Μετάβαση στο περιεχόμενο

tseronis

Members
  • Περιεχόμενα

    136
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλεκτρονικός Μηχ/κος & Μηχ/κος Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

6.484 profile views

tseronis's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

19

Φήμη στην κοινότητα

  1. Επειδη δεν ασχοληθηκα με τα 10ακια τοτε και επειδη με ενδιαφερει να καταλαβω το 6ρακι για να καταλαβω εαν πρεπει να ριξω ενα επιπλεον 5x10 καλωδιο 50μ μεχρι την θεση των μετρητων ή εαν μπορω να το γλιτωσω το σκαψιμο. Υπαρχει καπου κανα σχημα να κατανοησω την λογικη των μετρητικων διαταξεων? Σε ευχαριστω για την διευκρινηση της ΥΑ και η προσφρατη ΥΑ υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/121501/5015 (ΦΕΚ/6351/Β/30.12.2021) "Ως παραγόμενη ενέργεια νοείται η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μείον την ενέργεια που τυχόν αυτό απορροφά από το Δίκτυο για ίδια κατανάλωση"¨ λιγο διαφορετικη διατυπωση, καταλαβαινω οτι εννοει την αυτοκαταναλωση των αντιστροφεων με "ενεργεια που τυχον απορροφα". Εαν και καταλαβαινω πως τα 6ρακια δεν εχουν και πολυ νοημα εαν ειναι να εισπρατεις τα λιγοτερο απο τα μισα απ οτι πληρωνεις... Ευχαριστω πολυ!
  2. Καπου μπερδευομαι. @astrah: Γραφεις οτι η παραγομενη ενεργεια πληρωνεται στο συνολο της, ομως η ΥΑ γραφει πως " Ως παραγόμενη ενέργεια νοείται η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μείον την ενέργεια που τυχόν αυτό απορροφά από το Δίκτυο για ίδια κατανάλωση". Συνεπως παραγομενη==εκχεομενη? Απορω για τους ορισμους εφ οσων οι ορισμοι δεν συνοδευονται απο συγκεκριμενα σχεδια. Εντος δηλαδη της νομικης φρασης της ΥΑ χρησιμοποιειται ο ορος της παραγομενης ενεργειας με αλλη εννοια απ οτι στις οδηγιες το Netmetering Συνεπως οταν γραφουμε για παραγομενη ποια ενέργεια ειναι? 1) Netmetering Παραγόμενη ειναι η ενεργεια που ερχεται σε αποκλειστικοτητα απο την παραγωγη το Φ/Β χωρις να αφαιρεθει κατι (εκτος ισως της αυτοκαταναλωσης του αντιστροφεα). Η παραγομενη μπορει να αποροφηθει ειτε απο τι δικτυο σαν εκχεομενη ειτε απο τους καταναλωτες της εγκαταστασης. Εκχεομενη ειναι η ενεργεια που φτανει στο δικτυο και Αποροφουμενη η ενεργεια που αποροφαται απο το δικτυο. Συνεπως πρεπει να υπαρχουν τρεις διαφορετικοι καταχωρητες σε δυο μετρητικα σημεια που αντιστοιχουν στον καθε ορισμο. Η παραγομενη μεταξυ Φ/Β και του ζυγου συνδεσης των φορτιων και η αποροφουμενη και η εκχεομενη μεταξυ ζυγου και δικτυου. 2) ΚΥ Παραγομενη ειναι η παραγομενη απο το Φ/Β μειον την καταναλωση των φορτιων? Ισως ειναι θεμα ασαφους διατύπωσης της ΥΑ, αλλα ετσι οπως το γραφει δεν μου φαινεται ουτε προφανες ουτε ξεκαθαρο. Εαν υπαρχει δημοσιευμενο τεχνικο κειμενο που να το ξεκαθαριζει θα εκτιμουσα την τεκμηριωση!
