Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημιυπαίθριοι Χώροι, το αίσχος της κατασκευής


SBABAL

Recommended Posts

Με βάση την νομοθεσία ο ορισμός των ημιυπαίθριων χώρων είναι:

 

Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.

 

Με βάση το παραπάνω οι κατασκευαστές σε κάθε οικοδομή έφτιαχναν ένα επιπλέων δωμάτιο όπου άφηναν μια πλευρά του ανοικτή και αφού έπαιρναν το ρεύμα για την οικοδομή έβαζαν μια τζαμαρία και έκλειναν τον χώρο.

 

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει ένα πλήθος άλλων παραμέτρων όπως:

α) Αύξηση του κόστους αγοράς των οικοπέδων αφού οι οικοπεδούχοι έχουν προσμετρήσει στην πώληση του οικοπέδου τους το τυχών κέρδος που θα προσκομίσει ο κατασκευαστής από την πώληση των χώρων αυτών

β) Μείωση της τιμής πώλησης των κατοικιών, αφού η αξία αγοράς ενός διαμερίσματος που έχει για παράδειγμα δυο δωμάτια, από τα οποία το ένα είναι ημιυπαίθριος, δεν είναι το ίδιο με το αν τα δωμάτια αυτά ήταν και τα δυο στην δόμηση

 

Όμως πέρα από τα παραπάνω ο ημιυπαίθριος χώρος δεν είναι πάντα ένα δωμάτιο που κλείνει. Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κατασκευαστικών στοιχείων που δεν μπορούν να μπουν στην δόμηση όπως για παράδειγμα μια επιβλητική είσοδο σε κάποιο κτίριο ή ένας στεγασμένος χώρος (πχ γέφυρα) που μπορεί να ενώνει δύο άλλους χώρους κλπ

 

Η κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων από μόνη της όμως δεν είναι λύση αφού θα οδηγήσει σε χρεοκοπία κατασκευαστές που ήδη έχουν αγοράσει οικόπεδο και έχουν υπολογίσει την αγορά του και τους ημιυπαίθριους. Αν οι ημιυπαίθριοι καταργηθούν η συνολική κατασκευή κάθε κατοικίας θα μειωθεί κατά 20%. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αύξηση της τιμής πώλησης των διαμερισμάτων αφού ο κατασκευαστής στο οικόπεδο που θα έφτιαχνε για παράδειγμα πέντε κατοικίες των 100 μ2 τώρα θα φτιάχνει τέσσερις

 

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μαζί με την τυχών κατάργηση των υμιπαιθριων χώρων είναι να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία των κατασκευών που έτσι και αλλιώς είναι αναχρονιστική. Πρέπει να εφαρμόσουμε νομοθεσίες που ισχίουν και στο εξωτερικο.

 

Η λύση είναι μια και λέγεται ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ (ένα «κουτί» για κάθε οικόπεδο με συγκεκριμένο εμβαδό και ύψος ). Δηλαδή το κράτος να δίνει την δυνατότητα στους μηχανικούς να κατασκευάζουν ότι θέλουν αλλά αυτό να περιορίζεται μέσα στα όρια ενός ¨κουτιού¨ . Έτσι και το περιβάλλον προστατεύεται αφού δεν μπορούν να γίνουν κατασκευές έξω από τα στενά όρια του ιδεατού στερεού, και οι αρχιτέκτονες θα μπορούν να κατασκευάζουν όποιο στοιχείο θέλουν χωρίς τους αναχρονιστικούς νόμους που τώρα τους περιορίζουν

http://politikosmichanikos.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 162
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ομολογώ ότι ο τιτλος με μπέρδεψε. Θεωρούνται οι Ημιυπαίθριοι χώροι ''αίσχος'' γενικώς ή καταδικάζεται η (παράνομη=αισχρή) χρήση τους?

 

Από την άλλη αναγνωρίζω πλήρως την αντιμετώπισή τους (στο παρόν κείμενο) ως στυγνό εργαλείο οικονομικής υπόστασης και περιττό να εκφράσω την πλήρη μου αντίθεση. Χέσ..κα για τις τιμές των διαμερισμάτων και την αδυναμία πλουτισμού των εργολάβων. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι η αντιπαροχή (βασικό εργαλείο των...κατασκευαστών) δεν είναι σωστή διαδικασία Δόμησης (βέβαια ο τρόπος φταίει αλλά αυτός δεν αλλάζει...για ένα βασικό λόγο) και άρα δεν μπορεί να λειτουργεί ως βάση αναφοράς.

