Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Φωτοβολταϊκά στη στέγη και ενοικίαση κατοικίας.

 

Καλημέρα, αναφέρομαι σε ένα θέμα που είμαι βέβαιος ότι απασχολεί πολλούς και θα απασχολήσει ακόμα περισσότερους στο μέλλον.

Είμαι κάτοχος μίας διώροφης παραδοσιακής οικίας στην Πελοπόννησο η οποία αποτελείται από : Δυο ισόγεια διαμερίσματα - το ένα 70 τμ το οποίο ενοικιάζεται ως γραφείο (300 ευρώ) και ένα 40 τμ στο είναι «άδειο» και στο ρολόι του οποίου έγινε η αίτηση για το Φωτοβολταϊκά στην στέγη.

Και ενός ακόμα διαμερίσματος πρώτου ορόφου 110 τ.μ. στο οποίο ουσιαστικά πηγαίνω τις ολιγοήμερες διακοπές μου. Το διαμέρισμα αυτό που ουσιαστικά κατοικώ όταν κατεβαίνω, είναι γραμμένο με γονική παροχή στο όνομα μου και ως εκ τούτου δεν μπορούσα να κάνω την αίτηση για τα Φωτοβολταϊκά σε αυτό.

Λόγο –και- της οικονομικής κρίσης είμαι άνεργος και επειδή τα εισοδήματα μου δεν επαρκούν θα ήθελα να νοικιάσω και το μικρό διαμέρισμα στο ρολόι του οποίου έχουν χρεωθεί τα Φωτοβολταϊκά.

Μια λύση θα ήταν να βάλω ρολόι στον κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού –βάζοντας κάποια φωτιστικά ίσως - αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εξαρχής και όχι τώρα που έχει υπογράφει το συμβόλαιο με την ΔΕΗ. Θα το δεχτεί αυτό η ΔΕΗ - ή θα βάλω το ρολόι στην αυλή και θα μου μείνει «αμανάτι»;

Μια άλλη λύση που έχω σκεφτεί είναι να νοικιάσω «εικονικά» το διαμέρισμα με συμβόλαιο «Συστέγασης – Υπεκμίσθωσης ή Συγκατοίκησης» η όπως αλλιώς λέγεται . Η ενοικίαση ενός δωματίου ή μέρους ενός διαμερίσματος ονομάζεται «συγκατοίκηση».

Έτσι και το ρολόι μπορεί να είναι στο όνομα μου και με την εφορία και το κράτος θα είμαι εντάξει. Είναι όμως αυτό εφικτό ; Στο συμβόλαιο δεν διάβασα κάπου να απαγορεύεται…

Εσείς τι γνώμη έχετε; Θα ήθελα την γνώμη σας.

Κάθε συμβουλή δεκτή.

Ευχαριστώ.

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Αν καταλαβα καλα(γιατι ειμαι λιγο πηγμενος) θελεις να νοικιασεις το διαμερισμα στο ρολοι του οποιου εχεις συνδεση το σταθμο σου.Δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα αρκει να παραμεινει το ρολοι στο ονομα σου.Απλα θα υπαρχει καταναλωση και ο ενοικιαστης σου θα εχει δωρεαν ρευμα εκτος κι αν συμφωνησετε με καποιο τροπο να στο πληρωνει.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Κι όμως υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο!

Γιατί η ΔΕΗ σου αναφέρει ότι για να νοικιάσεις ένα σπίτι ΥΠΟΧΡΕΟΎΣΑΙ να αλλάξεις το λογαριασμό της από το όνομα σου στο όνομα του ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΉ. Ξαναλέω ΥΠΟΧΡΕΟΎΣΑΙ δεν είναι κάτι το προαιρετικό.

Άρα με το που θα κάνεις «κανονικό» συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας θα είσαι στο Έλεος τόσο της ΔΕΗ - όσο και το ενοικιαστή.