  3. Ευχαριστω για την απαντηση! Στη παραπανω παραπομπη ομως φαινονται μεν δυο σχηματα καταχωρητων, ο καθενας ομως για μια κατευθυνηση. Οταν εχεις εγκατεστημενο ηδη μετρητη διπλης κατευθυνσης για Αποροφουμενη και Εκχεομενη πρεπει να μετρησεις και χωριστα την παραγόμενη στην προκειμένη περίπτωση? Δεν μπορει να ειναι ο ζυγος συνδεσης παραγωγης και αυτοκαταναλωσης πριν τον μετρητη?
  4. Καλημερα σε ολους. Εαν γνωρίζει κάποιος την παρακάτω διευκρίνηση. Στην περίπτωση "Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων στέγης μέχρι 6kWp"και οχι Netmetering απαιτείται ξεχωριστος μετρητής για την καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας ή οχι? Η κατανόηση μου είναι οτι στην περίπτωση του Netmetering απαιτείται για τον υπολογισμο των κοινωφελών χρώσεων Ε=Α-Ε+Π. Όμως στο ΦΕΚ που δημοσιεύει την σχετική υπουργική απόφαση (ΥΑ υπ' αριθ. 12323/ΓΓ75/09 (ΦΕΚ 1079/Β/4.6.2009)) στο Αρθρο 3 παράγραφο 4 αναφέρεται: "Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται. Ως παραγόμενη ενέργεια νοείται η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μείον την ενέργεια που τυχόν αυτό απορροφά από το Δίκτυο για ίδια κατανάλωση" Δηλαδή είναι διαφορετικούς ο τρόπος του υπολογισμού? Δηλαδή το Ε=Α-Ε χωρίς να λογιζεται το Π??? Δηλαδή ο επιπλέον μετρητής παραγόμενης είναι περιττος? Ευχαριστώ συνάδελφοι!
  5. συμφωνα με το φασικο του ρευμα
  6. Αφου ο διακοπτης κοβει μονο φαση, το κυκλωμα ελενχεται απο τον ουδετερο. Επαναλαμβανω, ειναι δοκιμη τασης και οχι εντασης.
  7. Αν ειναι η εγκατασταση σωστη δεν χρειαζεται να γυρισεις κανεναν διακοπτη. Η μετρηση γινεται παντα ως προς PE και προφανως οχι μεταξυ L-N. L&N Βραχυκυκλωμενοι ως προς PE και τελειωσες. L&N σημαινει ηδη οτι δεν υπαρχει φορτιο. Η μετρηση διευκρινιζει μονο οτι στους ενεργους αγωγους δεν υπαρχει δυναντοτητα δυναμικη διαρροης προς γη.
  8. Διοτι Στελιο εαν μετρας στην Χ.Τ. ενεργο 1140060 διαιρωντας με το συνφ του λογ ΔΕΗ θα βγαλεις την αντιστοιχη φαινομενη που μετραει ο ZMD. To αλλο που γραφεις δεν το καταλαβαινω, φανταζομαι οτι εννοεις οτι θα μεγαλωσει η διαφορα αντι να μικρυνει. Αφου μετρηση Μ.Τ.==Μετρηση ΔΕΗ. Οπως τα εχεις περιγραψει μεχρι τωρα το πιο πιθανο σφαλμα ειναι ο λογος μετασχηματισμου των Μ/Σ εντασης. Αν εχεις αλλο Μ/Σ εντασης στο σχεδιο αλλη ενδειξη στον μετρητη ποιος σου λεει οτι οι μονταρισμενοι Μ/Σ δεν ειναι και αυτοι διαφορετικοι? Εν τελη ο μονος αξιοπιστος τροπος ειναι να κανεις δοκιμες με ενα γνωστο φορτιο οταν δεν δουλευεται ή να χρησιμοποιησεις εναν αναλυτη ενεργειας. Αν θελεις να εισαι σιγουρος για τις χρεωσεις σου: - Μπορεις να αγορασεις εναν επιπλεον μετρητη Χ.Τ. και να τους στειλεις εκ περιτροπης για διαπιστευση - Μπορεις να παρεις εναν δικο σου ZMD410 και να τον συνδεσεις ακριβως μετα τον μετρητη της ΔΕΗ.