 

Ο Ημιυπαίθριος Χώρος μπήκε στη ζωή μας κατόπιν προτάσεων των Αρχιτεκτόνων Ελλάδος. Δεν το κάνανε με το σκεπτικό του κέρδους ενός παράνομου δωματίου αλλά στην προσπάθεια να εμπλουτίσουν αρχιτεκτονικά τη δομή του ελληνικού κτηρίου. Η κατάργησή του μόνο κακό θα κάνει και είναι υποχρέωσή μας να μην το σκεφτόμαστε καν ως ενδεχόμενο! Όποιου δεν το καταλαβαίνει θα έπρεπε να του κόβονται τα χέρια όταν πάει να εκπονήσει αρχιτεκτονική μλέτη!

 

Η ιδέα του Ι. Στερεού έχει ξαναπροταθεί και αποτελεί όντως μία εναλλακτική καλή. Αλλά ας μη γίνεται αναφορά στο τί γινεται στο εξωτερικό - το ποιος και πώς κάνει Αρχιτεκτονική έξω το μάθαμε σε παλαιότερη συζήτηση και δε συμφέρει πολύυυ κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος το αίσχος της κατασκευής είναι προφανώς ειρωνικός για να δηλώσει τα όσα αυτές τις μέρες ακούμε από διάφορους ασχέτους που ανακάλυψαν το πρόβλημα.

Ούτε και εμένα με ενδιαφέρουν οι κατασκευαστές θέλω όμως να εκφράσω το γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο που περιβάλει την έννοια του ημιυπαίθροιου χώρου. Γενικά έχει ξεφύγει από τα όρια μιας αρχιτεκτονικής μελέτης και επηρεάζει πολλά κομμάτια της κοινωνίας μας, και όχι μονό τους εργολάβους.

Θα καταλάβετε τι εννοώ αν πάει να βγει απόφαση κατάργησης τους, οπού πλήθος ιδιώτες (και εργολάβοι) θα τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια. Ακόμα και αυτοί που εισηγούνται την κατάργηση τους.

Όσο αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη αυτή κάθε αυτή όλοι ξέρουμε ποσό σημαντικό εργαλείο είναι ο ημιυθαιρθοιος στον σύγχρονο σχεδιασμό.

Ss_sk δεν κατάλαβα είσαι υπέρ η κατά της ενδεχόμενης κατάργησης των ημιυπαίθροιων

Link to comment
Share on other sites

Sbabal συμφωνώ και επαυξάνω για όσα γράφεις για το στερεό. Συζητιέται από πολλούς συνειδητοποιημένους αρχιτέκτονες, σαν η καλύτερη λύση. Κατάργηση του όρου "Σ.Δ." και περιορισμός μόνο ως προς τον όγκο και το ύψος.

 

Η κατάργηση του Ημιυπαίθριου χωρίς άλλη αλλαγή στη νομοθεσία, σκοτώνει την αρχιτεκτονική. Ας μην ξεχνάμε οτι η αρχιτεκτονική δεν εκφράζεται μόνο από τις αντιπαροχές, αλλά και από άλλα έργα (μονοκατοικίες, ειδικά κτίρια) όπου η χρήση των ημιυπαίθριων είναι ουσιαστική τόσο στην αρχιτεκτονική/μορφολογική πρόταση όσο και στην λειτουργική.

 

Χρειάζεται συνειδητοποίηση από όλους μας και πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Άσε που θα απλοποιηθούν οι έλεγχοι και θα μειωθούν κάθετα αυτά που σήμερα ονομάζονται "παρανομίες στην οικοδομή".

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος το αίσχος της κατασκευής είναι προφανώς ειρωνικός για να δηλώσει τα όσα αυτές τις μέρες ακούμε από διάφορους ασχέτους που ανακάλυψαν το πρόβλημα.

 

Όσο αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη αυτή κάθε αυτή όλοι ξέρουμε ποσό σημαντικό εργαλείο είναι ο ημιυθαιρθοιος στον σύγχρονο σχεδιασμό.

Ss_sk δεν κατάλαβα είσαι υπέρ η κατά της ενδεχόμενης κατάργησης των ημιυπαίθροιων

 

Αν ήταν κατά με τι χερια θα σου απαντούσε?

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας περί κατάργησης των Η/Χ.

Αυτό είχε ακουστεί άνοιξη του 2005 και μετά από λίγους μήνες κατάλαβαν πως δεν είναι εφικτό να γίνει. (Απόρω αν αυτός που το έφερε ως ιδέα έχει εκπονήσει ποτέ έστω και μια μελέτη.)

@ss_sk: Πως εμπλέκεται ο θεσμός της αντιπαροχής με μια έννοια του ΓΟΚ που είναι οι Η/Χ; Το ότι οι οικοπεδούχοι θέλουν σώνει και καλά το ποσοστό τους και σε Σ.Δ. και σε Η/Χ αυτό είναι άλλο θέμα.

Η/Χ υπάρχουν εξίσου και σε κατασκευές που ανεγείρονται με τον θεσμό της αντιπαροχής όπως και σε οικοδομές που κτίζονται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του κατασκευστή.