Γιατί ο ενοικιαστής μπορεί να μην πληρώνει ΟΥΤΕ τα ενοίκια ούτε και το ρεύμα και να σε απειλεί ότι σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης θα κάνει με την σειρά του καταγγελία στην ΔΕΗ ότι μένει αυτός και όχι εσύ με λογική συνέπεια η ΔΕΗ προβεί σε καταγγελίας της σύμβασης των φωτοβολτάικών.

Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με.

Edited by miltos
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Δημοσιεύτηκε

Επίσης το ότι θα υπάρχει κατανάλωση, αυτό δεν σημαίνει και ότι ο ενοικιαστής σου θα έχει δωρεάν ρεύμα, διότι με βάση τον λογαριασμό τετραμήνου – τον λογαριασμό δηλ. συμψηφισμού της ΔΕΗ – θα αναφέρεται (θέλω να πιστεύω !!!) αναλυτικά το τι πληρώνεις για πάγια ( Ερτ, Δημο κ.λ.π.) καθώς και τι πληρώνεις για κατανάλωση.

Αρά εκεί δεν γεννάτε θέμα, του δείχνεις τον λογαριασμό του λες τόσα έκαψες και σε πληρώνει εσένα όπως θα πλήρωνε την ΔΕΗ .

Αλλά ας γράψει κάποιος που έχει κάνει ήδη σύνδεση φωτοβολταικού στην στέγη αν ο λογαριασμός αυτός είναι όντος έτσι.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ σκέφτηκα ότι κάνοντας ένα συμβόλαιο «συγκατοίκησης» ή «συμβόλαιο για επιπλωμένο δωμάτιο» όπως πολύ συχνά γίνεται στο εξωτερικό, μπορείς να παρακάμψεις και αυτό το σκόπελο.

 

Το συμβόλαιο αυτό, θα μπορούσε να αναφέρει ότι ο «συγκάτοικος» μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ένα από τα δύο δωμάτια του σπιτιού, καθώς επίσης και να χρησιμοποιεί από κοινού το μπάνιο και την κουζίνα μαζί με εσένα. Και για το λόγο αυτό προτίθεται να σου δίνει το «τάδε» ποσό κάθε μήνα.

 

Έτσι ξεπερνάς τον σκόπελο της αλλαγής ονόματος που σου επιβάλει η ΔΕΗ –διότι κανένας λογαριασμός δεν βγαίνει σε δυο ονόματα- ΑΛΛΆ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙ ΚΑΝΈΝΑΣ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ.

Και έτσι είσαι καλυμμένος.

Τέτοιου είδους συμβόλαια είναι πολύ συνηθισμένα στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα δεν ξέρω εάν έχουν κάποια νομική ισχύ και βάση.

Μην πάς δηλαδή για «Μαλί» και βγεις «κουρεμένος» στο τέλος…

Αν ξέρει κάποιος τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ας απαντήσει.

Δημοσιεύτηκε

Ενταξει ναι,υποχρεουσαι να αλλαξεις ονομα λογαριασμου αλλα μην νομιζεις οτι το κανουν πολλοι κυριως για να γλιτωσουν τη φασαρια.Επαφιονται στην καλη θεληση(κακως) του ενοικιαστη.

Ο λογαριασμος ερχεται αναλυτικοτατα γι'αυτο και ειπα οτι μπορει να βγει ακριβως τι καταναλωση εχει κανει και να στην πληρωσει.παλι επαφιεσαι στην καλη θεληση του ενοικιαστη σου.

Δημοσιεύτηκε

Ναι το θέμα είναι :

  1. Εάν μπορείς να του κάνεις συμβόλαιο και να το καταθέσεις νόμιμα στην εφορία. (έστω και χωρίς να αλλάξεις το όνομα του λογαριασμού της ΔΕΗ) .

