Κυριάκος Καρουνος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2023 Share Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2023 Καλησπέρα Καλώς σας βρήκα. Θα ήθελα να βρω έναν τρόπο για τον σωστό υπολογισμό και επιλογής φιγοκεντρικου ανεμιστήρα για φουσκα επαγγελματικής κουζίνας σε ότι βιβλιογραφία έχω δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι που να με βοήθησε. Όποτε ζητώ την βοήθεια σχετικά με το θέμα. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppanag Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2023 Share Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2023 Καλημέρα σε μια πρόχειρη μελετούλα που είχαμε κάνει για έλεγχο, βλέπω ότι χρησιμοποιήθηκαν οι ΤΟΤΕΕ-20701-1/2010 (της οποίας η εφαρμογή είναι υποχρεωτική και βάσει του ΦΕΚ 4003Β/2017) και ΤΟΤΕΕ 2423/86 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
persepolis88 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2 , 2023 Share Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2 , 2023 (edited) Όταν λες "υπολογισμός μοτέρ" φαντάζομαι σε ενδιαφέρει ο ρυθμός απαγωγής (κ.μ./ώρα) του ανεμιστήρα. Υπάρχει μια ωραία μέθοδος που έχει δημοσιευθεί από τον CIBSE η οποία λαμβάνει υπόψη της (α) το είδος και την ισχύ της μαγειρικής συσκευής (β) το είδος του καυσίμου και (γ) τη διάταξη-γεωμετρία των συσκευών και σου υπολογίζει την απαραίτητη απαγωγή ανά συσκευή. Τα αθροίζεις, κάνεις μια εκτίμηση του πόσες συσκευές θα δουλεύουν μαζί και έτοιμος. Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συσκευές θα μπουν στην κουζίνα σου δίνω σαν σημείο αναφοράς τις 40 εναλλαγές/ώρα που είναι το minimum για σωστό εξαερισμό κουζίνας. Αν υπάρχουν πολλές συσκευές μεγάλης ισχύος σε μικρή σχετικά κουζίνα μπορεί να δεις μέχρι και 120 εναλλαγές/ώρα. Ελπίζω να βοήθησα Edited Απρίλιος 2 , 2023 by persepolis88 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konstantinos IB Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2 , 2023 Share Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2 , 2023 (edited) On 1/4/2023 at 3:12 ΠΜ, Κυριάκος Καρουνος said: Θα ήθελα να βρω έναν τρόπο για τον σωστό υπολογισμό και επιλογής φιγοκεντρικου ανεμιστήρα για φουσκα επαγγελματικής κουζίνας Σωστές οι παραπάνω απαντήσεις των συναδέλφων. Προσθέτω: Δεν είναι μία η επιλογή για όλα. Διαφορετικό σχεδιασμό έχει η ψησταριά και το τηγάνι (εξατμισμένο λάδι) και διαφορετικό ο υδρατμός. Το ένα θέλει φίλτρα λαδιού, φλογοκρύπτες, ανεμιστήρες με πίσω κεκλιμένα πτερύγια, ίσως ενεργό άνθρακα και συνήθως μακρύτερο σύστημα αεραγωγών. Το άλλο είναι πιο συμβατικό με περισσότερη αναρρόφηση αέρα. Αν ασχολείσαι ή πρόκειται να ασχοληθείς με εφαρμογές εξαερισμού πάρε τηλέφωνο σε εμπορικές-κατασκευαστικές εταιρείες, δώσε τις παραμέτρους σχεδιασμού (εστίες, ισχύς, τύπος μαγειρείου, διαστάσεις φούσκας κλπ) και θα σε κατατοπίσουν πλήρως. Αλλιώς δεν πρόκειται να μάθεις τίποτε. Edited Απρίλιος 3 , 2023 by Konstantinos IB 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rootbreaker Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2023 Share Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2023 Για αρχή θα πρέπει να υπολογίσεις τον ρυθμό απαγωγής και αυτό, όπως σωστά είπαν οι συνάδελφοι παραπάνω, έχει να κάνει με το τι είδους μαγειρικές συσκευές χρησιμοποιούνται. Ένα αρχείο excel για τον υπολογισμό του ρυθμού απαγωγής είναι εδώ Εάν χρησιμοποιείται αέριο ή στερεά καύσιμα (κάρβουνο) θα πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίσεις και προσαγωγή αέρα (συνήθως 80% της απαγωγής) ειδικά αν η κουζίνα είναι σε κλειστό χώρο Αφού λοιπον βρεις τον σωστό ρυθμό απαγωγής, θα πρέπει να υπολογίσεις την πτώση πίεσης στο σύστημα σου και μόνο τότε θα μπορέσεις να επιλέξεις ανεμιστήρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κυριάκος Καρουνος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2023 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 , 2023 On 2/4/2023 at 11:42 ΜΜ, persepolis88 said: Όταν λες "υπολογισμός μοτέρ" φαντάζομαι σε ενδιαφέρει ο ρυθμός απαγωγής (κ.μ./ώρα) του ανεμιστήρα. Υπάρχει μια ωραία μέθοδος που έχει δημοσιευθεί από τον CIBSE η οποία λαμβάνει υπόψη της (α) το είδος και την ισχύ της μαγειρικής συσκευής (β) το είδος του καυσίμου και (γ) τη διάταξη-γεωμετρία των συσκευών και σου υπολογίζει την απαραίτητη απαγωγή ανά συσκευή. Τα αθροίζεις, κάνεις μια εκτίμηση του πόσες συσκευές θα δουλεύουν μαζί και έτοιμος. Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συσκευές θα μπουν στην κουζίνα σου δίνω σαν σημείο αναφοράς τις 40 εναλλαγές/ώρα που είναι το minimum για σωστό εξαερισμό κουζίνας. Αν υπάρχουν πολλές συσκευές μεγάλης ισχύος σε μικρή σχετικά κουζίνα μπορεί να δεις μέχρι και 120 εναλλαγές/ώρα. Ελπίζω να βοήθησα Καλημερα φίλε μου θα μπορουσες να μου δώσεις κάποιο link για να βρο την μέθοδο. Σε ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα