Καλημέρα σε όλους!
Έχω την εξής απορία - ερώτηση:
Σχετικά με τη παράγραφο 1α-ββ του άρθρου 106 πότε έχει εφαρμογή;
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, για να πληρώσει κανείς το 20% του προστίμου (για το σύννομο τμήμα) πρέπει πρώτα να προηγηθεί η κατεδάφιση του μη σύννομου και στατικά εξαρτημένου τμήματος. Μα αν κατεδαφίσεις το μη σύννομο τμήμα γιατί να μην νομιμοποιήσεις το παραμένον σύννομο χωρίς να πληρώσεις καθόλου πρόστιμο. Άλλωστε στη τελευταία φράση της εν λόγω παραγράφου μιλάειι για μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του σύννομου τμήματος (άρα η κατεδάφιση του μη σύννομου δεν είναι προαπαιτούμενη για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη).
Αν το πάρουμε κι αλλιώς , όπως το λέει το ΤΕΕ , γιατί να πριμοδοτείται με έκπτωση στη ρύθμιση κάποιος ο οποίος εκτός από τη σύννομη αυθαιρεσία έχει και κάποια μη σύννομη με αποτέλεσμα να πληρώνει το 20% του προστίμου, ενώ για την ίδια (σύννομη) αυθαιρεσία κάποιος άλλος να πληρώνει το 100% του προστίμου μόνο και μόνο επειδή δεν έχει και κάποια μη σύννομη παράβαση; Παράλογο...
Άποψή μου είναι ότι ο νομοθέτης πριμοδοτεί με μία μεγάλη έκπτωση ,στο πρόστιμο, τις σύννομες παραβάσεις , που επειδή όμως υπάρχει και παράβαση που δεν νομιμοποιείται στο ίδιο ακίνητο και είναι στατικά εξαρτημένη με τη σύννομη εξαιρείται από την κατεδάφιση το σύνολο των παραβάσεων για 30 χρόνια , και ζητάει από το μηχανικό να συντάξει Τεχνική Έκθεση για το πως μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί στατικά το σύννομο τμήμα από το μη σύννομο ώστε στο μέλλον να μπορεί να πραγματοποιηθεί πιθανή αναγκαστική κατεδάφιση στο μη σύννομο.
Καμία άποψη κανείς;
Ευχαριστώ!