Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, έχω κάποιες απορίες,

 

Τα μεταπτυχιακά στο ελληνικό Πολυτεχνείο θεωρούνται MSc ή ΜΕng;; Πως διαφέρουν μεταξύ τους; Μπορείς να κάνεις χρήση του ονόματος ΜΕng π.χ. στην κάρτα σου αντι για ΜSc αν έχεις τελειώσει ένα τέτοιο μεταπτυχιακό;; Επίσης υπάρχουν καθαρά MEng στην Ελλάδα;

 

Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχουν Meng στην Ελλάδα με τον όρο που τον εννοούν οι αγγλοσάξονες.. Τα μεταπτυχιακά που κάνουμε εμείς είναι master of science

 

Το Meng έχει γίνει πλέον στα περισσότερα πανεπιστήμια προπτυχιακός τίτλος (το πτυχίο δηλαδή που δίνουν απευθείας στα 4 έτη είναι M.Eng)

http://en.wikipedia.org/wiki/Master_of_Engineering

 

Επειδή τυχαίνει να βρίσκομαι τώρα στο τμήμα πολιτικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Κύπρου που το τμήμα προσφέρει και τα δύο η κυριότερη διαφορά είναι οτι για το M.Sc απαιτείται ερευνητική εργασία ενώ για το M.Eng όχι κοίταξε πχ στο http://www.ucy.ac.cy/goto/civilenv/el-GR/Postgraduate.aspx

Δημοσιεύτηκε

Κάπου είχα διαβάσει ότι το πτυχίο μας (μιλάω για 5ετές πολυτεχνείο) μπορεί να αναγραφεί ως "Meng" ενώ τα ΜΔΕ που χορηγούν τα Ελληνικά Πολυτεχνεία ως MSc.

Προσωπικά στο βιογραφικό μου το αναφέρω έτσι...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο τίτλος σπουδών που χορηγούν τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων της ημεδαπής και ο οποίος ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ονομάζεται "Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών" και είναι ισοδύναμος με τον τίτλο σπουδών MEng (Master of Engineering) που χορηγούν τα ομοταγή τμήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

 

 

Ο τίτλος σπουδών που χορηγούν τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων της ημεδαπής και ο οποίος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ονομάζεται "Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης" και είναι ισοδύναμος με τον τίτλο σπουδών MSc (Master of Science) που χορηγούν τα ομοταγή τμήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Edited by geostefanou
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε ανάλυσέ μας λίγο τον πρώτο και δεύτερο κύκλο σπουδών που αναφέρεις. Τι εννοείς? Δηλαδή συμφωνείς με το ποστ #3 του συναδέλφου Γιάννη παραπάνω? Οι 5ετείς σπουδές των ελληνικών πολυτεχνείων τι θεωρούνται? MEng ή MSc?

Δεν αναφέρομαι στην απόφαση κάποιων ελληνικών πολυτεχνείων που δίνουν βεβαιώσης ισοτιμίας των 5ετών σπουδών σε MSc όπως το Μετσόβειο ή της Πάτρας, γιατί νομίζω το ελληνικό κράτος δεν τα αναγνωρίζει ως τέτοια.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εννοεί τα 3 επίπεδα της Bologna process http://en.wikipedia....Bologna_process

Προπτυχιακό - Μάστερ - Διδακτορικό

 

Στο "τι θεωρούνται" απο ποιόν ακριβώς ? από το κράτος? από ξένα πανεπιστήμια? από συλλόγους/ φορείς μηχανικών? από ξένα επιμελητήρια? από τον πρύτανη του ΕΜΠ?

 

M.Sc ΔΕΝ είναι πάντως το δίπλωμα μας (αν ήταν θα παίρναμε και τον αντίστοιχο τίτλο και όχι "βεβαίωση"

 

Είπαμε το MEng είναι "προπτυχιακό Mastter" οπότε ουσιαστικά εκεί είμαστε με το το δίπλωμα, το αν μπορούμε να το γράφουμε ή όχι είναι μια καλή ερώτηση που πρέπει να μας απαντήσει το υπουργείο παιδείας

 

...

Edited by ZaXoYs
Δημοσιεύτηκε

Δεν χρειάζεται να απαντήσει το υπουργείο παιδείας .

 

Χρειάζεται να απαντήσει η σύγκλητος του ΕΜΠ που επηρεάζει όλες τις 5ετείς σχολές , κατά πόσον έχει την διάθεση να προσαρμοστεί στην Ευρωπαική πραγματικότητα , η επιμένουν να ζούν στο Γαλατικό χωριό .

 

Τυπικά λοιπόν δεν είναι ούτε Msc ούτε Meng αφού δεν έχει θεσμοθετημένο πτυχίο μπάτσελορ .

 

Και εδώ είναι το πρόβλημα . Ο ορισμός του μπάτσελορ , αν θα είναι 3 η 4 χρόνια και τα αντίστοιχα ΕΔ που πρέπει να δοθούν .

 

Ισως τελικά με το πρόγραμμα Αθηνά να έχουμε μεγάλες αλλαγές με κατάργηση των ομοειδών τμημάτων , ώστε να δοθεί λύση .

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή με τον geostafenoy και με τον ZaXoYs συμφωνούμε:

Το δίπλωμα ισοδυναμεί με Meng και το ΜΔΕ ισοδυναμεί με MSc...

Πιθανόν το πτυχίο από ΤΕΙ να θεωρείται ισοδύναμο με BSc αλλά δεν το ξέρω...

Δημοσιεύτηκε

Το πτυχίο των ΤΕΙ θεωρείται μπάτσελορ 240 ECTS . To ίδιο όπως διάβασα και τα μπάτσελορ των ΠΚ και ΤΠΚ . (ΠΚ=Πανεπιστήμια Κύπρου . όχι πυραυλάκατοι :smile: ) .