 

Πριν τους Η/Χ υπήρχε ένα δώρο που λεγόταν έρκερ, νόμιμα τ.μ, επιπλέον του Σ.Δ.

 

Το κακό με τους Η/Χ δεν ξεκίνησε ευθύς εξαρχής με το την έναρξη εφαρμογής του ΓΟΚ '85 αλλά τα πρώτα χρόνια δειλά δειλά από κατασκευστές - μηχανικούς. Μετά το 1990 το μυρίστηκαν και οι υπόλοιποι και τώρα συμβαίνει αυτό ακριβώς που λέει ο SBABAL, δηλαδή ο πωλητής του οικοπέδου λογαριάζει πως το αντικείμενο που πουλάει επιφέρει ένα επιπλέον κέρδος κατά 20% περίπου.

Link to comment
Share on other sites

...Πως εμπλέκεται ο θεσμός της αντιπαροχής με μια έννοια του ΓΟΚ που είναι οι Η/Χ;... δεν ξεκίνησε ευθύς εξαρχής με το την έναρξη εφαρμογής του ΓΟΚ '85 αλλά τα πρώτα χρόνια δειλά δειλά από κατασκευστές - μηχανικούς...

 

Σαφώς και θεωρώ λογικότερο πως μηχανικός έκανε την ''εξυπνάδα''. Δεν είναι δουλειά αυτή για ''εργολάβο-μπακάλη'' (νο οφένς). Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τη βασική διαφορά: πότε το κλείσιμο ενός Η/Χ εξυπηρετεί στεγαστικές πραγματικές ανάγκες (π.χ. σε μία ιδιόκτητη μονοκατοικία*) και πότε εφαρμόζεται για την απόκτηση παράνομων εσόδων. Το τελευταίο κατά κόρον συμβαίνει στις πολυκατοικίες της αντιπαροχής - δε νομίζω ότι χρειάζεται να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες αφού όλοι λίγο-πολύ αντιλαμβανόμαστε τα κίνητρα ενός εργολάβου.

 

Απλά πιστεύω ότι άνευ αντιπαροχής ο Η/Χ δε θα είχε ''γλυκάνει'' τόσους πολλούς.

 

Και ελπίζω το πρώτο μου κείμενο να μη θεωρήθηκε ως επίθεση σε κάποιον...απλά να προλάβω τίποτα χειρότερα ήθελα :rolleyes: (στενόμυαλους συναδέλφους ή μη).

 

 

* επειδή έχω κάνει παλαιότερα πολλές μελέτες εκτός σχεδίου για Κυκλάδες ποτέ πελάτης που έχτιζε 150 και 200 τ.μ. δε σκεφτόταν να κλείσει Η/Χ γιατι απλά δε το χρειαζόταν. Τίποτα δε σε εμποδίζει σε μια πολυκατοικία να κάνεις αντί για 10 μικρά, 7 άνετα διαμερίσματα...τίποτα εκτός από το κέρδος! Και μην ακούσω ότι...δε βγαίνουν!

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα δε σε εμποδίζει σε μια πολυκατοικία να κάνεις αντί για 10 μικρά, 7 άνετα διαμερίσματα...τίποτα εκτός από το κέρδος! Και μην ακούσω ότι...δε βγαίνουν!

 

Άλλοι βγαίνουν και άλλοι όχι απλώς δεν βγαίνουν αλλά μπαίνουν και Κορυδαλό!

Και που να σφίξει και η κρίση...

 

Αφού έχουμε επιτρέψει εμείς οι μηχανικοί και το ΤΕΕ στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο να αυτοχρίζεται επιχειρηματίας - κατασκευαστής οικοδομών... Επόμενο είναι να καταληφθεί ο κόσμος της κατασκευής από την κουλτούρα της καταστρατήγησης πολεοδομικών νομοθεσιών στο βωμό του κέρδους. Το οποίο κέρδος δεν έρχεται και πάντα...

Link to comment
Share on other sites

:rolleyes:

 

τι μου θυμιζεις τωρα...

 

την εποχη των παχιων αγελαδων, μου εχουν ερθει σαν κατασκευαστες, βενζιναδες, σιδεραδες, καταστηματαρχες, μεχρι κι ενας φουρναρης εμφανιστηκε....

 

και ολοι με αποψη βεβαια , ε;

 

γιατι οπως ειπε κι ενας φιλοσοφος...opinions are like assholes, everybody's got one ! :P

Link to comment
Share on other sites

πρέπει να γίνει μητρώο κατασκευαστών ώστε να μην μπορεί ο μπακάλης της γειτονιάς να κατασκευάζει ότι γουστάρει αγνοώντας τους μηχανικούς λέγοντας ¨σιγά μην ξέρουν αυτοί εγώ τα έμαθα όλα στο πεζοδρόμιο ακόμα και το πώς μπαίνουν τα σίδερα¨

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.