nbr
Core Members-
Περιεχόμενα
1.728 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
-
Days Won
23
nbr last won the day on Νοέμβριος 17 2024
nbr had the most liked content!
Profile Information
-
Φύλο
Άντρας
-
Τοποθεσία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
-
Επάγγελμα
Μηχανικός
-
Ειδικότητα
Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός
Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ
7.719 profile views
nbr's Achievements
-
Νομοθετικά Διατάγματα & το 690/1948. (όλα φέρουν, δυστυχώς, την υπογραφή "Βασιλεύς Παύλος"(??)). Ήμαστε ήδη στο 2025. Καταργήθηκαν ή "διορθώθηκαν" πάρα πολύ χρήσιμα διατάγματα ή & χρήσιμοι νόμοι (πχ κατάτμηση κληροτεμαχίων από διανομή ή αναδασμό!) και επικαλούμαστε ακόμη ένα "Βασιλικό Διάταγμα" του 1948 που σαν λάστιχο μεγαλώνει τις προσόψεις των οικοπέδων (κόμη και θεωρητικά αν και στο διάταγμα δεν υπάρχει ο όρος αυτός) για να τα κάνει άρτια! Εδώ στο φόρουμ έγινε πολλές φορές συζήτηση για το θέμα αυτό. Αν υπάρχουν, πραγματικά όμως, μεσοτοιχίες να υπολογίζονται! Εσύ λοιπόν συνάδελφε baggelism εκεί, επί τόπου, μέτρησες, με οποιονδήποτε τρόπο, μία πρόσοψη οικοπέδου και την βρήκες να είναι = χ. Αν λοιπόν χ< 8 ..... υπάρχει πρόβλημα. Υ.γρ. Περιμένω επίθεση. Μου έτυχε στην καριέρα μου 2-3 φορές παρόμοια περίπτωση και άφησα το συνάδελφο που θα έβγαζε την Ο.Α. να υπογράψει. Οι Ο. Αδειες πάντως βγήκαν κανονικά.
-
Όταν ο Καθηγητής Γ. Βέης (δημιουργός του ΕΓΣΑ87) ήρθε στην Θεσσαλονίκη, καλεσμένος από τον σύλλογο τοπογράφων, για να παρουσιάσει το νέο σύστημα ΕΓΣΑ87. Ήρθε τότε με μία "μπροσούρα" τόσο πρόχειρη που σου έδινε την εντύπωση, πως οι περισσότεροι υπολογισμοί θα γίνονταν .... γραφικά από τα γραφήματα που υπήρχαν στην μπροσούρα........ (αναζητήστε την). Το Σεμινάριο ήτα επεισοδιακό. Οι καθηγητές της πολυτεχνική σχολής του ΑΠΘ (δύο ήταν μαζί μου και στο ΔΣ του συλλόγου). Έπρεπε, τότε, να δημιουργηθεί, γρήγορα, ένα σύστημα (datum), ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε σε αυτό, για τις ανάγκες του κτηματολογίου που ήταν στα σκαριά, όλη την Χώρα ενιαία από Βορρά μέχρι τον Νότο & από την δύση μέχρι την Ανατολή. Η Πολυτ. σχολή του ΑΠΘ είχε την άποψη πως το καταλληλότερο σύστημα θα ήταν το ΤΜ3 (ζωνών) που ήταν δοκιμασμένο στο πρόγραμμα της ΕΠΑ και δούλευε με κ=1 για όλες τις ζώνες. Επικράτησε τότε η άποψη toy Καθηγητή Βέη και έτσι έχουμε το ΕΓΣΑ87 και έτσι, όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί, προσαρμόσαμε τα υπολογιστικά προγράμματα ώστε να πολλαπλασιάζεται η οριζόντια απόσταση που έδινε ο σταθμός (destomat) με τον συντελεστή κ . (τότε ΔΕΝ υπήρχαν ακόμη τα GPS). Tότε και επειδή γνωρίζαμε το θέμα καλύτερα, επικρατούσε η άποψη (τώρα τείνει να ξεχαστεί) πως τα στοιχεία (συντεταγμένες) που δίνουν οι χάρτες θέασης του Κτηματολόγιου ΔΕΝ είναι για οριοθέτηση . Εγώ το γράφω αυτό συχνά πυκνά. Επιμένω στην άποψη που έγραψα παραπάνω δίνοντας το παράδειγμα για το εμβαδόν του κληροτεμάχιου. Θέλω εδώ επίσης να θυμίσω πως, όταν, με νόμο, πήγαν να υποχρεώσουν το σύστημα ΕΓΣΑ σαν υποχρεωτικό σύστημα για τις εξαρτήσεις των τοπογραφικών σχεδίων, μπήκαν και καλώς, κάποιες εξαιρέσεις. Πότε δηλαδή μπορούμε να σχεδιάζουμε και σε άλλο Κρατικό Σύστημα. Τοπογραφικό για μεταβίβαση.docx
-
Συγχαίρω τον συν, Υsyg που άνοιξε το θέμα. Πολλή καλά έκανε! Θέλω όμως να παρέμβω, για να πω απλά, πως ίσως το θέμα να δώσει- δημιουργήσει & κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που ρωτάει ο ekechagi. Και καλώς ρωτάει. H απάντηση λοιπόν είναι όχι. Ίσως από τις μετρήσεις μας να δώσει Ε= 999,5μ2, αλλά, νομίζω και έχει απόλυτο δίκαιο ο ntanos, πως πρέπει να γράφουμε στο σχέδιο το σωστό εμβαδόν. Αν υπάρχει, ας πούμε, ένα παραχωρητήριο, μετά από μία διανομή του Υ.Γ., για οικόπεδο π.χ. με Ε= 1000τ.μ. θα γράψουμε στο σχέδιο μας πως είναι Ε=999,5 τ.μ? Εγώ πάντως θα έγραφα Ε=1000τ.μ. Υ.γρ.Το σίγουρο πάντως είναι πως, για πολλούς συναδέλφους, υπάρχει ακόμη, έστω και 30χρόνια μετά, μία σύγχυση γύρο από αυτό το θέμα.
