-
Περιεχόμενα
2.671 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
-
Days Won
26
hkamp last won the day on Απρίλιος 14
hkamp had the most liked content!
Φήμη στην κοινότητα
1.425 ΆριστηΣχετικά hkamp

Profile Information
-
Φύλο
Άντρας
-
Επάγγελμα
Μηχανικός
-
Ειδικότητα
Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων
Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ
21.545 profile views
-
Θα παραθέσω εδώ μια απάντηση που είχε στείλει το ΕΥΕΠΕΝ (τις απαντήσεις τις δίνει ένα εξαιρετικό και υψηλόβαθμο σήμερα στέλεχος του) στον συνάδελφο @panos-vicious από τις εποχές που συμμετείχε στο φόρουμ και νομίζω ίσως βοηθήσει την κουβέντα. Μία από τις ερωτήσεις (είχε στείλει και άλλες): 2. Όσον αφορά στο δίκτυο διανομής θερμικού μέσου για την θέρμανση χώρων: · Αν η μονάδα παραγωγής θεωρηθεί σαν «τοπικό σύστημα», τότε σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο της ενότητας 4.3.4 της ΤΟΤΕΕ 20701-2010, θεωρούμε πως δεν υπάρχει δίκτυο διανομής οπότε οι απώλειες δικτύου είναι μηδενικές. · Ωστόσο, αν για παράδειγμα, εφαρμόζεται σύστημα θέρμανσης με συλλέκτες προσαγωγής/επιστροφής, μπορεί το τμήμα του δικτύου από τη μονάδα παραγωγής (επίτοιχο λέβητα) έως και τους συλλέκτες να είναι μικρό αλλά πάντως έχει κάποιες απώλειες. Επίσης το τμήμα του δικτύου από τους συλλέκτες ως τις τερματικές μονάδες είναι εκτεταμένο που σημαίνει πως και εκεί έχουμε απώλειες. Βέβαια, ίσως αυτές να θεωρούνται σαν θερμικό κέρδος μια και βρίσκονται εντός της θερμικής ζώνης. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί: 1ον αν αυτές θεωρούνται απώλειες ή όχι και 2ον αν απαιτείται η μόνωση αυτού του τμήματος του δικτύου. Απάντηση: A). Η έννοια "ατομικό" μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σύστημα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο χώρο ενός χρήστη (ατομικό τοπικό ηλεκτρικό καλοριφέρ ή ηλεκτρική τοπική θερμάστρα κτλ), ή αποκλειστικά για την κάλυψη φορτίων μιας μεμονωμένης ιδιοκτησίας (κατάστημα, διαμέρισμα) όπου θα μπορούσε να είναι ένας τοπικός ή κεντρικός λέβητας, μια αντλία θερμότητας τοπική ή κεντρική κτλ. Στην ΤΟΤΕΕ γίνεται αναφορά μόνο για τοπικό ή κεντρικό σύστημα, διότι αυτό που ενδιαφέρει τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης, είναι αν το ατομικό σύστημα είναι τοπικό ή κεντρικό. Τα συστήματα που παράγουν την απαιτούμενη θερμική/ψυκτική ενέργεια μέσα στο χώρο του οποίου πρέπει να καλυφθούν τα φορτία καλούνται "τοπικές μονάδες" όπως ένα τζάκι, ένας τοπικός λέβητας αερίου, μια σόμπα, ένα θερμοσυσσωρευτής κ.ά. για τα οποία από το δίκτυο διανομής τους (συνήθως πολύ μικρό) δεν λαμβάνονται υπόψη θερμικές/ψυκτικές απώλειες, καθώς διέρχονται μέσα από τους εξεταζόμενους θερμαινόμενους/ψυχόμενους χώρους. Αντίθετα τα συστήματα που παράγουν την απαιτούμενη θερμική/ψυκτική ενέργεια σε άλλο χώρο (λεβητοστάσια υπογείων, οροφή κτλ) έξω από τον χώρο του οποίου πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά τα φορτία καλούνται "κεντρικές μονάδες" όπως είναι πολλοί λέβητες ή αντλίες θερμότητας και τα οποία διαθέτουν δίκτυο διανομής το οποίο διέρχεται έξω από τους εξεταζόμενους θερμαινόμενους/ψυχόμενους χώρους και παρουσιάζει απώλειες που δεν ανακτούνται. Συνεπώς, ανάλογα με το σύστημα που διαθέτει το υπό εξέταση κτίριο ορίζονται κάθε φορά οι βαθμοί απόδοσης για την παραγωγή, διανομή και τερματικές μονάδες σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΤΟΤΕΕ-1 και στο εγχειρίδιο του λογισμικού.
