Το Fespa όσον αφορά τον ΚΑΝΕΠΕ κάνει είτε ανάλυση pushover είτε δυναμική ανάλυση χρονοϊστορίας με τη μέθοδο q ή τη μέθοδο m. Είμαι χρήστης του Fespa πολλά χρονια τώρα και είναι σίγουρο αυτό που σας λέω.
Στη δυναμική δε χρησιμοποιεί το φάσμα του ευρωκώδικα, αλλά παράγει τεχνητά επιταχυνσιογραφήματα και κάνει έλεγχο προσαρμογής σύμφωνα με το φάσμα του ευρωκώδικα. Συνεπώς δεν είναι και πολύ διαφορετικό τελικά αυτό που χρησιμοποιεί σε σχέση με το φάσμα του ευρωκωδικα. Επιπλέον μπορεί κανείς να εισάγει συγκεκριμένο επιταχυνσιογράφημα από πραγματικό σεισμό οπότε εκεί δεν έχει καμία σχέση με το φάσμα του κανονισμού.
Υπάρχει όμως και λακος στη φάβα. Για όσους έχουν ή σκοπεύουν να αγοράσουν μόνο τη δυναμική ανάλυση του ΚΑΝΕΠΕ θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που δεν αρκεί η ανάλυση με δυναμική. Πχ ο έλεγχος λ<2,5 που είναι η απαίτηση για την εφαρμογή της μεθόδου πολλές φορές δεν ικανοποιείται. Και αν είναι μόνο για Αποτίμηση μπορείς να εφαρμόσεις συντελεστή προσαύξησης γsd=1,15 και να προχωρήσεις αλλά αν είναι ο στόχος ο ανασχεδιασμός την πάτησες.
Δεύτερο και σπουδαιότερο που δεν αναφέρεται και πουθενά. Στην ανάλυση χρονοϊστορίας δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τη θεμελίωση. Ούτε έλεγχος επάρκειας θεμελίων, ούτε έλεγχος επάρκειας φερουσας ικανότητας εδάφους- θεμελίων. Την πάτησες διπλά. Το χειρότερο είναι ότι δεν εμφανίζει κανένα μηνυμα ή ειδοποίηση και θεωρεί ο χρήστης ότι όλα τα στοιχεία έχουν περάσει τον έλεγχο.
Στην pushover γίνεται έλεγχος φερουσας ικανότητας εδάφους.
Συνεπώς η πιο ορθολογική λύση για κανεπε στο Fespa είναι pushover και αν υπάρχουν ανώτερες ιδιόμορφες, συμπληρωματική ανάλυση χρονοϊστορίας για να πιάσεις και τη θεμελίωση.
Παρόλα αυτά αντοχή θεμελίων δεν ελέγχεται οπότε καλό είναι να το τρέξεις και μια φορά σαν να έκανες διαστασιολογηση και να δεις τι σίδερα θα σου έβγαζε.
Αυτά προς το παρόν.