Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιά είναι η αμοιβή της Ενεργειακής Επιθεωρήσεως σε άλλη Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.;


Antiermitianos

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,
 
οι κάτωθι πίνακες καταρτίσθηκαν κατόπιν ερεύνης της δράσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως "Concerted Action-Energy Performance of Buildings". Όλα τα αποτελέσματα της ερεύνης συντάχθηκαν τον Ιανουάριο του 2011. Παραθέτω τους πίνακες με τις αμοιβές:
 
post-46561-0-26406800-1399581419_thumb.jpg
 
post-46561-0-68497100-1399581431_thumb.jpg
 
Τα συμπεράσματα της ερεύνης, μεταφρασμένα, έχουν ως εξής:
 
    Με επισκόπηση των περιεχομένων των Πινάκων 1&2, παρατηρούμε ότι οι τιμές για τα νέα καθώς και τα υφισταμένα κτήρια είναι εφάμιλλες. Αυτό ανακλά το γεγονός ότι τα περισσότερα Κράτη-Μέλη χρησιμοποιούν την ιδία προσέγγιση και για τις δύο κατηγορίες κτηρίων, όπως το ίδιο επίπεδο ακριβείας του ενεργειακού ελέγχου του κτηρίου, την ίδια διαδικασία υπολογισμού και την ίδια διαδικασία για τη συμπλήρωση και έκδοση του πιστοποιητικού.
 
    Οι συλλεχθείσες πληροφορίες παρουσιάζουν ένα πλήθος καταστάσεων, που ανακλά όχι μόνο τις διαφορετικές τεχνικές προσεγγίσεις και πρακτικές στην πιστοποίηση των κτηρίων, αλλά επίσης και τις διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές πραγματικότητες των Κρατών-Μελών. Κάποια Κράτη-Μέλη προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες για την πιστοποίηση των κτηρίων, που κυμαίνονται από αυτοεξυπηρετουμένη με απ’ ευθείας σύνδεση πιστοποίηση έως υψηλής ποιότητος πιστοποίηση από διαπιστευμένους αξιολογητές. Η παρουσίαση αφορά μόνον τις τιμές εκδοθέντων πιστοποιητικών υψηλής ποιότητος.   
 
    Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των Κρατών-Μελών είναι εμφανέστερες στην περίπτωση των κτηρίων που δεν προορίζονται για κατοικία και κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες Ευρώ για μικρά και απλά κτήρια, μέχρι και 20.000 Ευρώ ανά πιστοποιητικό για μεγάλα ή/και πολύπλοκα κτήρια.
 
    Σύμφωνα με την έρευνα του 2008, και εξετάζοντας μόνον ειδικά την περίπτωση μονοκατοικιών, οι τιμές κυμαίνονταν από 75 Ευρώ έως και 1.000 Ευρώ (για 150 m2). Παρά αυτήν την κατά γενική ομολογία μεγάλη διακύμανση, μία σχετικώς μικρότερη διακύμανση παρατηρείται, μεταξύ 200 Ευρώ και 600 Ευρώ ανά πιστοποιητικό, η οποία καλύπτει το 50% των Κρατών-Μελών της ερεύνης*.  Αυτό δύναται να ληφθεί ως χρήσιμη αναφορά για άλλα Κράτη-Μέλη. 
 
* Νεότερα στοιχεία (2010) που περιλαμβάνουν περισσότερες χώρες και της εξέλιξη της αγοράς δείχνουν ότι οι τιμές για τις μονοκατοικίες κυμαίνονται από 100 Ευρώ έως 1.250 Ευρώ, αλλά η ίδια τυπική διακύμανση 200 Ευρώ - 600 Ευρώ παραμένει έγκυρη.
 
