Μετάβαση στο περιεχόμενο

silverhawk

Members
  • Περιεχόμενα

    149
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

silverhawk last won the day on Μάρτιος 4 2018

silverhawk had the most liked content!

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.186 profile views

silverhawk's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Conversation Starter Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

21

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα σε όλους . Παιδιά μας ζητήθηκε να μελετήσουμε την εγκατάσταση μικρού Η/Ζ σε χώρο όπου υπάρχουν και κάποιοι πίνακες διανομής. Το Η/Ζ θα γίνει σε δικό του χώρο εντός του προηγούμενου που ανέφερα με πυράντοχο διαχωρισμό και τον κατάλληλο εξαερισμό-αερισμό προς το εξωτερικό περιβάλλον. Με προβληματίζει το θέμα των ελάχιστων διαστάσεων του χώρου εγκατάστασης Η/Ζ. Ψάχνοντας την νομοθεσία το μόνο που βρήκα όσον αφορά τον χώρο βρίσκεται στο Νεο Κτιριοδομικό Κανονισμό 2023 ( Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360 ) Ενότητα Δ , Άρθρο 31 , Παράγραφος 2.9 που επί της ουσίας δεν συγκεκριμενοποιεί τις διαστάσεις. Μου διαφεύγει κάτι ή δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση ?
  2. Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ πολύ για την καθοδήγηση, θα τα μελετήσω με προσοχή, καλή συνέχεια!
  3. Καλημέρα σε όλους και σε όλες! Έχω εντός υφιστάμενης επιχείρησης υπόγεια δεξαμενή πετρελαίου με μία αντλία για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ( χρήση: Επαγγελματική αποθήκη - γεμίζουν φορτηγά οχήματα ) και μου ζήτησαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να τους φτιάξω μια τυπική τεχνική έκθεση βάση της του ανωτέρου Π.Δ. την οποία μάλιστα θα έβρισκα σαν μπούσουλα εύκολα στο διαδίκτυο. Επειδή όμως δεν βρήκα κάτι και ούτε μπόρεσαν να με βοηθήσουν από το τμήμα πυρασφάλειας, μήπως έχει τύχει σε κάποιον και μπορεί να με βοηθήσει? Ευχαριστώ!
  4. Κωνσταντίνε ευχαριστώ για ακόμη μια φορά, όπως κατάλαβα κατά βάση τσεκάρουμε όσα ορίζει η Π.Δ. 15/2014 , μετά εμβαθύνουμε αρκετά.
  5. Καλημέρα Κωνσταντίνε, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θέλω να μπορώ να μελετήσω μια τέτοια εγκατάσταση και να μπορώ να επιθεωρήσω επίσης μια τέτοια εγκατάσταση προτού υπογράψω την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού ( το δεύτερο βέβαια γίνεται με δοκιμές θεωρώ , απλά θέλω να γνωρίζω εάν έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα που πρέπει τουλάχιστον ). Για παράδειγμα στη Π.Δ. 15/2014 δεν αναφέρει πουθενά διατομές σωλήνων ή μέγιστη-ελάχιστη ταχύτητα ροής , αυτά υπάρχουν εντός του ΕΛΟΤ ΕΝ 2 ? Υπάρχει κάπου ή την αγοράζουμε ? Βάση της Π.Δ. μπορείς να δεις τον αριθμό ακροφυσίων - την απόσταση μεταξύ τους και από τη βάση του απαγωγού και των καυτών επιφανειών - την απόσταση της φιάλης - τη χωρητικότητα και το κατασβεστικό υλικό της φιάλης - το σύστημα αυτόματης-χειροκίνητης λειτουργίας - το είδος σωλήνας - και τον τρόπο αυτοδιέγερσης , αρκούν αυτά για να υπογράψουμε ότι έχει εγκατασταθεί σύστημα βάση ισχύουσας νομοθεσίας?
  6. Καλημέρα σε όλους, πολλές είναι οι φορές που μας ζητούν πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν Συστήματα Τοπικής Εφαρμογής ( Σ.Τ.Ε. ) όπως κουζίνες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος . Ποια είναι η Ελληνική νομοθεσία ( ή έστω η τελευταία ισχύουσα ) που ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις βάση των οποίων εμείς θα κρίνουμε αν θα υπογράψουμε ή όχι ? Πως γίνεται μια μελέτη τέτοιου συστήματος από εμάς ώστε να μπορούμε να κάνουμε υποδείξεις σε ιδιοκτήτη και εγκαταστάτη για να συμμορφωθούν? Είναι ένα θέμα που με βασανίζει καιρό και βεβαίως είναι σοβαρό θέμα ασφαλείας της εγκατάστασης. Ευχαριστώ προκαταβολικά !
