Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Βάλτο ΥΔ+ΥΚ για να του δώσεις και το δικαίωμα σε μέλλοντα χρόνο για ένα ωραίο δωματιάκι...

Δύσκολο μου φαίνεται για αναλυτικό.

Πάντως είναι απο τις περιπτώσεις που θα απασχολήσει όλους μας.

Ας ακούσουμε και κάποια άλλη άποψη.

Edited by karanus
  • Απαντήσεις 725
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Κανονικά ΥΔ-ΥΚ με παραβίαση Δ είναι, μου το είπαν και στο ΤΕΕ. Έχω ανάλογη περίπτωση με ένα κιόσκι που στεγάζει ψησταριά, όπου υπάρχει και ένας νεροχύτης και τραπέζι με 4 καρέκλες για να κάθονται και να τρώνε τα κοψίδια. Την ψησταριά και το νεροχύτη θα τα βάλω με αναλυτικό, το σπιτάκι μπορεί να τα βάλω με ΥΔ κλπ. Αν βγαίνει μεγάλο πρόστιμο μπορεί να πάρω το ρίσκο να το βάλω σαν Η/Χ, δλδ με αναλυτικό. Στο προηγούμενο helpdesk (του 4178) κάποιος συνάδελφος μου είχε πει για την ίδια περίπτωση να την βάλω σαν Η/Χ....ο καθένας από εμάς που έχει την ευθύνη αποφασίζει τι θα κάνει και ο Θεός βοηθός...

Δημοσιεύτηκε

Βάλτο ΥΔ+ΥΚ για να του δώσεις και το δικαίωμα σε μέλλοντα χρόνο για ένα ωραίο δωματιάκι...

Δύσκολο μου φαίνεται για αναλυτικό.

Πάντως είναι απο τις περιπτώσεις που θα απασχολήσει όλους μας.

Ας ακούσουμε και κάποια άλλη άποψη.

Ίδια άποψη. Καλό είναι να ρυθμιστεί όπως προβλέπεται να γίνει ο χώρος, δηλαδή ως χώρος στάθμευσης ή ως αποθήκη, ενδεχομένως όπως λές και ως κατοικία. Αν το κάνουν με αναλυτικό κάθε μεταγενέστερο κλείσιμο θα σηματοδοτεί αυθαιρεσία, αφού στην τεχνική έκθεση θα περιγράφεται ως ανοικτής όψης χώρος.

Δημοσιεύτηκε (edited)

 

Σε οικόπεδο υπάρχει οικοδομική άδεια για ανέγερση ισόγειας αποθήκης του έτους 1969 επιφάνειας 76 μ2.
 
Στην πραγματικότητα μετά από αυτοψία μετρήθηκαν τα εξής:
 
1) Κατοικία και όχι αποθήκη επιφάνειας 88,69 μ2 (έτος κατασκευής 1969 από άδεια) --> Υπέρβαση δόμησης και κάλυψης κύριων χώρων κατοικίας (88,69 - 76,00) = 12,69 μ2  (Κατηγορία 1)
2) Αυθαίρετο εξωτερικό WC επιφάνειας 13,20 μ2  (έτος κατασκευής 1990) --> Υπέρβαση δόμησης και κάλυψης κύριων χώρων 13,20 μ2 --> (Κατηγορία 4 και Μελέτη Στατικής Επάρκειας εντός πενταετίας)
3) Αυθαίρετη αγροτική ισόγεια αποθήκη επιφάνειας 90 μ2 (έτος κατασκευής 1979) --> Υπέρβαση δόμησης και κάλυψης βοηθητικών χώρων (με την αναμενόμενη εγκύκλιο) 90 μ2 (Κατηγορία 2)
...............................................................................................................................................................................................................................
2) Η αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία (που πραγματοποιήθηκε από την κατασκευή δηλαδή το έτος 1969) πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί? Εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου 7 άρθρο 100 του Ν4495 για αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια και επομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν υπέρβαση δόμησης το σύνολο των τετραγωνικών (που όμως δεν θα μεταβάλλει το πρόστιμο λόγω παλαιότητας)?
 
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση σας!

 

Συνάδελφε ba2323,

1)Τα 76,00τμ θεωρούνται νόμιμα αν αυτό προκύπτει από την άδεια, υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση στο εμβαδόν, να ήταν δηλαδή σήμερα 76τμ (όσο και στην άδεια), να έπρεπε να θεωρηθούν όλα αυθαίρετα. Αυτό ως γενική αναφορά, δεδομένου ότι οι όποιες αυθαιρεσίες, διαπιστώνονται με τη σύγκριση των υλοποιηθέντων με τα εγκεκριμένα, βάσει των σχεδίων της οικ. άδειας και όχι με απλή αριθμητική λογική.

