Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Κάποιες απορίες - σχόλια για σωστό υπολογισμό θερμικών απωλειών.

  1. Ποια μεθοδολογία υπολογισμού χρησιμοποιούμε την DIN77 με προσαύξηση αυθαίρετη 40% για τις θερμογέφυρες ή την EN 12831 που έχει υπολογισμό θερμογεφυρων αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι «έγκυρη» για τα ελληνικά δεδομένα?
  2. Ποιες διαστάσεις υπολογίζουμε τις εξωτερικές ή τις εσωτερικές για τα μήκη των τοίχων (και για το ύψος)
  3. Εναλλαγές ανά ώρα βάζουμε ή μόνο τις απώλειες λόγω χαραμάδων?
  4. Για το πρότυπο DIN77 στα παρακάτω τιμές τι βάζουμε
    1. Τιμές για τον Χαρακτηριστικό Αριθμό Χώρου R
    2. Τιμές για τον Χαρακτηριστικό Αριθμό Κτιρίου Η
  5. Για ποια εξωτερική θερμοκρασία υπολογίζουμε τις θερμικές απώλειες? Είναι σωστό να επιλέξουμε σαν εξωτερική θερμοκρασία τη «Μέση απολύτως ελάχιστη μηνιαία θερμοκρασία» από τον πιν.3.6 της ΤΟΤΕΕ 3?

 

 

Δημοσιεύτηκε

1. Με τη μεθοδο EN 12831

2. Εξωτερικές διαστάσεις

3. Βάζουμε εναλλαγές σύμφωνα με το EN 12831 και απώλειες απο χαραμάδες σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 1

4.1 + 4.2 (βάζουμε σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 1)

5. Νομίζω την ''μέση ελάχιστη'' και όχι την ''μέση απολύτως ελάχιστη''...αλλά δεν είμαι σίγουρος (έχω 16 μήνες να κάνω ΜΕΑ)

Δημοσιεύτηκε

καταρχήν σε μια μελετη θερμικών απωλειών, γίνονται τόσες παραδοχές, που αποκλείεται δυο μελετητές να ταυτίζονται. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία και θα το δεις στην πραξη, ειναι η ομοιομορφη θερμανση ολων των χώρων, δηλ. ποσο παραπάνω πρεπει να θερμαινεται ενας χώρος απο εναν άλλο.  Για τις ερωτησεις:

1) Προσωπικά χρησιμοποιώ την ΕΝ12831, βγαζει πιο σωστά αποτελέσματα με την σωστή συμπλήρωση θερμογεφυρών (αλλες απώλειες σπίτι με μονωση στον πυρήνα, αλλες με εξ.θερμοπρόσοψη)

2) Βαζω τις εσωτερικές με το σκεπτικό ότι έχουμε παραδοχή μονοδιάστατης μετάδοσης θερμότητας. αλλοι βάζουν εξωτερικές, άλλοι μέχρι την μόνωση, αλλα αυτό εχει μικρές διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα.

3.Εναλλαγές ναι (πχ κουζίνα,λουτρο)

4.Οι τιμές εξαρτάται από τη θέση του κτιρίου και την περιοχή, δεν ειναι τυποποιημένες.

Δημοσιεύτηκε

2) Βαζω τις εσωτερικές με το σκεπτικό ότι έχουμε παραδοχή μονοδιάστατης μετάδοσης θερμότητας. αλλοι βάζουν εξωτερικές, άλλοι μέχρι την μόνωση, αλλα αυτό εχει μικρές διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα.

 Τότε δεν εφαρμόζεται σωστά τον ΕΝ12831 καθώς επιβάλει να δουλεύουμε με εξωτερικές

(βλέπε EN 12831:2003 (E) σελ 31)

post-31791-0-29840000-1375857733_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

1 & 2. Προτιμότερο είναι δηλαδή το EN 12831 στο οποίο παίρνουμε τις εξωτερικές διαστάσεις (όπως και στη ΤΟΤΕΕ 1 για το ΚΕΝΑΚ)

 

3. Βάζουμε εναλλαγές σύμφωνα με το EN 12831 (που μπορούμε να βρούμε το πρότυπο? Mixmentzos Μπορείς να το στείλεις με μήνυμα?) και απώλειες απο χαραμάδες σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 1

 

4.1 & 4.2 (βάζουμε σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 1)

 

5. Η  ''μέση απολύτως ελάχιστη' για Θεσσαλονίκη είναι -6 ενώ ''μέση ελάχιστη'' είναι +1.4 οπότε πιστεύω οτι πιο σωστή είναι η πρώτη τιμή.

 

Θεωρητικά πάντως δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στον υπολογισμό (αν φυσικά δουλεύουμε με το ίδιο πρότυπο)

Δημοσιεύτηκε

Η ΤΟΤΕΕ 20701-3/2010, αναφέρει στην ενότητα 2.1:

"2.1. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Οι συνθήκες σχεδιασμού χειμώνα εφαρμόζονται για την διαστασιολόγηση των συστημάτων θέρμανσης και είναι συνήθως για 1%. Για λόγους ορθής διαχείρισης της ενέργειας για την θέρμανση χώρων, είναι προτιμότερο τα συστήματα θέρμανσης, ιδιαίτερα τα μεγάλης ισχύος, να επιλέγονται έτσι ώστε να έχουν τη βέλτιστη δυνατή απόδοση και κατά την λειτουργία τους σε μερικά φορτία. Ειδικότερα για κτίρια που λειτουργούν πρωινές ώρες και οι εξωτερικές συνθήκες είναι πιο ήπιες, η λειτουργία του συστήματος θέρμανσης στα μερικά φορτία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Στον πίνακα 2.1. δίνονται οι συνθήκες σχεδιασμού για την χειμερινή περίοδο, όπως εκτιμήθηκαν βάσει των πιο πρόσφατων μετρήσεων της ΕΜΥ για την περίοδο 1993-2003 σε συγκεκριμένες περιοχές.

