Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις Απαντήσεις από Help Desk για Ν. 4178/13


Recommended Posts

Αυτές είναι και οι υπόλοιπες ερωταπαντήσεις από το Helpdesk που κάποιες είχα ποστάρει πρόσφατα στα αντίστοιχα topic τους μέσω σχετικών παραδειγμάτων για περιπτώσεις που συζητούνταν ήδη στο φόρουμ (ελπίζω να μην μου ξέφυγε καμία). Τις ποστάρω κι εδώ για να είναι συγκεντρωμένες μαζί με όλες τις υπόλοιπες.

 

33) - Αυθαίρετη επέκταση παταριού που στην άδεια το νόμιμο κομμάτι του έχει μετρήσει στη δόμηση (ΓΟΚ85), δικαιούται μειωτικό συντελεστή 50% στη δήλωση του Ν.4178/13? Αν η επέκταση καλύπτει όλη την επιφάνεια του υποκείμενου ορόφου χάνει την ιδιότητα του «παταριού»?

      - Δικαιούται μειωτικό συντελεστή σε κάθε περίπτωση.

34) - Πατάρι εκτός του νόμιμου όγκου υποκείμενου ορόφου με οικοδομική άδεια (υπέρβαση ύψους) δικαιούται μειωτικό συντελεστή ή πρέπει όλο ή έστω ένα τμήμα του να είναι εντός του εγκεκριμένου όγκου? Αν έχουμε ένα ισόγειο κτίσμα τελείως αυθαίρετο (δηλαδή χωρίς εγκεκριμένο όγκο) ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ένας υπερκείμενος χώρος της ισόγειας έκτασης ως πατάρι?

- Αν έχεις πατάρι στην οικοδομική άδεια αυτό παίρνει πάντα μειωτικό, κι ας έχει και υπέρβαση ύψους (αν είναι όλο εκτός του νόμιμου όγκου τότε είναι στην κρίση του μηχανικού...). Αν έχεις πατάρι σε πλήρως αυθαίρετο κτίσμα τότε αυτό παίρνει μειωτικό συντελεστή εκτός από την περίπτωση που καλύπτει πλήρως τον υποκείμενο όροφο ή δεν «κοιτάει» καθόλου προς αυτόν (όπου τότε το κτίριο θεωρείται μεζονέτα).

35) - Υπόγειο σε κτίριο με οικοδομική άδεια που το καθαρό ύψος του μεγάλωσε και ξεπέρασε τα 3μ, χωρίς να γίνει εκβάθυνση από τη νόμιμη στάθμη θεμελίωσής του, αντιμετωπίζεται στο Ν.4178/13 με υπέρβαση ύψους, αναλυτικό προϋπολογισμό ή υπέρβαση δόμησης με μειωτικό συντελεστή 0.5 (λόγω ΓΟΚ85)? Αν η αύξηση του ελεύθερου ύψος του υπογείου προέρχεται μόνο από την εκβάθυσνή του αλλάζει κάτι στη μέθοδο υπολογισμού του προστίμου?

- Χρεώνεται ως υπέρβαση ύψους για το υπόγειο (όχι για άλλη στάθμη ακόμα κι αν έχει ψηλώσει όλο το κτίριο εξαιτίας της υπέρβασης αυτής), εκτός από τις περιπτώσεις αποκλειστικά υποβιβασμού του δαπέδου του υπογείου όπου δηλώνεται με αναλυτικό προϋπολογισμό.

36) - Η αλλαγή της προβλεπόμενης από την οικοδομική άδεια στάθμης του υπογείου σε άλλη επίσης υπόγεια στάθμη, στερεί από τους υπόγειους χώρους που δηλώνονται (λόγω αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια) τη δυνατότητα χρήσης του μειωτικού συντελεστή 0.5 (εγκύκλιος 4 που έρχεται σε αντίθεση με το νόμο)?

- Δεν μπορείς να βάλεις μειωτικό συντελεστή αν το δάπεδο του υπογείου έχει κατασκευασθεί πιο ψηλά, κι ας παραμένει σε υπόγεια στάθμη σε σχέση με το φυσικό έδαφος. Αν το δάπεδο έχει θεμελιωθεί πιο βαθειά μπορείς να βάλεις μειωτικό συντελεστή  μαζί με αναλυτικό προϋπολογισμό για την εκβάθυνση.

