Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, η υποχρέωση υποβολής Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), προβλέπεται στις περιπτώσεις:

α) νέων κτιρίων (ή τμημάτων κτιρίων), με επιφάνεια μεγαλύτερη ή ίση των 50 τμ και
β) ριζικής ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων (ή τμημάτων κτιρίων) με επιφάνεια μεγαλύτερη ή ίση των 50 τμ.

 

 

Όταν σε κάποιον πελάτη προτείνουμε την λύση της εξωτερικής θερμομόνωσης στο εξοικονόμηση κατ'οίκον, πως προχωράτε; Κάνετε την ΜΕΑ ή κάνετε τα στραβά μάτια στις απαιτήσεις του νόμου;

Αναφέρομαι ειδικά στην εξωτερική θερμομόνωση γιατί θεωρώ δεδομένω πως οι εργασίες αφορούν άνω του 25% της επιφάνειας του κελύφους, άρα εμπίπτει στην παραπάνω περίπτωση.

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

1.

Πρόγραμμα για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε συνδυασμό με επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων σε ιδιοκτήτες κατοικιών, με πόρους από το ταμείο Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το «Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης» των νοικοκυριών (απόφαση 31654/ΕΥΘΥ1415/20.07.2010, ΦΕΚ Β’ 1262).

 

2.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4122 (ΦΕΚ 42Α/19-2-2013)
Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 10
5. Σε περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν προκηρυχθεί πριν την 1.10.2010, ημερομηνία έναρξης ισχύος της Δ6/Β/5825/30.3.2010 κ.υ.α «Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (Β΄ 407), δεν απαιτείται η τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η εκπόνηση και υποβολή Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) Κτιρίων, όπως αυτές ορίζονται στον ανωτέρω Κανονισμό.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

λίγο off topic αλλά πέρα από την εκπόνηση ΜΕΑ φαντάζομαι χρειάζονται και οι υπόλοιπες Η/Μ μελέτες;

Δημοσιεύτηκε (edited)

@kan62

 

Αυτή την στιγμή τρέχει το πρόγραμμα που βασίζεται σε ΦΕΚ του 2011 (ΦΕΚ 54Β/2011)

Αριθμ. Φ.Β1/Ε2.1/244/6Προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007−2013.

 

Το 2010 έγινε η σύσταση του ταμείου και όχι η έναρξη του προγράμματος, οπότε με το γράμμα του νόμου το "εξοικονόμηση κατ'οίκον" δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις του 4122/2013 καθώς προκηρύχθηκε μετά τις 1/10/2010.

 

Συνεπώς τυπικά θα έπρεπε να εκπονούμε και ΜΕΑ.

 

Τι γίνεται στην πράξη;  Εκπονείτε ΜΕΑ ή όχι;

Αν δεν εκπονήσουμε ΜΕΑ και ζητηθεί αργότερα από τις υπηρεσίες, τι κυρώσεις μπορεί να υπάρχουν στους μηχανικούς ή και στους ιδιοκτήτες;

Edited by sdim
Δημοσιεύτηκε (edited)

 Από ποιόν μηχανικό θα ζητηθούν ευθύνες???.

Οι μόνοι που υποχρεωτικά εμπλέκονται είναι αυτός που κάνει το 1ο ΠΕΑ, που κάνει μιά πρόταση και φευγει (δεν ασχολείται με το αν θα γίνει και τι )

Και αυτός που κάνει το 2ο ΠΕΑ (ο ίδιος ή άλλος) που κάνει μια επιθεώρηση υπάρχουσας κατάστασης (άσχετα πως προέκυψε)

Ο σύμβουλος έργου έχει κάποια ανάμειξη, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά μηχανικός.(μπορεί να είναι δικηγόρος ή οποιοσδήποτε άλλος που μπορεί να κόψει ΑΠΥ) 

Edited by antloukidis
Δημοσιεύτηκε

@sdim

 

1. Διαβάζοντας την απόφαση του παραπάνω ταμείου θα δεις ότι η σχετική δαπάνη, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η κατανομή της ανά περιφέρεια έγιναν τότε και ότι το ταμείο έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει πολλά "εξοικονόμηση" στο μέλλον. Αυτή η χρηματοδότηση ισχύει και τώρα που πάμε ήδη για το εξοικονόμηση ΙΙΙ ...

 

2. Τα υπάρχοντα κτήρια ήδη (ακόμη και στο άρθρο 7 του Ν.4122) αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο (ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ αλλά και ως προς την αδειοδοτική διαδικασία).

 

3. Προφανώς κανείς δεν κάνει ΜΕΑ σήμερα στις περιπτώσεις αυτές και για μένα εκτός από λογικό είναι και το "τεχνικά και οικονομικά εφικτό".

 

4. Δεν με απασχολεί καθόλου τι θα πουν οι υπηρεσίες αργότερα και καλά θα κάνουν να εξαντλούν πρώτα την ουσία και μετά την τυπολατρεία στον έλεγχο των νόμων.