Για περιοχές που δεν αναφέρονται στον πίνακα 2.1. για τον καθορισμό των συνθηκών σχεδιασμού του χειμώνα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ελάχιστες μηνιαίες θερμοκρασίες (πίνακας 3.4.) και οι μέσες απολύτως ελάχιστες μηνιαίες θερμοκρασίες (πίνακας 3.6.) της εκάστοτε περιοχής.

Η Ως θερμοκρασία σχεδιασμού 1% για όλες τις περιοχές που δεν αναφέρονται στον πίνακα 2.1., λαμβάνεται η μέση τιμή μεταξύ της μέσης ελάχιστης και μέσης απολύτως ελάχιστης μηνιαίας θερμοκρασίας από τους πίνακες 3.4. και 3.6. αντίστοιχα".

 

Η Θεσσαλονίκη αναφέρεται στον πίνακα 2.1, και έχει DB -2oC (για συνθήκες σχεδιασμού 1%).

Αν παρόλα αυτά, δουλέψω όπως για τις πόλεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα 2.1, θα έβλεπα πως με βάση τον πιν. 3.4 την "μέση ελάχιστη" θερμοκρασία 24ώρου την έχω τον μήνα Ιανουάριο +5.3oC και με βάση τον πίν. 3.4 την "μέση ελάχιστη μηνιαία θερμοκρασία" την έχω επίσης τον Ιανουάριο και είναι +1.4oC.

Η μέση τιμή αυτών των δύο, θα είναι Tα = (+5.3oC + 1.4oC) / 2 = +3.35oC.

 

Νομίζω, πως να σχεδιάσω το σύστημα θέρμανσης με αυτή την εξωτερική θερμοκρασία (+3.35oC), θα είναι ελαφρά υποδιαστασιολογημένο, καθώς δεν θα μπορέσει να με καλύψει στους -2oC, που είναι πιο συχνή. Βέβαια, στη διάρκεια της μέρας, μπορεί και να έχω +5oC. Θα έχω έτσι κι αλλιώς αντιστάθμιση.

Αν πάλι πάω να σχεδιάσω με την "Μέση απολύτως ελάχιστη  μηνιαία θερμοκρασία" του πίνακα 3.6, η οποία παρουσιάζεται τον μήνα Ιανουάριο και είναι -6oC, τότε θα έχω υπολογίσει ένα σύστημα για να ανταποκριθεί σε κάποιες ακραίες συνθήκες που θα παρουσιαστούν κάτι ελάχιστες μέρες το χρόνο και για πολύ λίγες ώρες. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν εκείνες τις λίγες ώρες δεν έχω π.χ. 20oC εσωτερική. Ας έχω 18oC και στο φινάλε ένα πουλοβεράκι δεν θα με χαλάσει.

 

Με το παραπάνω σκεπτικό, νομίζω πως κάνοντας την μελέτη μου με θερμοκρασία σχεδιασμού -2oC (πίνακας 2.1), θα έχω υπολογίσει ένα λειτουργικό και οικονομικό σύστημα.

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε

Μια διόρθωση σ' αυτά που έγραψες. Για Θεσσαλονίκη ο πίνακας 3.4 δίνει θερμοκρασία +1.4oC και ο πίνακας - 6.0oC δίνει θερμοκρασία

 

Η μέση τιμή αυτών των δύο, θα είναι Tα = (+1.4oC - 6.0oC) / 2 = -2.3oC που είναι κοντά στη θερμοκρασία σχεδιασμού -2oC (πίνακας 2.1)

 

 

Άρα για Έδεσσα π.χ που δεν έχει τιμή σχεδιασμού ομοίως με τα παραπάνω έχω

 

Η μέση τιμή αυτών των δύο, θα είναι Tα = (+1.1oC - 5.5oC) / 2 = -2.2oC.

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο Νίκο. Μπέρδεψα τους πίνακες :oops: . Την τιμή +5.3oC πήγα και την πήρα κατά λάθος από τον πίνακα 3.1 ("μέση μηνιαία θερμοκρασία 24ωρου").

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε mixmentzos να σε ρωτήσω που βρήκες το πρότυπο EN 12831, το έχεις αγοράσει ή το βρήκες κάπου; σόρυ κιολας για την αδιακρισία αλλά δε το βρήκα πουθενά και μόνο στον ΕΛΟΤ υπάρχει με 100+ ευρώ.

Δημοσιεύτηκε

Θεωρητικά το πρότυπο EN 12831 λόγω του υπολογισμού των θερμογεφυρών προσεγγίζει πιο σωστά τις θερμικές απώλειες ενός χώρου, δεν έπρεπε όμως να βγεί μια υπόδειξη-απόφαση απο το ΥΠΕΚΑ οτι πλέον πρέπει να υπολογίζουμε με αυτό τις απώλειες?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.