37) - Εξώστης που εκτείνεται πάνω από τμήμα εδάφους αποκλειστικής χρήσης γειτονικής  ιδιοκτησίας, με σύσταση οριζοντίου στο ίδιο οικόπεδο, μπορεί να τακτοποιηθεί με τη συναίνεση του διπλανού ιδιοκτήτη? Αν αντί για οριζόντια έχουμε καθέτη ιδιοκτησία ή η διπλανή ιδιοκτησία ανήκει σε διαφορετικό οικόπεδο μπορεί να γίνει η τακτοποίηση?

– Μπορεί να γίνει τακτοποίηση σε όλες αυτές τις περιπτώσεις με τη συναίνεση του γείτονα.

38) – Κτίριο που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια κολλάει στο όριο του οικοπέδου, στην πραγματικότητα κατασκευάζεται μετατοπισμένο κατά 1 μέτρο παράλληλα προς τη γραμμή του ορίου. Πώς δηλώνεται αυτό στο Ν.4178/13?

– Θα δηλωθεί μόνο το κομμάτι του κτιρίου που βρίσκεται εντός της υποχρεωτικής πλάγιας απόστασης ως υπέρβαση Δ (ή δ) και υπέρβαση δόμηση<50% για κάθε όροφο του κτιρίου. Αν το κτίριο είχε μετακινηθεί σε σύννομη θέση θα μπορούσε να γίνει η χρήση της κατηγορίας 3.

39) – Αυθαίρετη αποθήκη κάτω από 50τμ και πάνω από 15τμ αποτελεί το μοναδικό κτίσμα μέσα στο οικόπεδο. Μπορεί να δηλωθεί με μειωτικό συντελεστή (τροποποιημένο παράρτημα Α) ή για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει και κτίριο με κύρια χρήση εντός του οικοπέδου που να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη αποθήκη ως βοηθητικό χώρο (εγκύκλιος 4)?

– Η αποθήκη μπορεί να δηλωθεί με μειωτικό συντελεστή καθώς το τροποποιημένο παράρτημα Α, ως μεταγενέστερο τη εγκυκλίου 4, δεν της στερεί αυτή τη δυνατότητα.

Edited by pipakos
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 403
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παρακαλω θα ηθελα ,την βοηθεια σας στα πιο κατω ερωτηματα

ΟΜΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
1.α)σε ομορα οικοπεδα του ιδιου ιδιοκτητη,στο ενα εγινε 3οροφη οικοδομη με ΟΑ (κ  αυθαιρεσιες),ενω στο διπλα (το οποιο ρυμοτομειται αλλα δεν εχει γινει πραξη αναλογισμου), εγινε αυθαιρετος ισογειος χωρος (καταστημα),το οποιο συνενωθηκε λειτουργικα με το ισογειο του κτιριου που εχει ΟΑ .Κανω 2 ξεχωριστες δηλωσεις η επειδη λειτουργικα εχουν συνενωθει κανω μια? Κ η συγκριση για κατ γινεται με τα επιτρεπομενα αυτου που εχει ΟΑ?τα 2 κτιρια ειναι   χωρις σεισμικο αρμο μεταξυ τους
β)Τι γινεται στην ιδια περιπτωση (λειτουργικα ενιαιο ισογειο) αν τα 2 οικοπεδα ανηκουν το ενα στον πατερα(ο οποιος συναινει) κ το αλλο στον γιο

ΑΠΑΝΤ

Ο 4178 δεν αντιμετωπιζει ολες τις περιπτωσεις κ αυτη ειναι ειδικη περιπτωση.Καταρχας  θα γινουν 2 δηλωσεις,αλλα η λειτουργικη συνενωση,δεν αντιμετωπιζεται απο το νομο,αν αυριο ερθει ΕΛΕΓΚΤΗς ΔΟΜΗΣΗΣ ο ιδιοκτητης δεν καλυπτεται απο τις δηλωσεις σε 2 διαφορετικα ακινητα,διοτι θα δει ενα ενιαιο χωρο.