- 7.559 απαντήσεις
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Και ναι, έκανες την χειρότερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις στην περίπτωσή σου.
- 7.559 απαντήσεις
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Εντωμεταξύ ότι και να βάλεις σαν νούμερο στο πεδίο της ισχύος δικτύου διανομής δεν αλλάζει τίποτα στα αποτελέσματα. Η ισχύς σου καθορίζει την τιμή που θα πάρεις για τον β.α. από τον πίν. 4.11. Just saying.
- 7.559 απαντήσεις
-
- 3
-
-
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Εδώ Ακη υπάρχει ένα θέμα. Νομίζω ότι είναι υποχρεωτική η ΜΕΑ. Η κατάταξη σε συγκεκριμένη κατηγορία δεν απαιτείται. Δηλαδή κάνεις ΜΕΑ με υποχρεωτικά τα μέγιστα U και μέγιστο Um (έλεγ. θερμομ. επάρκ.) και κάτι άλλες απαιτήσεις (πχ. ηλιακό σε κατοικία) κι ας βγει ότι κατηγορία θέλει. Το ΠΕΑ προαιρετικό. Εχει ξαναγίνει η κουβέντα και εδώ: https://www.michanikos.gr/forums/topic/35073-%CF%80%CE%B5%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-50-%CF%84%CE%BC/page/3/#comment-1171557 και εδώ: https://www.michanikos.gr/forums/topic/54922-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7/page/4/ (Παρεπιπτόντως ο χρήστης NESTOR YPEN πρέπει να είναι όντως ΥΠΕΝ) Δες στην τελευταία εγκύκλιο:
- 7.559 απαντήσεις
-
- 1
-
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Πιστεύω ότι το πιο σωστό είναι το 2ο. Καλύτερα βέβαια να το χωρίσεις σε ζώνες.
- 7.559 απαντήσεις
-
- 2
-
-
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Δεν τα καταθέτετε με την καρδιά σας, γι αυτό.
-
Το ίδιο θέμα έχω κι εγώ αλλά θυμάμαι ότι και πέρσι κάτι τέτοιο είχε γίνει. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην επόμενη ενημέρωση που θα κάνει το σύστημά τους θα τα συμπεριλάβει.
-
Ακη μπορεί να χρησιμοποιούνται τώρα για αποθήκευση αλλά η χρήση τους είναι ορισμένη και αύριο μπορεί να το κάνουν πάλι γραφεία. Είναι η περίπτωση <<αυτό που είναι ή αυτό που θα έπρεπε να είναι>>. Αν τα γραφεία εξυπηρετούν την πώληση και δεν είναι περίπτωση πολυκατοικίας (πχ το ισόγειο κατάστημα και ο όροφος γραφεία) τότε έχεις την χρήση καταστήματος για όλο το κτίριο. Αλλά ο όροφος πρέπει να καταγραφεί σαν χώρος κύριας χρήσης αφού ήταν προορισμένο για γραφεία. Δεν θα το έβαζα στους βοηθητικούς χώρους λόγω προσωρινής χρήσης του σαν τέτοιο. Αν τώρα είναι η περίπτωση κτιρίου που τα γραφεία μπορούν να πουληθούν, να ενοικιαστούν ή να χρησιμοποιηθούν σαν γραφεία άσχετα με την επιχειρηματική δραστηριότητα της αντιπροσωπείας τότε θέλει 2 ΠΕΑ. Αλλά νομίζω ότι είσαι στην περίπτωση της πρώτης παραγράφου.