-
Σε συνέχεια αυτών που γράφει παραπάνω ο |τετρις|. Με τον Ν. 1337/1983 δόθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Με τον θεσμό αυτό, επιτυγχάνεται ο έλεγχος των χρήσεων γης σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές που αποτελούνται κυρίως από ακίνητα μη προοριζόμενα για δόμηση. Αποτελεί, ας πούμε, έναν θεσμό προληπτικού χαρακτήρα. Οι ΖΟΕ, θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως ΔΕΝ είναι πολεοδομικός σχεδιασμός, αλλά είναι βασικό μέσο ..... , πάνω απ' όλα, κρατικής παρέμβασης στον χώρο. Φαίνεται πάντως, από το περιεχόμενό τους, ότι περιέχουν στοιχεία και από τα τρία επίπεδα σχεδιασμού: * Τα χωροταξικά σχέδια (έλεγχος των δραστηριοτήτων της περιοχής), * τα ρυθμιστικά σχέδια (καθορισμός χρήσεων γης) και *τα πολεοδομικά σχέδια (καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης). Υ.γρ. Είναι καλό οι συνάδελφοι που ασχολούνται με την "δόμηση" να είναι σε θέση να μπορούν "διαβάζουν" & να διαχωρίζουν την χρήση αυτών των "χωροτακτικων σχεδίων" (όπως Ζ.Ο.Ε., Γ.Π..Σ., ..... κλπ). Απλά και με την πολυδιάσπαση των θεμάτων που υπάρχει ήδη εδώ στο φόρουμ, είναι αρκετα δύσκολο να γίνει έστω & τώρα ένας διάλογος γι' αυτά τα θέματα.
-
......... Φίλε -- 7710 γιατί δεν έγραψες, από την αρχή, όλα αυτά που μας έγραψες αργότερα?? Το φόρουμ δεν είναι για να δίνει απαντήσεις μόνο σε επαγγελματικά θέματα των συναδέλφων, αλλά να είναι , έστω λίγο, διδακτικό & στον νέο συνάδελφο που θα το επισκεφτεί για πρώτη- πρώτη φορά. Εύχομαι , από καρδιάς, σε όλους τους συναδέλφους και όχι μόνο, Καλή χρονιά.
-
Αν όλα αυτά τα διάβαζα σε κάποια ανάρτηση- ερώτηση που την κάνει ένας ιδιώτης θα το καταλάβαινα. αλλά τώρα ΔΕΝ το καταλαβαίνω..... Τι σημαίνει για 'σένα "να το δώσω" στο τάδε κομμάτι ...?? Αν το 45 είναι τυφλό θα ζητήσει νόμιμα από τον 54 μία λωρίδα "δουλείας" και το θέμα θα λυθεί. Τα τμήματα α & β καθώς και το βαμμένο με μολύβι έχουν σήμερα ιδιοκτήτη? Είναι ήδη δηλωμένα, από κάποιον, με το Δ1 στο κτηματολόγιο?