    Στην περίπτωση των πολυκατοικιών, οι τιμές εξαρτώνται από την στρατηγική που έχει υιοθετηθεί από τα Κράτη-Μέλη για την πιστοποίηση. (ένα πιστοποιητικό για κάθε διαμέρισμα ή ένα πιστοποιητικό για όλο το κτήριο), και είναι δυσκολότερο να καθορισθεί μία τάση ή ένα σαφές εύρος. Η πιστοποίηση ξεχωριστών διαμερισμάτων στα νέα κτήρια είναι πιο ξεκάθαρη οικονομική αντιμετώπιση της κοστολογήσεως ανά ξεχωριστή ιδιοκτηρία, δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά αυτά συνήθως εκδίδονται στον ίδιο χρόνο από τον ίδιο εμπειρογνώμονα, αν και, στην περίπτωση υφισταμένων πολυκατοικίων, αυτό δε συμβαίνει. Η πιστοποίηση υφισταμένων κτηρίων τείνει να έχει την ιδία τιμή με αυτή των νέων, ή και υψηλοτέρα.
 
    Αναλύωντας τις πληροφορίες για έκαστο Κράτος-Μέλος, ειδικά για εκείνα που υιοθετούν την προσέγγιση της αγοράς στις τιμές, είναι σημαντικό να συσχετισθούν οι πληροφορίες αυτές με το αντίστοιχο επίπεδο εφαρμογής και εμπειρίας στην πιστοποίηση κτηρίων. Το 2008, οι περισσότερες χώρες βρισκόντουσαν ακόμα σε πρώιμα στάδια της πραγματικής εφαρμογής και εξελίξεως της αγοράς σύμφωνα με το πλαίσιο της Οδηγίας της Ενεργειακής Αποδόσεως Κτηρίων (EPBD|2002/91/EC) (ειδικά σε σχέση με τον αριθμό των διαθεσίμων εμπειρογνωμόνων και τη ζήτηση για πιστοποιήσεις), που δύναται να οδηγήσει σε μελλοντικές αλλαγές στις μέσες τιμές που εμφανίζονται ανωτέρω.  
Edited by Antiermitianos
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

νομιζω χαρη στο γπσ ειμαστε η μονη χωρα ΕΕ  που καταργηθηκε ουσιαστικα το πεα.....

 ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ  δεν βγαζει κανενας, αντικατασταθηκε το πεα με αμοιβη λογιστη να περασει την θεωρηση στο γπσ......βαλε στην ελλαδα , αμοιβη λογιστη....

Edited by savas76
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

για την Ιταλία ξέρω οτί σήμερα έχουν τιμή 200-250 στα διαμερίσματα (200 τα σχετικα πιο εύκολα 250 τα πιο πολύπλοκα) ! 

με τις φτηνές πτήσεις της ράιαν έρ στα 50 ευρώ πάνε-έλα μπορώ να πάω στην Ιταλία να κάνω μια ενεργειακή επιθεώρηση και να αμειφθώ καλύτερα απ ότι στην Ελλάδα..

Edited by gianni_k
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Απλα δεν ξερεις τον κανονισμο θερμομονωσης που εφαρμοζεται στη γειτονα χωρα...

Ουτε ξερω αν μπορεις να δικαιολογησεις αμοιβη στην ιταλια με ελληνικο μπλοκακι

Κατα τα λοιπα, αναφορικα με αμοιβες και μονο, κανεις δε διαφωνει...

Link to comment
Share on other sites

αστειεύομαι Inzaghi.. :smile:  θερμομόνωση ?? έχει πάρα πολύ κόσμο που ζέι σε μεσαιωνίκα κτήρια ! για τι θερμομόνωση να μιλάμε ?

και άλλοι τόσοι που ζούνε σε κτήρια 100ετίας και βάλε..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

μη κλαιτε παιδια για τις αμοιβες!

Μονοι μας βγαλαμε τα ματια μας...  

Δε μας αξιζει κατι περισσοτερο!

 Α γεια σου!!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι αυτές οι τιμές δεν ισχύουν σήμερα. Η "απελευθέρωση" του 2011 στις αμοιβές μας, εφαρμόστηκε με διάφορους τρόπους και σε άλλες χώρες. Το ζητούμενο θα παραμένει πάντα πως μπορεί να ελεγχθεί η τιμή της αγοράς η οποία πρέπει να διαμορφώνεται από τις πραγματικές ανάγκες.

Link to comment
Share on other sites

Αν οι αμοιβές είναι επίσημες, στην Ελλάδα θα είμαστε πολύ κάτω από τον μέσο όρο.

Ήδη από την εποχή που το ΠΕΑ κόστιζε 250€, πολλοί κόβανε απόδειξη 5€~30€.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.