Χαιρετίζω τη κοινότητα!
Στη πολυκατοικια που μένω (άδεια 1990) έχω αναλάβει να βγάζω τι αναλογεί στον καθένα για την θέρμανση σύμφωνα με την ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 126_1985, φτιάχνοντας ένα excel με βοήθεια το βιβλίο "ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ" εκδόσεις ΙΩΝ απο το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα στοιχεία από τη μελέτη κεντρικής θέρμανσης υπολογίζοντας το υπόλοιπο πετρελαίου και τη διαφορά των ωρομετρητών.
Είμαστε 3 οροφοδιαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση και ωρομετρητές και έχουμε 3 ηλιακούς θερμοσίφωνες 3πλης ενέργειας με ωρομετρητές, άρα 6 ωρομετρητές σύνολο.
Όταν φτιάχθηκε κάποιοι μου έλεγαν να μη βάλω ωρομετρητές για τους θερμοσίφωνες και να λειτουργούν με το που άναβε ο διακόπτης στα διαμερίσματα αλλά το θεώρησα άδικο απο τη στιγμή που το ζεστό νερό ανέβαινε στη ταράτσα και οι απώλειες θα ταν πολύ περισσότερες απο ότι σε διαμέρισμα (απλή λογική).
Το ερώτημα μου είναι αν η μέθοδος που ακολουθω είναι σωστή για χρήση θερμοσίφωνα με πετρέλαιο ή υπάρχει κάποια άλλη και είναι η εξής:
]Χρησιμοποιώ μια απλή μέθοδο των 3ων, το σύνολο των ωρομετρητών με το σύνολο του κόστους κατανάλωσης (έχοντας τη κατανάλωση των διαμερισμάτων) και το αναγάγω σε % στο κόστος για τους θερμοσίφωνες εφόσον δεν μπορώ να υπολογίσω το ε (Συντελεστή επιβάρυνσης) f (Συντ. παραμένουσας επιβάρυνσης) όπως κάνω για τα διαμερίσματα.
Με τη μέθοδο αυτή διαπίστωσα οτι τελικά η χρήση θερμοσίφωνα με πετρέλαιο ήταν πιό δαπανηρή απο χρήση ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα δεν το χρησιμοποιούμε με τα δεδομένα πριν τις αυξήσεις του ρεύματος που πρέπει να ξανακάνω υπολογισμούς