 

5. Προφανώς και δε θα υπάρχουν κυρώσεις για κανένα επειδή ήδη όλοι εφαρμόζουν (ή προσπαθούν τουλάχιστον) τους νόμους ... αλλιώς, όποιος έχει αντίθετη άποψη, η πορεία είναι γνωστή, προσβολή του νόμου στο ΣτΕ κλπ κλπ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Τα υφιστάμενα κτήρια νομίζω πως έχουν την ίδια αδειοδοτική διαδικασία, απλά δεν έχουν απαίτηση για κατάταξη σε Β' κατηγορία.

 

Την ουσία του "εξοικονόμηση κατ οίκον" δεν την ξέρω επειδή δεν έχω βρει την αιτιολογική έκθεση.

 

Συμφωνούμε πως δεν έχει νόημα να κάνεις ολόκληρη ΜΕΑ για να βάλεις εξωτερική θερμομόνωση.

 

Για την εξωτερική θερμομόνωση συχνά απαιτείται σκαλωσιά, η οποία θέλει άδεια από την Υ.ΔΟΜ.  Από την στιγμή που απαιτείται και ΜΕΑ, ίσως στην Υ.ΔΟΜ. την ζητήσουν οπότε δεν την γλιτώνεις..

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια όλα γίνονται στην ζούλα αλλά ανησυχία μου είναι τι θα γίνει αν γίνει καταγγελία. Ξέρω συνάδελφο που ήδη τον πήγαν στο δικαστήριο επειδή είχε σηκώσει σκαλωσιά για μια εξωτερική ανακαίνιση κτηρίου και δεν είχε όλα τα τυπικά έγγραφα (είχε μόνο από την Υ.ΔΟΜ). 

 

Αν γίνει καταγγελία και φτάσουν στα δικαστήρια, ο σύμβουλος μηχανικός του καταγγέλοντα δεν αποκλείεται να γνωρίζει την απαίτηση για ΜΕΑ και ίσως να καταδικαστεί ο ιδιοκτήτης ή και ο εργολάβος/μηχανικός αν δεν έχει εκπονηθεί. Πάντα όταν γίνεται ένα τεχνικό έργο πρέπει να υπάρχει κάποιος τεχνικός υπεύθυνος.

Επίσης σημαντικό πρόβλημα στην περίπτωση καταγγελίας είναι η καθυστέρηση ή και ακύρωση του έργου. Θα χάσει ο μηχανικός την αμοιβή για το Β' ΠΕΑ, ο σύμβουλος έργου την δικιά του αμοιβή και τα συνεργεία επίσης θα μείνουν απλήρωτα.

Ξέρεις τι σημαίνει για τον αλουμινά να εγκαταστήσει τα αλουμίνια σε ένα σπίτι και να μείνει απλήρωτος; Θα πρέπει να δουλεύει κανά χρόνο μήπως βγάλει τα σπασμένα.

Edited by sdim
Δημοσιεύτηκε

Μίλησα χτες με υπάλληλο της πολεοδομίας.

 

Αν γίνει καταγγελία, μπλέκει ο ιδιοκτήτης καθώς και το συνεργείο που έβαλε τις σκαλωσιές, αν δεν έχει βγει η απαραίτητη άδεια.

 

Αν πετύχεις κάποιον υπάλληλο στην Υ.ΔΟΜ. που δεν θυμάται πως απαιτείται ΜΕΑ για ριζική ανακαίνιση, στην οποία περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης σε άνω του 25% του κελύφους, και σου δώσει την άδεια ώστε να μπορείς να προχωρήσεις με την σκαλωσιά και στην συνέχεια πάρεις και τις υπόλοιπες άδειες (αστυνομία, αρχιτεκτονική επιτροπή αν χρειάζεται, κτλ) δεν υπάρχει πρόβλημα.

Εκτός βέβαια αν έχει τόσο κακόβουλο γείτονα που θα κινηθεί και ενάντια της Υ.ΔΟΜ. επειδή δεν απαίτησε την ΜΕΑ. Τέτοιοι γείτονες να μην μας τύχουν ποτέ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αρχικα ας ξεκινησουμε απο τη σωστη βαση.

Ασχετως με τις μελετες που απαιτουνται, για ικριωματα απαιτειται κανονικοτατη Αδεια Δομησης.

Αυτο δεν εχει σχεση ουτε με το Εξ'οικονομω, ουτε με τη συνταξη ή μη ΜΕΑ.

 

Κατα την εκδοση της Αδειας Δομησης, θα υποβληθουν οι μελετες που οριζει ο Νομος.

 

Δεν ειναι νεο αυτο που γραφεις περι ευθυνων.

Φυσικα σε περιπτωση καταγγελιας παει αυτοφορο ο ιδιοκτητης και οσοι ειναι παροντες στις εργασιες, υπαρχει δε η πιθανοτητα να κατασχεθουν εργαλεια, σκαλωσιες μηχανηματα κτλ.

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

Σε περίπτωση διαμερίσματος, αν γίνει εξωτερική θερμομόνωση θεωρείται ριζική ανακαίνιση ή όχι;

Ανακαινίζεται άνω του 25% του κελύφους του διαμερίσματος αλλά κάτω από το 25% του κελύφους της πολυκατοικίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.