 

2) Μάλλον έτσι,  αν δεν υπάρχει Υδ  (πλαγίων αποστάσεων).  Δεν αποκλείεται –υπό προυποθέσεις- να μπορεί να θεωρηθεί Κατ. 3 (αν  έχει  ύψος το πολύ 2,5μ) και να μπορεί να συμπεριληφθεί στον αναλυτικό που ήδη υπάρχει,  αν και όταν επιτραπεί  (στη περίπτωση Κατ.3 δεν απαιτείται μελέτη ΣΕ).

 

3) Σύμφωνα με την παρ. 36) της εγκυκλίου 4 δεν ίσχυε ο μειωτικός για την περίπτωση της συγκεκριμένης αποθήκης. Ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι δευτερεύον, αφού μπορεί να της αποδοθεί άλλος χαρακτηρισμός,  λόγω της ύπαρξης της κατοικίας (είναι αυθαίρετη ούτως η άλλως).  Τότε όμως, λόγω του περιορισμού των 50τμ (εφόσον ισχύσει), υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε να θεωρηθεί ολόκληρη ως χώρος ΚΧ και να μην δικαιούται τον μειωτικό, είτε να υπολογιστούν τα 50τμ με μειωτικό και τα υπόλοιπα χωρίς. Είμαι πλησιέστερα στο πρώτη περίπτωση.

 

Λοιπές παραβάσεις:

- Αυθαίρετη κτιστή ανοιχτή θέση στάθμευσης:

 

πρόκειται περί ΗΧ,  αν είναι ο χώρος της φωτογραφίας.  Οπότε μαζί με τα υπόλοιπα, ναι  με αναλυτικό. 

  

 Τέλος για το τελευταίο ερώτημα:

« Η αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία (που πραγματοποιήθηκε από την κατασκευή δηλαδή το έτος 1969) πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί? Εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου 7 άρθρο 100 του Ν4495………..»

 

Όχι, (χωρίς μεγάλη σημασία, λόγω κατηγορίας…). Πρόκειται για αλλαγή χρήσης από Κύρια  σε Κύρια χωρίς ΥΔ που θα αντιμετωπίζονταν κατά τη γνώμη μου με αναλυτικό αν είχαμε άλλη Κατηγορία πλην της 1 η της 2.

Το σημαντικότερο είναι ότι εφόσον τεκμηριώνεται ο χρόνος αλλαγής χρήσης, η συγκεκριμένη αυθαιρεσία δεν συνιστά αυθαιρεσία….δηλαδή ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ως συντελεσθείσα προ της ισχύος του ν.1577/85. Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη επειδή δεν έχω πρόχειρα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Edited by maximos
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

 

2) Μάλλον έτσι,  αν δεν υπάρχει Υδ  (πλαγίων αποστάσεων).  Δεν αποκλείεται –υπό προυποθέσεις- να μπορεί να θεωρηθεί Κατ. 3 (αν  έχει  ύψος το πολύ 2,5μ) και να μπορεί να συμπεριληφθεί στον αναλυτικό που ήδη υπάρχει,  αν και όταν επιτραπεί  (στη περίπτωση Κατ.3 δεν απαιτείται μελέτη ΣΕ).

 

 

Ευχαριστώ συνάδελφε για την αναλυτικότατη απάντηση. Θεωρείς ότι το εξωτερικό WC της φωτογραφίας, επιφάνειας 13,20 μ2 που όντως έχει ύψος < 2,50 μ μπορεί να ενταχθεί στο εδάφιο της κατηγορίας 3? 

 

post-26054-0-04337400-1516005613.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ συνάδελφε για την αναλυτικότατη απάντηση. Θεωρείς ότι το εξωτερικό WC της φωτογραφίας, επιφάνειας 13,20 μ2 που όντως έχει ύψος < 2,50 μ μπορεί να ενταχθεί στο εδάφιο της κατηγορίας 3? 