-
Τα ερωτήματα, όπως τα βάζεις, δεν είναι με αρκετή ευκρίνεια και γι' αυτό, ίσως, αν και πέρασε μία εβδομάδα δεν έγραψε κάποιος συνάδελφος. Εγω γράφω περισσότερο γιατί ζήτησα, κάποτε, να μας αναφέρει κάποιος πως συνάντησε έστω και μία Π.Ε. που έγινε με το νόμο 4315/14 (ο νόμος νομίζω είναι του 2014). Ο νόμος αυτός, θυμάμαι πως άλλαζε αρκετά πράγματα από τον Ν. 1337/83......... Και με τον νόμο 1337/87 οι τελικοί πίνακες της Π.Ε. δίνονταν στην δημοσιότητα ακριβώς με την κύρωση της πράξης. Με αυτούς τους πίνακες γινόταν στο υποθηκοφυλακείο οι μεταγραφές των "νέων οικοπέδων" στις μερίδες των ιδιοκτητών. Γιατί να μη μπορεί να έχουμε μία κυρωμένη ΠΕ σε μία περιοχή που το κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί? (πχ η ΠΕ της επέκτασης Νιγρίτας Σερρών). Το κτηματολόγιο μιας περιοχής, όταν ολοκληρωθεί, σίγουρα θα περιέχει και την περιοχή της ΠΕ με τα στοιχεία που δίνει η πράξη.
-
Δεν θα βαρεθώ να το γράφω. Να δίνετε, όσο το δυνατόν νωρίτερα, ΟΛΑ τα στοιχεία που έχετε στην διάθεσή σας ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να απαντούν στα πραγματικά δεδομένα. Για ποιον λόγο λοιπόν έγινε η ερώτηση ........" Αν σε περίπτωση που το διπλανό πλεόν αποτύπωθεί όχι 400τμ αλλά 390τμ ή το πρόσωπο δεν είναι 13μ αλλά 12,80μ ,......."? Γράφαμε ταυτόχρονα με τον Τετρις. Το άρθρο 25 του ν. 1337/83 έχει τα..... "κόστη" του (δεν είναι τζάμπα). Άρθρο 25 1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του ν. 651/1977 περί καταργήσεως του ν.δ/τος 349/1974 κ,λπ.", μπορεί κατ` εξαίρεση να οικοδομηθούν εφόσον: α. Εχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε κοινόχρηστο χώρο, β. Μέσα σε αυτό, βάσει του ισχύοντος Σ.Δ. της περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικό ακάλυπτων χώρων, εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευρός 5 μ.. Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παραγρόφου αυτής συνενωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένεωση εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγω ρυμοτομίας, ανεξάρτητα από το χρόνο ρυμοτόμησής τους. «Τα οικόπεδα της παραγράφου αυτής, για τα οποία οφείλεται Εισφορά σε γη, όταν απομειώνονται μετά την αφαίρεση αυτής σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής, εξακολουθούν να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού εφόσον το εναπομένον οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις των εδαφίων α` και β`." 2.α. Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων της παραγράφου 1 καθορίζεται με βάση το εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων ή του κανόνα όπου δεν ορίζεται παρέκκλιση, ως εξής: - Για οικόπεδα που υπολείπονται της παραπάνω αρτιότητας σε ποσοστό μέχρι 20%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 10% - Για οικόπεδα που υπολείπονται μέχρι 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 20%. - Για οικόπεδα που υπολείπονται άνω του 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 30%. β. Η οικοδομική άδεια στα οικόπεδα της παραγράφου 1 χορηγείται μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, που μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικό στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περίπτωση που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον. γ. Η δόμηση στα παραπάνω οικόπεδα γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.."
-
...................... Το θέμα το φτάσατε στην 4η σελίδα & το, από το: ... " προσκύρωση γειτονικών ακινήτων", σε μη άρτιο γειτονικό οικόπεδο που τώρα πλέον έγινε: .... αγορά με δόσεις, κάποιων "κομματιών" από το γειτονικό οικόπεδο που, στο τέλος- τέλος, έμεινε (αφού είχε είδη κτίσματα) και κάτω από τα 400 m2, δηλαδή μη άρτιο. Αυτό πάντως, έτσι ξέρω εγώ, ο νόμος το απαγορεύει. Όχι; Τελικά είναι το διπλανό οικόπεδο κάτω από τα 400 τ.μ.?? Μέτρησες? Αν ναι τι γίνεται με τα κτίσματα που υπάρχουν εκεί μέσα στο μη άρτιο πλέον οικόπεδο? Αυτά, τα κτίσματα, είναι πριν ή μετά από την απομοίωση του εμβαδού του?