  7. Καλησπέρα σε όλους και όλες! Πρόκειται να γίνει προσθήκη κατ' επέκταση σε κτίριο με οικοδομική άδεια 1968. Το κτίριο αυτό αποτελεί αποθήκη κάποιας βιομηχανίας παραγωγής νερού και πλαστικών η οποία είναι παλιά και έχει μελετηθεί με την Φ15/2006 . Γνωρίζω ότι σε περίπτωση προσθήκης ακολουθείς την παλιά νομοθεσία και όχι αυτήν που ισχύει τώρα για νέα κτίρια, άρα θα πρέπει να μελετήσω με την Φ15/2006 ( μιας και είναι μέρος βιομηχανίας και όχι ανεξάρτητη εμπορική αποθήκη ). Οι απορίες μου είναι οι εξής: 1) Δε βρίσκω παθητικά μέτρα στη νομοθεσία, ούτε δείκτες πυραντίστασης , ούτε εξόδους διαφυγής .... 2) Θέλουν η προθήκη να γίνει με μεταλλικό σκελετό και τέντα! Τι γίνεται στη περίπτωση αυτή με το 1) ? Ευχαριστώ προκαταβολικά!
  8. Καλησπέρα, από την στιγμή που θα θεωρηθεί ολόκληρο το κτίριο σαν πυροδιαμέρισμα ( επειδή δεν ξεπερνάει τα όρια για περαιτέρω διαμερισματοποίηση ) τότε είναι κατανοητά όσα αναφέρεις. Δηλαδή φέρον οργανισμός και κέλυφος έχουν τον ίδιο δείκτη πυραντίστασης με την επιφύλαξη των ορίων του πίνακα 15 όπου μπορεί να μειώνονται οι δείκτες μόνο για το κέλυφος ανάλογα τις αποστάσεις. Με βρίσκεις σύμφωνο όσον αφορά τις αποστάσεις από τα όρια και όχι από τυχόν κτίσματα!
  9. Βέβαια μπερδεύει λίγο το πράγμα με τον πίνακα 15 , παράγραφο 6.9 , καθώς δεν εξηγεί τι εννοεί όταν γράφει π.χ. Δείκτης πυραντίστασης εξωτερικού τοίχου : πλήρης . Πλήρης δηλαδή πόσο? Πρώτη περίπτωση : Έχω ένα κτίριο όπως περιέγραψα πιο πάνω το οποίο δεν απαιτείται να αποτελεί ενιαίο πυροδιαμέρισμα και η μία πλευρά του βρίσκεται ακριβώς στο όριο του οικοπέδου. Τι κάνω σύμφωνα με τον πίνακα 15 ? Πρέπει η πλευρά του αυτή να έχει δείκτη πυραντίστασης όσο και ο φέρον οργανισμός για παράδειγμα? Δεύτερη περίπτωση: Έχω ένα κτίριο το οποίο απαιτείται να αποτελεί ενιαίο πυροδιαμέρισμα βάση όγκου και επικινδυνότητας. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο κέντρο του οικοπέδου και όλες οι αποστάσεις περιμετρικά είναι μεγαλύτερες απο 10 μέτρα. Με απαλλάσσει από την υποχρέωση ενιαίου πυροδιαμερίσματος βάση του πίνακα 15 ?
  10. Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Θεωρώ και γω ότι δεν πρέπει να θεωρείται όλο το κτίριο σαν πυροδιαμέρισμα ( αν δε συντρέχει άλλος λόγος επικινδυνότητας ) γιατί έτσι η παράγραφος 6.9 και ο πίνακας 15 δεν θα είχαν νόημα ύπαρξης. Καλή συνέχεια!
  11. Καλημέρα σε όλους, ξαναματαέρχομαι στο θέμα θέλοντας να βγάλω άδεια για καινούριο ισόγειο επαγγελματικό εργαστήριο. Το θέμα μου αφορά και πάλι τους δείκτες πυραντίστασης και μπαίνω στο ψητό: Π.Δ. 41/2018 * Γενικές απαιτήσεις παράγραφος 6.2 ( φύλλο 7846 ) , αναφέρει πως οι ελάχιστοι δείκτες πυραντίστασης του πίνακα 7 , αφορούν τα φέροντα δομικά στοιχεία καθώς και τις πυροπροστατευμένες οδεύσεις διαφυγής και τα περιβλήματα των πυροδιαμερισμάτων που υποδιαιρείται για την ανάσχεση της εξάπλωσης της φωτιάς εντός του κτιρίου. * Γενικές απαιτήσεις παράγραφος 6.9 ( φύλλο 7861 ) , πίνακας 15 . Ελάχιστες απαιτήσεις ελέγχου εξωτερικής μετάδοσης της φωτιάς Ερώτηση 1: Στην περίπτωσή μου θα έχω ισόγειο επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλού κινδύνου , τέτοιας επιφάνειας που δεν απαιτείται διαμερισματοποιησή του. Επίσης οι αποστάσεις