- 7.559 απαντήσεις
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Πιο ασυμβίβαστο δεν γίνεται. Ο ορισμός του.
-
Θα πρέπει βέβαια να μοιράσει τις θερμογέφυρες και να βγάλει την κατηγορία της ΜΕΑ για όλες τις κατοικίες.
- 7.559 απαντήσεις
-
- 2
-
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Δημήτρη αν υπάρχει ΠΕΑ που είναι σε ισχύ (<10 έτη), άσχετα για τον λόγο που εκδόθηκε, ο μόνος τρόπος να εκδοθεί νέο είναι η ανάκληση. Αν υπάρχει λόγος βέβαια. Ο λόγος έκδοσης (πχ εξοικονομώ) και ποιος το έβγαλε δεν επηρεάζει την ισχύ του και αν ζητήσεις ανάκληση θα σε απορρίψουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο για ενοικίαση ή πώληση. Αν περάσουν 10 έτη το ΠΕΑ είναι σα να μην υπάρχει. Προχωράς σε έκδοση νέου. Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά.
-
@dimidomo Στην ΤΟΤΕΕ1 γράφει: <<4.2.2.4. Αδιαφανή δομικά στοιχεία σε επαφή με άλλη θερμική ζώνη Τόσο κατά τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης, όσο και κατά την ενεργειακή επιθεώρηση γίνεται η παραδοχή ότι οι θερμικές ζώνες δεν είναι μεταξύ τους θερμικά συζευγμένες, δηλαδή δεν ανταλλάσσουν θερμότητα. Συνεπώς τα δομικά στοιχεία που διαχωρίζουν θερμικές ζώνες λαμβάνονται ως αδιαβατικά. 4.2.2.5. Αδιαφανή δομικά στοιχεία σε επαφή με όμορα κτίσματα Παρόλο που ο προσδιορισμός της απαιτούμενης θερμομονωτικής προστασίας των δομικών στοιχείων σε επαφή με όμορα κτίσματα γίνεται θεωρώντας ότι αυτά είναι σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, τόσο στη μελέτη ενεργειακής απόδοσης, όσο και στην επιθεώρηση λαμβάνονται ως αδιαβατικά. Στην περίπτωση που το όμορο κτίσμα θεωρείται λόγω της χρήσης του μη θερμαινόμενος χώρος, τότε γίνεται η παραδοχή ότι το εξεταζόμενο κτίσμα συνορεύει με τον εξωτερικό αέρα προς την πλευρά του όμορου κτηρίου.>> Για να θεωρηθούν τα δομικά στοιχεία αδιαβατικά θα πρέπει να είναι η διπλανή αποθήκη θερμ. ζώνη. -Αν η χρήση του διπλανού χώρου από την οικοδομική άδεια είναι πχ κατάστημα και όχι αποθήκη (ακόμη κι αν προσωρινά χρησιμοποιείται ως αποθήκη) τότε είναι θερμ. ζώνη ακόμη και αν δεν θερμαίνεται/ψύχεται γιατί λόγω χρήσης θα έπρεπε να θερμαίνεται. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή για να το χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης σαν κατάστημα πρέπει να το θερμάνει. -Αν η χρήση είναι αποθήκη (μθχ) αλλά θερμαίνεται γιατί έχει σώματα τότε είναι θερμ. ζώνη γιατί έπαψε εκ των πραγμάτων να είναι μθχ. -Αν η χρήση είναι αποθήκη και δεν θερμαίνεται τότε είναι μθχ. Αν λοιπόν είναι θερμ. ζώνη ο διπλανός χώρος τα αδιαφανή και διαφανή λαμβάνονται ως αδιαβατικά. Αν είναι μθχ τότε επειδή έχει περίπτωση τμήματος κτιρίου τότε χρησιμοποίησε την παραδοχή U/2 για τα διαφανή και τα αδιαφανή.
- 7.559 απαντήσεις
-
- 4
-
-
- ενεργειακή
- μελέτη
-
(and 2 more)
Με ετικέτα:
-
Ρώσικο προϊόν, με ρώσικες πιστοποιήσεις σε ρώσικα πρότυπα. Just saying.