Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έτσι όπως το έχουν γράψει καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει απαίτηση.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Β. Κατηγορία 2.

Αυθαίρετες  κατασκευές  που  υφίστανται  προ  της 1.1.1983.
,,,,,,,,Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 1 έως 5, 7,10 και 11 του άρθρου 11 του παρόντος και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. .........

Γιατί αυτή η παράγραφος δεν αποτελεί το κύριο θέμα της συζήτησης; Γιατί αυτή η παράγραφος δεν άλλαξε με την εγκύκλιο;;;;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΘΕΙ Η ΤΡΙΧΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;; Μήπως κάπου αλλάζει κάτι και δεν το πήρα πρέφα;;;; Προφανώς συμφέρει κι εμένα και τον πελάτη....

Εχω κατάστημα 100-120 τ.μ. προ 1983 και μπαίνω Κατ.2 και ανακαλύπτω ότι δεν χρειάζομαι ΟΥΤΕ ΔΕΔΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ... Το επιχείρημα;;; Οτι τότε τα κάνανε γερά;;; :) :) :(

Είναι ποτέ δυνατόν στη παλιατσαρία να μήν γίνεται κανένας έλεγχος αντοχής, έστω με οφθαλμοστατική που είναι το ΔΕΔΟΤΑ;;;

Σας παρακαλώ ενημερώστε με, διαφωτίστε με....!!!!!!!!!!!!

 

Παραθέτω απόσπασμα του Ν.4178/2013 - άρθρο 11:

 

".....8. Σχετικά με τον στατικό έλεγχο των παραβάσεων εφαρμόζονται τα εξής:

α. Δελτίο δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικίας, τουριστικά καταλύματα ή κτίρια που δεν περιλαμβάνονται στο επόμενο εδάφιο, καθώς και για μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις.
β. Μελέτη στατικής επάρκειας για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, όπως ενδεικτικά κτίρια συνάθροισης κοινού, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών λειτουργιών, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμούς, δημόσιων υπηρεσιών και σε κτίρια βιομηχανικής ή βιοτεχνικής χρήσης, καθώς και σε μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στην υπουργική απόφαση του επόμενου εδαφίου γ΄ της παρούσας παραγράφου. Η μελέτη στατικής επάρκειας δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.....".
 
 
Το ΔΕΔΟΤΑ ή η μελέτη στατικής επάρκειας αποτελεί αναγκαίο και απαραίτητο στοιχείο κάθε δήλωσης 4178. Χωρίς κάποιο από αυτά ΔΕΝ οριστικοποιείται η συγκεκριμένη δήλωση!!!!
Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Μήπως όμως εννοεί "για κάθε" από τις αυθαίρετες κατασκευές των κατηγοριών που απαιτούν το δικαιολογητικό 8 του άρθρου 11, δηλαδή όλες εκτός των 1 και 2? Επειδή όταν λέει "υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 1 έως 5, 7,10 και 11 του άρθρου 11" σημαίνει ότι το 8 το αγνοούμε ό,τι κι αν λέει, το προσπερνάμε σαν να μην υπάρχει. Αλλιώς θα έπρεπε πχ να υποβάλλουμε ΔΕΔΟΤΑ και για αυθαίρετες κατασκευές προ του '55 όμως ο νόμος στην αρχή λέει ότι εξαιρούνται οπότε βάζουμε τελεία εκεί και δεν συνεχίζουμε να διαβάζουμε τα υπόλοιπα γιατί απλά δεν μας αφορούν. Δες και στο δικαιολογητικό 9 που λέει πάλι ότι απαιτείται τεχνική έκθεση η/μ ΓΙΑ ΚΑΘΕ αυθαίρετη κατασκευή με εξαίρεση τις κατοικίες.

Δημοσιεύτηκε

θα το .......συνειδητοποιήσουμε όλοι μας όταν ανοίξει η εφαρμογή του ΤΕΕ για να υποδέχεται τα έγγραφα, σχέδια κ.λπ.

Δημοσιεύτηκε

Καλά, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Να δεις που ακόμη αυτοί θα ζητάνε τις κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ.

 

Α, και καλές εκλογές αύριο!!!

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας

 

Λοιπόν έχω περίπτωση όπου η κατοικία έχει πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση το 1978 με τον 720/77, άρα έχω "άδεια", εντός σχεδίου.

 

Τώρα, μετά από καταγγελία, θέλουν να τακτοποιήσουν αποθήκη στο δώμα της κατοικίας. Μετά από αυτοψία, παρατήρησα ότι εκτός από την αποθήκη υπάρχει στο ισόγειο και η σκάλα που ανεβαίνει στο δώμα και μια πολύ μικρή αποθήκη...

 

Για τον υπολογισμό του προστίμου:

 

1) Τι συντελεστές θα χρησιμοποιήσω για τους υπολογισμούς, αφού ποτέ δεν είχε κανονική άδεια όπου να φαίνονται?? Θα πάρω την κάλυψη που υπάρχει στην κάτοψη του 720/77??