Αρα θα πρεπει να υπαρχει διαχωριστικος τοιχος στις 2 ιδιοκτησιες,κ η καθεμια αντιμετωπιζεται χωριστα,για τη ευρεση συντελεστων κατηγοριας,Δεν γινεται να παει με αναλυτικο,η μη κατασκευη του  διαχωριστικου τοιχου των 2 ιδιοκτησιων.Αν μπορουσε να εκδοθει ΟΑ   (δεν ηταν ρυμοτομουμενο το ενα ακινητο) σαν ενιαιο πλεον ακινητο,τοτε θα βαζαμε προς εκδοση ΟΑ,Δεν μας ενδιαφερει η υπαρξη αντισεισμικου αρμου

Μπορει να γινει συνενωση των ιδιοκτησιων με προσυμφωνο κ τα αναλογουντα ποσοστα

Τελος αν ειναι απο μεταφορα απο 4014 δεν υπαρχει καποια λυση οπως πχ κ για κτισματα που ειχαν δηλωθει κατω απο γραμμες υψηλης τασης!!!!!

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ
1.σε ΟΑ του 92 ,εκτος σχεδιου,στο ΔΚ  δεν υπαρχουν σαφεις αποστασεις,παρα μονο Δ>15μ.,Η οικοδομη εχει διαφορες παραβασεις.μεταξυ των οποιων κ προσθηκη κατεπεκταση εντος Δ,.της οποιας εχουν γινει μονο τα μπετα (χρησιμοποιειται σαν βεραντα του ορφου,κ ανοικτη κατω απο την πλακα,αρα ΗΧ=500αρικο κ δεν βαζω Δ)
Ειναι σωστο να εξετασω τυχον μετατοπιση κ πως?ειδικα αν διαφοροποιειται κ το τοπογρφικο..
Γενικα οταν δεν αναγραφονται αποστασεις σε παλιες ΟΑ κ το τοπογραφικο εχει μεγαλες αποκλισεις πως
αντιμετωπιζεται  τυχονι μετατοπιση?

ΑΠΑΝΤ

Η μετατοπιση εξεταζεται με το τοπογραφικο παντα,οταν ανεφερα εκτος σχεδιου δεν εμπαινε το μελλοντικο κτισμα(ειδικα τη δεκαετια 80-90),η απαντηση ηταν οτι δεν εκανε σωστα τη δουλεια του ο συναδελφος κ εν τελει αν ειναι σε συνομη θεση παει προς εκδοση ΟΑ .

Επισης το αν ειναι απο μεταφορα του 4014,η απαντηση ηταν η ιδια οπως στο πιο πανω ερωτημα

Η ΥΚ μπαινει για καθε οροφο εκτος νομιμου περιγραμματος

ΥΨΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ.
1.σε ποιες περιπτωσεις εφαρμοζεται αυτο που αναφερεται στην εγκ4.33) αρθ18 τελος παραγραφου β) <<δεν εφαρμοζεται συντελεστης ΥΥσε περιπτωση αυθαιρετου υπογειου η υπερβασης υψους νομιμου υπογειου>>?
2.αν σε ισογειο κτιριο με υπογειο ,στο οποιο εχουμε κ Υπερβαση Δομησης  κ στις 2 σταθμες,η οροφη υπογειου εγινε κατα 40 εκατ ψηλοτερα,με αποτελεσμα Υπερβαση Υψους του κτιριου σε σχεση με την ΟΑ,
α)χρεωνω ΥΥ στο κτιριο?
β)σε ποιο οροφο?στο υπογειο που εχει μειωμενο συντελεστη η στον οροφο?
3.μεταφορα δηλωσης απο 4014,σε ενδιαμεση υποβολη με υπογειο που υπολογιζοταν με μειωμενο,αλλα τωρα κ συμφωνα με την εγκ 4(σε αντιθεση με το σωμα του νομου ,που δεν βαζει περιορισμο) λογω υπερυψωσης σταθμης ,θα χρησιμοποιηθει μειωμενος η οχι συντελεστης?
 ΑΠΑΝΤ

1.σε περιπτωση που κατεβηκε το δαπεδο του υπογειου

2.η ΥΥ μπαινει σε καθε οροφο που τη δημιουργει με αντιστοιχο ΦΚ αν το κτιριο <<ψηλωνει>> κ εναι ενιαιο.Αν εξεταζω με ,μια αιτηση  ολες τις  ΟΙ τοτε εξεταζεται το συνολικο του κτιριου,ενω αν εξεταζω χωριστη ΟΙ το υψος της...

