Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με κάποιους, όταν η θέρμανση λειτουργεί όλη μέρα χωρίς διακοπή, η κατανάλωση πετρελαίου είναι μικρότερη από το αν λειτουργεί διακοπτόμενα (πχ τρεις ώρες το πρωί, τρεις το απόγευμα και τρεις το βράδυ). Ίσως η λογική πίσω από αυτό να βρίσκεται στο ότι ο λέβητας στη μια περίπτωση καλείται να ζεστάνει από την αρχή ένα κρύο χώρο άπαξ και μετά απλώς να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία ενώ στην άλλη περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία τρεις φορές. Προσωπικά πάντως, δε βλέπω γιατί ο λέβητας θα κάψει λιγότερο πετρέλαιο αν δουλεύει συνεχώς, πχ από 7 το πρωί μέχρι 11 το βράδυ (16 ώρες), παρά αν δουλέψει διακεκομμένα τρία τρίωρα (9 ώρες). Και στις δυο περιπτώσεις καλείται να αντισταθμίσει τις απώλειες θερμότητας του κτιρίου, επομένως αυτό που παίζει ρόλο στην κατανάλωσή του είναι το χρονικό διάστημα που καλείται να το κάνει αυτό. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Θεωρώντας ότι ο λέβητας δεν έχει κανένα αυτοματισμό εκτός από on-off λειτουργία τότε η κατανάλωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τις ώρες λειτουργίας του. Δεν έχει σημασία εαν αυτές είναι διακοπτόμενες ή συνεχόμενες. Η κατανάλωσή του θα είναι αντίστοιχη από τις συνολικές ώρες λειτουργίας του.

 

Η μέση θερμοκρασία όμως των χώρων που θερμαίνει είναι άλλο πράγμα. Κανονικά εαν δεν αφήνεις την εσωτερική θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 19 αλλά δεν την ανεβάζεις και πάνω από 22 έχεις την καλύτερη απόδοση και οικονομία για τυπικές συνθήκες διαβίωσης. Αυτό όμως γίνεται μόνο για αυτόνομους χώρους με ενα θερμοστάτη ή για συστήματα που μπορούν να δουλέψουν με μερικό φορτίο και αντιστάθμιση.

 

Εαν ενας καυστήρας τυπικός παλιός χωρίς κανένα αυτοματισμό λειτουργήσει από τις 7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ τότε ακόμη και εαν χαμηλώσεις την θερμοκρασία του προσαγώμενου νερού και παλι σε κάποια στιγμή θα έχεις θερμάνει υπερβολικά τους χώρους σου προκαλώντας και αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και μεγαλύτερες θερμικές απώλειες λόγω υψηλότερης διαφοράς θερμοκρασίας μέσα-εξω

Δημοσιεύτηκε

Σε ένα τυπικό λεβητοστάσιο την ροή θερμότητας ανά μονάδα του χρόνου την καθορίζει η ταχύτητα του ρευστού (νερού) και επομένως ο κυκλοφορητής. Ο καυστήρας, ελεγχόμενος από τον θερμοστάτη του λέβητα φροντίζει απλώς να είναι το νερό προσαγωγής σε σταθερή θερμοκρασίας (πχ 90°). Ο σωστός σχεδιασμός επιβάλει το σύστημα να είναι επαρκές για την πιο κρύα νύχτα του έτους και αποδοτικό για την μέση διαφορά θερμοκρασίας της περιόδου θέρμανσης.

 

Τι εννοείς όμως διακοπτόμενη λειτουργία;

Αν εννοείς λειτουργία με χρονοδιακόπτη, αυτή η μέθοδος δεν εφαρμόζεται πουθενά εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ελέγχονται από θερμοστάτη χώρου (τουλάχιστον).

Αν εννοείς να είναι ο λέβητας/καυστήρας υπερδιαστασιολογημένος προκείμενου να εργάζεται μικρά διαστήματα και να βρίσκεται σε αδράνεια μεγάλα διαστήματα, αυτό μειώνει την απόδοση.

Αν εννοείς να κλείνει η κεντρική θέρμανση κατά τον χρόνο που το σπίτι δεν χρησιμοποιείται (πχ από τις 7:00΄ έως τις 14:30΄), αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Τι εννοείς τελικά;

Δημοσιεύτηκε
Τι εννοείς όμως διακοπτόμενη λειτουργία;

Εννοώ ότι σε ένα σπίτι, είτε λόγω απουσίας των ενοίκων είτε για λόγους οικονομίας, η θέρμανση δεν λειτουργεί συνεχώς αλλά για κάποια χρονικά διαστήματα (πχ 7-10, 14-17, 20-23).

Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε παλιά δισωλήνια συστήματα χωρίς αυτονομία που εξυπηρετούν πολλά διαμερίσματα των οποίων οι ένοικοι συμφωνούν μεταξύ τους ποιες ώρες της ημέρας θα λειτουργεί η θέρμανση.

Αλλά και σε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση, πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να διακόπτουν (μέσω του θερμοστάτη χώρου) κάποιες ώρες της ημέρας τη θέρμανση. Αυτό εφαρμόζω και εγώ και νομίζω ότι είναι η συνηθέστερη πρακτική.

Απλώς, όπως προανέφερα, έχω ακούσει αρκετούς να λένε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι οικονομικός και είναι προτιμότερο η θέρμανση να λειτουργεί συνεχώς.

Δημοσιεύτηκε

Όσο λιγότερες ώρες λειτουργείς την θέρμανση τόσο μεγαλύτερη οικονομία.

 

Δεν μπορείς όμως να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

 

Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο εαν συγκρίνεις το κόστος θέρμανσης για να διατηρήσεις μια δεδομένη μέση θερμοκρασία χώρου τις ώρες που αυτός κατοικείται για διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας του καυστήρα.

 

Όπως σου είπα εαν δεν αφήσεις την θερμοκρασία του χώρου να πέσει κάτω από τους 19 βαθμούς και δεν την ανεβάζεις πάνω από τους 22 τότε επιτυγχάνεις οικονομία και θερμική άνεση. Το πως μπορείς να το επιτύχεις αυτό δεν είναι απλή υπόθεση.

 

Δεν μπορείς να το επιτύχεις όμως αυτό σε παλιά συστήματα οπότε εκεί μπορείς να πας μόνο δοκιμάζοντας και μετρώντας θερμοκρασίες στα διαμερίσματα. Η βέλτιστη λύση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Την απόδοση του καυστήρα σου, το ωράριο λειτουργίας των χώρων σου, την μόνωσή τους, την κατασκευή τους, τις απώλειες του συστήματος διανομής σου, τον προσανατολισμό του κτιρίου σου κλπ. Δηλαδή δεν μπορείς να έχεις ενα μπούσουλα βέλτιστου ωραρίου ακόμη και για παρόμοια κτίρια. Κάποιο θα χρειαστεί 6 ώρες θέρμανσης σπαστές σε 6 ωριαίες, άλλο 6 ώρες σπαστές σε 3 δίωρες, άλλο 7 ώρες, άλλο 4 ώρες το πρωί και 1 το απόγευμα κλπ.

 

Για να επιτύχεις οικονομία με θερμοστάτες θα πρέπει να έχεις εκτός από θερμοστάτες χώρου σε κάθε διαμέρισμα και ηλεκτροβάνες σε κάθε ενα. Επίσης ο καυστήρας σου και ο κυκλοφορητής σου θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και υπο μερικό φορτίο. Αλλιώς η βέλτιστη λύση είναι να ανάβουν και να σβήνουν όλα τα σώματα μαζί και πάμε στην προηγούμενη περίπτωση.

Δημοσιεύτηκε
Απλώς, όπως προανέφερα, έχω ακούσει αρκετούς να λένε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι οικονομικός και είναι προτιμότερο η θέρμανση να λειτουργεί συνεχώς.

 

Προφανώς η μέθοδος αυτή οδηγεί πάντα σε μειωμένη κατανάλωση. Απλώς συμβαίνει ορισμένες φορές η μείωση να μην είναι ουσιώδης, ενώ παράλληλα μπορεί να καταλήγει σε μείωση της θερμικής άνεσης.

 

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι διαπιστώνουν πως με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η κατανάλωση τους, η διαπίστωση αυτή όμως είναι μάλλον αποτέλεσμα μη λελογισμένης χρήσης της θέρμανσης και ελλιπούς γνώσεως του πως πετυχαίνουμε θερμική άνεση.

Δημοσιεύτηκε

...χαχαχα, πολύ καλό το post...

