Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομονωτική επάρκεια σε βιομηχανικό κτίριο


zio7

Recommended Posts

Σε βιομηχανικό κτίριο χρειάζεται να κάνουμε μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας για τους χώρους των γραφείων, τον χώρο παραγωγής και τους ψυκτικούς θαλάμους. Στο βιομηχανικό κτίριο υπάρχει και ένας αποθηκευτικός χώρος. Ο ψυκτικό θάλαμος είναι μέσα στον αποθηκευτικό χώρο. Σε αυτή τη περίπτωση σαν «τοιχοποιίες» του ψυκτικού θαλάμου παίρνω μόνο το πανελ του ή συνυπολογίζω και το πάνελ της αποθήκης? Στον αποθηκευτικό χώρο (ΜΘΧ) δηλώνω τα περιμετρικά πανελ? Σε αυτή την περίπτωση συνυπολογίζω και το εμβαδόν που καταλαμβάνει ο ψυκτικό θάλαμος. Ειδικότερα τα Panel 1,2 και 3 πως θα τα αντιμετωπίζατε

ISOGEIO.pdf

ISOGEIO leptomereia.pdf

Link to comment
Share on other sites

Μιας και ρωτάς για το να συμπεριλαμβάνεις το εμβαδό του ψυκτικού θαλάμου στον υπολογισμό του μ.θ.χ., υποθέτω πως αναφέρεσαι στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης. Γι' αυτούς τους υπολογισμούς, νομίζω πως στον μη θερμαινόμενο χώρο, πρέπει να συνυπολογίσεις την επιφάνεια του ψυκτικού θαλάμου. Ολόκληρη, και αυτή που βρίσκεται εντός του περιγράμματος του υπόλοιπου κτηρίου και αυτήν που βρίσκεται προς τα κάτω. Υπάρχει βέβαια διαφορά μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας της αποθήκης και αυτής του ψυκτικού θαλάμου, αλλά από την άλλη, θεωρούμε πως δεν υπάρχει θερμική σύζευξη μεταξύ των μ.θ.χ.

Για τον υπολογισμό του συντελεστή των πάνελ, μαζί με τις μορφοδοκούς, μπορείς να κάνεις χρήση της ενότητας 2.1.8. της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010, κάνοντας και τον έλεγχο που αναφέρει στην τελευταία παράγραφο.

Για το πάνελ Νο2 (όψη Δ στην κάτοψη), αν το διάκενο αέρα των 35cm είναι κλειστό, τότε συμπεριλαμβάνεις στον υπολογισμό και το πάνελ του ψυκτικού θαλάμου. Αν είναι ανοικτό, όχι. Το ίδιο και για το πάνελ Νο3, με το διάκενο των 5cm. Έχεις και το δομικό στοιχείο στη θέση που ο ψυκτικός θάλαμος σχηματίζει ένα Π στην δεξιά εξωτερική πλευρά.

Το πάνελ Νο1, δεν θα σου χρειαστεί για τον υπολογισμό των περιμετρικών δομικών στοιχείων του μ.θ.χ. για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, καθώς υπολογίζεις μεικτό εμβαδό, δηλαδή την επιφάνεια που περικλείεται από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία καθώς και τα διαχωριστικά μεταξύ αποθήκης-ψυκτικού θαλάμου και κουζίνας-WC. Ο μ.θ.χ. θα έχει εμβαδό: Ε = (16,00m x 29,89m) - (0,05m x το μήκος του τοίχου μεταξύ αποθήκης και WC-κουζίνας) + (4,50m x το μήκος της κάτω πλευράς του ψυκτικού θαλάμου).

 

Αυτή είναι η δική μου αντιμετώπιση.

 

Για τους υπολογισμούς της θερμομονωτικής επάρκειας του ψυκτικού θαλάμου, που παρεμπιπτόντως δεν γνωρίζω αν ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις με αυτές των χώρων παραμονής ανθρώπων:

Αν τα διάκενα αέρα μεταξύ ψυκτικού θαλάμου και περιμετρικών πάνελ της αποθήκης είναι κλειστά, τότε θα πρέπει να συνυπολογίσεις και τα περιμετρικά στον υπολογισμό των δομικών του στοιχείων και στον υπολογισμό του μεικτού εμβαδού του. Αλλιώς αν δεν, τότε αυτές οι πλευρές θα είναι σαν να συνορεύουν με εσωτερικό χώρο μη θερμαινόμενο και θα πρέπει να οριστούν σαν "εσωτερικοί τοίχοι".

Σχετικά με το πάνελ (το Νο1): πάλι με το σκεπτικό το κλειστών ή όχι διακένων αέρα, αν είναι κλειστά, τότε θεωρώ πως η μεικτή περίμετρος του ψυκτικού θαλάμου, θα είναι αυτή που δείχνω στο σχέδιο σου που επεξεργάστηκα. Τότε, θα χρειαστεί να "ντύσεις" εξωτερικά (προς την πλευρά της αποθήκης) την αριστερά μορφοδοκό για να πετύχεις τον απαιτούμενο συντελεστή θερμοπερατότητας.

Έτσι το βλέπω.

ISOGEIO leptomereia modified.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την βοήθεια. Ανεβάζω δύο σχέδια, ένα το ισόγειο και ένα με τον τρόπο που σκέφτομαι να αντιμετωπίσω την θερμομονωτική επάρκεια.