 

 

Συνάδελφε νομίζω ναί, αν δεν είναι το κύριο λουτρό της κατοικίας. Στον 4178/13, αν δεν κάνω λάθος με εγλύκλιο είχαν προστεθεί στις αποθήκες της "τωρινής" ιβιβ και τα λεβητοστάσια. που πληρούσαν βέβαια τις προυποθέσεις εμβαδού και ύψους. Νομίζω ότι με τη παράφραφο αυτή στόχος ήταν να καλύπτονται  μικρά  κτίσματα,  γενικά με βοηθητική χρήση. Επειδή όμως προς το παρόν γίνεται λόγος για αποθήκη και ταυτόχρονα δεν έχει εκδοθεί κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος, κατ' ανάγκη είμαστε επιφυλακτικοί. (αυτό εννούσα με το "υπό προυποθέσεις", αφού το 2,5μ που ανέφερα στην συνέχεια, πιο πάνω, είναι αυτονόητος όρος).

 

Εν αναμονή της εγκυκλίου, υπάρχει και το παρακάτω, για την περίπτωση που επιλεγεί ο υπολογισμός με ΥΔ. Με τον 4178/13 θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον μειωτικό συντελεστή αν ο χώρος θεωρείτο ως βοηθητικός χώρος, δηλαδή αν υπάρχει και άλλος χώρος υγιεινής που εξυπηρετεί την κατοικία. (αναφέρομαι στο «κ.λ.π.»)

Απόσπασμα από εγκ. 4 : 36) Παρ. 6 :

Ο µειωτικός συντελεστής εφαρµόζεται οµοίως σε αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτίσµατος (π.χ. αποθήκες, χώροι στάθµευσης κ.λ.π.).

 

 

Σχετικό με την αλλαγή χρήσης είναι το παρακάτω,όπου πιθανολογώ…ότι οι αναφερόμενες εντός παρενθέσεων χρήσεις, αναφέρονται ενδεικτικά και ότι ισχύει μόνο ο περιορισμός που αφορά τα ειδικά κτίρια.

 

Εγκ. 3  28)Παρ. Β. Κατηγορία 2 : Ως αυθαίρετη κατασκευή νοείται και

η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.∆εν προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής αυθαίρετης αλλαγής χρήσης χώρων από  κύρια χρήση (κατοικία, κατάστηµα) σε κύρια χρήση (κατοικία, κατάστηµα) προ 1.1.1983, δεδοµένου ότι η έννοια της αλλαγής χρήσης καθιερώθηκε µε το άρθρο 5 του ν. 1577/85. Εξαιρείται η εγκατάσταση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης κύριων χώρων σε χρήση ειδικών κτιρίων υπολογιζοµένου του προστίµου σύµφωνα µε την παρ. 5β του άρθρου 18 του ν. 4178/13

Edited by maximos
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας.

 

Σε ένα διώροφο κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικία, το ισόγειο έχει μεγαλύτερη επιφάνεια από τον πρώτο όροφο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια βεράντα (όπως την αναφέρει και η άδεια του κτιρίου), η οποία δεν προεξέχει από τα όρια των όψεων, απλά είναι ο χώρος του πρώτου ορόφου που δεν έχει δομηθεί. Εκεί πάνω λοιπόν ο ιδιοκτήτης έκλεισε ένα κομμάτι και το έκανε αποθήκη 6 τ.μ. (μη συνδεδεμένο λειτουργικά με τον υπόλοιπο όροφο με βυσσινί χρώμα στην εικόνα). Μία όψη είναι τα υλικά του κτιρίου, μία όψη είναι το τοιχίο που συγκρατεί το πρανές της εκσκαφής, και 2 χτίστηκαν με τσιμεντόλιθους. Θεωρείτε πως μπορώ να το δείξω ως αποθήκη κάτω των 15τ.μ. κατηγορίας 3; Τι άλλο μπορεί να είναι; Μπορώ να το βάλω σαν κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου με αναλυτικό; Μου φαίνεται πως η γενικότητα της κατηγορίας 3 μου επιτρέπει να το εντάξω εκεί. Τι βλέπω; Μια αποθήκη κάτω των 15τ.μ. και ύψους 2,2μ. Αλλά κάτι με ενοχλεί που είναι πάνω σε κτίριο και δεν έχει τα δικά της τοιχώματα.

 

1gt93b.jpg

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Το σίγουρο είναι πως δεν είναι κλείσιμο Η/Χ και αφού στον νόμο αναφέρει απλά "αποθήκη", εγώ θα το έβαζα σαν ΚΑΤ3.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αλλά κάτι με ενοχλεί που είναι πάνω σε κτίριο και δεν έχει τα δικά της τοιχώματα.

όχι αυτό δεν είναι πρόβλημα

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Και εγώ Κ3 θα το έβαζα , αφού ο νόμος δεν κάνει λόγο για την θέση της αποθήκης.

Και +1 για το ωραίο σχήμα!!

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.