  9. Ρε Αλεξ. Βαλτο στα ανεκδοτα. Εσυ τι λες, πως τα σαϊνια που γραψανε την ΚΥΑ το εχουνε σκεφτει?
  10. Ενα ρευμα που θα περνουσε απο τον ιδιο αγωγο σε εναν 3000/5 και σε εναν 4000/5 στον 4000/5 θα ηταν μικροτερο το ρευμα στο δευτερευον αρα και η μετρηση με 3000/5 θα ηταν μεγαλυτερη. Αρα ναι, θα μειωνονταν το σφαλμα των μετρησεων το οποιο ειναι θετικο
  11. Πιθανοτατα ειναι οι μπαταριες, διοτι σε πολλα design η βοηθητικη ταση βυθιζεται οταν οι μπαταριες ειναι νεκρες. Προσοχη θελει μονο διοτι και να βγαλεις την παροχη απο το UPS υπαρχει πιθανοτητα το ενδιαμεσο κυκλωμα ανορθωσης 400V να τροφοδοτειται απο τις μπαταριες. Αρα θελει να βγαλεις το ups απο τροφοδοσια, να διακοψεις το κυκλωμα των συσσορευτων και να περιμενεις 5 λεπτα πριν κανεις οποιαδηποτε αλλη επεμβαση.
  12. 1140060/0.97=1175320 αν το συνφ ειναι αυτο που αναγραφεται στον λογαριασμο ΔΕΗ. Αν ειναι αυτο απο την ενδειξη των οργανων δεν συνυπολογιζεις το συνφ των Μ/Σ. Ποιο αξιοπιστη ενδειξη παιρνεις οταν υπολογιζεις το συνφ απο τις ενδειξεις ενεργου και αεργου απο τον ZMD. Η αποδοση των Μ/Σ υπολογιζεται τυπικα στο 99% Δηλ. 1175320/0,99=1187191 O ZMD ειναι κλαση 1 δηλ μπορει να εχει ενα σφαλμα 1%. Στον Siemens δεν βλεπω αναγραφομενη κλαση αρα μπορει και να ειναι και 2%. Δηλαδη, δεν δικαιολογειται μονο απο την αεργο το σφαλμα που βλεπεις. Το υπολειπομενο σφαλμα ειναι: 1-1187191/1396000=1-85%=15%
  13. Το σφαλμα στην περιπτωση 1 μπορει αν το συφ ειναι 0,85 >15% Το σφαλμα στην περιπτωση 2 μπορει να ειναι και >>25% εαν δεν θελεις να ξεμονταρεις Μ/Σ Εντασεως μπορεις να τυλιξεις πχ 10 σπειρες 2,5 καλωδιο κια να βαλεις ενα ωμικο φορτιο π.χ. 4000W (μια αντισταση Θ/Σ) 4000/230=17,4Α, 17,4*10= 174Α 5/3300*174= 30mA 5/4000*174= 17,5mA Αναλογα με το ρευμα που μετρας στο δευτερευον ειναι και ο Μ/Σ. Εναλλακτικα το μετρας με ενα γνωστο φορτιο. Προσοχη ο Μ/Σ θα σου εμφανισει το ρευμα της φαινομενης ισχυς εαν το φορτιο σου ειναι επαγωγικο. Η σταθερα των μετρητων ΧΤ ειναι 1,2 περιστροφες ανα kWh. Δηλ. 1 στροφη ανα 830Wh. Μπορεις να βαλεις ενα γνωστο φορτιο, να υπολογισεις σε ποσο χρονο "καιει" 830Wh και να δεις αν ο μετρητης κανει οντος μονο μια ακριβως περιστροφη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.