 

2) Στην κάτοψη του 720/77 παρουσιάζεται "πλάγια απόσταση" μεταξύ κατοικίας και οικοπέδου 2,30μ... Την θεωρώ νόμιμη? Ίσχυε κάτι τότε για τις πλάγιες αποστάσεις? Με τι το συγκρίνω?

 

3) Μέσα στην πλάγια απόσταση (το 2,30μ που αναφέρεται παραπάνω είναι η ελάχιστη τιμή) βρίσκεται η σκάλα και η αποθηκούλα που αναφέρονται παραπάνω. Αυτά θα πάρουν και Υπέρβαση Δ??

 

4) Γενική ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζεται τα παρακάτω, όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο??? Α. Σκάλα Μπετόν χτιστή, Β. Σκάλα Μπετόν Ανοιχτή από κάτω, Γ. Σκάλα Μεταλλική

 

Επισυνάπτω πρόχειρο σχέδιο (Με ενδιαφέρουν τα κόκκινα)

 

 

Ευχαριστώ πολύ!!

 

 

post-3742-0-92818600-1385494844_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)

καταρχάς οι 2 "φάσεις" του ν. 720/77 δεν αποτελούν άδεια.

Αν αυτές έχουν ολοκληρωθεί το κτίριο δεν χρειάζεται να δηλωθεί. Υπάγεται στις εξαιρέσεις.

Θα δηλωθούν όμως οι υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές.

1) Όταν επιλέξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "χωρίς άδεια" δεν θα έχεις συντελεστές.Ο μόνος συντελεστής που θα ελέγξεις είναι αυτός που αφορά το ύψος. Ελέγχεις αν το πραγματοποιούμενο ύψος υπερβαίνει το σημερινό μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Αν δεν το υπερβαίνει δεν έχεις καμία προσαύξηση λόγω ύψους.

2) όπως και το 1. Δεν ελέγχεις Δ.

3) όχι (όπως 1 και 2)

4) Το υλικό της σκάλας δεν παίζει κανένα ρόλο στην αυθαιρεσία την οποία υπολογίζουμε.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ Pavlos για το χρόνο σου!

 

Επομένως τα κτίσματα που έχουν εξαίρεση από κατεδάφιση τα δηλώνουμε χωρίς άδεια?? Κάπου νομίζω ότι είχα διαβάσει το αντίθετο....

 

Αν ισχύει το παραπάνω:

1) Ελέγχω μόνο αν ισχύει: Ύψος κτιρίου 720/77 + ύψος αποθήκης στο δώμα < σημερινό μέγιστο ύψος περιοχής???

4) Η ερώτηση είναι αν πάει ως ΥΔΚΧ ή λοιπή πολεοδομική...

 

Μία ερώτηση ακόμα: Αν έχω αποθήκη μικρότερη από 15τ.μ. και ύψος μικρότερο από 2,50μ. πρέπει να πάω υποχρεωτικά κατηγορία 3 ή πάω και με ΥΔΚΧ και επιλέγω ποιο με συμφέρει?

Δημοσιεύτηκε

1 και 4 : ΝΑΙ

Επιλέγεις ότι σε συμφέρει.Κατά τη γνώμη μου είναι δυνητικό το αν θα υπαχθείς κατηγορία 3 ή όχι. Έχει αναφερθεί από συναδέλφους που παρακολούθησαν ημερίδες ότι στη νέα εγκύκλιο (όταν αυτή εκδοθεί) θα περιλαμβάνει απάντηση και σε αυτή την ερώτηση.

Δημοσιεύτηκε

Η οποία "απάντηση", όπως και όλες αυτού του είδους οι "απαντήσεις μέσω εγκυκλίων" δεν έχουν καμία απολύτως νομική ισχύ!!!!

Ο νόμος δεν προσδιορίζει κάτι τέτοιο και αφήνει το περιθώριο στο μηχανικό να επιλέξει και να εντάξει σε όποια κατηγορία ο ίδιος θέλει την κάθε είδους και μορφής αυθαιρεσία ενός ακινήτου.

Με γνώμονα λοιπόν την προάσπιση του συμφέροντος του πελάτη του και νομίμως μπορεί ο μηχανικός αν θέλει παραβάσεις της κατηγορίας 3 να τις εντάξει σε άλλες "λοιπές παραβάσεις" του ακινήτου και να καταβάλλει το αναλογούν πρόστιμο αυτών με έναν ενιαίο αναλυτικό προϋπολογισμό (γλυτώνοντας με αυτό τον τρόπο νομίμως ένα extra 500άρικο για τον πελάτη του).

 

 

Προφανώς δε η αναμενόμενη εγκύκλιος (όπως ο ..."προάγγελος" αυτής - ερωταπαντήσεις περιφερειακών ΤΕΕ, θα λέει πως όχι ΔΕΝ μπορεί να το κάνει αυτό ο μηχανικός). 500άρικα δηλαδή τους λείπουν και θέλουν να τα μαζέψουν με ό,τι τρόπο βρουν. Βρήκαν δηλαδή ...παπά και θέλουν να θάψουν πολλούς ταυτοχρόνως!!!! Αμ δε....

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.