 

Στο κόκκινο και στο magenta πλαίσιο θα κάνω θερμομονωτική επάρκεια ενώ το πράσινο πλαίσο θα το θεωρήσω σαν ΜΘΧ συμπεριλαμβανόμενου και του εμβαδού του ενός ψυκτικού θαλάμου (όπως είπες και εσύ)

 

Στο πανελ 1 θα συμπεριλάβω τόσο το πανελ του ψυκτικού θαλάμου όσο και το ΜΘΧ γιατί είναι κολλητά ενώ στο πανελ 2 και στα παρόμοια του θα υπολογίσω μόνο το πάνελ του αντίστοιχου ψυκτικού θαλάμου χωρίς το κενό και το επόμενο πάνελ γιατί το διάκενο αέρα δεν είναι κλειστό.

 

Τέλος με προβληματίζει πως θα δηλώσω την λεπτομέρεια 3 του ΜΘΧ... :confused:

isogeio.pdf

thermomonotiki.pdf

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Για πιο λόγο θα αγνοήσεις το κάτω τμήμα του ψυκτικού θαλάμου για τον υπολογισμό του μ.θ.χ. στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης;

Link to comment
Share on other sites

Άρα προτείνεις να συμπεριλάβω στον ΜΘΧ και τους δύο ψυκτικούς θαλάμους?

 

Θερμομονωτική επάρκεια στους θαλάμους μπορώ να κάνω όπως δείχνω στο σχέδιο?

Link to comment
Share on other sites

Για την θερμομονωτική επάρκεια των ψυκτικών θαλάμων (ένας είναι, με χωρίσματα), όπως την περιέγραψες στο προηγούμενο μήνυμα και την δείχνεις στο σχέδιο, δεν έχω καμιά διαφωνία.

 

Για τον υπολογισμό του συνολικού μ.θ.χ., του οποίου θα κάνεις χρήση για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, αν ξαναδιαβάσεις από την αρχή το μήνυμα #2, θα δεις πως λέω να συμπεριλάβεις και τα δύο τμήματα του ψυκτικού θαλάμου στην επιφάνεια και τον όγκο του συνολικού μ.θ.χ.

Μιας και ρωτάς για το να συμπεριλαμβάνεις το εμβαδό του ψυκτικού θαλάμου στον υπολογισμό του μ.θ.χ., υποθέτω πως αναφέρεσαι στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης. Γι' αυτούς τους υπολογισμούς, νομίζω πως στον μη θερμαινόμενο χώρο, πρέπει να συνυπολογίσεις την επιφάνεια του ψυκτικού θαλάμου. Ολόκληρη, και αυτή που βρίσκεται εντός του περιγράμματος του υπόλοιπου κτηρίου και αυτήν που βρίσκεται προς τα κάτω. ...

...Το πάνελ Νο1, δεν θα σου χρειαστεί για τον υπολογισμό των περιμετρικών δομικών στοιχείων του μ.θ.χ. για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, καθώς υπολογίζεις μεικτό εμβαδό, δηλαδή την επιφάνεια που περικλείεται από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία καθώς και τα διαχωριστικά μεταξύ αποθήκης-ψυκτικού θαλάμου και κουζίνας-WC. Ο μ.θ.χ. θα έχει εμβαδό: Ε = (16,00m x 29,89m) - (0,05m x το μήκος του τοίχου μεταξύ αποθήκης και WC-κουζίνας) + (4,50m x το μήκος της κάτω πλευράς του ψυκτικού θαλάμου, το οποίο τελικά είναι 17,50m)....

 

Link to comment
Share on other sites

pano ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σου. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο "μοντελοποιούμε" όσο το δυνατόν πιο καλά το κτίριο ως προς την θερμομονωτική του επάρκεια

Link to comment
Share on other sites

Να' σαι καλά, αν και μπορεί να τα λέω λάθος. Λύσε με και μια απορία ρε φίλε, αν θες. Για τη θερμομονωτική επάρκεια των ψυκτικών θαλάμων ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις με τους χώρους διαμονής και εργασίας ανθρώπων ή διαφορετικές; Για τη μελέτη των φορτίων του θαλάμου ξέρω, αλλά για τα δομικά του στοιχεία, δεν κατέχω πράμα.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι συγκεκριμένο δεν έχω βρει. Σε δύο διαφορετικές πολεοδομίες ο μηχανολόγος τους μου είπε ότι είναι ίδια η λογική. Τώρα κατά πόσο είναι αξιόπιστο αυτό δεν ξέρω. Το μόνο που κάνω διαφορετικό είναι να κατεβάζω τα όρια του πάνελ ανάλογα με τη θερμοκρασία που θέλω στους θαλάμους.

 

Φαντάζομαι θα κάνω δύο μελέτες θερμομονωτικής επάρκειας. Μία τους θαλάμους και τον ΜΘΧ και μία δεύτερη τα γραφεία με τον χώρο παραγωγής και τον ΜΘΧ

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω δύο μελέτες θερμομονωτικής επάρκειας? Μία για τους ψυκτικούς θαλάμους και τον ΜΘΧ και μία δεύτερη για τα γραφεία με τον χώρο παραγωγής και τον ΜΘΧ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.