 

Το ερώτημα είναι τι είναι το ενιαίο πενταετές πτυχίο και όχι τα πτυχία 4 + 1 της Κύπρου .

 

Ας μας ενημερώσει ο Ζάχους γιά το παρακάτω . Το τμήμα ΠΜ του ΠΚ δεν έχει διπλωματική , ενώ το τμήμα ΠΜ του ΤΠΚ έχει και διπλωματική και πρακτική .

Ποιός ο λόγος που συμβαίνει αυτό ? Τι διαφορά έχουν στα ΕΔ τα δύο τμήματα , αν έχουν και τέλος αν τα ΕΔ εκεί έχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με τα μεταπτυχιακά η και την εμπειρία .

 

Διάβασα επίσης στον ΟΣ του ΠΚ ότι μπαίνουν στο ΕΤΕΚ και γιά να μπουν στο ΤΕΕ χρειάζονται μαθήματα και διπλωματική .

 

Αν έχεις διάθεση συνάδελφε Ζάχους , κάνε μας μιά ανάλυση του κυπριακού συστήματος , μήπως τελικά εκεί δούμε το μέλλον μας .

Δημοσιεύτηκε

Άρθρο 30 του νόμου 4009/2011

 

1.Οι σπουδές (στην ανώτατη εκπαίδευση) διαρθρώνονται σε τρεις κύκλους, τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο.

 

2.α) Ο πρώτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών, περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 180 πιστωτικές μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή τίτλου σπουδών.

 

β) Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες.

 

 

3. Ο δεύτερος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, περιλαμβάνει για κάθε πρόγραμμα σπουδών μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 60 πιστωτικές μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Μ.Δ.Σ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.

 

 

4. Ο τρίτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος διδακτορικών σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει για κάθε πρόγραμμα σπουδών μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 30 πιστωτικές μονάδες, και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ολοκληρώνεται σε κατ’ ελάχιστο τρία έτη με την απονομή διδακτορικού διπλώματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.

 

 

 

Επομένως οι 3 κύκλοι σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν θεσμοθετηθεί και κατοχυρωθεί με νόμο από την ελληνική πολιτεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών το οποίο χορηγεί έναν τίτλο σπουδών που ολοκληρώνει ταυτόχρονα τον 1ο και τον 2ο κύκλο σπουδών. Δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών για την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου σπουδών είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από εκείνο για την ολοκλήρωση του 1ου κύκλου σπουδών και προϋποθέτει επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου κύκλου σπουδών. Επίσης σημαίνει ότι ο κάτοχος τίτλου σπουδών που ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο, ο οποίος επιθυμεί να ολοκληρώσει τον 3ο κύκλο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τον 2ο κύκλο σπουδών.

 

Η φράση κλειδί είναι το "κατ' ελάχιστο". Όπως γνωρίζουμε, το 5ετές δίπλωμα των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ισοδυναμεί με 300 πιστωτικές μονάδες που είναι περισσότερες από τις 180 που απαιτούνται σύμφωνα με το νόμο για την χορήγηση του τίτλου σπουδών που ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης. Επομένως είτε 180, είτε 240, είτε 300, είτε 360, είτε όσες θέλετε είναι οι πιστωτικές μονάδες που έχουν καθορίσει τα αει για την απονομή διπλώματος ή πτυχίου, τότε ο τίτλος αυτός ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο σπουδών μόνο (και όχι τον 2ο). Δεν τίθεται μέγιστος αριθμός πιστωτικών μονάδων για την χορήγηση από τα ΑΕΙ του τίτλου σπουδών που ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο σπουδών.

 

Πουθενά στο νόμο και σε κανένα νόμο ή προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται ισοδυναμία του 5ετούς διπλώματος πολυτεχνείων ή/και γεωπονικών σχολών ή/και δασολογικών σχολών με τίτλο σπουδών που ολοκληρώνει τους πρώτους 2 κύκλους σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης. Το Ευρωπαϊκό MEng είναι ενιαίο τετραετές πρόγραμμα σπουδών και ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο σπουδών καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ένας τίτλος σπουδών που να ολοκληρώνει ταυτόχρονα και τους 2 πρώτους κύκλους σπουδών. Επίσης και το BEng είναι τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο σπουδών. Η διαφορά τους είναι ότι το MEng αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες και το BEng σε 180 πιστωτικές μονάδες. Τόσο ο κάτοχος BEng όσο και ο κάτοχος MEng, έχουν δικαίωμα να εγγραφούν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα που χορηγεί τίτλο επιπέδου MSc ο οποίος ολοκληρώνει τον 2ο κύκλο σπουδών.

 

Τα πιστοποιητικά ισοδυναμίας διπλώματος με Master (δεν διευκρινίζεται αν είναι MEng ή MSc) δεν έχουν καμία ισχύ. Είναι κουρελόχαρτα και τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές το κάνανε αυτό γιατί ξέρανε ότι οι απόφοιτοι θα τσιμπήσουν και θα το ζητήσουν και κάθε πιστοποιητικό από πτυχιούχο κοστίζει. Έτσι λοιπόν τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές δέχονται με χαρά τα χρήματα των πτυχιούχων από τα παράβολα που απαιτούνται για το πιστοποιητικό αυτό (π.χ. το πιστοποιητικό ισοδυναμίας με master που χορηγούν στους διπλωματούχους τα τμήματα της πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ κοστίζουν 6 ευρώ το καθένα). Οι διπλωματούχοι όπως κι εγώ έπεσαν στην παγίδα. Κόλπο είναι, μην τσιμπάτε!

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.