Edited by nikosantonakas
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1) - Περίπτωση θεμελίωσης κτιρίου σε υψηλότερη στάθμη από αυτή της οικοδομικής άδειας, όπου το υπόγειο που άλλαξε χρήση απο ΚΧ σε ΒΧ παραμένει σε υπόγεια στάθμη. Παίρνει μειωτικό (νόμος 4178) ή δεν παίρνει (εγκύκλιος 4)?

    - Παίρνει. Θα βγει σύντομα και σχετική διευκρίνηση γιατί το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση.

ΥΓ. Πρόκειται για διαφορετική απάντηση από αυτήν που είχα πάρει παλιότερα από άλλον υπάλληλο. Αυτή τη φορά θα συμφωνήσω, αν και μέχρι να βγει επίσημη διευκρίνηση είμαστε λίγο στον αέρα.

2) - Δήλωση με ισόγεια αποθήκη πάνω από 50τμ μεταφέρεται από 4014 σε 4178. Είναι απαραίτητο η αποθήκη να μεταβεί στους κύριους χώρους και να επανυπολογιστεί το πρόστιμο ή μπορώ να την αφήσω ως έχει?

    - Με βάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα πρέπει να μεταβεί στους ΚΧ, αλλά το καλύτερο είναι να περιμένεις γιατί το πρόβλημα αυτό έχει ήδη αναφερθεί κι ενδέχεται να διορθωθεί, να μην επανυπολογίζεται δηλαδή το πρόστιμο αν το σύνολο των χώρων (άθροισμα χώρων ΜΣ και ΚΧ) παραμένει ίδιο.

3) - Σε πολυκατοικία με 8 διαμερίσματα που έχουν όλα αυθαιρεσίες θα γίνουν 8 δηλώσεις συν μία ακόμα δήλωση για τις αυθαιρεσίες στον κοινόχρηστο χώρο. Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος είχε δηλώσει τη σοφίτα του με τον 3843 κι έχει σκοπό να κάνει ανάκληση της δήλωσης και να την ξαναδηλώσει με τον 4178, όπου θα του προκύψει μικρότερο πρόστιμο. Ο ιδιοκτήτης αυτός μπορεί να κάνει μελλοντικά αίτηση για να πάρει επιστροφή? Αν όχι μπορεί να συμψηφίσει το επιπλέον ποσό με το πρόστιμο που θα προκύψει από τη δήλωση των κοινοχρήστων κατά το ποσοστό του?

    - Μόνο όσοι μεταβαίνουν από τον 4014 στον 4178 διακιούνται επιστροφές. Από τη διαδικασία αυτή αποκλείονται όσοι πλήρωσαν μεγαλύτερα πρόστιμα με τον 3843. Το επιπλέον ποσό που πλήρωσε ο ιδιοκτήτης με τη σοφίτα δεν μπορεί να συμψηφιστεί με το πρόστιμο των κοινοχρήστων, καθώς πρόκειται για διαφορετική δήλωση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ερωτηση

ΥΠΟΓΕΙΑ

  μεταφορα δηλωσης απο 4014,σε ενδιαμεση υποβολη με υπογειο που υπολογιζοταν με μειωμενο,αλλα τωρα κ συμφωνα με την εγκ 4(σε αντιθεση με το σωμα του νομου ,που δεν βαζει περιορισμο) λογω υπερυψωσης σταθμης ,θα χρησιμοποιηθει μειωμενος η οχι συντελεστης?
Γενικωτερα για το πιο πανω θεμα νομος , εγκυκλιος4 κ αναθεωρημενο παραρτημα(οπου αναφερονται γενικα υπογειες σταθμες), ερχονται σε αντιθεση,με αποτελεσμα   να υπαρχει διαφορετικος τροπος προσεγγισης απο καθε συναδελφο

ΑΠΑΝΤ

 Υπερισχυει ο νομος κ μπαινει μειωτικος σε καθε περιπτωση υπογειου,συμφωνα με τον ορισμο κατα ΓΟΚ δηλ μεχρι 1,50μ απο το περιξ εδαφος

Με την εγκυκλιο προφανως κατι αλλο ηθελαν να πουν!!!!

