Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα 

Καλώς σας βρήκα. 

Θα ήθελα να βρω έναν τρόπο για τον σωστό υπολογισμό και επιλογής φιγοκεντρικου ανεμιστήρα για φουσκα επαγγελματικής κουζίνας σε ότι βιβλιογραφία έχω δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι που να με βοήθησε. Όποτε ζητώ την βοήθεια σχετικά με το θέμα. 

 

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε μια πρόχειρη μελετούλα που είχαμε κάνει για έλεγχο, βλέπω ότι χρησιμοποιήθηκαν οι ΤΟΤΕΕ-20701-1/2010 (της οποίας η εφαρμογή είναι υποχρεωτική και βάσει του ΦΕΚ 4003Β/2017) και ΤΟΤΕΕ 2423/86

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Όταν λες "υπολογισμός μοτέρ" φαντάζομαι σε ενδιαφέρει ο ρυθμός απαγωγής (κ.μ./ώρα) του ανεμιστήρα.

Υπάρχει μια ωραία μέθοδος που έχει δημοσιευθεί από τον CIBSE η οποία λαμβάνει υπόψη της (α) το είδος και την ισχύ της μαγειρικής συσκευής (β) το είδος του καυσίμου και (γ) τη διάταξη-γεωμετρία των συσκευών και σου υπολογίζει την απαραίτητη απαγωγή ανά συσκευή. Τα αθροίζεις, κάνεις μια εκτίμηση του πόσες συσκευές θα δουλεύουν μαζί και έτοιμος.

Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συσκευές θα μπουν στην κουζίνα σου δίνω σαν σημείο αναφοράς τις 40 εναλλαγές/ώρα που είναι το minimum για σωστό εξαερισμό κουζίνας. Αν υπάρχουν πολλές συσκευές μεγάλης ισχύος σε μικρή σχετικά κουζίνα μπορεί να δεις μέχρι και 120 εναλλαγές/ώρα.

Ελπίζω να βοήθησα

Edited by persepolis88
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 1/4/2023 at 3:12 ΠΜ, Κυριάκος Καρουνος said:

Θα ήθελα να βρω έναν τρόπο για τον σωστό υπολογισμό και επιλογής φιγοκεντρικου ανεμιστήρα για φουσκα επαγγελματικής κουζίνας

Σωστές οι παραπάνω απαντήσεις των συναδέλφων. Προσθέτω:

Δεν είναι μία η επιλογή για όλα. Διαφορετικό σχεδιασμό έχει η ψησταριά και το τηγάνι (εξατμισμένο λάδι) και διαφορετικό ο υδρατμός. Το ένα θέλει φίλτρα λαδιού, φλογοκρύπτες, ανεμιστήρες με πίσω κεκλιμένα πτερύγια, ίσως ενεργό άνθρακα και συνήθως μακρύτερο σύστημα αεραγωγών. Το άλλο είναι πιο συμβατικό με περισσότερη αναρρόφηση αέρα. 

  Αν ασχολείσαι ή πρόκειται να ασχοληθείς με εφαρμογές εξαερισμού πάρε τηλέφωνο σε εμπορικές-κατασκευαστικές εταιρείες, δώσε τις παραμέτρους σχεδιασμού (εστίες, ισχύς, τύπος μαγειρείου, διαστάσεις φούσκας κλπ) και θα σε κατατοπίσουν πλήρως.  Αλλιώς δεν πρόκειται να μάθεις τίποτε.

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Για αρχή θα πρέπει να υπολογίσεις τον ρυθμό απαγωγής και αυτό, όπως σωστά είπαν οι συνάδελφοι παραπάνω, έχει να κάνει με το τι είδους μαγειρικές συσκευές χρησιμοποιούνται. Ένα αρχείο excel για τον υπολογισμό του ρυθμού απαγωγής είναι εδώ

 

Εάν χρησιμοποιείται αέριο ή στερεά καύσιμα (κάρβουνο) θα πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίσεις και προσαγωγή αέρα (συνήθως 80% της απαγωγής) ειδικά αν η κουζίνα είναι σε κλειστό χώρο 

Αφού λοιπον βρεις τον σωστό ρυθμό απαγωγής, θα πρέπει να υπολογίσεις την πτώση πίεσης στο σύστημα σου και μόνο τότε θα μπορέσεις να επιλέξεις ανεμιστήρα

Δημοσιεύτηκε
On 2/4/2023 at 11:42 ΜΜ, persepolis88 said:

Όταν λες "υπολογισμός μοτέρ" φαντάζομαι σε ενδιαφέρει ο ρυθμός απαγωγής (κ.μ./ώρα) του ανεμιστήρα.

Υπάρχει μια ωραία μέθοδος που έχει δημοσιευθεί από τον CIBSE η οποία λαμβάνει υπόψη της (α) το είδος και την ισχύ της μαγειρικής συσκευής (β) το είδος του καυσίμου και (γ) τη διάταξη-γεωμετρία των συσκευών και σου υπολογίζει την απαραίτητη απαγωγή ανά συσκευή. Τα αθροίζεις, κάνεις μια εκτίμηση του πόσες συσκευές θα δουλεύουν μαζί και έτοιμος.

Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συσκευές θα μπουν στην κουζίνα σου δίνω σαν σημείο αναφοράς τις 40 εναλλαγές/ώρα που είναι το minimum για σωστό εξαερισμό κουζίνας. Αν υπάρχουν πολλές συσκευές μεγάλης ισχύος σε μικρή σχετικά κουζίνα μπορεί να δεις μέχρι και 120 εναλλαγές/ώρα.

Ελπίζω να βοήθησα

Καλημερα φίλε μου θα μπορουσες να μου δώσεις κάποιο link για να βρο την μέθοδο. Σε ευχαριστώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.