από άλλο κτίριο ή όρια οικοπέδου είναι πάνω από 10m. Το θεωρώ όλο το κτίριο ενιαίο πυροδιαμέρισμα και πρέπει ακόμα και τα δομικά στοιχεία να πληρούν τους ελάχιστους δείκτες πυραντίστίστασης του πίνακα 7 ή δεν νοείται πυροδιαμέρισμα με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι δείκτες να ικανοποιούνται μόνο από τα φέροντα στοιχεία ( και τα στοιχεία πλήρωσης να μην έχουν κανένα δείκτη πυροπροστασίας ) ? Ερώτηση 2: Έστω ότι η μία πλευρά του κτιρίου είναι κοντά στο όριο του οικοπέδου ενώ η απέναντι δεν είναι. Πρέπει όλο το κέλυφος και καλύπτει τους δείκτες πυραντίστασης ή όχι ? Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.
  12. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, η απορία μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας την Π.Δ. 41/2018 όπου στον πίνακα 7 του άρθρου 6 αναφέρει ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης για ισόγεια κατοικία 30min ενώ στον πίνακα 15 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι δεν υπάρχει απαίτηση όταν η απόσταση από άλλο οικόπεδο ή κατοικία είναι μεγαλύτερη των 10 μέτρων.
  13. Καλημέρα συνάδελφοι και μη, μπορεί να μου λύσει κάποιος την απορία για το αν επιτρέπεται σε νέα κατοικία ( ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ) η ξύλινη στέγη, μιας και είναι εύφλεκτο υλικό και μηδενική πυραντίσταση. Στη περίπτωσή μου έχω προσθήκη λειτουργικά εξαρτώμενη σε κατοικία με ξύλινη στέγη-κεραμίδια. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  14. Καλημέρα σε όλους και όλες. Μπαίνω στο ψητό κατευθείαν, έχω μια ισόγεια μονοκατοικία 40,10 τ.μ. και θέλω να κάνω προσθήκη κατ'επέκταση 9,80 τ.μ. η οποία θα είναι εξαρτημένη λειτουργικά με το υπάρχον. Ερώτηση νο1 : Για να υπολογίσω το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης ( ΟΚΡΑ ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 408 Β/2019 πρέπει να υπολογίσω πρώτα τη Αξία Κτιρίου ( ΑΚ ) η οποία προκύπτει από το γινόμενο του Κόστους Οικοδόμησης ( ΚΟ ) με την Ωφέλιμη Επιφάνεια του Κτιρίου ή της Κτιριακής μονάδας όπως αναφέρεται. Η ωφέλιμη επιφάνεια στη περίπτωση μου ποια είναι ? 40,10 τ.μ. ? 9,80 τ.μ. ? ή 49,90 τ.μ. ? Ερώτηση νο2: Για να υπολογίσω τη Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης θα υπολογίσω τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για το σύνολο της κτιριακής μονάδας ( 49,90 τ.μ. )? ή μόνο της επέκτασης ( 9,80 τ.μ. ) ? Ερώτηση νο3: Εάν τελικά η Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης είναι μικρότερη του Οριακού Κόστους Ριζικής Ανακαίνισης πρέπει να τεκμηριωθεί στην ΥΔΟΜ ( να γίνει κατάθεση της μελέτης υπολογισμού για τα κοστολόγια ) ? Ερώτηση νο4: Εάν τελικά η Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης είναι μεγαλύτερη του Οριακού Κόστους Ριζικής Ανακαίνισης πρέπει να γίνει ΜΕΑ για το σύνολο και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε κέλυφος και Η/Μ ? Ερώτηση νο5 και τελευταία: Πόσο αυστηρές είναι οι ΥΔΟΜ σε αυτούς τους υπολογισμούς ? Έχει αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα ? Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά! * Y.Γ. Το γνωρίζω κάτω από 50 τ.μ. απαιτείται μόνο θερμομονωτική επάρκεια στο κέλυφος και οι γνωστές απαιτήσεις για Ζ.Ν.Χ. , οπότε οι παραπάνω ερωτήσεις θα ήταν καλό να απαντηθούν και για περισσότερα τετραγωνικά από τους γνώστες!
  15. Συγνώμη για την καθυστέρηση, δεν έκανα τίποτα εγώ τελικά οπόδε δε γνωρίζω τη διαδικασία.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.