-
Βασικά, μία πράξη "χωρικών μεταβολών" στο κτηματολόγιο, είναι μία πράξη που τροποποιεί τελικά δεδομένα ή καλύτερα διορθώνει τα δεδομένα (όπως δηλαδή μία "διορθωτική πράξη" διορθώνει τελικά δεδομένα σε μία Π.Ε.). Όταν εντάσσεται στο κτηματολόγιο μία περιοχή, στην οποία έγινε νωρίτερα Π.Ε., τότε αυτή εντάσσεται με τα στοιχεία, συντεταγμένες, που έχουν προκύψει από την μελέτη της Π.Ε., Τα στοιχεία από το κτηματολόγιο, που προκύπτουν από τους χάρτες θέασης, σε πανελλαδικό επίπεδο και που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δεν μπορούν να "πιάσουν" τα 10cm που εντόπισε ο συνάδελφος και πολύ δύσκολα εντοπίζονται από το κτηματολόγιο (οι χάρτες θέασης, στο μεγαλύτερο μέρος τους, προέρχονται κυρίως από αέρος). Νομίζω για τέτοια μεγέθη δεν βάζεις δικαστήρια στην.... εξίσωση. Στην εξίσωση μπαίνουν οι τελευταίες 2 αράδες που μας γράφει ο Δημήτρης.
-
Συγνώμη που παρεμβαίνω...... είχα παρόμοια υπόθεση στην επέκταση Μηχανιώνας (εκεί ήταν γύρο στα 30cm) Όσα γράφει παραπάνω ο Δημήτρης είναι σωστά. Για τις απορίες του Παύλου, θα πω πως απαιτείται και "διορθωτική πράξη" διόρθωσης αρχικής ιδιοκτησίας και όλων των στηλών που αφορούν την αρχική ιδιοκτησία (εισφορές κ.λ.π. ) και διόρθωση επίσης της λίστας των συντεταγμένων των κορυφών του τελικού οικοπέδου. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει ο φίλος μας να είναι σίγουρος πως μέτρησε σωστά και στο ίδιο σύστημα συντεταγμένων με την μελέτη (να μην πω και από τις στάσεις της μελέτης). Tα 10 cm., θεωρώ, πως είναι λίγα. Ενα γωνιακός πάσσαλος, για παράδειγμα, είναι Φ10. Αν βάλεις το κάτοπτρο από την "λάθος" πλευρά του πασσάλου πιθανότατα και να τα χάσεις εύκολα τα 10cm. Πρέπει να ήμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μάλιστα πρόκειται να τοποθετηθεί κτίσμα στα όρια του οικοπέδου, για να μην τα ρίχνουμε ... στον Μπετατζή (και για την υπόθεση της Μηχανιώνας στον μάστορα τα φόρτωσαν). Κάποιος, όμως, συνάδελφος πληρώθηκε για επίβλεψη έργου και έκανε επίβλεψη από το σπίτι.
-
Τον τελευταίο καιρό δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω τις αναρτήσεις με τα ερωτήματα πολλών συναδέλφων. Διαπιστώνω πως, αν κάποιος ΔΕΝ κατέχει επαρκώς ένα θέμα, τότε, γι' αυτόν, είναι επίσης δύσκολο να διατυπώσει και κάποιο ερώτημα για το θέμα αυτό. Πάρτα λοιπόν απ' την αρχή και γράψε τι ακριβώς σε δυσκολεύει στην δουλειά σου και τι προβλήματα αντιμετωπίζεις από κάποια λάθος πράγματα σε τοπογραφικές αποτυπώσεις (αν αυτές είναι λάθος?) . Το έγραψα πριν κάποιες μέρες και σε κάποιον άλλον συν. Γράψε, αν χρειαστεί και μία ολόκληρη σελίδα.
- 7 απαντήσεις
-
- 2
-
- αρχιτεκτονικά
- μέτρηση
-
(and 3 more)
Με ετικέτα:
-
ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 1946 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ
nbr replied to giannis tsirogiannis's θέμα in Αρτιότητα - Οικοδομησιμότητα
Αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη. Έχω γράψει, εδώ στο φόρουμ, πάρα- πάρα πολλές σελίδες και για πολλά θέματα που αφορούν τους συναδέλφους τοπ. μηχανικούς και όχι μόνο. Πιστεύεις λοιπόν πως με την μισή αράδα που έγραψες παραπάνω βελτίωσες την κατάσταση?? βλέπω πως είσαι νέος στο "κουρμπέτι"! Πάρτα λοιπόν όλα από την αρχή. Γράψε, αν χρειαστεί και μία ολόκληρη σελίδα. Κάποιος. πιστεύω, θα καταλάβει (θα ξέρει) και θα απαντήσει. Αρκεί να καταλάβει σε ποιο θέμα θα απαντήσει. Πρέπει όμως, στοιχειωδώς, να έχεις μία γνώση πως χειριζόμαστε, ας πούμε, τα αρχεία και τους χάρτες-σχέδια της "τοπογραφικής υπηρεσίας" σχετικά με τις διανομές του υπ. γεωργίας. Γράψε λοιπόν, με μία λογική σειρά: Τι σου ανέθεσαν να κάνεις (τι πρόβλημα θες να λύσεις)? Τι εργασίες έχεις κάνει μέχρι τώρα και που κόλλησες ?? Και ότι άλλο θέλεις να μάθεις?