τα στραβά λοιπόν κινδυνεύουμε να χάσουμε τις αθώες σοφιτούλες κι άλλα αθώα καλούδια. Τι σχέση έχει η σοφίτα με τα θερμομονωτικά λιθοσώματα; Η σοφίτα δεν είναι γελοιότητα συνάδελφε. Πρώτον μπορεί να γίνει και μέσα στον υπάρχον όγκο, χωρίς καμία υπέρβαση, και δεύτερον είναι θεσμός πια, είναι ιστορία, έχει ζεστασιά, ομορφιά και αξία στη κατοικία. Τέλος να θυμόμαστε ότι επί των ημερών του ΝΟΚ φάγαμε όλοι καλά μηδενός εξαιρουμένου, κυκλοφόρησε το χρήμα και ήρθε η ανάπτυξη. Κι αυτό είναι το πιο σοβαρό.