  1. Έστω ότι πέφτεις σε κακοπληρωτή. Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να είσαι καλυμμένος σε περίπτωση που δεν πληρώνει αλλά αρνείται να βγει και από το σπίτι απειλώντας σε ότι εάν του κάνεις έξωση, θα πάει στην ΔΕΗ και θα καταγγείλει την σύμβαση;

 

Μήπως τελικά προτιμότερο –και φρονιμότερο- είναι να μένει χωρίς συμβόλαιο ;

Δημοσιεύτηκε

Εχει τυχει να εχουν ενοικιαστη οι γονεις μου,ο οποιος ηταν κακοπληρωτης.Ειχε 'ξεχασει' 6-7 ενοικια και ρευματα,τα οποια ηταν στο ονομα μας.Οποτε πηγαμε εμεις οι ιδιοι και διακοψαμε το ρευμα.

1.Μπορεις να κανεις μια χαρα συμβολαιο νομιμοτατο και να το καταθεσεις στην εφορια.Δεν αναγραφεται πουθενα στο συμβολαιο το ονομα του ρολογιου.

2.Το να μην πληρωνει και να σε απειλει και απο πανω ειναι οντως γαιδουριά.Απλα του πας ενα δικηγορο με ενα εξωδικο και τον τρομοκρατεις.Αμα ειναι τοσο 'μαγκας' και δεν κολωσει,ε τοτε επεσες σε περιπτωση.

Ρισκο ειναι.Αν θες το περνεις.

Σε αυτο που κατοικεις γιατι δεν βαζεις?Επειδη ειναι γραμμενο σε σενα με γονικη παροχη που σε κολλαει?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Λυπάμαι πολύ που το ακούω, αλλά το θεωρώ φυσικό –όταν ο άλλος μπει μέσα κοιτάει μετά που μπορεί να πατήσει και άντε να τον βγάλεις μετά. Πως όμως του «κόψατε» το ρεύμα από την στιγμή που ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήταν συνδεδεμένος με τα Φωτοβολταϊκά;

Μήπως στην περίπτωση των γονιών σου, δεν υπήρχε εγκατεστημένο φωτοβολταικό σύστημα στην στέγη του σπιτιού σας και απλά δεν είχε γίνει αλλαγή του ονόματος τους στον λογαριασμό της ΔΕΗ ;

Γιατί και εγώ πριν βάλω Φωτοβολταϊκά είχα μια γυναικά με την οποία είχαμε συμφωνήσει χαμηλό ενοίκιο (200 ευρώ) αλλά να μην δηλώνεται στην εφορία και η οποία, ενώ τα πρώτα χρόνια πλήρωνε κανονικά , τελικά επειδή είχα πρόβλημα με την δουλειά της, άφησε κάποιους λογαριασμούς απλήρωτους στη ΔΕΗ (περίπου 500 ευρώ) και ένα χρόνο περίπου την ΕΥΔΑΠ (μικρό ποσό 50- 60 ευρώ ) και απλήρωτα ενοίκια.

Τελικά συμφωνήσαμε να πάει να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και εγώ θα την «χάριζα» ενάμισι ενοίκιο και άλλο ένα ενοίκιο θα μου πλήρωνε εκ τον υστέρων αφού έφευγε.

Τελικά όντος έφυγε, αφού πλήρωσε την ΔΕΗ και με φέσωσε με 2,5 ενοίκια, ενάμισι που της «χάρισα» και ένα που είπε ότι θα πλήρωνε μετά όταν είχε, αλλά παρά τις οχλήσεις μου , ποτέ δεν το πλήρωσε.

Χαλάλι της όμως γιατί όσο είχε λεφτά τα πρώτα 5 χρόνια πλήρωνε κανονικά, μετά βλέπεις ότι ο άλλος δεν έχει και απλά δείχνεις κατανόηση …

Σε αυτό που είναι γονική παροχή δεν μπορώ να βάλω γιατί λέγοντας γονική παροχή εννοώ ότι είναι γραμμένο σε εμένα, αλλά μόνο μετά τον θάνατο των δικό μου. Όσο ζουν οι δικοί μου ανήκει σε αυτούς να μείνουν ή και να το νοικιάσουν, απλά δεν μπορούν να το πουλήσουν.

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα στο προφίλ σας, όπως ζητούν οι κανόνες συμμετοχής.

miltos

Edited by miltos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.