Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Αν η Υπουργικη Αποφαση δεν περιλαμβανει την περιπτωση σου τοτε κατα τη γνωμη μου ειναι στην κριση του μηχανικου να καθορισει την κατηγορια .

Έχω μπερδευτεί.

Τελείως αυθαίρετος εξώστης σε οριζόντια ιδιοκτησία (υπάρχει σε όλους τους ορόφους) σε οικοδομή του 1986 απαιτεί ΜΣΕ (αφού δεν καλύπτει το 25% πλάτους κλπ) ??

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είναι αυθαιρεσία του 1986, είναι αυθαιρεσία που υπολογίζεται με αναλυτικό μεν όχι όμως κατηγορίας 1 ή 2 δε.

Επειδή είναι τελείως αυθαίρετος εξώστης, δεν μπορεί να υπαχθεί στην ΚΑΤ3 περίπτωση γγ) , γιατί εκεί κάνει λόγο για αύξηση εμβαδού υφισταμένου - από την άδεια - εξώστη.

Άρα θα είναι παράβαση ΚΑΤ 4 ή 5. Άρα αρχίζει η διερεύνηση για ΜΣΕ.

Στις εξαιρέσεις του άρθρου 99, παράγραφος η, η εξαίρεση δδδ) κάνει λόγο για εξαίρεση από ΜΣΕ σε περίπτωση προβόλου με προσαύξηση εμβαδού και πλάτους κλπ κλπ, επομένως πάλι είναι φανερό ότι κάνει λόγο για  εξώστη που "μεγάλωσε" σε σχέση με τα σχέδια της άδειας και όχι με τελείως αυθαίρετο.

Άρα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνει ότι ναι θα θέλει ΜΣΕ...

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Μου τυχε το πρωτο αυθαιρετο κατηγοριας 4 'η 5 με τον παροντα νομο, και επεσε σε thread 50 σχεδον σελιδων. Εξαιρετικα.

 

Εξώστης πλάτους 2 μετρων και 7 μετρων μηκους, κλειστηκε ο μισος στο πλατος και 5 μετρα μηκος (1Χ5 δηλαδη). Σαρωνοντας το thread ειδα ενα συναδελφο να το εντασει την εξαιρεση ζζζ), αλλαγη χρησης απο βοηθητικη σε κυρια, εφοσον ικανοποιειται η συνηθηκη που αναφερεται. Γνωριζουμε κατι παραπερα; διοτι μου φαινεται τραβηγμενο μια ΜΣΕ για 5οροφη οικοδομη για παραλληλη μετακινηση τοιχου κατα 1 μετρο...και δε ξερω τί να πω στον πελατη, να περιμενει Εγκυκλιο; και ποιος μας λεει οτι θα βγει τετοια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζουμε τίποτα, διότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Κάθε ερώτηση εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει σίγουρη απάντηση. Οπότε αν δεν βιάζεσαι να περιμένεις την έκδοση απόφασης ή τροποποίηση του Νόμου.

Στο πελάτη να πει να περιμένει και να αναφέρεις τον παραπάνω λόγο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μετά από τον δικαιολογημένο προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στις προηγούμενες σελίδες και σε άλλες, ξαναδιάβασα τον νόμο και κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα.

 

Το άρθρο 99 λέει στο η.αα.βββ πως για τα κτίρια του ν4178 που είχαν ΔΕΔΟΤΑ κατ. Υ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ΜΣΕ.

Στο τέλος της ίδιας παραγράφου (η) λέει πως  για αυτήν την περίπτωση, η ΜΣΕ "υποβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ως αυτή ορίζεται στα άρθρα 53επ."

Άρα είναι σαφές πως για αυτά τα κτίρια θα γίνει ΜΣΕ με την συμπλήρωση της ΗΤ!!!

Το ερώτημα είναι το πότε. Πότε θα υποβληθεί η ΜΣΕ?

Επειδή το άρθρο 99 έχει τίτλο "Δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος" και σε συνδυασμό με την ΚΥΑ Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631και συγκεκριμένα το Άρθρο 8 με τίτλο "Διεκπεραίωση των υπαγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί με προγενέστερες του παρόντος διατάξεις", συμπεραίνω πως όλες οι δηλώσεις του ν4178  που υποβάλλονται στον ν4495 υποβάλλουν ΜΣΕ με την ΗΤ ενώ οι δηλώσεις που δεν μεταφέρονται στον ν4495 δεν υποβάλλουν ΜΣΕ...

 
 
 

 

Δεν έχω καταλάβει σωστά?

 

Έχει καταλήξει κάποιος σε συμπέρασμα για το παραπάνω σχετικά με τις δηλώσεις Ν1178 που δεν θα μεταφερθούν?

Link to comment
Share on other sites

Δηλώσεις που ολοκληρώνονται με τον Ν.4178 και για τα ακίνητα που αφορούν έχει υποβληθεί ΔΕΔΟΤΑ κατηγορίας Υ θα πρέπει να υποβάλλλουν ΜΣΕ όταν θα κάνουν ηλεκτρονικη ταυτότητα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ danaikaterina  για την συμμετοχή.

Άρα αν είναι σωστό και αυτό που γράφω για τις δηλώσεις που μεταφέρονται στον Ν4495, είτε μια δήλωση μεταφερθεί στον Ν4495 είτε ολοκληρωθεί στον Ν4178, υποβάλλει ΜΣΕ με την ΗΤ.

Συμφωνείς?

Link to comment
Share on other sites

Οι δηλώσεις που μεταφέρονται ουσιαστικά εντάσσονται εκ νέου στις διατάξεις του Ν.4495.

Αρα (εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4495) υποβάλλουν ΜΣΕ εντός 3 ετών για Σ4 & Σ3 και εντός 5 ετών για Σ2.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αναφέρεις είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα εδώ και πολύ καιρό (πριν την υπογραφή του νόμου). Από ποιο σημείο του νόμου όμως προκύπτει?

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 99 παρ.η προς το τέλος:

 

"Η μελέτη στατικής επάρκειας μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και πέντε (5) ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.