Edited by nikosantonakas
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

vasili

σχετικά με το πρώτο ερώτημα σου

θέλω να σε ρωτήσω το εξής:

Φαίνεται στο παραχωρητήριο ό,τι του δίνουν κτίσμα ή όχι?

(σε παρόμοιες περιπτώσεις μου δεν φαίνεται ενώ πράγματι κτίστηκε από κρ φορέα)

Γεια σου Κανά,

 

ναι φαίνεται. Ωστόσο από το helpdesk μου ανέφεραν πως το παραχωρητήριο δεν αποτελεί αποδεικτικό νομιμότητας, αλλά αντίθετα το ΦΕΚ έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού (πάνω στο οποίο αποτυπώνονται και τα κτίρια) αποτελεί.

 

βας

Link to comment
Share on other sites

ερωτηση

ΥΠΟΓΕΙΑ

μεταφορα δηλωσης απο 4014,σε ενδιαμεση υποβολη με υπογειο που υπολογιζοταν με μειωμενο,αλλα τωρα κ συμφωνα με την εγκ 4(σε αντιθεση με το σωμα του νομου ,που δεν βαζει περιορισμο) λογω υπερυψωσης σταθμης ,θα χρησιμοποιηθει μειωμενος η οχι συντελεστης?

Γενικωτερα για το πιο πανω θεμα νομος , εγκυκλιος4 κ αναθεωρημενο παραρτημα(οπου αναφερονται γενικα υπογειες σταθμες), ερχονται σε αντιθεση,με αποτελεσμα να υπαρχει διαφορετικος τροπος προσεγγισης απο καθε συναδελφο

ΑΠΑΝΤ

Υπερισχυει ο νομος κ μπαινει μειωτικος σε καθε περιπτωση υπογειου,συμφωνα με τον ορισμο κατα ΓΟΚ δηλ μεχρι 1,50μ απο το περιξ εδαφος

Με την εγκυκλιο προφανως κατι αλλο ηθελαν να πουν!!!!

δεν έχω λόγια Edited by nzerman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Κανά,

 

ναι φαίνεται. Ωστόσο από το helpdesk μου ανέφεραν πως το παραχωρητήριο δεν αποτελεί αποδεικτικό νομιμότητας, αλλά αντίθετα το ΦΕΚ έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού (πάνω στο οποίο αποτυπώνονται και τα κτίρια) αποτελεί.

 

βας

 

στο παραχωρητηριο

αναφερεται οτι ...παραχωρειται η...μονοκατοικια ή η ταδε..αριθ...  απο την υπ.  αριθ...διπλοκατοικια

ή όπως αλλοιως  την γράφουν

εχει υπογραψει ο..γγ γραμματεας ή ο  κυριος νομαρχης ή  δξ ποιος αλλος αρμοδιος...

και αυτο  αποτελει τιτλο  κυριοτητας και μεταγραφεται στο  υποθηκοφυλακειο..

 

[το βεβαιο ειναι οτι    γραφει, "λαβων υποψιν τας  διαταξεις  του ν. και του ν. και   του και του...υπ΄αριθ......ΦΕΚ και του...ΦΕΚ" κλπκλπ...]

 

το χελπντεσκ  τι "αμφισβητει" και τι "γυρευει"???

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

ΑΠΑΝΤ απο χελπντεσκ....

 

Με την εγκυκλιο, προφανως κατι αλλο ηθελαν να πουν!!!!

 

ο νομος...νομοθετει

η εγκυκλιος... επεξηγει

το χελπντεσκ.... επιδιορθωνει

ο μηχανικος...εφαρμοζει

 

ή το αλφα

ή το βητα

ή το γαμα

 

ή την κουρτινα...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.