ρωτάει μηχανολόγος, κι απαντάνε πολ. μηχανικοί σε θέμα καθαρά μηχανολογικό. Αλήθεια όλα αυτά που απαντάτε τα γνωρίζετε από εμπειρία ή τα έχετε διαβάσει κάπου ?? (όλα καλοπροαίρετα με δόση χιούμορ, μην παρεξηγηθούμε) (να δικαιολογήσουμε και τα λεφτά που δώσαμε στα σεμινάρια ενεργειακών μελετών :smile:).

Το μόνο που θα πω είναι ότι η θερμοκρασία συνεχούς λειτουργίας διαφέρει (μικρότερη) από την θερμοκρασία διακοπτόμενης λειτουργίας διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση (πάει καθαρά σε θέμα ωρών λειτουργίας).

Αλλά για να βγεί μια σωστή σύγκριση πρέπει να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι ενός συστήματος πάνω στην μελέτη..θέρμανσης

Δημοσιεύτηκε

Ενώ εμείς είπαμε κάτι διαφορετικό από αυτά που λες εσύ.

 

Έχει σημασία ποιος απαντάει ή αυτά που λέει εαν είναι σωστά η όχι? Όλα τα ποστ με την ίδια λογικη μπορούν να πάνε σε διαμάχες ή να τα κατηγοριοποιήσουμε και η κάθε ειδικότητα να απαντάει μόνο στα δικά της. (δεν παρεξηγήθηκα ;);)). Απλά δεν εμφανίστηκαν μεχρι τώρα μηχανολόγοι να μας απαντήσουν σαν ειδικοί. Αλλά δεν νομίζω να τα λέμε στραβά. Και φυσικά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Τα είπαμε.

 

Παρεμπίπτοντος εαν θέλεις να κάνεις σοβαρή ανάλυση δεν πιάνεις την μελέτη θέρμανσης αλλά κάνεις επι τόπου έλεγχο του συστήματος που μπήκε, μετρήσεις σε λέβητα και διαμερίσματα και φυσικά δοκιμές.

Δημοσιεύτηκε

όχι ρε παιδιά, δεν ανάφερα κάπου ότι δεν τα είπατε σωστά.

Μια χαρά, αλλά ακούγεται λίγο παράξενο να γίνεται όλη αυτή η ανάλυση από πολ. μηχανικούς σε θέμα μηχανολόγου (γι αυτό και το χιούμορ). Άλλωστε κι εγώ μπορώ να δώσω μια απάντηση σε θέμα θερμομόνωσης ή παθητικής πυροπροστασίας αλλά δεν το κάνω, σίγουρα υπάρχουν οι ειδικοί και δεν μπαίνω στα χωράφια τους μόνο και μόνο για να postάρω. Χώρια ότι το θεωρώ κι άχρηστο αφού λογικά δεν θα με λάβουν υπόψη...

 

Την σωστή μελέτη μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, σαν εργαλείο,

όσο για τις δοκιμές που λες...τόσα χρόνια μελετών-εγκαταστάσεων την πείρα μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.

Δημοσιεύτηκε

Για την απόδοση του συστήματος μια χαρά θα το τσεκάρεις με την πείρα σου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις τι κατασκεύασε και πως ο εργολάβος στο κέλυφος. Δεν ξέρεις δηλαδή τις πραγματικές απώλειες από το κέλυφος άρα δεν ξέρεις και πόση ώρα θα χρειαστεί να δουλέψει ο καυστήρας σου για να θερμάνει το χώρο το πρωί πχ μέχρι να φτάσει στους 22 βαθμούς. Και μετά δεν ξέρεις πόση ώρα θα κάνει να ψυχθεί ο χώρος σου εως τους 19 (σε ώρες μη χρήσης) ώστε να ξαναχρειαστεί να τον ξαναθερμάνεις και ο ίδιος κυκλος ξανά πάλι.... Και κάθε όροφος έχει και δική του συμπεριφορά κλπ κλπ. Χοντρικά φυσικά μπορείς να τα υπολογίσεις. Για να βγάλεις απόλυτα νούμερα λέω και να μπορείς να απαντήσεις όχι με θεωρητικά μεγέθη αλλά με πραγματικά. Φυσικά το αποτέλεσμα θα έχει εφαρμογή μόνο στο συγκεκριμένο κτίριο για την συγκεκριμένη χρήση και χρονοδιάγραμμα χρήσης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.